30 Ağustos 2008, Cumartesi 08:29:23

Havadaki indirim kaçakçılara yaradı!

Pilot eğitimini teşvik için uçuş okullarındaki eğitim uçaklarında akaryakıt fiyatına yapılan yüzde 50 indirim hava taksi olarak kullanılan uçakların da eğitim uçağı gibi gösterilmesine neden oldu.

Pilot eğitimini teşvik için uçuş okullarındaki eğitim uçaklarında akaryakıt fiyatına yapılan yüzde 50 indirim hava taksi olarak kullanılan uçakların da eğitim uçağı gibi gösterilmesine neden oldu. Düzenlemeyi iptal eden SHGM, çareyi eğitim uçaklarının tescil numaralarını almakta buldu

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce (SHGM) pilot eğitimini teşvik için başlatılan uçuş okullarının eğitim uçaklarında kullanılan ayaryakıt fiyatlarındaki indirim bazı şirketlerin işine yaradı. Hava taksi uçaklarını eğitim uçağı gibi gösteren firmaların ucuz akaryakıt kullanması üzerine harekete geçen SHGM, indirimi iptal ederek yeni bir düzenleme yaptı. SHGM, 72 uçağı tespit ederek, sadece bu uçaklara indirim yapılmasını sağladı.


PİLOT KRİZİ YAŞANABİLİR

Uçuş Okulları Derneği Başkanı ve Tarkim Uçuş Okulu Genel Müdürü Faruk Bayındır indirimin olumlu bir gelişme olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de uçuş okullarındaki eğitim uçaklarında avgaz 130 oktan yakıt kullanılıyor. Türkiye'de bu yakıt Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine göre daha pahalı. Yapılan indirim havacılık eğitim merkezi iddiasındaki Türkiye için ciddi bir avantaj sağlayacaktır” dedi.

TERCİH NEDENİ OLABİLİR

Dünyada genel olarak yakıt fiyatlarının artmasının havacılığın en büyük kabusu haline geldiğini belirten Bayındır, “Bu indirim uçuş okullarımızı dünya ile rekabet edebilir, Türkiye'yi tercih edilen ve eğitim merkezi olma iddiasına büyük bir katkı sağlayacaktır" dedi. Uçuş okullarındaki uçaklarda kullanılan avgaz 130 oktanlı yakıtın litresi, normal uçaklara KDV hariç 32,30 dolardan satılırken, eğitim uçaklarında KDV hariç 1,95 dolardan satılmaya başladı.


72 uçağın tescil numarası alındı

SHGM yetkilileri, eğitim için kullanılması gereken ucuz akaryakıtın ticari uçaklarda kullanılmasını akaryakıt kaçakçılığının bir başka örneği olduğunu söylediler. Yeni bir kaçakçılığın olmaması için SHGM, 13 uçuş okulundan eğitim uçağı olarak kullanılacak 72 uçağın tescil numarasını alarak ilgili şirkete gönderdi.

Yeni Şafak

 

Havadaki indirim kaçakçılara yaradı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000