26 Mart 2009, Perşembe 08:41:15

FAA UYARMIŞTI!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopterde, nokta tespiti yapmak için kullanılan ELT cihazının olmadığı ya da arızalı olduğu ortaya çıktı.
  • Bu kaçıncı basiretsizliktir, önünü kesmezseniz devamı geliyor işte . Vebalini düşünüp evininde yatağında uyku tutmayan bir tane bile memurunuz yokmu sizin.
  • o helikopterde bir akp li vekil olmuş olsaydı acaba kısa bir süre içerisinde bulunurmuydu bulunmazmıydı diye sormak gerekir. İnsan aklının almayacağı bir başarısızlık utanılacak bir durum hepimiz için, na yazık ki Türkiye büyük bir evladını artık kaybetmiştir. Yaralı olmamış olsalar bile bu kadar uzun süre dayanamaz ve donarak hayatlarını kaybederlerdi. Milletimizin başı sağolsun ve bu son olsun demekten başka söz kalmıyor..
  • Kazazedeler büyük bir ihtimalle hayatlarını kaybettiler.Yaralı olmaları olasılığı, kazadan sonra geçen süre ve hava şartları iyicene ümitsiz bir tablo çiziyor. Kaza yerinin tesbit edilememesinin ve birkaç saat içinde ulaşılamamasının nedeni ise belli. Teknik eksiklik ve yetersizlik.Sorumlusu denetimsizlik (SHGM)
  • eh, Türk'ün aklı işte... milyon dolar değerinde helikopter alırsın, birkaç bin dolar harcamaktan çekinirsin. birşey olmaz mantığı ile. üstelik, kimbilir saatini kaç dolara kiralıyor şirket o helikopteri. ELT el modelleri bile sadece 400-600 dolar fiyat ile satılıyor. SHGM birçok konuda kırk dereden su getirttiriyor işletmecilere, bu konuda da ticari uçuş yapan her araç için mecbur kılsın.

ELT cihazı, herhangi bir kazada Arama Kurtarma Merkezi'ne sinyal göndererek yerin tespit edilmesini sağlıyor. Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesinin ardından Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü seferber oldu.

ELT CİHAZINDAN SİNYAL VERMEDİ

Uçak, helikopter ve diğer hava araçlarında kısaca ELT adı verilen 'Acil Durum Yer Belirleme Vericisi' bulunuyor. Uçak, bir yere çarptığında ya da sert inişle çakıldığında bu cihaz otomatik olarak devreye giriyor ve uydu üzerinden sinyal gönderiyor. 4 bin dolar olduğu belirtilen bu cihazlar, uluslararası çalışan bütün uçak, gemi ve hava taşıtlarında zorunlu. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterden ise 'Uydu Yardımlı Arama Kurtarma Sistemi'ne sinyal gelmedi. Bu durumda helikopterde ya ELT cihazı yoktu ya da arızalıydı. Cihazın durumu kazanın nedenini araştıracak olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilecek.

NOKTA TESPİTİ YAPILABİLİRDİ

BBP Lideri Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterde ELT cihazından sinyal alınması durumda yer tespiti anında yapılabilirdi. Helikopterin yerini tespit etmek için kazazede 6 kişinin cep telefonlarının yaydığı sinyaller ise, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı'na (BTK) bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile GSM operatörleri tarafından takibe alındı. Helikopterin düştüğü ilk saatlerde alınan güçlü sinyaller, izleyen saatlerde kesildi. BTK yetkilileri, sinyallerin kaybolmasının nedenini telefonların şarjının bitmesine ya da tamamen kapsama alanı dışına çıkılmasına bağladı.

ALAN ÇOK GENİŞ

Bir kişinin cep telefonu sinyallerinden yerinin tespitinde bölgedeki baz istasyonu sayısı büyük önem taşıyor. Uzmanlar, "Baz istasyonu sayısı ne kadar fazla ise cep telefonu sinyalinin alındığı alan da o kadar daraltılabilir. Ancak helikopterin düştüğü bölgede baz istasyonu sayısı az olduğundan çok daha geniş bir alan tanımlanabildi" diyerek, nokta vuruş yapmanın zorluğuna dikkat çekti.

FAA UYARMIŞTI

ABD Federal Havacılık Kurulu'nun (FAA) Yazıcıoğlu'nun da kaza yaptığı helikopter modeli olan Bell 206 tipi helikopterler için 19 Mart 2009 tarihinde acil koduyla bir uyarı yayınladığı öğrenildi. FAA uyarı mesajında 206 serisi helikopterlerin her uçuştan önce aşınmış olan mekanik parçalarının değişmesi gerektiğine dikkat çekti. 2002 yılından bu yana Bell 206 tipi helikopterleri 4 kaza yaptı. Haziran 2008'deki kazada Guatemala İçişleri Bakanı Vinicio Gomez ve İçişleri Bakan Yardımcısı Edgar Hernandez öldü. 2002 yılında Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki kazada da Hava Kuvvetleri Komutanı Vasilios Demenagas hayatını kaybetti.

 

FAA UYARMIŞTI!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Bu kaçıncı basiretsizliktir, önünü kesmezseniz devamı geliyor işte . Vebalini düşünüp evininde yatağında uyku tutmayan bir tane bile memurunuz yokmu sizin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
o helikopterde bir akp li vekil olmuş olsaydı acaba kısa bir süre içerisinde bulunurmuydu bulunmazmıydı diye sormak gerekir. İnsan aklının almayacağı bir başarısızlık utanılacak bir durum hepimiz için, na yazık ki Türkiye büyük bir evladını artık kaybetmiştir. Yaralı olmamış olsalar bile bu kadar uzun süre dayanamaz ve donarak hayatlarını kaybederlerdi. Milletimizin başı sağolsun ve bu son olsun demekten başka söz kalmıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kazazedeler büyük bir ihtimalle hayatlarını kaybettiler.Yaralı olmaları olasılığı, kazadan sonra geçen süre ve hava şartları iyicene ümitsiz bir tablo çiziyor. Kaza yerinin tesbit edilememesinin ve birkaç saat içinde ulaşılamamasının nedeni ise belli. Teknik eksiklik ve yetersizlik.Sorumlusu denetimsizlik (SHGM)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
eh, Türk'ün aklı işte... milyon dolar değerinde helikopter alırsın, birkaç bin dolar harcamaktan çekinirsin. birşey olmaz mantığı ile. üstelik, kimbilir saatini kaç dolara kiralıyor şirket o helikopteri. ELT el modelleri bile sadece 400-600 dolar fiyat ile satılıyor. SHGM birçok konuda kırk dereden su getirttiriyor işletmecilere, bu konuda da ticari uçuş yapan her araç için mecbur kılsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000