05 Mayıs 2009, Salı 12:04:37

"HAVACILIK MAHKEMELERİ KURULMALI"

Her hafta pazartesi akşamlar Airport TV ekranlarında izleyiciyle buluşan Sefa İnan’la Kara Kutu dün akşam Havacılık Hukuku’nu masaya yatırdı.
  • Sayın Sefa İnan yazılarınızı ve programlarınızı yakından takip etmeğe çalışıyorum,havacılık alanında sizde çok iyi görüyorsunuz ki hiç bir sağlam altyapımız yok,nereye el atsanız kopup geliyor,ben de havacılıkla ilgili bir dernekte görevliyim,ama neye elimizi atacak olsak ortada kalıyoruz,karamsar degilim ama umarım siz ve airport tv nin bu vizyonda,bu süreçte bize getirileri olur ve artık devletimiz bu kurumun yeniden ve sağlıklı bir biçimde bütün çalışanlarını kapsayan bir düzenlemeyi en kısa zamanda gündemine alır...Böylesine önemli bir sektörde kural ve kanun olmayınca kim ne yapabilir ki herkes bildiğini okuyup gidecek... umarım çabalarınız çabalarımız birgün hakettiği yeri bulur...saygılar
  • BİZLER ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI OLARAK HEP BUNUN EKSİĞİNİ YAŞAMAKTAYIZ. HAVACILIKTA TARAFLARIN HUKUK'U AÇISINDAN BİLE KENDİ İÇİNDE UZMAN KADROLAR KURULMALI! BEN ÇALIŞAN OLDUĞUM İÇİN KENDİ TARAFIMDAN BAKTIĞIMDA BU KAÇINCI ŞİRKETİM VE NELER KAYBETTİM BUNLARI ANCAK BEN BİLİRİM...TUTTUĞUMUZ AVUKATLARIN MAALESEF NE KADAR ACIKİ KİME ÇALIŞTIĞINDAN HALA EMİN DEĞİLİZ!! VE GENELDE KAYBEDEN OLURUZ. VE HAKLARIMIZI ARAMAK İÇİN MUTLAK AVUKATLARA İHTİYAÇ DUYARIZ ANCAK, SONUCUNA GÜVENMEDİĞİMİZDEN BOŞUNA MASRAF OLACAK DİYE HAKKIMIZI ARAMAKTAN VAZGEÇERİZ. BU MAHKEMELER KURULSA VE GÜVEN SAĞLANMIŞ OLSA BİRÇOKŞEYİN ÖNÜNE GEÇECEKTİR. NETİCESİNDEDE "AVUKAT" DİYE GEZEN SİMSARLARLARIN KURBANLARI OLMAKTAN KURTULURUZ BİR NEBZE DEĞİLMİ???

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu Kara Kutu programına bu hafta İstanbul Barosu Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can konuk oldu.

Havacılık Hukuku’na dair birçok konunun gündeme getirildiği programda, uçak kazaları sonrasında ABD’den Türkiye’ye müvekkil bulmak için gelen avukatlar da tartışıldı.

“BU İŞİ KEYİF ALDIĞIMIZ İÇİN YAPIYORUZ”

Avrupa ve ABD’de benzer komisyonların çok önceki yıllarda kurulduğunu söyleyen Av. Nazlı Can, “Türkiye’de sadece İstanbul Barosu’nun böyle bir uygulaması var. Ama başka illerde de bu tip çalışmalar yapılabilir. Havacılık Hukuku alanında havacılığa dair tüm hukuki konuları ele almak istiyoruz. Uzay Hukuku’nda, uzay boşluğunun kullanım hakkını ve buna benzer konuları inceliyoruz” dedi.

Kendisinin bu konuya ilgili bir kişi olduğunu belirten Can, “Ben havacılık ve uzay hukukuna ilgili bir kişiyim. Ama komisyon olarak 3-4 aylık bir çalışmamız var. Henüz yeniyiz” şeklinde konuştu.

Kara Kutuİlk olarak Sportif Havacılık alanında çalışmalar yaptıklarını dile getiren Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can, “Sportif Havacılık’ta sıkıntı yaşayanlar bize başvurdular. SHGM’nin bu alandaki personel sayısının az olduğunu ve kendileri için yaptıkları faaliyetlerin çok pahalıya geldiğini ifade ettiler. Biz de bu konu üzerinde gerekli çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz. Biz kimsenin avukatı değiliz. Tamamen İstanbul Barosu adına çalışan bağımsız bir komisyonuz. Her türlü sorunları ele almaya çalışıyoruz. Benim edindiğim izlenime göre SHGM çok aktif çalışıyor. Bizler de arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız işten keyif alıyoruz ve bu komisyona bulunan herkes gönüllü olarak bizimle beraber çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“HAVACILIK MAHKEMESİ KURULMALI”

Geçtiğimiz aylarda faaliyetlerine başlayan komisyonun ilk faaliyetlerine değinen Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can, “İlk olarak hazırlık safhamız oldu. Hazırlık safhasından sonra da öncelikle sportif havacılar bize başvurdular ve o konu üzerinde çalıştık. Çok değerli kişilerin de katıldığı paneller düzenledik. Onun dışında da güncel konuları inceliyoruz” dedi.

Havacılık Hukuku için en önemli adımın Havacılık Mahkemeleri’nin kurulması olduğu ifade eden Can, “Havacılık Mahkemeleri’nin kurulmasını istiyorum. Şimdilik bu fikir biraz ütopik olsa da gelecek dönemlerde olmaması için bir engel yok. Diğer alanlarda branşlaşmış mahkemeler var. Deniz Mahkemeleri var. Bu yüzden Havacılık Mahkemesi de olmalı... Ayrıca hakimlerin de bu alanda branşlaşması gerekir. Çok iyi derece İngilizce bilmeleri de şart. Bunun dışında “Hava-İş Yasası” üzerinde de çalışacağız. Bu konu hakkında da TASSA ve TALPA gibi ilgili örgütlerle temas halindeyiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, OPEN SKIES’A SICAK BAKMIYOR”

Uzun zamandır tartışılan ve ABD ile Avrupa Birliği arasında imzalanan “Açık Semalar” anlaşmasının da masaya yatırıldığı Sefa İnan’la Kara Kutu programında Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can, konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde açıkladı:

“Bu anlaşma ile rekabetin artması planlanıyor. Onun dışında, anlaşmanın 4 yıl içerisinde 25 milyon ek yolcu getireceği düşünülüyor. ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşma sonucu iki tarafta birbirlerini tek devlet gibi görecekler. Türkiye neden bu anlaşmaya girmiyor derseniz. Bunun siyasi sebepleri var. Avrupa Birliği tüm ülkelerinin tek bir ülke gibi görülmesini Türkiye’nin de ayrı bir ülke olarak görülmesini istiyor. Burada da siyasal nedenlerden dolayı anlaşma sağlanamıyor. Ama gelecek yıllarda bu konunun çözüme kavuşacağı kanaatindeyim”

Kara Kutu

TAZMİNAT AVCILARI

Meydana gelen elim uçak kazaları sonrasında Türkiye’ye gelene ABD’li avukatlar konusunun da açıldığı programa TALPA Hukuk Danışmanı Avukat Yaşar Öztürk de telefon bağlantısıyla katıldı.

İlk olarak Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can’ın konu hakkındaki görüşlerini alan Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan, ABD’li avukatları akbabalara benzetirken Av. Nazlı Can şu şekilde konuştu:

“Türkiye’de avukatların bu tür bir faaliyette bulunması kesinlikle yasak... Renkli kart bastıramazsınız, tabelanız dikkat çekici olmamalı ve buna benzer birçok kural varken ABD’den buraya gelip kapı kapı müvekkil aramak hiç de ahlaki değil. Türkiye’de böyle bir olay yapılsa en basitinden bir kınama cezası verilir. Amerika’daki yasalara göre tazminatlar ağır olduğu için bu avukatların böyle bir yol izlediğini düşünüyorum”

Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Türkiye’deki avukatlara da ağır eleştiriler geldiğini söyleyen Can, “Bu olaylardan sonra bize de eleştiriler geldi. Türkiye’deki avukatların havacılık alanında uzman olmadığını söyleyenler oldu. Onun dışında bu ABD’li avukatların Türkiye’de de başka avukatlarla işbirliği yaptığını duyduk, gördük. Türkiye’deki ortak çalıştıkları avukatları da davaların seyrini takip etmeleri için işbirliği yaptıklarını düşünüyorum” dedi.

Kara Kutu

"AVUKATLARIN TAVRI ETİK DEĞİL"


Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can’ın konuşmalarının ardından  Sefa İnan’la Kara Kutu programına telefonla bağlanan TALPA Hukuk Danışmanı Avukat Yaşar Öztürk de ABD’li avukatların sergiledikleri tavrı eleştirerek, “Isparta’da düşen uçağın ardından Türkiye’ye geldiler. ABD’deki yasalara göre böyle bir durumda en az 60 gün kaza mağdurlarıyla avukatların görüşmesinin ahlaki olmadığı belirtiliyor. Ama biz Isparta kazasının ardından Amsterdam kazasında da benzer olaylar yaşandı. İnsanların acıları tazeyken, hatta hastanedeyken vekâlet alabilmek için birçok avukat gitmiş. Her şeyden önce bu, meslek etiğine yakışmaz ve avukatlar kapı kapı dolaşıp müvekkil aramamalılar. Türkiye’de bu tip olaylar karşısında çok ciddi yaptırımlar var. Öyle ki, şartların oluşması durumunda meslekten men cezasına kadar giden durumlar oluyor” şeklinde konuştu.

Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nazlı Can son olarak, havacılığın çok önemli bir alan olduğunu ve teknik ile hukuku bir arada yürütmek gerektiğini belirtti. Ancak Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu’nun yalnızca İstanbul Barosu’na bağlı olarak hareket ettiğini hatırlattı.

"HAVACILIK MAHKEMELERİ KURULMALI"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Sefa İnan yazılarınızı ve programlarınızı yakından takip etmeğe çalışıyorum,havacılık alanında sizde çok iyi görüyorsunuz ki hiç bir sağlam altyapımız yok,nereye el atsanız kopup geliyor,ben de havacılıkla ilgili bir dernekte görevliyim,ama neye elimizi atacak olsak ortada kalıyoruz,karamsar degilim ama umarım siz ve airport tv nin bu vizyonda,bu süreçte bize getirileri olur ve artık devletimiz bu kurumun yeniden ve sağlıklı bir biçimde bütün çalışanlarını kapsayan bir düzenlemeyi en kısa zamanda gündemine alır...Böylesine önemli bir sektörde kural ve kanun olmayınca kim ne yapabilir ki herkes bildiğini okuyup gidecek... umarım çabalarınız çabalarımız birgün hakettiği yeri bulur...saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BİZLER ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI OLARAK HEP BUNUN EKSİĞİNİ YAŞAMAKTAYIZ. HAVACILIKTA TARAFLARIN HUKUK'U AÇISINDAN BİLE KENDİ İÇİNDE UZMAN KADROLAR KURULMALI! BEN ÇALIŞAN OLDUĞUM İÇİN KENDİ TARAFIMDAN BAKTIĞIMDA BU KAÇINCI ŞİRKETİM VE NELER KAYBETTİM BUNLARI ANCAK BEN BİLİRİM...TUTTUĞUMUZ AVUKATLARIN MAALESEF NE KADAR ACIKİ KİME ÇALIŞTIĞINDAN HALA EMİN DEĞİLİZ!! VE GENELDE KAYBEDEN OLURUZ. VE HAKLARIMIZI ARAMAK İÇİN MUTLAK AVUKATLARA İHTİYAÇ DUYARIZ ANCAK, SONUCUNA GÜVENMEDİĞİMİZDEN BOŞUNA MASRAF OLACAK DİYE HAKKIMIZI ARAMAKTAN VAZGEÇERİZ. BU MAHKEMELER KURULSA VE GÜVEN SAĞLANMIŞ OLSA BİRÇOKŞEYİN ÖNÜNE GEÇECEKTİR. NETİCESİNDEDE "AVUKAT" DİYE GEZEN SİMSARLARLARIN KURBANLARI OLMAKTAN KURTULURUZ BİR NEBZE DEĞİLMİ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000