01 Mart 2011, Salı 09:46:15

LİSANI YETERSİZ OLAN PİLOT VE ATC OLAMAYACAK!

Pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin İngilizce seviyesi yükseliyor...
  • Good for me that it's a orel test and not spelling.... En az ingilizce bilen asker kökenli pilotlar, buda benim tecrübem iyi uçuşlar diliyorum
  • Arkadaşlar artık şu asker-sivil muhabbetini bir rafa kaldırıp CRM ve kendimizi yetiştirmeye daha çok önem versek diyorum. Ben de sivilim, ATPL sahibiyim asker kökenli büyüklerimden çok şey öğrendim. Onlarla keyifli uçuş yapmak için CRM tekniklerini kullanıp uçuşumuzu daha güvenli hale getirelim. TSK nın lisan okullarının hali ortada ve bu onların suçu değil. Lütfen artık bırakalım bu çeşit "astronot" benzetmelerini.
  • Maybe the guy who complains about the 30-40 % (PERCENT) should go and get an English refresher crash course himself simply to get his spelling skills up to speed again...tstststs...he's got a point though. Iyi ucuslar
  • bence çok yerinde bir karar...bakalım ak koyun kara koyun belli olacak...şu çok bilen asker ökenli astronotlar ne yapacaklar acaba....şimdiden devrem ayaklarına yatmaya başlamışlardır :))
  • thy de durum iyi demişsiniz ama neye göre bu kanıya vardınız anlamadım, diğer şirketlerdeki pilotları da sizmi işe aldınız da onların ingilizce seviyesini biliyorsunuz? size tavsiyem yorum yaparken şirket bazında ayrım yapmamanız, bi sorun varsa bu herşirkette olabilir.
  • yeterli olmayan zaten havacılık yapmasın. 2 kelimeyi bir araya getirebilmek için binlerce lirayı kursa veriyorlar,sonuç mu ? tınnnnnnnnn
  • İngiliz kaptanla uçtum, Almanya'ya gittik, kuleyle anlaşamadı, İstanbul'a döndük kuleyle anlaşamadı. Adamın ingilizcesi süperdi tamam da sadece İngilizleri anlayabiliyor-)) Bizim SHGM ye bunu kim anlatacak? Kimin umrunda? Çağır sınava, al dolarları, sorun çözüldü, büyük adamsınız vesselam. Bu işleri lisans vermeden önce çözmeniz gerekmez mi?
  • aslında türk sivil havacılığındaki sorun ne;biliyor musunuz?30 derece yatışı geçmemiş,ingilizcesinin iyi olduğu için kendini astronot zanneden pilotların askeri pilotları çekememesi.unutmayın ki sizi yetiştirenlerin büyük çoğunluğu onlar ve sanırım nankörlük yapıyorsunuz.biz o kadar zorluklara göğüs germişiz bu ingilizce imtihandan mı korkacağız.böyle düşünen varsa yanıldığını söylemek isterim.
  • 2000 YILINDAN ÖNCEYDİ SANIRIM,TOKYA DA YAPILAN SİVİL HAVACILIK TOPLANTISINDA İNGİLİZLER TÜM HAVACILIK SEKTÖRÜNDE İNGİLİZ PİLOTLARIN ÇALIŞMASINI ÖNERMİŞLERDİ. VE BU DENİLENLER ŞİMDİ UYGULANMAYA BAŞLIYOR.BU TAMAMEN İNGİLİZLERİN İSTEĞİ VE BU TUZAĞADA SHGM DÜŞTÜ.KAPTAN OLANLAR HERHALDE TÜRKÇE EĞİTİM YAPMADILAR YA, YA DA YURT DIŞI UÇUŞLARINDA DA TÜRKÇE KONUŞMADILAR YA.YENİ ARKADAŞLARA GELİNCE:ONLARDA O KADAR DERSİ TÜRKÇE OKUMUYORLAR HERHALDE.YANİ BU SEKTÖRDE HERKES ZATEN İNGİLİZCEYLE YAŞIYOR. ANA DİLİ BİR İNGİLİZCE NİN ŞART OLDUĞUNU SANMIYORUM.ASKERİ PİLOTLARA LAF ATANLARA DA ŞUNU SÖYLEYEYİM;BİZ DE SEN RAHAT RAHAT İNGİLİZCE ÖĞREN DİYE HARBE HAZIRLIK EĞİTİMİ YAPIYORDUK.
  • The average level of English in Turkey is very poor. I have been a witness to this first hand as an airline pilot working in Turkey and flying all over Europe. I can tell you that if these exams are done according to ICAO levels then approximately 30-40 % procent of Turkish pilots will not pass to level 4. Most pilots can't even use standard aviation phraselogy over the radio and if a controller ask anything that is out of the standerd you will hear: SAY AGAIN!!

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konan yeni düzenlemeye göre; pilotlar ve hava trafik kontrolörleri dil yeterliliği sınavına tabi tutulacak. İngilizce dil yeterliği, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenen seviyede olmayanlar pilot ve hava trafik kontrolörü olamayacak.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin dil yeterliliğine ilişkin esas ve usuller ile kısıtlamaları belirleyen yeni düzenlemeyi hayata geçirdi.

18 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Dil Yeterliliği Talimatı’na göre; İngilizce dil yeterliliği pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasında kullanılan ortak dilin(freyzyoloji) kullanımının yanısıra, doğru ve net bir şekilde iletişimi sağlayabilme, haberleşme stratejilerini kullanabilme, yanlış anlamaları fark ederek çözümleme ve mesajların doğru iletilmesi gibi kriterlere göre değerlendirilecek.

İngilizce Dil yeterliliği konusunda; telaffuz, gramer, kelime bilgisi, akıcılık, anlama, interaksiyon konu başlıklarının her birinde ICAO dil yeterliliği cetveline göre ölçüm yapılacak. Bu altı konu başlığından alınan en düşük not nihai dil seviyesi notu olacak ve seviye 4’ün altında dil yeterliği kabul edilmeyecek.

Seviye 4 dil yeterliliği 3 yıl, Seviye 5 dil yeterliliği 6 yıl, Seviye 6 dil yeterliliği süresiz olarak geçerli olacak. ICAO üyesi başka bir ülkenin sivil havacılık otoritesinden aldıkları lisansı Türk lisansına çevirecek pilotlar da, bu talimat kapsamında İngilizce dil yeterliliği sınavına girecek.

Yeni düzenleme ile uçuş emniyeti açısından büyük önem taşıyan pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasındaki haberleşmelerde özellikle sıra dışı, anormal, beklenmedik yada karmaşık durumlarda standart freyzyoloji dışına çıkarak düz İngilizce ile doğru ve etkin iletişimin sürdürülebilir olması amaçlanıyor.

Dil sınavlarında ses kaydı yöntemi uygulanacak…

İngilizce dil yeterliliği sınavlarında adaylardan; havacılıkla ilgili bir senaryo içerisinde bilgisayar ortamında sunulan ses ve görüntüleri dinleyip izledikten sonra bunlara ilişkin soruları, havacılık İngilizcesi ve genel İngilizce konusunda anlama ve konuşma yeteneğini göstererek, soruların her birisi için tanınan süre içinde cevaplamaları istenecek ve verecekleri cevaplar ses kaydına alınacak.

Sınavlardan sonra ses kayıtlarının değerlendirilmesi; SHGM gözetiminde yetkili değerlendiriciler tarafından yapılacak. Değerlendiriciler, İngilizce eğitimi ve öğretimi konusunda diploma ve yeterli tecrübeye sahip, yetkili kurumlardan havacılık İngilizcesi ve eğitimi almış İngilizce öğretmenleri arasından seçilecek. Sınavların değerlendirilmesine uçuş emniyeti bakışını katması amacıyla; havacılık işletmeleri veya sivil toplum kuruluşları tarafından aday gösterilen ve seviye 6 İngilizce dil yeterliliğine sahip tecrübeli pilotlar veya hava trafik kontrolörleri İngilizce mülakat ile elemeye tabi tutularak değerlendirici olabilecek. 

Havacılık İngilizcesi Kursları Açılacak…

Seviye 3 dil yeterliliğine sahip olan adayların seviye 4’e yükseltilmesi amacıyla eğitim vermek üzere dil yeterliliği kursları açılacak. ICAO esasları doğrultusunda hazırlanmış eğitim programları ile talimatta yer alan diğer gereklilikleri sağlayarak başvuruda bulunan kurumlar, SHGM’den eğitim yetkisi alacak. Dil yeterliliği okullarındaki eğitimcilerin ICAO dil yeterliliği konusunda uluslararası geçerliliği olan havacılık İngilizcesi eğitimci eğitimini tamamlamış olmaları gerekiyor.

LİSANI YETERSİZ OLAN PİLOT VE ATC OLAMAYACAK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (57)

Misafir ~ 13 yıl önce
Good for me that it's a orel test and not spelling.... En az ingilizce bilen asker kökenli pilotlar, buda benim tecrübem iyi uçuşlar diliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaşlar artık şu asker-sivil muhabbetini bir rafa kaldırıp CRM ve kendimizi yetiştirmeye daha çok önem versek diyorum. Ben de sivilim, ATPL sahibiyim asker kökenli büyüklerimden çok şey öğrendim. Onlarla keyifli uçuş yapmak için CRM tekniklerini kullanıp uçuşumuzu daha güvenli hale getirelim. TSK nın lisan okullarının hali ortada ve bu onların suçu değil. Lütfen artık bırakalım bu çeşit "astronot" benzetmelerini.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Maybe the guy who complains about the 30-40 % (PERCENT) should go and get an English refresher crash course himself simply to get his spelling skills up to speed again...tstststs...he's got a point though. Iyi ucuslar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bence çok yerinde bir karar...bakalım ak koyun kara koyun belli olacak...şu çok bilen asker ökenli astronotlar ne yapacaklar acaba....şimdiden devrem ayaklarına yatmaya başlamışlardır :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
thy de durum iyi demişsiniz ama neye göre bu kanıya vardınız anlamadım, diğer şirketlerdeki pilotları da sizmi işe aldınız da onların ingilizce seviyesini biliyorsunuz? size tavsiyem yorum yaparken şirket bazında ayrım yapmamanız, bi sorun varsa bu herşirkette olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yeterli olmayan zaten havacılık yapmasın. 2 kelimeyi bir araya getirebilmek için binlerce lirayı kursa veriyorlar,sonuç mu ? tınnnnnnnnn

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İngiliz kaptanla uçtum, Almanya'ya gittik, kuleyle anlaşamadı, İstanbul'a döndük kuleyle anlaşamadı. Adamın ingilizcesi süperdi tamam da sadece İngilizleri anlayabiliyor-)) Bizim SHGM ye bunu kim anlatacak? Kimin umrunda? Çağır sınava, al dolarları, sorun çözüldü, büyük adamsınız vesselam. Bu işleri lisans vermeden önce çözmeniz gerekmez mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
aslında türk sivil havacılığındaki sorun ne;biliyor musunuz?30 derece yatışı geçmemiş,ingilizcesinin iyi olduğu için kendini astronot zanneden pilotların askeri pilotları çekememesi.unutmayın ki sizi yetiştirenlerin büyük çoğunluğu onlar ve sanırım nankörlük yapıyorsunuz.biz o kadar zorluklara göğüs germişiz bu ingilizce imtihandan mı korkacağız.böyle düşünen varsa yanıldığını söylemek isterim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
2000 YILINDAN ÖNCEYDİ SANIRIM,TOKYA DA YAPILAN SİVİL HAVACILIK TOPLANTISINDA İNGİLİZLER TÜM HAVACILIK SEKTÖRÜNDE İNGİLİZ PİLOTLARIN ÇALIŞMASINI ÖNERMİŞLERDİ. VE BU DENİLENLER ŞİMDİ UYGULANMAYA BAŞLIYOR.BU TAMAMEN İNGİLİZLERİN İSTEĞİ VE BU TUZAĞADA SHGM DÜŞTÜ.KAPTAN OLANLAR HERHALDE TÜRKÇE EĞİTİM YAPMADILAR YA, YA DA YURT DIŞI UÇUŞLARINDA DA TÜRKÇE KONUŞMADILAR YA.YENİ ARKADAŞLARA GELİNCE:ONLARDA O KADAR DERSİ TÜRKÇE OKUMUYORLAR HERHALDE.YANİ BU SEKTÖRDE HERKES ZATEN İNGİLİZCEYLE YAŞIYOR. ANA DİLİ BİR İNGİLİZCE NİN ŞART OLDUĞUNU SANMIYORUM.ASKERİ PİLOTLARA LAF ATANLARA DA ŞUNU SÖYLEYEYİM;BİZ DE SEN RAHAT RAHAT İNGİLİZCE ÖĞREN DİYE HARBE HAZIRLIK EĞİTİMİ YAPIYORDUK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
The average level of English in Turkey is very poor. I have been a witness to this first hand as an airline pilot working in Turkey and flying all over Europe. I can tell you that if these exams are done according to ICAO levels then approximately 30-40 % procent of Turkish pilots will not pass to level 4. Most pilots can't even use standard aviation phraselogy over the radio and if a controller ask anything that is out of the standerd you will hear: SAY AGAIN!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000