07 Şubat 2013, Perşembe 14:36:39

PİLOT ADAYLARININ DİKKATİNE!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) pilot olmak için uçuş okullarına başvuracak adaylara açıklamada bulundu...
  • olamazsın. hostes anca.
  • ben kapalıyım pilot olmak istiyorum olabilirmiyim
  • okul sahipleri haricinde kimse pilot ihtiyacı var demiyor herkes parana yazık 700 kişi açıkta git ec al o paraya kredi çekme diyor kime güveneceğiz?
  • bir havayolu pilotu olarak cevapları beğendim. ben de bu işin içinde olan biri olarak tekrar vurgulayayım: - en az upper-intermediate düzeyinde grammar ve daha önemlisi konuşma ve dinlediğini anlama konusunda ingilizcenizi tamamlamadan bu işe atılmayın. - uçuş okulunuzu iyisinden seçin, zaten hangi uçuş okullarının iyi olduğu ortada, sayıları iki bilemedin üç. orada alınan temel eğitim tüm kariyer boyu etkili. neden yabancı çocuk yaşta pilotlar bu kadar revaçta sizce? bir nedeni de eğitimleri çok iyi, türkiye'de bu konuda zaafiyet var ne yazık ki. - uçuş okulunun sonlarında muhakkak line kariyerinize yönelik çalışmalara başlayın, zira ndb ile arkadan yol takibi ya da şandel tembel 8 vs. fasa fiso işler havayolu için. - sivil kökenli pilot olarak girmenin en zor olduğu şirketlerden birine sim-şirket sınavları-interview sonucu girdim, yani gözünüzü hava kuvvetleri kökenlilerin çokluğu korkutmasın, hepsi çok iyiler ama en az onlar kadar iyi sivillerin olduğunu unutmayın.
  • (FTO) Yetkili uçuş eğitim organizasyonlarının verdikleri eğitimlerde , kiminde ATPL yazıyor ve coğunda ATP yazıyor , ( integrated yada modular ) diye. Aynı şeymidir yoksa ATPL ifadesi olamayanlar bu eğitimi veremiyorlarmı ? Kendi sitelerinde verdiklerini ifade ediyorlar burada o ifade tam olarak yazmadığı için kafam karıştı. Teşekkür ederim.
  • PPL için min yaş 17 dir.JAR FCL de bu şekilde yazmaktadır
  • ben pişmanım bu işe bulaştığıma açıkcası ama işte bi noktadan sonra geri dönülmüyor çok ta matah bir iş degil. amele ortamı
  • okulları bitir,, Torpil bul , shgm ye ne soruyosunuz yeni adaylar,
  • YABANCILAR İÇİN İLKOKULDAN TERK BİLE YETERLİDİT
  • Havaci tek yakinim var oda kendim ve her bas vurdugum yerden olumlu donuldu. Ne tanidik nede torpil. Allah bozmasin hic issiz kalmadim. Tamamen sivilden yetistim, yurtdisinda.

SHGM'den yapılan açıklamada:

Pilot Lisansı Almak için Uçuş Okullarına Başvuracak Öğrenci Adaylarına Yönelik Duyuru...

EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Genel Müdürlüğümüze ulaşan muhtelif bilgilerde, kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen veya bu amaçla halen uçuş eğitimi almakta olan öğrencilerin uçuş eğitimi ve sonrasında havayollarında çalışabilme konusunda bazı tereddütlerinin bulunduğu anlaşıldığından aşağıdaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması ihtiyacı hâsıl olmuştur.

Pilot Olmak İçin Türkiye'de Nerelere Başvurabilirim?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonları, sivil havacılık sektörüne ihtiyaç duyulan pilot eğitimlerini vermektedir. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Uçuş okulların listesini SHGM internet sitesinden veya aşağıda yer alan bağlantıdan görebilirsiniz.

http://web.shgm.gov.tr/sektorel.php?page=ucusEgitimOrganizasyon

Pilot Olmak İçin Ne Mezunu Olmam Gerekiyor?

Uçuş eğitimi almak için Türk Sivil Havacılık Mevzuatına göre lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak havayolu işletmeleri çoğunlukla üniversite mezunu pilot istihdamını tercih etmektedir. Lise mezunu olanların havayollarında pilot olarak istihdam edilme şansı düşüktür. Üniversite mezunları arasında da çoğunlukla teknik eğitim alanların tercih edildiği görülmektedir.

Mezuniyet Dışında Dikkat Edilecek Başka Husus Var Mıdır?

Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçirmektedir. Bu testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterler ölçülmektedir. Bu özellikleriniz zayıf ise eğitimlerinizi tamamlasanız bile havayollarında pilot olarak istihdam edilebilmeniz mümkün gözükmemektedir.

Pilotluk İçin İngilizce Bilmek Ne Kadar Önemlidir?

Sadece pilotluk mesleğinde değil havacılık sektörünün bütün çalışanlarının İngilizceye hâkim olması çok büyük önem arz etmektedir. Eğitim ve sınavlar İngilizce yapılmakta olup mesleki tüm dokümanlarda İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Pilotluk mesleğine adım atmadan önce İngilizce eğitimi konusu muhakkak çok iyi düzeyde çözülmelidir. Konuşma, anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayolları tarafından işe alınma imkânı yok gibidir.

Hava Yolu Pilot Lisansına Sahip Olmak İçin Yaklaşık Ne Kadar Ücret Ödemem Gerekir?

Havayolu pilotu  (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80.000 Euro civarındadır.

Paranızın karşılığında aldığınızın adil olup olmadığını ancak siz belirleyebilirsiniz. Maliyetleri muhakkak karşılaştırın.  Bazı okullar fiyatlarını, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün asgari süre gerekliliklerine dayalı olarak belirlemektedirler; örneğin; hususi pilot lisansı için 45 saat gibi.  Diğerleri ise fiyatlarını, "ortalama tamamlama süresi" rakamına dayalı olarak belirlemektedirler.  Bazı okullar kitapları ve materyalleri, yer eğitimini, uçuş testini ve yazılı sınav ücretlerini fiyatlarına dâhil etmektedirler. Bazıları ise etmemektedirler.  Başka bir deyişle, satır aralarını okuyun ve emsalleri kıyasladığınızdan emin olun.

Ülkemizdeki birçok uçuş okulu eğitiminize ilişkin maliyetleri eğitiminiz gerçekleştikçe ödemenize imkân tanımaktadır.

Bazı okullar, eğitimleri ile ilgili olarak, ne kadar uzun sürmesine bakılmaksızın lisansınızı sabit fiyat karşılığında alacağınızı taahhüt ederler. Satır aralarını dikkatlice okuyun, zira bu taahhütlerin pek çoğu belirli sayıda uçuş saati sonrasında sona ermektedir.  Bu kez amacınızı gerçekleştirememiş olmanız halinde okul size eğitim vermeye devam edecektir; ancak taahhüt edilen tavanın üzerinde gerçekleşen eğitim için ödeme yapmak zorunda kalırsınız.

Para iadesi konusunu soruşturunuz.  Uçuş eğitimi için önceden ödeme yapmış olmanız, ancak şartların bu eğitime devam etmenizi engellemesi halinde, okulun para iadesi politikası hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Hava Yolu Pilot Lisansına Sahip Olmak İçin Ne Kadar Süreye İhtiyaç Var?

Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürmektedir.

Birçok Uçuş Okulu Var, Hangisini Tercih Edeceğim, Nelere Dikkat Edeyim?

Genel Müdürlüğümüze çok sık sorulardan biri, uçuş dersleri almak için başvurabileceğim en iyi yer neresidir?"

eklindedir.  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş okullarını bu şekilde bir sıralamaya tabi tutmamaktadır. Amacımız, tüm uçuş okullarının emniyetli bir şekilde işletildiğinden emin olmaktır. Bu okullar, Genel Müdürlüğümüz tarafından, uyulması zorunlu işletme gerekliliklerine ve periyodik denetlemeye tabidirler. Bununla birlikte, uçuş okulunun nasıl seçilmesi gerektiğine yönelik olarak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uyacak bir takım genel tavsiyelerde bulunabiliriz.

Genel Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan bütün okullar Pilot eğitimini vermeye yetkilidir. Fiyatlarının farklı olduğu gibi öğrencilere verdikleri hizmette ve eğitimin kalitesinde de farklılıklar olabilir. Okul seçerken öğrencilerin daha doğru karar verebilmeleri açısından aşağıdaki hususlara dikkat etmesi önem taşımaktadır.

Gösterişli kitapçıkların ve çekici satış konuşmalarının sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyin. Bilgilendirici öz içeriği arayın. Söz konusu okulun felsefesi, hedefleri ve amaçları sizinkilere uyuyor mu ya da yakın mı? Tecrübenizi genişletmek için çok motorlu eğitim gibi ilave eğitimleri, mali yardımları, yerleşim imkânları mevcut mu?

Okulun hâlihazırdaki öğrencilerinin sayısı ile birlikte mezun sayısı,  mezunlarının iş bulma oranı, mezunlarının hangi havayollarında çalıştığı, eğitim uçaklarının sayısı ve yaşları, uçuş ve yer dersi öğretmenlerinin sayısı, simülatörlerinin sayısı gibi hususları uçuş okulunu seçimde dikkate alınmalıdır. Bu bilgilerin eğitim alınması planlanan uçuş okulundan yazılı olarak istenmesi daha faydalı olacaktır.

Eğitim uçağı, yerde öğrendiklerinizi havada uyguladığınız yerdir Bir okulun sahip olduğu uçak sayısı, faal öğrencilerinin sayısına bağlıdır.  Genel anlamda, bir eğitim uçağı dört veya beş tam zamanlı öğrenciye hizmet verir.  Bu oran, yarı zamanlı öğrencilerde daha yüksek olabilir.  Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da filonun basit, ileri ve çok motorlu uçakların karışımı olmasıdır. Uçakların iyi bakımda tutuluyor olması önemlidir. Bu sebeple seçeceğiniz firmanın Genel Müdürlüğümüz denetimlerinde ceza alıp almadığını aldıysa kaç ceza aldığı, cezanın son bir yılda olup olmadığı, uçuş okulunun kazası bulunup bulunmadığı şeklindeki soruları sormanız değerlendirmelerinizde yardımcı olabilir.

Ayrıca eğitim kuruluşu ile uçuş saatine dayalı sözleşme yapılmasının uygun olacağı ve böylece eğitim seviyesinin arttırabileceği değerlendirilmektedir.

Bu aşamaların tümünden geçtikten sonra, hâlihazırdaki öğrencilerden ve geçmiş dönem mezunlarından referanslar isteyiniz.  Böylelikle, bu kişilerin herhangi bir problem yaşayıp yaşamadıklarını ve problemlerinin nasıl çözüme kavuşturulduğunu öğrenebilirsiniz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Aşağıda en fazla sorulan 2 tip Pilot Lisansı için detay bilgileri bulabilirsiniz:

PPL HUSUSİ PİLOT LİSANSI KURSU: 

- En az 18 yaşında olmak,
- En az lise ve dengi okul mezunu olmak,
- SHGM' ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli sağlık sertifikasına sahip olmak.

PPL kursu, 3-6 ay arasında bir eğitimi kapsamaktadır. 45 saat + 05 (gece isteğe bağlı) 50 saat uçuş eğitimi verilir.
 
Bu eğitimin sonunda aday, pilot lisansına işlenen sınıf ve tipte hobi, eğlence ve hususi amaçlı uçuşlarda pilot olarak uçabilirler. Ancak Havayolunda çalışmak isteyen pilot adayları Hususi Pilot Lisansı eğitiminden sonra ATPL olarak adlandırılan Havayolu Nakliye Pilotu kursuna devam etmelidirler.

ATPL ENTEGRE HAVAYOLU NAKLİYE PİLOTU KURSU: 

- En az 18 yaşında olmak,

- En az lise ve dengi okul mezunu olmak,

- SHGM' ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş havayolunda pilotluk yapmasında engel olmadığını gösteren geçerli sağlık sertifikasına sahip olmak,

- İyi derecede İngilizce bilmek,

- SHGM tarafından yetkili kılınmış Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak,

- Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş yetenek testinde başarılı olmak.

Uçuş eğitimine yeni başlayan ya da ICAO Ek 1'e göre düzenlenmiş PPL Uçak veya PPL Helikopter lisans sahibi adaylar bu eğitime kabul edilir. İlk defa uçuş eğitimine başlayacak aday, öğrenci pilot şartlarını karşılamalıdır. Kurs en az 12 en fazla 36 ay arasında bir eğitimi kapsamaktadır. En az 750 saatlik teorik bilgi eğitimi ve hava aracı tip yetkisi eğitimi içermeyen en az 195 saatlik uçuş eğitimini kapsar.

Bu eğitimin sonunda pilotlar ticari hava taşımacılığında ( havayollarında) çok pilotlu, çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilecek düzeyde eğitilir ve CPL/IR(A) lisans ve sertifikası sahibi olurlar

PİLOT ADAYLARININ DİKKATİNE!

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

demete ~ 11 yıl önce
olamazsın. hostes anca.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
demete'ye ~ 11 yıl önce
başörtülü niye alamazmış ? Ben pilotum ve eşime Amerikada bu eğitimi aldırıyorum. herhangi bir engelin olduğunu zannetmiyorum. Siz neye dayanarak bu cevabı veriyorsunuz *
demet ~ 11 yıl önce
ben kapalıyım pilot olmak istiyorum olabilirmiyim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot açığı ~ 11 yıl önce
okul sahipleri haricinde kimse pilot ihtiyacı var demiyor herkes parana yazık 700 kişi açıkta git ec al o paraya kredi çekme diyor kime güveneceğiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel açıklama ~ 11 yıl önce
bir havayolu pilotu olarak cevapları beğendim. ben de bu işin içinde olan biri olarak tekrar vurgulayayım: - en az upper-intermediate düzeyinde grammar ve daha önemlisi konuşma ve dinlediğini anlama konusunda ingilizcenizi tamamlamadan bu işe atılmayın. - uçuş okulunuzu iyisinden seçin, zaten hangi uçuş okullarının iyi olduğu ortada, sayıları iki bilemedin üç. orada alınan temel eğitim tüm kariyer boyu etkili. neden yabancı çocuk yaşta pilotlar bu kadar revaçta sizce? bir nedeni de eğitimleri çok iyi, türkiye'de bu konuda zaafiyet var ne yazık ki. - uçuş okulunun sonlarında muhakkak line kariyerinize yönelik çalışmalara başlayın, zira ndb ile arkadan yol takibi ya da şandel tembel 8 vs. fasa fiso işler havayolu için. - sivil kökenli pilot olarak girmenin en zor olduğu şirketlerden birine sim-şirket sınavları-interview sonucu girdim, yani gözünüzü hava kuvvetleri kökenlilerin çokluğu korkutmasın, hepsi çok iyiler ama en az onlar kadar iyi sivillerin olduğunu unutmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi .. ~ 11 yıl önce
(FTO) Yetkili uçuş eğitim organizasyonlarının verdikleri eğitimlerde , kiminde ATPL yazıyor ve coğunda ATP yazıyor , ( integrated yada modular ) diye. Aynı şeymidir yoksa ATPL ifadesi olamayanlar bu eğitimi veremiyorlarmı ? Kendi sitelerinde verdiklerini ifade ediyorlar burada o ifade tam olarak yazmadığı için kafam karıştı. Teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi ~ 11 yıl önce
Size basitce anlatmaya çalışayım.. ATPL (Airline Transport Pilot License), ATP(modular);PPL,CPL,IR,Night,PIC,ME...vs eğitimlerini parça parça alacağınız. önce PPL (Private Pilot) lisansı için teorik,uygulamalı sınava tabi olduğunuz sonrasında ATP teorik derslerini alarak sınavlarını (14 adet)vermeniz gereken eğitim. ATP(entegre) içinde PPL,CPL,IR..vs ve teorik derslerini ayırmadan aldığınız ayrıca PPL için sınava tabi olmadığınız tamamı tek seferde verilen eğitimler. tabi başka ayrıntıları da var (SHY1 Uçak Pilotu Yönetmeliği veya EU/JAR-FCL'den bakabilirsinz)ama özetle bu şekilde..
niye ATP? License ~ 11 yıl önce
Niye ATPL veya ATP yazıyor konusuna gelince ATPL lisansına ancak uçuş saatiniz 1500 saate ulaştığında sahip oluyorsunuz bu da genelde havayollarına başladıktan bir süre sonra tamamlanabiliyor.(SHY1 bölüm6 madde 81 ve JAR-FCL1.280(a)) verilen eğitimler ATP (modular) yada ATP(entegre) deniliyor. yani lisansına sahip olabilmek için almak zorunda olduğunuz eğitimin adı bu. Bu eğitimi tamalayıp sınavlarını verdikten sonra bizim ATP frozen diye adlandırdığımız CPL,IR lisansına sahip oluyor, 1500 saatiniz dolunca da ATPL lisansını almaya hak kazanıyorsunuz.
Teşekkürler .. ~ 11 yıl önce
Yazdığımı cevapladığınız ve verdiğiniz net bilgiler için çok teşekkür ederim.
FCL ~ 11 yıl önce
PPL için min yaş 17 dir.JAR FCL de bu şekilde yazmaktadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hiç bulaşmayın ~ 11 yıl önce
ben pişmanım bu işe bulaştığıma açıkcası ama işte bi noktadan sonra geri dönülmüyor çok ta matah bir iş degil. amele ortamı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
soru ~ 11 yıl önce
endustri muh. mezun olacagım seneye okulum %100 inglizce.ve toefl belgem de var.bende pilot olmayı dusunuorm.rusçamda ana dilim gibi.tavsiyeleriniz varmıdır efendim?Saolun
tavsiyem var ~ 11 yıl önce
bu şartlarda isen bu işe girmende sakınca yok ama çok sabırlı olman gerekebilir. Bazı arkadaşlarımın şansları yaver gitti ki bu kısmet anlamına geliyor ama mantık olarak sansın %33.
Hilmi ~ 11 yıl önce
okulları bitir,, Torpil bul , shgm ye ne soruyosunuz yeni adaylar,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
YABANCILAR İÇİN İLKOKULDAN TERK BİLE YETERLİDİT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Torpilmi ~ 11 yıl önce
Havaci tek yakinim var oda kendim ve her bas vurdugum yerden olumlu donuldu. Ne tanidik nede torpil. Allah bozmasin hic issiz kalmadim. Tamamen sivilden yetistim, yurtdisinda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hiç öyle değil ~ 11 yıl önce
Sen bayağı şanslıymışsın yada çok fena sallıyorsun dostum. Ben yurtdşından hem de uçuş tecrübesiyle döndükten sonra aylarca işsiz oturdum. Sonra dandik iki tane iş değiştirdikten sonra düzgün bir şirkette uçmaya başlayabildim.
e yani ~ 11 yıl önce
dostum belliki sende yalakalıktan işi götürmüşsündür.
tabi yaa ~ 11 yıl önce
kardeşim, ben tam 1.5 senedir işsizim. çalmadığım kapı kalmadı. Vermediğim sınav kalmadı (Mollymawk, toeic, toefl, icao ve uçuşumda gayet yeterli) Bu durumda bir sürü insan tanıyorum. Ve kusura bakma ama arkadaşlara katılıyorum . Ya çok şanslısın ya yalakalık fazla yada bizlerle dalga geçiyorsun. Hangisi?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000