23 Şubat 2016, Salı 09:58:58

İHA'lar için kayıt işlemleri başladı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) insansız hava araçlarının talimat yayımladı.
  • Aynısnı amerika yapınca çok iyi bizdekiler yapınca eh kaka.
  • Arkadas siz ne yapmissiniz yaaa. yok acil inis sistemi, yok ucus veri kayidi bilmem ne. Insanlarin severek yaptigi hobiyi siz harbi harbi sadece coooook parasi olanlar yapsin haline getirmissiniz. Ne diyelim, sivil havaciligin gelismemesi icin direnen bir shgm, sportif havaciliktan nefret eden shgm simdi de model ucaklara takti ve "ne hobisi laaaan, coook parasi olan yapsin" haline getirmis durumu. Yasaklayin, yasaklayin. Her seyi yasaklayin ve insanlari psikopata cevirin. Kontrol edemiyor musunuz yasaklayin yahu. Beceremiyor musunuz, becerenleri oldurun sonra yine yasaklayin. Yaziklar olsun yapacaginiz ise. Buyrun Almanyaya gelin ve gorun nasil yapiliyormus bu hobi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) insansız hava araçları için talimat yayımladı. Bugün itibariyle 500g gr-25 kg ağırlığındaki araçların kayıt altına alınması için kayıt işlemlerinin başladığını duyuran SHGM, İHA sahiplerini uyardı.

1 Mayıs 2016'ya kadar kayıt edilmeyen İHA'ları kullananlara 17 bin Lira para cezası uygulanacağını duyuran kurum, talimatı internet sitesi üzerinden duyurdu.

SHGM'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Araçlarıyla ilgili talimatı 22 Şubat 2016 tarihinde yayımlanmıştır.

İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHT-İHA), insansız hava aracı sistemlerinin ithali, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sağlanması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esasları içermektedir.

Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki azami kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’ları Talimat kapsamı dışındadır.

SHGM’den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır.

Bu Talimatın yayımlanmasından önce faaliyette bulunan İHA sahiplerinin en geç 01 Mayıs 2016 tarihine kadar, ait oldukları kategoriye göre internet tabanlı sistemine veya tescile kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

500 gr ile 25 kg ağırlığındaki İHA’lar için oluşturulan internet tabanlı kayıt sistemi, 23 Şubat 2016 tarihinden itibaren iha.shgm.gov.tr adresinden hizmete açılacaktır.

İlgililere önemle duyurulur.

TALİMAT İÇİN TIKLAYINIZ

İHA'lar için kayıt işlemleri başladı

Yorumlar

TUT ~ 8 yıl önce
Aynısnı amerika yapınca çok iyi bizdekiler yapınca eh kaka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hobaaa ~ 8 yıl önce
Arkadas siz ne yapmissiniz yaaa. yok acil inis sistemi, yok ucus veri kayidi bilmem ne. Insanlarin severek yaptigi hobiyi siz harbi harbi sadece coooook parasi olanlar yapsin haline getirmissiniz. Ne diyelim, sivil havaciligin gelismemesi icin direnen bir shgm, sportif havaciliktan nefret eden shgm simdi de model ucaklara takti ve "ne hobisi laaaan, coook parasi olan yapsin" haline getirmis durumu. Yasaklayin, yasaklayin. Her seyi yasaklayin ve insanlari psikopata cevirin. Kontrol edemiyor musunuz yasaklayin yahu. Beceremiyor musunuz, becerenleri oldurun sonra yine yasaklayin. Yaziklar olsun yapacaginiz ise. Buyrun Almanyaya gelin ve gorun nasil yapiliyormus bu hobi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 8 yıl önce
Yetersiz insanların yönettiği yetersiz bir kurumdan ne bekliyorsun ki; gayet çağdaş bir İHA yönetmeliği mi?
FAA ~ 8 yıl önce
Aynisini amerikan federal havacilik dairesi de yapti.Cok dogru bir uygulama

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000