16 Kasım 2013, Cumartesi 11:01:21

EKŞİ: "BİR ÇOK FİİLE CEZA VERİLEMİYOR"

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye’de havacılık hukukunda karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birinin, havacılık açısından tehdit oluşturan birçok fiilin, başka ülkelerde suç olarak düzenlenip cezalandırılmasına rağmen Türk Ceza Kanunu’nda suç teşkil etmemesi olduğunu söyledi.
  • O zaman nasıl oluyor da yapmadıkları suçlardan dolayı yüzlerce insan hapislerde? İşinize gelince ceza vermeyi biliyorsunuz. Geziyi destekledi diye insanları işten çıkarmanın hukuki dayanağı ne? Hukuk sadece kötüleri kollamak için kullanılıyor maalesef.
  • Once ucus personelinin borclar kanunundan cikartilmasi ve ozluk haklarinin verilmesi gerektigini dusunmekteyim. Bu ulkede havacilik kanunu yokken ceza ve shgm den bahsedilmesi komik degilmi.
  • Haci bir is yapta sonra ceza kes. Yahu ucan mi var 3-5 sirketten baska. Cezamiymis. Kac ucak var ulkende de ne cezasi kesmek istiyorsun?
  • Haci bir is yapta sonra ceza kes. Yahu ucan mi var 3-5 sirketten baska. Cezamiymis. Kac ucak var ulkende de ne cezasi kesmek istiyorsun?
  • Egitimle degil ceza ile olur, tipki annenin, babanin sana davrandigi gibi.
  • katiliyorum bilal eksi sana aynen katiliyorum...turkiyede isi bilmeyen ve yasasi olmayan bircok olay varki akil sir ermiyor mesela senin havaciliktan anlamadigin icin kolayca hukumet tarafindan otobus isletmesinden havaciliga terfi ettirilmen bunlarin basinda geliyor eger bu yasalar olsaydi sen hala otobus isletmeye devam ediyor olacaktin ve gercekten havacilik egitimi almis insanlar suan senin yerinde is yapiyor olacakti...ilk defa seni takdir ediyorum dogruyu gercek dogruyu savundugun icin...hak eden eninde sonunda adalet yerini bulacak
  • türkiyede suç olana uyuluyor sanki.anayasa açıkça grevde personel alamassın diyor ama thy grev varken personel alıyor.
  • Havacılık sektöründe çalışan personelin tabi olduğu kanun nerede? Bununla ilgili bir yorumunuz var mı Ekşi bey?
  • Şirketler THY da dahil, talimatlardaki maddelerin bir kısmına uymadan operasyon yapıyor. SHGM ve şirketlere gelen denetçiler ise buna göze yumuyor. Sayın Ekşi önce, ekip planlamacıların uçucu ekiplere yaptığı talimata aykırı uygulamaları düzeltsin ondan sonra TBMM den diğer konularda kanuni düzenlemeler yapmasını istesin. Eğer bu konuda bilgi isteniyorsa seve seve verebilirim. Sayın Ekşinin, eğer gerçekten samimiyse buradan yazıma cevap vermesi bilgi ve belgeleri paylaşmak adına benim için yeterli.
  • SHGM her alanda otorite, etkin bir kurum haline geldi. Bilal ekşi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde kurumsal dönüşümü gerçekleştirdi. Sektörün ihtiyaçlarına göstermiş olduğu hassasiyetlerden ötürü bir Türk vatandaşı ve sektör çalışanı olarak beni son derece gururlandırmaktadır.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye’de havacılık hukukunda karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birinin, havacılık açısından tehdit oluşturan birçok fiilin, başka ülkelerde suç olarak düzenlenip cezalandırılmasına rağmen Türk Ceza Kanunu’nda suç teşkil etmemesi olduğunu söyledi. Ekşi, bu nedenle ceza gerektiren birçok konuya ceza verilemediğini ve suç duyurularının 'takipsizlik' ile sonuçlandığını belirterek, "Hukuki boşluklar doldurulmalı." tavsiyesinde bulundu.

Bilal Ekşi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen 'Uluslararası Hava Hukuku’nda Güncel Gelişmeler' konulu sempozyuma katıldı. Türkiye’de hava hukukunda yaşanan gelişmeler, sorunlar ve hava hukukundaki mevzuat boşluğu hakkında bir konuşma yapan Ekşi, yaşanan sorunların çözümü için tavsiyelerde bulundu.

Ekşi, Türkiye’de havacılık hukukunda karşılarına çıkan en önemli sorunlardan birinin; havacılık açısından tehdit oluşturan birçok fiilin, başka ülkelerde suç olarak düzenlenip cezalandırılmasına rağmen, Türk Ceza Kanunu’nda suç teşkil etmemesi olduğunu söyledi. Bu nedenle ceza gerektiren bir çok konuya ceza verilemediğini ve suç duyurularının 'takipsizlik' ile sonuçlandığını bildiren Ekşi, "Örneğin yetkisiz hava aracı bakımı ve izinsiz lazer gösterileri bu kapsamdadır. Bu fiiller hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ‘Trafik güvenliğini tehlikeye sokma’ başlıklı 179’uncu maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulmakta ancak şartların oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlanmaktadır." dedi. Ekşi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, 2003 yılından bu yana toplamda 172 yasal düzenleme ile rekor sayılabilecek düzeyde mevzuatı hayata geçirdiğini vurguladı.

Türkiye’nin, yıllık ortalama yüzde 10’un üzerinde büyüme oranı ile gelecek 20 yıl içinde en hızlı büyüyecek pazarlar arasında gösterildiğini kaydeden Ekşi, ortaya konan hedefler göz önüne alındığında, havacılık hukukuna yönelik düzenlemelerin daha da önem kazanacağını vurguladı. Ekşi, sivil havacılıktaki gerekli yasal düzenlemelerin öncelikli olarak hayata geçirildiği ülkelerin büyük kazanımları olacağına işaret etti.

"ULUSLARARASI ANLAŞMALARIN KAPSAM VE YORUMUNDA SORUNLAR YAŞANIYOR"

Ekşi, konuşmasında, havacılık endüstrisi ve uzay teknolojilerine ilişkin çalışmaların da giderek hız kazandığını belirtti. Bu sürecin sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi için uluslararası hava hukukuna dair gelişmelerin önemle takip edilmesinin elzem olduğunu dile getiren Ekşi, şöyle konuştu: "Havacılık mevzuatının, bütün hukuk dallarını kapsar şekilde geniş bir yelpazeye, dinamik ve genç bir yapıya sahip oluşu, akademik kaynak eksikliği ve bu alanda mevcut kaynakların büyük bir kısmının yabancı dilde olması, havacılık terminolojisinin çoğu kişi tarafından az bilinen teknik terimleri içermesi gibi konular, havacılık hukuku yargılamasında sorun teşkil etmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmaların kapsam ve gerekçelerinin yorumu ve mevcut duruma doğru şekilde tatbikinde de sorunlar yaşanmaktadır."

“HUKUKİ BOŞLUKLARIN DOLDURULMASI GEREKİYOR”

Bilal Ekşi, yaşanan sorunların çözümü için de şu tavsiyelerde bulundu: "Hava hukuku derslerinin hukuk fakültelerinde zorunlu ders haline getirilmesi, enstitülerin kurulması, sertifika programlarının oluşturulması, uzmanlaşmış hakimlerden oluşan havacılık mahkemelerinin kurulması, hakimlik, savcılık ve avukatlık stajlarında hava hukukunun işlenmesi, bu alandaki sempozyum ve panellere ağırlık verilmesi, ulusal kurulların kurulması gibi yöntemler, gerek uyuşmazlıkların çözümünde ortaya çıkan hukuki boşlukların doldurulması gerekse birbiriyle çelişen mevzuat hükümlerinin ortadan kaldırılması hususunda çok önemli katkı sağlayacaktır."

"SHGM İLE YÖK ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI"

Havacılık sektörünün sürdürülebilir büyümesinde öncelikli hedefler arasında güncel hava hukukundaki gelişmeleri bir an önce uygulamaya koymak ve adaptasyonu sağlamak geldiğine dikkat çeken Ekşi, şöyle devam etti: "Bu çerçevede, genel müdürlüğümüz ve YÖK arasında, sivil havacılığın tüm alanlarını kapsayacak şekilde üniversitelerde ilgili branşların açılması ve müfredatlarının oluşturulmasından, ihtisaslaşma ve sektörel analiz çalışmalarına varıncaya değin çok yönlü bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Sivil havacılık eğitimlerinin üniversitelerimizde yaygınlaştırılmasını içeren bu protokol, aynı zamanda hukuk fakültelerinde sivil havacılık hukuku yönünden ihtisaslaşmaya yönelik lisansüstü akademik programların oluşturulmasını da içermektedir."

EKŞİ: "BİR ÇOK FİİLE CEZA VERİLEMİYOR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Ceza verilemiyor mu? ~ 10 yıl önce
O zaman nasıl oluyor da yapmadıkları suçlardan dolayı yüzlerce insan hapislerde? İşinize gelince ceza vermeyi biliyorsunuz. Geziyi destekledi diye insanları işten çıkarmanın hukuki dayanağı ne? Hukuk sadece kötüleri kollamak için kullanılıyor maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Once ucus personelinin borclar kanunundan cikartilmasi ve ozluk haklarinin verilmesi gerektigini dusunmekteyim. Bu ulkede havacilik kanunu yokken ceza ve shgm den bahsedilmesi komik degilmi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haciii ~ 10 yıl önce
Haci bir is yapta sonra ceza kes. Yahu ucan mi var 3-5 sirketten baska. Cezamiymis. Kac ucak var ulkende de ne cezasi kesmek istiyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haciii ~ 10 yıl önce
Haci bir is yapta sonra ceza kes. Yahu ucan mi var 3-5 sirketten baska. Cezamiymis. Kac ucak var ulkende de ne cezasi kesmek istiyorsun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Egitimle degil ceza ile olur, tipki annenin, babanin sana davrandigi gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gercek ~ 10 yıl önce
katiliyorum bilal eksi sana aynen katiliyorum...turkiyede isi bilmeyen ve yasasi olmayan bircok olay varki akil sir ermiyor mesela senin havaciliktan anlamadigin icin kolayca hukumet tarafindan otobus isletmesinden havaciliga terfi ettirilmen bunlarin basinda geliyor eger bu yasalar olsaydi sen hala otobus isletmeye devam ediyor olacaktin ve gercekten havacilik egitimi almis insanlar suan senin yerinde is yapiyor olacakti...ilk defa seni takdir ediyorum dogruyu gercek dogruyu savundugun icin...hak eden eninde sonunda adalet yerini bulacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
suç ~ 10 yıl önce
türkiyede suç olana uyuluyor sanki.anayasa açıkça grevde personel alamassın diyor ama thy grev varken personel alıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mevzuat eksikliği. ~ 10 yıl önce
Havacılık sektöründe çalışan personelin tabi olduğu kanun nerede? Bununla ilgili bir yorumunuz var mı Ekşi bey?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHT 6A ~ 10 yıl önce
Şirketler THY da dahil, talimatlardaki maddelerin bir kısmına uymadan operasyon yapıyor. SHGM ve şirketlere gelen denetçiler ise buna göze yumuyor. Sayın Ekşi önce, ekip planlamacıların uçucu ekiplere yaptığı talimata aykırı uygulamaları düzeltsin ondan sonra TBMM den diğer konularda kanuni düzenlemeler yapmasını istesin. Eğer bu konuda bilgi isteniyorsa seve seve verebilirim. Sayın Ekşinin, eğer gerçekten samimiyse buradan yazıma cevap vermesi bilgi ve belgeleri paylaşmak adına benim için yeterli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ferit Kara ~ 10 yıl önce
SHGM her alanda otorite, etkin bir kurum haline geldi. Bilal ekşi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde kurumsal dönüşümü gerçekleştirdi. Sektörün ihtiyaçlarına göstermiş olduğu hassasiyetlerden ötürü bir Türk vatandaşı ve sektör çalışanı olarak beni son derece gururlandırmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000