09 Nisan 2008, Çarşamba 11:10:11

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE KARNE DÖNEMİ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Şirketlerin yeni uygulama ile işleri zorlaşacak. Havayolu firmaları her ay notlandırılacak. Notu düşük olanların slotları kısıtlandırılabilecek. İşte ayrıntılar.

Uçak ve yolcu trafiğinde yaşanan artışa paralel olarak slot uygulanan havaalanlarındaki meydan kapasitesinin optimum kullanılması amacıyla; havayolu işletmelerine yönelik  performans karnesi hazırlanacak.

 

Havayolu işletmelerinin uçuş müsaadelerinin  onaylanması ile birlikte 2008 Yaz Tarife Dönemi öncesi yapılan slot planlamalarına göre; bir önceki yıla oranla uçak trafiğinde yaklaşık yüzde 10 artış bekleniyor. Yaz döneminde yeni gelecek başvuruların da eklenmesi ile bu rakamın daha da artacağı dikkate alınarak, slot uygulanan meydanlara iniş ve kalkışlarda sorun yaşanmaması ve meydanların optimum kullanılması amacıyla havayolu işletmelerinin aylık olarak performans değerlendirmeleri yapılacak.

 

Uçuş trafiğindeki yoğunluk nedeniyle; havayolu işletmelerinin almış oldukları slot saatlerine uygun sefer düzenlemesi, uçuş tarifelerinde değişiklik yapılmaması, olabilecek değişikliklerin zamanında yapılarak slotları iade etmeleri gerekiyor. Performans değerlendirmesinde aldığı slot saat diliminde uçmayan, iptal etmeyen ve slotsuz sefer düzenleyen yerli ve yabancı havayolu işletmelerinin  slot ve uçuş izinlerinde sınırlandırmaya gidilecek. Uygulama kapsamında, para cezası da dahil olmak üzere historik haklarının iptaline kadar gidilecek.

 

Havayolu işletmelerinin düzenli planlamalar yaparak gerçekçi taleplerde bulunmasını sağlayacak olan uygulama ile havaalanlarının kapasitelerine uygun slot tahsisi yapılarak uçuşlarda yaşanan gecikmelerin ve saat içi yığılmaların önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, 2008 Yaz Tarife Dönemi içerisinde olabilecek havayolu işletmelerinin yeni hatlar, ilave frekanslar ve ülkemize ilk defa sefer düzenleyecek yabancı havayolu işletmelerinin dönem içinde olabilecek yeni slot taleplerinin de en iyi şekilde değerlendirilmesi mümkün olabilecek.

 

Slot Koordinasyon Merkezi’nin 2005 yılında yeniden yapılandırılarak SHGM bünyesinde faaliyet göstermeye başlaması ile birlikte 2006 yılında Türkiye, Avrupa’da iniş ve kalkışlarda yaşanan gecikmelerde en çok düşüşün yaşandığı ülkeler arasında yer almıştı. 2007 yılında ise yerli havayolu işletmelerinin slot uyumları yüzde 90’ın üzerinde gerçekleşirken, söz konusu uygulama ile yaz dönemi için öngörülen trafik artışının en iyi şekilde karşılanması ve havayolu işletmelerinin slot uyumsuzluklarının en alt seviyeye çekilmesi hedefleniyor.

 

 

Slot: Koordinasyon uygulanan bir havaliman/meydanlarının belirli gün ve saatte tahsis edilen iniş ve/veya kalkış seferi için, havaliman/meydan imkanlarının kullanım hakkıdır. SHGM tarafından verilen uçuş müsaadeleri (permi); ancak slot uygulanan havaliman/meydanları için, alınacak uygun slotlar ile geçerlilik kazanır.

 

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE KARNE DÖNEMİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000