08 Ekim 2008, Çarşamba 08:13:33

Dolmuş uçak projesinde rötar var!

Dolmuş uçaklarla hava taşımacılığı yapmak için atağa geçen Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu (Ayjet), Bombardier'den eli boş döndü.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Her turboprop aynı kategoride olan bir jet ile kıyaslanırsa takriben %30 daha az yakıt yakar. Fakat bir saatlik uçuşu geçmemek şartı ile turboprop avantajlı. Anlamadığım, bu devirde Bombardier nasıl 4 uçak kota koyar? Alsınlar ATR72, hem daha kısa pist ister hem daha ferah kabini var.Ama biraz yavaş Q400 yanında.
  • Bence e-jets alınmalı.
  • SAS iniş takımları açılmıyan birkaç olaydan ve kazadan sonra filosundaki tüm Q400 eliden cıkartı. Bu konuda önceden bir yorum daha yazıp Q400 seçimini eleştirmistim ama yanyınlanmadı her nedense. Neden Q400?????
  • Celal hocam biraz hayal görüyorsun herhalde. Sizin uçup para kazanmayı düşündüğünüz her yere Atlas CRJ ler ile uçuyor zaten.Hatta bazılarından yolcu azlığı sebebiyle çekildiler bile. Durumu bir daha değerlendirin bence.

2 adet Q400 siparişi üzerine anlaştığı Bombardier'in sonradan getirdiği 4 adet uçak alma koşulu Ayjet'e rötar yaptırdı. Ayjet Genel Müdürü Celal Cingöz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden bölgesel havacılık yapma ruhsatı aldıklarını ancak Bombardier'in yeni şartı nedeniyle uçuş planlarını 2009'a ertelediklerini açıkladı. Cingöz, "Eylül ayında uçuşlara başlamayı planlıyorduk. 2 adet Bombardier Q 400 siparişi vermiştik. Ancak satıcı firma 4 uçak alma koşulu getirince proje de finansman sorununu aşamadık. Bir yıl içinde diğer 2 uçağın finansmanını sağlamak için çalışacağız. Satıcı firmayı 2 uçağa ikna etmek için zorlayabiliriz. Uçuş planlarımızda bir değişiklik yok" diye konuştu.
 
Uçuş ekibi eğitimi tamamlandı
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) bölgesel havacılık yapma ruhsatı alarak sektörde bir ilki gerçekleştiren Ayjet, 1.5 saatlik mesafelerde yurtdışı ve yurtiçi uçuşlar yapmayı planlıyordu. Proje için 2 adet tamamı deri koltuklu, 72 kişilik 2002 model Dash 8 Q400 siparişi veren Ayjet, son dakikada satıcı firmanın 4 uçak kotasına takıldı.

"Firmayla 2 uçak için anlaşmıştık ama teklif edilen paket bir anda 4 uçağa çıktı. Ekstra iki uçağın finansmanını sağlamakta zorlandık" diye konuşan Cingöz projenin hala gündemde olduğunu belirtti. Cingöz şöyle devam etti: "12 kişilik uçuş ekibinin Kanada Toronto'daki eğitimleri tamamlandı. Kadroyu dağıtmıyoruz. 1 yıl içinde gereken parayı tamamlayıp uçuşlara başlayacağız."

Türkiye içinde gidilmeyen tüm destinasyonlara sefer düzenleyeceklerini belirten Cingöz, ticaret, turizm ve sanayinin yoğun olduğu yerlerdeki büyük havaalanlarına küçük gövdeli uçaklarla giderek maliyet verimliliği sağlayacaklarını söyledi. Cingöz destinasyonların Ulaştırma Bakanlığı'nın istekleri ve yolcu potansiyeline göre belirleneceğini açıkladı.
 
B planı olmayan iflas edecek
Cingöz toplamda 60 milyon dolara mal olacak projenin derinleşen mali krizden de etkilenmeyeceğini vurguladı. Avusturya Havayolları, İspanyol Futura ve İtalyan Alitalia'yla beraber sektörde küresel krizin başgösterdiğini hatırlatan Cingöz, "Sektöre büyük uçaklarla girsek aynı riskleri taşırız. Ama düşük maliyetli bir operasyon planlıyoruz. İşin tamamında bu sektöre daha risksiz görünüyor" dedi. Cingöz yurtdışında başlayan krizin Türkiye'de büyük bir kaç havayolu dışında sektörü vuracağını eklerken "B planı olmayan havayolları olumsuz etkilenecek" diye konuştu.

İŞTE DOLMUŞ UÇAK Q400
* Yolcu kapasitesi: 70-78
* Menzili: 2.600 km.
* Maksimum hızı: 667 km.
* Uzunluğu: 32.9 metre
* Kanat genişliği: 28.4 metre
* Maksimum kalkış ağırlığı: 29.250 kg.
* Kalkış için gereken pist uzunluğu: 1.400 metre
* İniş için pist uzunluğu: 1.200 metre

 

Dolmuş uçak projesinde rötar var!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Sydney ~ 16 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 16 yıl önce
Her turboprop aynı kategoride olan bir jet ile kıyaslanırsa takriben %30 daha az yakıt yakar. Fakat bir saatlik uçuşu geçmemek şartı ile turboprop avantajlı. Anlamadığım, bu devirde Bombardier nasıl 4 uçak kota koyar? Alsınlar ATR72, hem daha kısa pist ister hem daha ferah kabini var.Ama biraz yavaş Q400 yanında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Bence e-jets alınmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 16 yıl önce
SAS iniş takımları açılmıyan birkaç olaydan ve kazadan sonra filosundaki tüm Q400 eliden cıkartı. Bu konuda önceden bir yorum daha yazıp Q400 seçimini eleştirmistim ama yanyınlanmadı her nedense. Neden Q400?????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Celal hocam biraz hayal görüyorsun herhalde. Sizin uçup para kazanmayı düşündüğünüz her yere Atlas CRJ ler ile uçuyor zaten.Hatta bazılarından yolcu azlığı sebebiyle çekildiler bile. Durumu bir daha değerlendirin bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000