03 Ocak 2009, Cumartesi 08:50:01

GENEL HAVACILIK MASAYA YATIRILDI

Airport TV'de her Cuma ekranlara gelen, havacılığın nabzının tutulduğu ve Genel Koordinatör Ali Kıdık'ın hazırlayıp sunduğu 'Sorun Cevaplasın' bu hafta Genel Havacılık konusunda önemli bilgilere sahne oldu.
  • dediginize yuzdeyuz katiliyorum. genel havacilik dairesi bir an once kurulmali basina da bu isi iyi bilen pilot kokenli biri konulmalidir.
  • Yurtdışında yaşayan bir Türk pilot olarak ifade etmek isterim ki, SHGM bünyesinde GENEL HAVACILIK DAİRESİ kurulmadan, bu dairenin başına yurtdışı tecrübeli SİVİL PİLOT kökenli bir yönetici getirilmeden ülkedeki tüm genel havacılık hareketleri bu daireye bağlanmadan SHGM bu genel havacilik dairesi AOPA nin aktif bir üyesi olmadan HİÇ BİR ŞEY GELİŞMEEEEEEEEEZ... Olduğunuz yerde sayarsınız THK da kendisini havacılığın merkezi zannedip durur.
  • Akşam bir katılımcı hatırlattı.THK kaş ile göz arasında sportif havacılık federasyonunu kuruyor.Başınada ismi zaten belli olan bir emekli asker gelecek.Peki bu federasyona ne gerek var?Bizim zaten ata yadigari THKmuz var iken?Ayrıca bu federasyon diğer dernek ve kulüp oluşumlarına nasıl bakacak?Bu federasyon bir takım zümrenin Türkiye'de genel havacılığı kontrol ve tekel altına alma çalışmasıdır.SHGM nin buna izin vermemesi gerekir.Bu federasyon ile çalışmalar tekel altına alınacak ve GÖKÇEN HAVACILIK satış pazarlama yapacak.Zaten geri jkalmış olan sportif havacılık ve genel havacılık tekel altına girince ilerleme imkanı hepten kaybolacak.Bu federasyon işi son derece tehlikeli bir gelişmedir değerli yetkililerimiz konuyu irdelemelidir.
  • SHGM nün önyargısız ve düşmanca bir tavır takınmadan görmesi gereken çok öenmli bir tespit var bu programda katılımcıların söylediği. Ticari Genel Havacılık Ruhsatı kavramı olması gereklii. JAA yada EASA dan bağımsız olarak SHGM bunu sadece ülke içerisinde geçerli olacak şekilde yapabilir.Küçük tek motorlu ucuz bir uçakla ticaret yapmak isteyenler hava taksi ruhsatı almak zorunda. Uçak 50.000$ ama ruhsat 250.000$ birde o kadar eğitim, gereklilikler v.b. var ki bunlar zaten tek pilota sertifikalı uçaklar. Bu kadar Hava Taksi gerekliliğine ne gerek var ?rTicari genel havacılık ruhsatı olmalıki ufak ölçekli yatırımcı girişimcide bu işe girsin Anadoluda havacılık yaygınlaşsın.Airport TV ye bu çok önemli konuyu gündeme taşıdığı için teşekkürler.
  • Selamlar, Bu yayında malum hocalarımız elden geldiğince bir adım atmak bir gelişme sağlamak adına kendi üzerine düşen görevi fazlası ile yapmaya çalışmışlardır bence. Buradan eleştiren kişilerin ismini yada bu gune dek genel havacılık adına bir şey yaptıklarını hiç duymadım. Eleştirirken çözüm üretmezseniz sığ kalırsınız. Yorumlarınızda biraz oyle kalmış gibi..
  • İsmini bilmediğim fakat ona emeklerine yazık değilde BAŞARISIZ BİR EMEKÇİ demek istiyorum... 14 yıl önce başladığınız o serüveni şu güne getirebilecek şerefe nail olabilseydiniz keşke. Fakat şöyle bir durum vardır heralde sizler pek 5700 rakamını hayatınızda (duymuş) fakat önemsememiş biri olabilirsiniz fakat bu küstahça airport media sayfalarını kirleteceğiniz anlamına gelmez... Kimse size Airbus Boeing yetkilisimisiniz? Yada orada ne pozisyondasınız? diye sormadı burası program hakkında ''Eleştiri'' yapılacak bir bölüm. Olaylarla alakasız yazınızı okuduğum zaman gerçekten En başta da söylediğim gibi BAŞARISIZ BİR EMEKÇİSİNİZ... Güzel programdı airport media'ya teşekkürler
  • Program ilk amacına ulaştıgına inanıyorum.Sonuçta ön adım olarak medyaya adım atıldı.Bide havacılık klublerımız artsa ozaman temeli sağlamlaştırdık diyebiliriz. Programda da dile getirilen yatırım ve sportif havacilik klublerinin artmasi ile neden olmasın? programı ızledım ve hayran kaldım devamının gelecegınden de süphem yok
  • Çok başarılı bir program oldu.Mutlaka devamının gelmesi gerekli genel havacılık konusu sürekli olarak işlenmeli görüşündeyim. Oben hoca ve Turgut koca konularında uzman kim ne derse desin lider konumunda kişiler. Bu uzmanların mutlaka dinlenmesi ve değerlendirilmesi şarttır. Bu kişilein önderliğinde 5700kg altındaki hava taşıtları hak ettiği yere geelcektir. olumsuz eleştiri yazan arkadaşlarada sesleniyorum karanlığa küfür edeceğinize bir mumda siz yakmaya çalışın. Adamlar kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar siz olmayan Türkçeniz ile ne anlatmak istediğinizi bile yazamıyorsun. Oben hocam Turgut hocam TAM YOL DEVAM.
  • biz de kaşar profesyoneliz kendimize göre ama bu adamlar 5700 tanımını kendine göre yapmış size sabır...
  • eklene fotolarınız bi harika. fashion ntv den alsam daha iisini yapamazdım .bu sebeple foto editötünüzü tebrik ediyorum.ancak 5700 nedir ne değildir konusunda yalışıklılarımızın yorumları tam bir tezat.5700 bi limit olup havacılığa ömrünü harcayanların bi limitidir.bu nu doğru tarif ediniz pls.emeğe yazık.burda yazmıyonuz ama a.ü sivil havacılık eskişehir sizin mühendis mezun eden okulunuza ben beş dedim siz şeş deyin basar mı basar..ağzı açık kalır sizn iti mezunlarının.çünki ben iş hayatımda onların ağzını çok açık gördüm.tecrubeyle sabittir.o sebeple habercili zihniyetinden uzakloaşmamanızı mtemenni ediyorum.burda havacılığı her adımında bizzat yaşayan dostlarınız var.yok o şirket buna emanet yok yakıt kritiğne girdi filan boş işler.

İstanbul Havacılık kulübü Başkanı Turgut Kulaçoğlu ve Eğitmen Pilot Oben Oğultarhan'ın konuk olduğu 'Sorun Cevaplasın' programı, genel havacılık konusunda merak edilenlere yanıt buldu.

Turgut Kulaçoğlu; “5700 kilogramdan daha hafif uçakların ticari amaç olmadan kullanılmasına Genel Havacılık diyebiliriz. Ama bizim ülkemizde Genel Havacılık maalesef yaygın değil. Bu anlamda geri kaldığımızı söyleyebilirim. Bizim ülkemizde havacılık denince akla yolcu taşımacılığı geliyor. Ama Genel Havacılık özel kullanım alanıdır. Yanlış bilgilendirmeden dolayı Genel Havacılık gelişmiyor. Ayrıca yolcu taşımacılığı kadar ağır fiyatlardan bahsedemeyiz” dedi.

Turgut Kulaçoğlu

Oben Oğultarhan ise; “Genel Havacılık bilinmiyor. Tabana yayılmamış durumda. Halbuki her bütçeye göre küçük uçakların alınması ve kullanılması mümkün. Aslına bakarsanız dünyadaki havacılığın yüzde 80’ini Genel Havacılık oluşturuyor. Ama bu oran ülkemizde henüz yüzde 2-3’tür. 



AMATÖR PİLOT OLMANIN BEDELİ

Amatör pilot olmanın bedeli konusunda açıklamalarda bulunan Kulaçoğlu; “Amatör pilot olabilmek için 12-15 bin dolar gerekiyor. Bunun ardından uçuş yapması için uçak alması gerekmiyor. Pilotluk lisansını alan bir adayın uçuşu için yardımcı oluyoruz” dedi.

Genel Havacılığın Türkiye’deki sorunlarına değinen Turgut Kulaçoğlu; “Sistemin rahatlatılması gerekiyor. Sorunlardan kaçmamak gerekir. Havacılığın liberaleştirilmesi önemli bir çözüm olacaktır” derken, konuya dahil olan Oben Oğultarhan; “Öncelikle bu anlamda teşvik edebilmek önemlidir. Bunun ilk adımı Sportif Havacılık Federasyonu’dur. Ama ondan da önce Bakanlığımız ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz var. Bu nedenle konuya ilgili kurumların hassasiyet göstermesi gerekir. Ama ben Genel Havacılığın taşraya kadar ineceğini inanıyorum. Genel Havacılık içinde kullandığımız uçak sayısı 50 civarında iken Yunanistan’da binlerle ifade ediliyor” dedi.

Turgut Kulaçoğlu Genel Havacılık konusunda sorunların giderilememesi konusunda muzdarip olduklarını ifade ederek; “Biz fikirlerimizi her platformda aktardık. Ama yetkililer daha çok ticari havacılığa eğildikleri için dikkat çekmek kolay olmuyor” dedi.


Oben Oğultarhan - Turgut Kulaçoğlu

Oben Oğultarhan - Turgut Kulaçoğlu

”GENEL HAVACILIK BİR TUTKUDUR”

1989 yılında pilotluğa başladığını anlatan Oben Oğultarhan; “Ben pilotlukta yada havacılıkta ticari amaç gütmüyorum. Çünkü ticari havacılığı sevmiyorum. Bu bir tutku. Küçük uçaklara aşığım diyebilirim. Bu lezzeti büyük uçaklardan alamam. Genel Havacılığın potansiyeli büyük. Çünkü ülkemizde küçük uçak ihtiyacı var. Örneğin karayollarının denetimi için küçük uçaklar kullanılabilir. Ayrıca pilotluk lisansı alan bir pilot adayı önce küçük uçakları uçuruyor. Bu potansiyeli değerlendirmek gerekiyor. Genel havacılığın gelişmesi için mevzuatların değişmesi ve vergi konusunda iyileştirme gerekiyor” dedi.

Vergi konusunda ağır kuralların olduğunun altını çizen Turgut Kulaçoğlu ise; “Küçük bir uçağın yıllık vergisi 6 bin YTL civarında. Bu yüzden küçük uçaklarını satanların yanı sıra bazı uçakları uçuramadığımızı söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.
Oben Oğultarhan
GENEL HAVACILIĞIN SAHİBİ KİM?

Genel Havacılığın sahibi yok ama gerçek sahibi Atatürk’tür. Çok önemli destek ve çabaları vardır. Ama bu anlamda Genel Havacılıkla ilgilenen bir Federasyonumuz olduğu takdirde muhatabımız olup, bu konudaki sorunlarımızı daha sağlıklı bir şekilde dile getirebiliriz.

Genel Havacılık konusundaki ruhsat sorununa işaret eden Oben Oğultarhan; “Genel Havacılık için hava taksi ruhsatı gerekiyor. Genel Havacılık ruhsatına ticari anlam kazandırılmalı. Ruhsat konusunda ağır bedeller ödeniyor. Ruhsata harcanan para, küçük bir uçağın alımına harcanan paradan daha fazladır” dedi.

GENEL HAVACILIK İÇİN PİST DURUMU

Genel Havacılık için pist durumuna değinen Turgut Kulaçoğlu; “Pisti biz yapamayız. Ama bu konuya özen gösterilmesi gerekiyor. Örneğin ben küçük bir uçakla Çek Cumhuriyeti’ne gittiğimde her 10 kilometrede bir küçük uçaklar için piste rastladık. Yani motoru kapatsak bile süzüle süzüle rahatlıkla iniş yapabiliriz. Ama İstanbul’da böyle bir şansımız yok” dedi.

Yamaç paraşütü, balon ve planör konusuna da değinen Kulaçoğu; “Federasyon işte bu yüzden önemli. Bu gibi faaliyetlerin birleştirilmesi için çok önemli. Ama İstanbul’da balon yada yamaç paraşütüyle uçuş yapıldığına rastlayamazsınız, çünkü doğal iklimle ilgili bir durumdur” dedi.

Genel Havacılık konusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne öneride bulunan Kulaçoğlu ve Oğultarhan; “Havacılık sadece havayolu taşımacılığı olarak algılanmamalı. Genel havacılık anlamında birçok ülkeden gerideyiz. Ama Bakanımız Binali Yıldırım, bu konuya çok özen gösteriyor. Genel Havacılığın gelişmesi için istihdam oluşturulmalı. Pistler yapılıp, küçük uçaklar edinilmeli. Bir uçakla uçuş yapılabilmesi için kuleye yada uzun pistlere ihtiyaç yoktur. Kullanım alanı hem kolay hem de keyiflidir” ifadelerini kullandılar.

Oben Oğultarhan - Turgut Kulaçoğlu

GENEL HAVACILIK MASAYA YATIRILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

fatih gencer ~ 15 yıl önce
dediginize yuzdeyuz katiliyorum. genel havacilik dairesi bir an once kurulmali basina da bu isi iyi bilen pilot kokenli biri konulmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KANDEMIR ~ 15 yıl önce
Yurtdışında yaşayan bir Türk pilot olarak ifade etmek isterim ki, SHGM bünyesinde GENEL HAVACILIK DAİRESİ kurulmadan, bu dairenin başına yurtdışı tecrübeli SİVİL PİLOT kökenli bir yönetici getirilmeden ülkedeki tüm genel havacılık hareketleri bu daireye bağlanmadan SHGM bu genel havacilik dairesi AOPA nin aktif bir üyesi olmadan HİÇ BİR ŞEY GELİŞMEEEEEEEEEZ... Olduğunuz yerde sayarsınız THK da kendisini havacılığın merkezi zannedip durur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ticari Genel Havacilik ve SHGM ~ 15 yıl önce
Akşam bir katılımcı hatırlattı.THK kaş ile göz arasında sportif havacılık federasyonunu kuruyor.Başınada ismi zaten belli olan bir emekli asker gelecek.Peki bu federasyona ne gerek var?Bizim zaten ata yadigari THKmuz var iken?Ayrıca bu federasyon diğer dernek ve kulüp oluşumlarına nasıl bakacak?Bu federasyon bir takım zümrenin Türkiye'de genel havacılığı kontrol ve tekel altına alma çalışmasıdır.SHGM nin buna izin vermemesi gerekir.Bu federasyon ile çalışmalar tekel altına alınacak ve GÖKÇEN HAVACILIK satış pazarlama yapacak.Zaten geri jkalmış olan sportif havacılık ve genel havacılık tekel altına girince ilerleme imkanı hepten kaybolacak.Bu federasyon işi son derece tehlikeli bir gelişmedir değerli yetkililerimiz konuyu irdelemelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ticari Genel Havacilik ve SHGM ~ 15 yıl önce
SHGM nün önyargısız ve düşmanca bir tavır takınmadan görmesi gereken çok öenmli bir tespit var bu programda katılımcıların söylediği. Ticari Genel Havacılık Ruhsatı kavramı olması gereklii. JAA yada EASA dan bağımsız olarak SHGM bunu sadece ülke içerisinde geçerli olacak şekilde yapabilir.Küçük tek motorlu ucuz bir uçakla ticaret yapmak isteyenler hava taksi ruhsatı almak zorunda. Uçak 50.000$ ama ruhsat 250.000$ birde o kadar eğitim, gereklilikler v.b. var ki bunlar zaten tek pilota sertifikalı uçaklar. Bu kadar Hava Taksi gerekliliğine ne gerek var ?rTicari genel havacılık ruhsatı olmalıki ufak ölçekli yatırımcı girişimcide bu işe girsin Anadoluda havacılık yaygınlaşsın.Airport TV ye bu çok önemli konuyu gündeme taşıdığı için teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okan Koparan ~ 15 yıl önce
Selamlar, Bu yayında malum hocalarımız elden geldiğince bir adım atmak bir gelişme sağlamak adına kendi üzerine düşen görevi fazlası ile yapmaya çalışmışlardır bence. Buradan eleştiren kişilerin ismini yada bu gune dek genel havacılık adına bir şey yaptıklarını hiç duymadım. Eleştirirken çözüm üretmezseniz sığ kalırsınız. Yorumlarınızda biraz oyle kalmış gibi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tarık Yıldırım-THK ~ 15 yıl önce
İsmini bilmediğim fakat ona emeklerine yazık değilde BAŞARISIZ BİR EMEKÇİ demek istiyorum... 14 yıl önce başladığınız o serüveni şu güne getirebilecek şerefe nail olabilseydiniz keşke. Fakat şöyle bir durum vardır heralde sizler pek 5700 rakamını hayatınızda (duymuş) fakat önemsememiş biri olabilirsiniz fakat bu küstahça airport media sayfalarını kirleteceğiniz anlamına gelmez... Kimse size Airbus Boeing yetkilisimisiniz? Yada orada ne pozisyondasınız? diye sormadı burası program hakkında ''Eleştiri'' yapılacak bir bölüm. Olaylarla alakasız yazınızı okuduğum zaman gerçekten En başta da söylediğim gibi BAŞARISIZ BİR EMEKÇİSİNİZ... Güzel programdı airport media'ya teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bushflight ~ 15 yıl önce
Program ilk amacına ulaştıgına inanıyorum.Sonuçta ön adım olarak medyaya adım atıldı.Bide havacılık klublerımız artsa ozaman temeli sağlamlaştırdık diyebiliriz. Programda da dile getirilen yatırım ve sportif havacilik klublerinin artmasi ile neden olmasın? programı ızledım ve hayran kaldım devamının gelecegınden de süphem yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taşra Pilotu ~ 15 yıl önce
Çok başarılı bir program oldu.Mutlaka devamının gelmesi gerekli genel havacılık konusu sürekli olarak işlenmeli görüşündeyim. Oben hoca ve Turgut koca konularında uzman kim ne derse desin lider konumunda kişiler. Bu uzmanların mutlaka dinlenmesi ve değerlendirilmesi şarttır. Bu kişilein önderliğinde 5700kg altındaki hava taşıtları hak ettiği yere geelcektir. olumsuz eleştiri yazan arkadaşlarada sesleniyorum karanlığa küfür edeceğinize bir mumda siz yakmaya çalışın. Adamlar kendi imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar siz olmayan Türkçeniz ile ne anlatmak istediğinizi bile yazamıyorsun. Oben hocam Turgut hocam TAM YOL DEVAM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaşarımkaptanım ~ 15 yıl önce
biz de kaşar profesyoneliz kendimize göre ama bu adamlar 5700 tanımını kendine göre yapmış size sabır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AGWAGG ~ 15 yıl önce
eklene fotolarınız bi harika. fashion ntv den alsam daha iisini yapamazdım .bu sebeple foto editötünüzü tebrik ediyorum.ancak 5700 nedir ne değildir konusunda yalışıklılarımızın yorumları tam bir tezat.5700 bi limit olup havacılığa ömrünü harcayanların bi limitidir.bu nu doğru tarif ediniz pls.emeğe yazık.burda yazmıyonuz ama a.ü sivil havacılık eskişehir sizin mühendis mezun eden okulunuza ben beş dedim siz şeş deyin basar mı basar..ağzı açık kalır sizn iti mezunlarının.çünki ben iş hayatımda onların ağzını çok açık gördüm.tecrubeyle sabittir.o sebeple habercili zihniyetinden uzakloaşmamanızı mtemenni ediyorum.burda havacılığı her adımında bizzat yaşayan dostlarınız var.yok o şirket buna emanet yok yakıt kritiğne girdi filan boş işler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000