17 Haziran 2009, Çarşamba 08:00:42

"Olayda pilot ihmali var"

Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünü araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ile AKUT Ekibi Başkanı Ercüment Güler'i dinledi...
  • NASUH MAHRUKI BEY; SIZ ARAMA KURTARMA KONUSUNDA UZMAN OLABILIRSINIZ VE BU KONUDA YORUM YAPARSANIZ HERKEZ SIZI DINLER.ANCAK BIR HELIKOPTER KAZASININ PILOTAJ HATASINDAN KAYNAKLANDIGINI SOYLERSENIZ COK KOMIK OLUR VE HERKEZ SIZE GULER.SIZ KIMSINIZ HAVACILIK KIM.OTURUP LUTFEN BIR DUSUNUN.MEDYATIK OLMAK SIZE HER KONUDA YORUM YAPMA HAKKINI VERMEZ.UNUTMAYIN NASUH BEY, HIZLI KOSAN ATIN B.KU SEYREK DUSERMIS.
  • bence böyle olumsuz bir havada uçan pilot kesinle hatalıdır...daha sonra şirket hatalıdır..çünkü şartlar uygun degilse pilotu uçmaya hiç kimse zorlayamaz
  • hırsız evin içinde oluna kilit bir mana ifade etmez. teknık nedenler bir yana partıden şirketlere gönderilen 4 talep ten üçü olumsuz hava şartlarından dolayı kabul edilmediği halde 4 uncu sırket teklıfı kabul ettıgınde hıc partı yetkılılerı dusunmedıler mı olumsuz cevap veren sırketlerın gerekcelerını. bence ıyı bır kumpas kuruldu mahrukının dedıgı gıbı "pılot zorlandı" ve mıllet cok degerlı bır evladını kaybettı.shgm sı dhmı'si telekom baskanlığı guvenlık kuvvetlerı(ıstıhbarat bırımlerı) anlasılan kuvvetlı ce sındırılmıs kı kımse adam gıbı cevap dahı veremıyor. yazık hemde cok yazık...ne demek antalya vor alcak ucusları gormuyor...peh ....peh...
  • Patron + İşletme bşk. baskısıyla, günlük uçuş saatinin üstüne ve aylık max 110 saatin üstüne zorlandıkları rivayet ediliyor. Herhalde yaz ortasında işten çıkarılma ve (diğer şirketlere bu nedenle çıkarıldı, alma bu adamı bilgisiyle, korkusuyla) işsiz kalma prblmi de varmı acep! Tabii bunlar hep tevatür, hv limanı dedikoduları, canım.
  • Her ihtimal araştırılıyor da .........Mesela merkezle iletişim amatör telsizciler tarafından mı sağlandı? Bilgi kirliliğinin nedeni bu mu ? O elim telefon görüşmelerinin yapıldığı istasyon gerçekten 112 miydi.Konuşan hanımefendi için Stajyer doktor deniliyor. Doktor mu? Hemşiremi? Hademe mi ? Öğrenim durumu ne? Yoksa oralarda dolaşmakta olan bir insan mı?Kimliği devlet sırrı gibi saklanıyor.112 servislerinde uçak kazaları ile ilgili bir talimat varmı? Kadrosuz,araç,gereçsiz Arama Kurtarma timleri kimin sorumluluğunda çalıştı talimatı kimlerden aldı.Çok önemli ve hayati değeri olan yönlendirici bir açıklama yapan Sn. Valiye bu yanlış bilgiler hangi kanaldan ulaştı.Aslında bunlar sorgulanmalı.
  • Nasuh Bey'in ilk yardım, arama kurtarma, dağcılık vs... konularındaki bilirlişiliği tartışılmaz... ancak pilotluk ve pilot ihlalleri gibi konularda çok tartışılır!!
  • popüler kültür ürünü cilalı imajlar... Nasuh Mahruki bizzat kendi liderliğini yaptığı ağrı tırmanışında gene bizzat şahsi ihmalleri sebebi ile arkadaşımız İskender Iğdır' ın dağdan düşmesine sebep olmuş bir zatdır. Şimdi de bir kazasının yorum ve bilirkişiliğine soyunacak (tabiki bozacı şıracı prensibi ile önünü açanlara borcunu ödemek zorunda!) ve yaptırılacak ortamlarda bu lafları edebiliyor. Ondan çok daha iyileri varken bu alanda (dağcılık kurtarma v.s.)neden NM böyle parlatılarak bu kariyere oturtuldu orası ayrı bir tez konusu Nasuh' un bu yorumu yapabilecek ne eğitimi ne de altyapısı vardır. Belki arama kurtarma için bir şeyler söyleyebilir. Ciddiye almayın...Aldırmayın...

Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünü araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ile AKUT Ekibi Başkanı Ercüment Güler'i dinledi. Mahruki, helikopter kazasında pilot ihmalinin yüksek olduğunu söylerken, "sabotaj" iddialarına ise katılmadığını bildirdi. 
 
BBP Genel Başkanı ve beraberindeki 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazası üzerindeki kuşkuları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu dün çalışmalarını, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ile AKUT ekibi Başkanı Ercüment Güler'i dinleyerek sürdürdü.

Kazanın ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan Nasuh Mahruki'nin komisyon üyelerine, kazanın oluşmasında pilotun ihmalinin yüksek olduğunu söylediği kaydedildi. Yolcu sayısı ve hava şartları gibi unsurlar dikkate alındığında, uçuşun yapılmaması gerektiğini kaydeden Mahruki, kazada yaşamını yitiren pilotun limitleri zorladığını ifade etti. Özel havacılıkta pilotların zorlandığını kaydeden Mahruki, bu nedenle, pilotların "5 kişiden fazlasını alamam' diyemediğini söyledi.

"ARAMA KURTARMADA ORGANİZASYON BOZUKLUĞU VAR"

Mahruki, pilot ihmalinin yanı sıra arama kurtarma çalışmaları sırasında yaşanan organizasyon bozukluğu ve aksaklıklara da dikkat çekti. Arama kurtarma çalışmaları sırasında bilgi kirliliği yaşandığını belirten Mahruki, "Koordinasyon ilk andan itibaren sağlansaydı enkaz daha kolay bulunurdu" dedi.

Kayseri Valisi'nin kazanın ilk saatlerinde yaptığı açıklamanın da arama kurtarma çalışmalarında zafiyete yol açtığını söyleyen Mahruki, sabotaj olduğu iddialarına ise katılmadığını bildirdi. Mahruki bu yöndeki görüşünü "Sabotaj olması için otopsi raporunda zehirlenme olması gerekirdi. Arıza kayıt defterinin alınması lazımdı" ifadesiyle savundu. Mahruki, arama kurtarma çalışmaları sırasında bilgi kirliliğinin kasıttan çok cahillikten kaynaklandığını, kazanın ilk saatlerinde yapılan "Yazıcıoğlu'nun yaşadığı ve ayağının kırık olduğu' yönündeki açıklamaların da yine bilgi kirliliği yarattığını ifade etti.

Komisyonu üyesi CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise toplantıda, Turkcell'in "7777' numaralı, kişilerin bulunduğu koordinatları bildiren "Nerdeyim' servisini hatırlatarak "112'deki görevliler, kazada yaşamını yitiren İHA Muhabiri İsmail Güneş'le yaptıkları konuşmada bundan bahsetselerdi, Güneş, telefonunun şarjı bitmeden nerede olduğunu öğrenebilirdi. Ancak ne yazık ki bırakın vatandaşları bu hizmetten Emniyet Müdürünün bile haberi yok" eleştirisinde bulundu.

"KOMİSYONA BİLGİ VEREN PİLOT GÖREVDEN ALINDI"

Bu arada toplantıda MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, geçen hafta komisyona bilgi veren ve özel bir şirkette çalışan Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak'ın işine son verildiğini bildirdi. Atılgan komisyon toplantısında, Altunbulak tarafından kendisine gönderilen ve iş aktinin feshedildiğine dair faksı okumak istedi. Komisyon Başkanı AKP'li Sadık Yakut ise dilekçenin okunmasına izin vermedi. Basına dağıtılan Altunbulak'ın imzasını taşıyan dilekçede ise ''Uçuş emniyetinin sağlanması Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün asli ve varoluşunun yegane sebebidir. Eğer pilotlar üzerine uygulanan baskı sonucu havacılık kurallarını çiğniyor ve kazalara sebep oluyorsa, bu baskıyı ortadan kaldırmak da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün görevi ve sorumluluğudur. Üzülerek belirtmem gerekirse Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türk sivil havacılığının sorunlarını tespit edip çözmek bir yana, mevcut yapısıyla sorunların ana kaynağıdır'' denildi.

"Olayda pilot ihmali var"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 15 yıl önce
NASUH MAHRUKI BEY; SIZ ARAMA KURTARMA KONUSUNDA UZMAN OLABILIRSINIZ VE BU KONUDA YORUM YAPARSANIZ HERKEZ SIZI DINLER.ANCAK BIR HELIKOPTER KAZASININ PILOTAJ HATASINDAN KAYNAKLANDIGINI SOYLERSENIZ COK KOMIK OLUR VE HERKEZ SIZE GULER.SIZ KIMSINIZ HAVACILIK KIM.OTURUP LUTFEN BIR DUSUNUN.MEDYATIK OLMAK SIZE HER KONUDA YORUM YAPMA HAKKINI VERMEZ.UNUTMAYIN NASUH BEY, HIZLI KOSAN ATIN B.KU SEYREK DUSERMIS.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bence böyle olumsuz bir havada uçan pilot kesinle hatalıdır...daha sonra şirket hatalıdır..çünkü şartlar uygun degilse pilotu uçmaya hiç kimse zorlayamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hırsız evin içinde oluna kilit bir mana ifade etmez. teknık nedenler bir yana partıden şirketlere gönderilen 4 talep ten üçü olumsuz hava şartlarından dolayı kabul edilmediği halde 4 uncu sırket teklıfı kabul ettıgınde hıc partı yetkılılerı dusunmedıler mı olumsuz cevap veren sırketlerın gerekcelerını. bence ıyı bır kumpas kuruldu mahrukının dedıgı gıbı "pılot zorlandı" ve mıllet cok degerlı bır evladını kaybettı.shgm sı dhmı'si telekom baskanlığı guvenlık kuvvetlerı(ıstıhbarat bırımlerı) anlasılan kuvvetlı ce sındırılmıs kı kımse adam gıbı cevap dahı veremıyor. yazık hemde cok yazık...ne demek antalya vor alcak ucusları gormuyor...peh ....peh...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Patron + İşletme bşk. baskısıyla, günlük uçuş saatinin üstüne ve aylık max 110 saatin üstüne zorlandıkları rivayet ediliyor. Herhalde yaz ortasında işten çıkarılma ve (diğer şirketlere bu nedenle çıkarıldı, alma bu adamı bilgisiyle, korkusuyla) işsiz kalma prblmi de varmı acep! Tabii bunlar hep tevatür, hv limanı dedikoduları, canım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Her ihtimal araştırılıyor da .........Mesela merkezle iletişim amatör telsizciler tarafından mı sağlandı? Bilgi kirliliğinin nedeni bu mu ? O elim telefon görüşmelerinin yapıldığı istasyon gerçekten 112 miydi.Konuşan hanımefendi için Stajyer doktor deniliyor. Doktor mu? Hemşiremi? Hademe mi ? Öğrenim durumu ne? Yoksa oralarda dolaşmakta olan bir insan mı?Kimliği devlet sırrı gibi saklanıyor.112 servislerinde uçak kazaları ile ilgili bir talimat varmı? Kadrosuz,araç,gereçsiz Arama Kurtarma timleri kimin sorumluluğunda çalıştı talimatı kimlerden aldı.Çok önemli ve hayati değeri olan yönlendirici bir açıklama yapan Sn. Valiye bu yanlış bilgiler hangi kanaldan ulaştı.Aslında bunlar sorgulanmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Nasuh Bey'in ilk yardım, arama kurtarma, dağcılık vs... konularındaki bilirlişiliği tartışılmaz... ancak pilotluk ve pilot ihlalleri gibi konularda çok tartışılır!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
popüler kültür ürünü cilalı imajlar... Nasuh Mahruki bizzat kendi liderliğini yaptığı ağrı tırmanışında gene bizzat şahsi ihmalleri sebebi ile arkadaşımız İskender Iğdır' ın dağdan düşmesine sebep olmuş bir zatdır. Şimdi de bir kazasının yorum ve bilirkişiliğine soyunacak (tabiki bozacı şıracı prensibi ile önünü açanlara borcunu ödemek zorunda!) ve yaptırılacak ortamlarda bu lafları edebiliyor. Ondan çok daha iyileri varken bu alanda (dağcılık kurtarma v.s.)neden NM böyle parlatılarak bu kariyere oturtuldu orası ayrı bir tez konusu Nasuh' un bu yorumu yapabilecek ne eğitimi ne de altyapısı vardır. Belki arama kurtarma için bir şeyler söyleyebilir. Ciddiye almayın...Aldırmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000