24 Temmuz 2012, Salı 12:55:49

MANIA KRİTERLERİ YOK SAYILAMAZ...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, ‘Mania Kriterleri’nin işe başlama ruhsatı alınan projeler ile yapımına başlanan ve hatta tamamlanan yapılan için uygulamaya alınmasının, telafi edilmesi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu. Bakır, sorunun pist tadilatı ile aşılabileceğini vurguladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından, ‘Uluslar arası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)’ standartları kapsamında 2011 yılı Aralık ayında revize edilen; ‘Adana Havaalanı Mania Planı’ ile ilgi tartışmalar sürüyor. Plan nedeniyle özellikle yerleşime yeni açılan Türkmenbaşı Bulvarı ve Pınar Mahallesi’ndeki inşaatlar, mania planına aykırı bir yapılaşma olduğu gerekçesiyle mühürlenirken, İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ile Adana için ‘prestij projesi’ olacağı yorumu yapılan; ‘Cam Kuleler’ de söz konusu plandan nasibini aldı.

“DHMİ’NİN TALİMATI YA SÜMEN ALTI EDİLDİ YA DA GÖRMEZDEN GELİNDİ”

Konu ile ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, ‘Mania Kriterleri’ olarak bilinen ve havaalanı etrafındaki bina yüksekliklerini düzenleyen yönergedeki amacın; Ulaştırma Bakanlığı’nca belirlenen sahalar dahilinde hava trafiği, uçuş güvenliği ve haberleşmeyi engelleyecek, hava seyrüseferi ve hava alanı güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte ve yükseklikte bina, yapı, inşaat yapılması, ağaç ve direk dikilmesiyle tesis kurulmasının önlenmesi noktasında hava alanı yöneticileri tarafından yapılacak işlemlerin uygulama esas ve usullerinin belirlenmesi olduğunu vurguladı. Bakır, “Ancak yönerge, 2003 yılında yayımlanmasına rağmen, Adana’da uygulamaya konulmamış, açıkçası Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yerel yönetimlere ve illerde bulunan havaalanı müdürlüklerine gönderilen talimat ya sumen altı edildi ya da görmezden gelindi” dedi.

“MANİA KRİTERLERİNİN YOK SAYILMASI MAĞDURİYETE YOL AÇAR”

Bu zaman zarfında uçakların iniş-kalkış koridorlarında yapılan inşaatlarda ‘Mania Kriterleri’ aranmadığı gibi bölgede daha önce geçerli olan kod izinlerine uyulduğunu, projelerin de buna göre hazırlandığı yorumunda bulunan Bakır, arsa sahibi ile yüklenici firma arasındaki anlaşmaların da mevcut imar uygulamalarına göre yapıldığını ve hatta bazı kamu binalarında dahi ‘Mania Kriterleri’ne dikkat edilmediğinin altını çizdi. Bakır, “Uçakların güvenli bir biçimde iniş-kalkışını sağlamak için uluslararası ölçekte uygulanan ‘Mania Kriterleri’nin Adana’da yok sayılması hem kamu, hem de özel kesim yatırımları düşünüldüğünde mağduriyete yol açacağı açık. Yerel idarenin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yönergeyi yok sayması ve bugün uygulamaya almasını anlamak ve kabul edebilmek mümkün değil” ifadesini kullandı.

“PİST TADİLATI İLE YAŞANACAK SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”

Abdullah Bakır, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Zaten imar uygulanması konusunda sıkıntılı olan, kent ekonomisinin her geçen gün büyük sıkıntılar içeriyor. Her gün biraz daha yoksullaşan Adana açısından ‘Mania Kriterleri’nin, işe başlama ruhsatı alınan projelere ve yapımına başlanan ve hatta tamamlanan yapılar için uygulamaya alınması telafi edilmesinin mümkün olmayacağı sonuçlara yol açacak. ‘Mania Kriterleri’ doğrudur ve tartışmasız uygulanmalı. Ancak mağduriyete yol açmaması için Adana’nın önünde tek yol bulunuyor. Bu da havaalanı pistinde ‘Mania Kriterleri’nin rahatça uygulanacağı değişiklikleri gerçekleştirmektir. Yerel yönetimler, meslek odaları ve üniversitelerin ortaklaşa bir çalışmasıyla yapılarak, pist tadilatı ile yaşanacak sorunların önüne geçilebilir. İMO Adana Şubesi olarak, ülkenin lokomotifi olan inşaat sektörünün korunması, Adana’da bu konuyla ilgili olan vatandaşların, yüklenici firmaların daha fazla mağdur edilmemesi çağrısında bulunuyoruz.”

MANIA KRİTERLERİ YOK SAYILAMAZ...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000