28 Aralık 2013, Cumartesi 12:47:54

LAZER MAGANDALARINA ARTIK CEZA UYGULANACAK

Hava araçlarına lazer tutanlar ile uçakta sigara içmemek, emniyet kemerini bağlamak gibi kurallara uymayanlara para cezası verilecek.
  • Başka herhangi bir ülkede benzer uygulama var mı? Ceza düzenlemesi makul gibi geliyor ama kim nasıl uygulayacak? Kemerini bağlamayan yolcudan kabin ekibi bütün bilgilerini (TC no, isim, adres vs), yabancı yolcudan pasaport bilgilerini almak zorunda. Yolcu vermezse ne yapacak, nasıl zorla alacak? Yolcu kemer bağlamadı diye inişte uçağa polis mi çağıracak? Örneğin, AHL'ye günde yüzlerce uçak iniyor, özel polis ekibi mi kurulacak? SHGM, pratikte uygulaması zor olan bir yönetmelik çıkarmış, kabin personelini yolcularla karşı karşıya getirecek.
  • inşallah herhangi makul bir sorununu kabin görevlilerine anlatmaya çalışan kişilere piyongo vurmaz. "kabin görevlileriyle tartışmayı devam ettirmek" maddesine dayanarak söylüyorum.
  • Bugün Sabiha Gökçen'de "sabiha blacklistine girdi , bi daha uçuşuna izin verilmeyecek" diye bir söz duydum. Bizde de başladı mı bu uygulama? Müthiş bir şey başladıysa..
  • Sigara icmemek yada kemer baglamamak gibi KURALLARA UYMAYANLAR ! yazmak yerine daha temiz bir türkçe kullanilabilirdi ...ayrica GÜNEŞLIK yorumu yapan arkadaşa cevaben muhtesem yorumu icin tesekkurler ama haberin altindaki ingilizce seslendirilmiş video yu izlerse tabi anlayabilirse ?! Yaptigi yorumun nekadar boş oldugunu anlayacaktir ...haberi yapanlara tesekkürler umarim bu yonetmelik hakkiyla uygulanabilir ...
  • Yazıyı doğru okuyalım lütfen, "Sigara içmeme, ..., gibi kurallara uymayanlar" diyor.
  • Uçaktan fotoğraf çekmeye -iniş kalkiş esnasında- ne kadar ceza verecekler merak ediyorum? Yolculara asker disiplini uygulamaya kalkarlarsa, THY kaybeden olur.
  • Ucakta sigara icmemek neden ceza kapsamina alindi ?
  • Kokpitteki güneşlikler ne güne duruyor. Baktın biri ışık tutuyor indir... Zaten o an uçak ILS ile iniş yapıyor, neyin ihlalinden bahsediliyor anlamıyorum. Ceza uygulanacak hali yok ya işte laf olsun diye yazıyorlar.
  • Okuyunca guzel ama keske uygulanabilse ve herkese okutulabilse
  • Sigara içmeyene ceza ? Enteresan olmuş

Hava araçlarına lazer tutanlar ile uçakta sigara içmemek, emniyet kemerini bağlamak gibi kurallara uymayanlara para cezası verilecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) 1 Ocak 2014'te yürürlüğe girecek yönetmeliğine göre, "kural tanımaz yolcu", "uçağa binişten, uçak indikten sonra kapı açılmasına kadar olan sürede yolcu veya personelin düzenini veya güvenliğini tehlikeye atacak hareketlerde bulunan, uçaktaki malzemelere zarar veren, tehdit eden veya sivil havacılık alanında uygulanan mevzuat kurallarına ve mürettebatın uyarılarına uymayan kişi" olarak tanımlandı.

Uçuş emniyetini riske edecek şekilde hava araçlarına lazer tutan, uçak haberleşmesine müdahale eden ve benzer ihlallerde bulunan kişilere 10 bin lira idari para cezası verilecek. Uyarılmasına rağmen taşınabilir elektronik cihazları çalıştırmaya devam eden, yerine oturmayan, emniyet kemerini bağlamayan, baş üstü dolabını kapatmayan, başka yolcular veya kabin ekibiyle tartışmaya devam eden, kabin ekibinin görevini yapmasına güç kullanarak engel olan, kabin ekibine ve diğer yolculara sözle tacizde bulunmaya devam eden, kabin ekibinin verdiği talimatları yerine getirmeyen, uçuş emniyet ve güvenliğine tehdit oluşturan davranışlarda bulunan ve uçak içerisinde sigara içen "kural tanımaz yolcuya" 1000 lira idari para cezası kesilecek.

Limite aykırı alkol kullanan uçuş personeline ceza

Mevzuata ve onaylı uçuş işletme el kitapları limitlerine aykırı alkol kullanan uçuş personeline/eğitmene 5 bin lira, geçerli sağlık sertifikası olmadan uçuş yapan, hava/yer bantları kullanılan telsiz konuşmalarında freyzyoloji (hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasında kullanılan ortak dil) dışında yapılacak konuşmalarda havacılık adabına uygun olmayan ifadeler kullanan personeline/eğitmene verilecek para cezası bin lira olacak.

Taksit ve indirim

Cezalar taksit şeklinde ödeneceği gibi kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden cezanın dörtte üçü tahsil edilecek.

LAZER MAGANDALARINA ARTIK CEZA UYGULANACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Nasıl uygulanacak? ~ 10 yıl önce
Başka herhangi bir ülkede benzer uygulama var mı? Ceza düzenlemesi makul gibi geliyor ama kim nasıl uygulayacak? Kemerini bağlamayan yolcudan kabin ekibi bütün bilgilerini (TC no, isim, adres vs), yabancı yolcudan pasaport bilgilerini almak zorunda. Yolcu vermezse ne yapacak, nasıl zorla alacak? Yolcu kemer bağlamadı diye inişte uçağa polis mi çağıracak? Örneğin, AHL'ye günde yüzlerce uçak iniyor, özel polis ekibi mi kurulacak? SHGM, pratikte uygulaması zor olan bir yönetmelik çıkarmış, kabin personelini yolcularla karşı karşıya getirecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
shui_murat ~ 10 yıl önce
inşallah herhangi makul bir sorununu kabin görevlilerine anlatmaya çalışan kişilere piyongo vurmaz. "kabin görevlileriyle tartışmayı devam ettirmek" maddesine dayanarak söylüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aeroflot ~ 10 yıl önce
Bugün Sabiha Gökçen'de "sabiha blacklistine girdi , bi daha uçuşuna izin verilmeyecek" diye bir söz duydum. Bizde de başladı mı bu uygulama? Müthiş bir şey başladıysa..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sigara icmemek yada kemer baglamamak gibi KURALLARA UYMAYANLAR ! yazmak yerine daha temiz bir türkçe kullanilabilirdi ...ayrica GÜNEŞLIK yorumu yapan arkadaşa cevaben muhtesem yorumu icin tesekkurler ama haberin altindaki ingilizce seslendirilmiş video yu izlerse tabi anlayabilirse ?! Yaptigi yorumun nekadar boş oldugunu anlayacaktir ...haberi yapanlara tesekkürler umarim bu yonetmelik hakkiyla uygulanabilir ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yazıyı doğru okuyalım lütfen, "Sigara içmeme, ..., gibi kurallara uymayanlar" diyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bekir Kurt ~ 10 yıl önce
Uçaktan fotoğraf çekmeye -iniş kalkiş esnasında- ne kadar ceza verecekler merak ediyorum? Yolculara asker disiplini uygulamaya kalkarlarsa, THY kaybeden olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ucakta sigara icmemek neden ceza kapsamina alindi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oki Doki ~ 10 yıl önce
Kokpitteki güneşlikler ne güne duruyor. Baktın biri ışık tutuyor indir... Zaten o an uçak ILS ile iniş yapıyor, neyin ihlalinden bahsediliyor anlamıyorum. Ceza uygulanacak hali yok ya işte laf olsun diye yazıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IQ1500 ~ 10 yıl önce
vay arkadaş kimse düşünememişti, sen çözüm buldun olaya, helal olsun :)
oha doki ~ 10 yıl önce
para ödülü verelim istersen lazer tutana
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Okuyunca guzel ama keske uygulanabilse ve herkese okutulabilse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Sigara içmeyene ceza ? Enteresan olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T.İ. ~ 10 yıl önce
Cümleyi baştan okuyalım. İlk önce bana da ters gelmişti.Ama ters anlaşılsın diye yamışlar belli.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000