16 Kasım 2010, Salı 09:56:01

GÖRÜNÜR - GÖRÜNMEZ KAHRAMANLAR...

AirportHaber başyazarı Sefa İnan, bu hafta köşe yazısında havacılık sektörünün en önemli halkası olan "Uçak Teknisyenliği"ni köşesine taşıdı. İşte İnan'ın o yazısı...
  • Bakan bey HTK gizli kahraman demiş yazarlarımız buna içerlemiş. işimiz gücümüz kalmadı bunlarla uğraşıyoruz. Değerli bakanımız bunu derken kendini HTK sanan Hava Trafik Memurlarına ( lisans gerekliliği olmasa sokaktan geçeni koyacaklar o kadroya) GAZ vermek için demiştir bu güzel sözleri. Malumunuz ülkemde Havatrafik kontrol hizmetini hava trafik kontrol memuru verir ki, bu memurlar genel idari hizmetler kadrosunda bulunan sıradan memurlardır. her işe koşabilirsin. DHMİ nin 2. sınıf personelidir. 2 RACIR 1 GACIR der başka bir şey bilmezler. vs vs... sayın yazarım bunlarla uğraşmasada neden sektördeki birçok KAHRAMANLIK gereken yerinde personel tutulamadığı konusunu bir ele alsa hatta bundan yazı dizisi yapsa çok şık olurdu kanaatindeyim.
  • bana gore havaciliğin gorunmez kahramanları vs değil dir teknisyenler. bi kere pilotlar ve yolcular canlarini onlara emnaet ediyorlar. gevşek sıktıgı bir vida bile 10 ucus normal gider gelir 11 nci ucusta ne oldugunu bile anlamazsiniz gider kopar içeride hasara yol açar ucagi bile dusurur. o yuzden bence havaciliğin kahramanlari bellidir. pilotlar,teknisyenler ve kontrolorler. digerleri yardimci unsurlardir.(siralamayi kafaya gore yaptim lutfen buna da alinmayin)
  • gerçekten çok doğru, uçak teknisyenleri görünmez kahramanlardır.niyemi bu uçakların havada güvenle uçmasını sağlayan .kar kış yağmur çamur sıcak soğuk demeden apronda uçakların faal olması için çalışan bu kahramanları birisinin hatırlaması,bir uçak teknisyeni olarak beni gururlandırdı.çünki;havacılık proğramlarında hep ön planda pilotlar,cabin ekipleri,patronlar vardı.bizler hep unutulduk sanki yokmuşuz gibi.
  • Sefa Bey bu bayram günü öyle bir konuya el attınız ki... bunun için önce size teşekkür ederim. hava taksi işletmelerinde öyle pilotlar var ki bunlar hem sorumlu müdür hem kalite müdürü üstelik hemde teknisyen. uçağın ve helikopterlerin bakımlarını kendi yapıyor. aslında böyle değil ama patronlarını yıllarca bu şekilde kandırarak Teknisyenliği basite indirip yetkileri yok denecek şeklinde patronlarına lanse ediyorlar. ama arkalarınıda Teknisyene dayamaktan açıklarını onlara kapatmaktan haklarını yemekten zerre kadar da utanmıyorlar. yani rabbena hep bana herşey bana bunların gözünde teknisyen de kimmiş. uçuş emniyeti neymiş, bakım neymiş herşeyi kendileri biliyor .bakım kriterlerini de kendi koyuyorlar. yani sen neymişsin be abi misali
20 Ekim 2010 tarihinde, Hava Trafik Kontrolörleri (HTK) derneğinin, Dünya Kontrolörler Günü nedeniyle verdiği davette, sektörün tüm ileri gelenlerini görme olanağım oldu.

Nedeni; Ulaştırma Bakanı Sn.Binali Yıldırım’ın da davete katılmasıydı.

Öncelikle, dernek yönetimine 20 yılını vermiş biri olarak; TATCA Başkanı, sevgili kardeşim Ayhan Kartal’ın sayın Bakanla olan mükemmel ilişkisini kıskanmamam elde değil.

Ayhan Kartal’ın kişisel ilişkilerinden kaynaklanan başarısı nedeniyle, hava trafik kontrolü arkadaşlarımızın hak ettiği maddi olanaklara kavuştuğuda bir diğer gerçek. Tebrikler sevgili Ayhan!

HTK’leri için sağlanan bu maaş iyileştirmesi; seyrüsefer görevlerinde olanların tüm masraflarının Eurocontrol tarafından ödenmesi gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Kısaca, devlete yük olunmadığı söyleniyor. Ancak, havacılık sektörümüzde iki otorite var: bunlardan biri DHMI, diğeri ise; SHGM.

Şimdi siz, kaynağı ne olursa olsun, DHMI’ye bağlı seyrüsefer birimlerinde iyileştirmeler yapıp, SHGM’ye yapmadığınızda, bunu onlara şurdan gelmiş, burdan gelmiş tarzında anlatamazsınız. “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” deyişinden de örnekle; SHGM personelinin en azından özverili çalışmalarını terse çevirirsiniz. SHGM personeli, bu konuda son derece mutsuz, bilesiniz...

SHGM personeli adına yaptığım bu serzenişten sonra, asıl konumuza dönelim...

TATCA’nın bu kutlama gecesinde, sayın Bakanımız şaşırtıcı bir konuşma yaptılar. Sayın Bakan; “Tüm sektörde görünmez kahramanlar vardır. İşte bunlardan biri de; Hava Trafik Kontrolörleridir” demesi gerekirken,doğrudan; “Havacılığın görünmez kahramanları, hava trafik kontrölörleridir..!” deyiverdi. Ayrıca, hava trafik kontrollerini bir insanın kalbine benzeterek “Kalp durursa, hayat durur” diyerek konuşmasına devam etti.

Kalp adına, son derece doğru bir saptama. Ancak, sayın Bakan bu konuşmasını yaptığında, bir çok sektör çalışanının da kalbini kırmış oldu. Bu konuşmayı duyan yazarımız Oktay Erdağı da, fırsatı yakalamışken, bu söylemi abartarak; görünmez kahramanlar yerine “Havacılık endüstrisinin gizli kahramanları” başlıklı bir köşe yazısı yazdı ve kendisine yorumlar yağdı.

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan'ın köşe yazısını okumak için TIKLAYINIZ
GÖRÜNÜR - GÖRÜNMEZ KAHRAMANLAR...

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bakan bey HTK gizli kahraman demiş yazarlarımız buna içerlemiş. işimiz gücümüz kalmadı bunlarla uğraşıyoruz. Değerli bakanımız bunu derken kendini HTK sanan Hava Trafik Memurlarına ( lisans gerekliliği olmasa sokaktan geçeni koyacaklar o kadroya) GAZ vermek için demiştir bu güzel sözleri. Malumunuz ülkemde Havatrafik kontrol hizmetini hava trafik kontrol memuru verir ki, bu memurlar genel idari hizmetler kadrosunda bulunan sıradan memurlardır. her işe koşabilirsin. DHMİ nin 2. sınıf personelidir. 2 RACIR 1 GACIR der başka bir şey bilmezler. vs vs... sayın yazarım bunlarla uğraşmasada neden sektördeki birçok KAHRAMANLIK gereken yerinde personel tutulamadığı konusunu bir ele alsa hatta bundan yazı dizisi yapsa çok şık olurdu kanaatindeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bana gore havaciliğin gorunmez kahramanları vs değil dir teknisyenler. bi kere pilotlar ve yolcular canlarini onlara emnaet ediyorlar. gevşek sıktıgı bir vida bile 10 ucus normal gider gelir 11 nci ucusta ne oldugunu bile anlamazsiniz gider kopar içeride hasara yol açar ucagi bile dusurur. o yuzden bence havaciliğin kahramanlari bellidir. pilotlar,teknisyenler ve kontrolorler. digerleri yardimci unsurlardir.(siralamayi kafaya gore yaptim lutfen buna da alinmayin)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
gerçekten çok doğru, uçak teknisyenleri görünmez kahramanlardır.niyemi bu uçakların havada güvenle uçmasını sağlayan .kar kış yağmur çamur sıcak soğuk demeden apronda uçakların faal olması için çalışan bu kahramanları birisinin hatırlaması,bir uçak teknisyeni olarak beni gururlandırdı.çünki;havacılık proğramlarında hep ön planda pilotlar,cabin ekipleri,patronlar vardı.bizler hep unutulduk sanki yokmuşuz gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sefa Bey bu bayram günü öyle bir konuya el attınız ki... bunun için önce size teşekkür ederim. hava taksi işletmelerinde öyle pilotlar var ki bunlar hem sorumlu müdür hem kalite müdürü üstelik hemde teknisyen. uçağın ve helikopterlerin bakımlarını kendi yapıyor. aslında böyle değil ama patronlarını yıllarca bu şekilde kandırarak Teknisyenliği basite indirip yetkileri yok denecek şeklinde patronlarına lanse ediyorlar. ama arkalarınıda Teknisyene dayamaktan açıklarını onlara kapatmaktan haklarını yemekten zerre kadar da utanmıyorlar. yani rabbena hep bana herşey bana bunların gözünde teknisyen de kimmiş. uçuş emniyeti neymiş, bakım neymiş herşeyi kendileri biliyor .bakım kriterlerini de kendi koyuyorlar. yani sen neymişsin be abi misali

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000