07 Aralık 2010, Salı 10:09:07

DÜNYA SİVİL HAVACILIK GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

AirportHaber yazarlarından SHGM Genel Müdür eski Yardımcısı Oktay Erdağı, 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü'ne uygun bir köşe yazısı kaleme aldı. Peki, Erdağı neler yazdı? İşte o yazı...
  • Kısıtlamalarla ilgili sorunumuz hala devam etmekte iken sv hv.clk günü tek.olrak buruk bir kutlama.Çünki hiç kaynak dkmanı olmayan belli bir yer gösterilmeden,insanları madur etmek adına kendi araştırmalarımız sonucu bulabildiğimiz kadarıyla sınava girip insanlar defalarca madur olmakta.Bunun önlenmesi içindde kaynak olmalıki çalışıp girelim ama malesef kimsenin umrunda geğil.

“Gezegenimiz İçin Emniyetli, Güvenli ve Geliştirilebilir Havacılık”

Birinci ve İkinci  Dünya  Savaşı, hava araçlarının kullanımı ve gelişimi için önemli bir dönüm noktasıdır. Savaş sonrası başta hava araçlarının barışçıl ve sivil amaçlar için kullanılması olmak üzere  hava taşımacılığında  birçok  siyasi  ve teknik sorun  da ortaya çıkmıştır.

Sivil havacılık endüstrisindeki gelişmeler ve savaş sonrası havadan gelebilecek tehlikelere karşı önlem alınması zorunluluğu, uygulamada devletlerin ülkesi üzerindeki hava sahasının, devletin mutlak egemenliği altında olmasını zorunlu kılmıştır. 

Sürekli  barışın  sağlanmasını takiben  söz konusu sorunların çözüme kavuşturulması  amacıyla genel düzenlemelerin yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu bağlamda sivil havacılığın dünya genelinde emniyetli ve düzenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla havacılıkla ilgili uluslararası düzenlemelere gidilmiştir. 7 Aralık 1944 tarihinde  dünya sivil havacılığı açısından dönüm noktasını teşkil eden  Şikago Sözleşmesi imzalanarak sivil havacılığın ve sivil hava taşımacılığının evrensel kuralları belirlenmiştir.

Türkiye’nin 5 Haziran 1945 tarih ve 4749 sayılı Kanun ile onayladığı Şikago Sözleşmesi; uluslararası sivil havacılığın esaslarını evrensel düzeyde düzenleyen ve uluslararası hava hukukunun cari kurallarını belirleyen temel bir metindir.

AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı'nın kaleme aldığı yazının tamamı için TIKLAYIN

DÜNYA SİVİL HAVACILIK GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Kısıtlamalarla ilgili sorunumuz hala devam etmekte iken sv hv.clk günü tek.olrak buruk bir kutlama.Çünki hiç kaynak dkmanı olmayan belli bir yer gösterilmeden,insanları madur etmek adına kendi araştırmalarımız sonucu bulabildiğimiz kadarıyla sınava girip insanlar defalarca madur olmakta.Bunun önlenmesi içindde kaynak olmalıki çalışıp girelim ama malesef kimsenin umrunda geğil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000