23 Eylül 2008, Salı 15:47:33

Helikopter pistleri için çalışmalar sürüyor

Helikopter ambulansların hasta ve yaralı indireceği hastanelere pist yapılıyor.
  • Umarım Hava Ambulansı sistemi kurulduğunda sadece kalburüstü insanlara değil sıradan vatandaşa da hizmet verecek şekilde bir düzenleme yaparlar.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün denetiminde inşa edilen helikopter pistlerinde her türlü ayrıntıya dikkat ediliyor. İstanbul ve Ankara'daki en büyük hastanelere yapılan pistlerde ışıklandırma, güvenlik ve acil servislere yakınlığa önem veriliyor. Hastalar, Ankara'da Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik İhtisas Hastanesi, Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi'ne indirilecek. İstanbul'da ise Kartal Eğitim ve Araştırma netleşirken, Asya ve Avrupa yakasındaki diğer hastaneler belirleniyor. Ağır yaralıların kurtarılmasında hayati önem taşıyan 2 helikopter ambulans ekimde uçmaya başlayacak. Bir doktor, hemşire ve acil tıp teknisyeniyle birlikte pilotun yer alacağı helikopterlere bir yıl içinde 16 helikopter daha eklenecek. Helikopterle nakillerde sosyal güvencesi olanların masraflarını devlet karşılayacak.

Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıldır üzerinde çalıştığı hava ambulans projesi hayata geçiriliyor. Acil Sağlık Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Hava Ambulans Aracı Kiralanması İhalesi'ni kazanan Koçoğlu İnşaat, 2 adet ambulans helikopterle ekimde hasta taşımaya başlıyor. İlk olarak İstanbul ve Ankara'da uçacak ambulansların vereceği sağlık hizmeti için Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü mevzuatını da hazırladı. 112 Komuta Kontrol Merkezleri'nin yönlendireceği helikopterler için inecekleri hastaneler de belirlendi. Şu anda gece uçuş kabiliyeti olmayan helikopter ambulanslar güneş ışığının hakim olduğu saatlerde hasta taşıyacak. Ankara'da 4 hastaneye yapılan pistin yanı sıra gerekli görülmesi halinde büyükşehir belediyesinin pisti kullanılacak. İstanbul'da hastane çevrelerinin binalar yüzünden kalabalık olması sebebiyle pist inşa edilecek sağlık merkezi bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Şu ana kadar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi belirlenirken, 4 hastanenin tespiti için çalışmalar sürüyor.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acilden Sorumlu Başhekim Yardımcısı Mehmet Özer, hastanedeki pistin uzmanlar gözetiminde yüksek güvenlikli hale getirildiğini söyledi. Pist etrafındaki elektrik direklerinin kaldırıldığını dile getiren Özer, iniş ve kalkış esnasında yangın çıkma ihtimaline karşı yangın söndürme aracının piste yanaşacağını belirtti. 112 Komuta Kontrol Merkezi'nden bildirilen helikopter ambulansın ulaşma saatine göre hastane acil doktorları ve hemşirelerinin hazırlanacağını aktaran Özer, "En kısa sürede hasta veya yaralı helikopterden alınıp acildeki ilgili birimlere götürülecek. Saniyelerin bile önemli olduğu büyük travmalara anında müdahale imkanı doğacak" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken Amasya'nın Merzifon ilçesi yakınlarında geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan milletvekili Akif Gülle, helikopterle hastaneye yetiştirilmişti. Ağır bir travma geçiren Gülle'yi o dönemde sivil bir helikopter Atatürk Hastanesi'ne yetiştirmişti. Mehmet Özer, "Helikopter kullanılmasaydı Gülle kaybedilebilirdi" görüşünün doktorlarda hakim olduğunu belirtiyor. Yine kaza geçiren Yenimahalle Belediye Başkanı Ahmet Duyar'ın eşi Mukaddes Duyar helikopter aracılığıyla hastaneye getirilmişti.

Helikopter pistleri için çalışmalar sürüyor

Yorumlar

OpsOcc ~ 16 yıl önce
Umarım Hava Ambulansı sistemi kurulduğunda sadece kalburüstü insanlara değil sıradan vatandaşa da hizmet verecek şekilde bir düzenleme yaparlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000