07 Şubat 2009, Cumartesi 09:25:15

"BUNLAR HAVACILIĞIN TUNCAY GÜNEY'İ"

Airport TV’de yayınlanan ve Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sorun Cevaplasın’ yine gündeme damgasını vurdu…
  • Sayın erdağı bu kadar dürüsttü de amerikan havayollarının bile kara listeye aldığı yavuz çizmeci nin yanında neden çalışmaya başladı acaba.yavuz çizmeci my tekniğin yönetim kurulu başkanlığını acaba niye bıraktı.acaba kendi isteği ilemi bıraktı yoksa şartlar onu mu gerektirdi.747 nin irana nasıl indirilip satıldığı meydanda sizler bunu belki yersiniz ama amerika yemiyor.erdağı çalışacak yer olarak my teknik ve act havayollarının sahibi bu şahsı mı bulmuş.erdağı bunları içine sindirerek nasıl bu şirkette görev kabul etti.bunların cevabını versin önce.misafir de bunları araştırıp öyle yazsın.dışarıdan gazel okumasın.bu camiada herkes birbirini iyi tanır ve burası da aırport haber.
  • ısparta kaza raporunu okumadın sanırım nogo bir arıza ile uçak nasıl uçarmış bu karar mühendislik, teknik nasıl atlanarak verilirmiş ibretlik bir kaza raporudur ki saptanan her bir şeyin yazılmadığı da belli
  • Her konuda uzman olduğunuz yorumlarınızdan anlaşılıyor.Bir sefer hiç bir uçak 60 kalem arıza ile uçmaz.Bir uçağın belli arızalar ile uçabilmesi için yapımcı şirketinde onay vereceği bir MELL in olması gerekir.MELL de o uçağın hangi arıza ile kaç gün uçabileceği de belirtilir.Ayrıca bu MELL SHGM tarafından da onaylıdır,nogo bir arıza ile hiçbir uçak uçamaz.N e mühendislik ne de teknik nogo bir uçağı sefere vermez , ayrıca kokpit ekibi de bunu kabullenmez.Ben burada ne sayın ERDAĞI nı suçluyorum nede Aydın KIZILTAN ın avukatlığını yapıyorum ama sizde yorumlarınızda tüm camia yı suçlamanıza bir son verin.Bildiğiniz birşey varsa açıklayın da hem tüm camia hemde millet öğrensin.Saygılarımla.
  • sayın Uzman,ağzına sağlık,
  • TIR HEPSİNİ BU CAİMANIN İÇİNDE Kİ HERKES BİLİR. SHGM SUÇLAYACAĞINIZA KENDİNİZDEKİ EKSİKLİKLERİ ÇÖZMENİZ BUNDAN SONRA DAHA İYİ OLACAK . ANCAK PATRONLARINIZA MASRAF ÇIKARMADAN BU İŞLER DÜZELMEZ .HER İTEM ,İN BİR BEDELİ VARDIR . BUNU TÜRK YOLCUSUNA ÖDETMENİZ DOĞRU OLMAZ. AVRUPADA DENETİM GELDİMİ HER TÜRLÜ PARAYI BULURSUNUZ VEDE HARCARSINIZ NEDEN TÜRKİYEDE BU İŞLERİ YAPMASSINIZ..BU SÖZLERİM ,DEN UÇANLAR DA BİR ŞEYLER ALMALIDIR .ÇÜNKÜ UÇAK YERDE İKEN UÇUP UÇMAYACAĞINI UÇURAN VEDE UÇURTMAYA ÇALIŞANDA NET BİLİR. SON OLARAK SHGM SIRA GELİR ONUDA ZAMAN İÇİNDE YAZARIZ . HEPNİZE İYİ HAFTA SONLARI ÇALIŞANLARA İSE HAYIRLI İŞLER.
  • PEKİ ŞİMDİ HERKESİ BAĞLASIN BU CÜMLELER .Kİ UÇAĞI SEFERE VERENLER HANİ DÜNYANIN HER TARAFINDA EĞİTİM ALAN ÜST DÜZEY YÖNETİCİ ADAYI MÜH ARKADAŞLAR VEDE ONLARA HER DÖNEMDE ÇANAK TUTAN VEDE HALA İŞ BAŞINDA GÖREV YAPAN ARKADAŞLAR NEDEN SUSUYORSUNUZ ...ARKADAŞ SİZLERE DİYORKİ BUNLAR HAVACILIĞIN TUNCAY GÜNEYİ ....VE O ŞİRKET KAPANDI AMA SİZLER HALA BAŞKA ŞİRKETLERDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORSUNUZ .HER ŞİRKETİ DOLAŞARAK MESLEĞİ ÖĞRENMEDEN UZMAN OLDUĞUNUZU HER ORTAMDA ANLATIYORSUNUZ. AMA HALA CEVABINIZ YOK ..İŞALLAH BULUNDUĞUNUZ ŞİRKETLERDE YAPILAN DENETİMLERDE DENETİMİ YAPANLAR İLE PAZARLIK YAPACAĞINIZA O HATA İLE UÇAK UÇURMAYI VEDE BAKIM YAPMAYI BİLMEDİĞİNİZ GİBİ ÖĞRENME ŞANSINIZDA OLMAYACAK ...TÜM BU CÜMLELERİN KİMLER TARAFINDAN ÜZERİNE ALAC
  • benim icin isparta kazasını pilotaj hatsı diyen havacılıktan haberi yok veya raporu dogru okumadı, bu kaza almanya,fransa ve ingiltere gibi bir ülkede olsaydı bütün sorumlular sade idari ceza degil, hapis yatardı.(Havayollu ve Sivil Havacilik yetkilileri).Bır ucakta 60 sorun olması bıkere büyük bir soru isareti???
  • TÜRKİYEDE HAVACILIK CAMİASINDA ÇALIŞMIŞ VEDE PATRONLUK YAPMIŞ SHGM DEN HER GÜN ŞİKAYET EDENLER NEREDESİNİZ .BEYFENDİNİN SÖYLEDİĞİ GİBİ CAMİA İÇİNDEKİ UFAK BÜYÜK KENDİNİ ÇALIŞTIĞI ŞİRKETİNDE UZMAN SAYAN ARKADAŞLAR KAPALI KAPILAR ARKASINDA KÜLHANBEYLİK YAPMAK KOLAY İŞTE HEPİMİZE FIRSAT ÇIKTI ANCAK SUSTUK BUNDAN SONRA BU İNSAN HAKKINDA KİMSENİN KONUŞMAMASI GEREKİR. ALLAH BUNDAN SONRA KAZA GÖSTERMESİN..ANCAK SON OLARAK ALLAH TÜRK SİVİL HAVACILIĞI UZMANLARDAN KORUSUN DİYEREK HEPİNİZE SIHHATLİ VEDE BAŞARILAR DİLERİM.
  • Sayin Erdagi`nin bu onerisi gercekten Turk sivil havaciligi icin cok onemli. Insallah birileri dikkate alir ve bu ise girer.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Sivil Havacılık Genel Müdür Eski Yardımcısı Oktay Erdağı’yı konuk eden ‘Sorun Cevaplasın’ merak edilen tüm konulara açıklık getirdi.

Hakkındaki iddiaları her yönüyle yanıtlayan ve Türk Sivil Havacılığı’nı değerlendiren Erdağı, şöyle konuştu; “Havacılıkta 32 yılımı doldurdum. 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle emekli oldum. Türk Sivil Havacılığı zaman zaman zor dönemler geçirmiştir. Hatta bir çok kriz yaşadığı için iflaslar da görmüştür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 5431 sayılı kanun öncesinde bağımsız değildi, Bakanlık adına görev yapıyordu. Kanun sonrasında SHGM mali anlamda özerklik kazandı. Bu nedenle kanun eleştirildi. Açık konuşmak gerekirse bu kanun bizim içimize de sinmedi” dedi.

Sorun Cevaplasın - Oktay Erdağı

GÖREVDEYKEN SİVİL HAVACILIĞA NASIL BAKIYORDU?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü diyor ki; "Kurallar belli, bu işi yapacaksan kurallara uyacaksın." Bu nedenle bazı sıkıntılar da yaşanıyordu. Türkiye için 2001 yılı havacılık açısından bir milattır. JAA’e üye olunmuştur ve CAA kurallarının temel mantığı Post Holder kavramıdır. Buna bağlı olarak havayolu şirketleri kendi iç denetim şemasını oluşturacak ve SHGM de bu denetimleri ve işleyişi kontrol edecekti.

Sorun Cevaplasın - Oktay ErdağıDuruma farklı bir açıdan bakacak olursak, şu anda Türkiye ve İngiltere dışında hiçbir ülke otoritesi uçuşa elverişlilik sertifikası vermiyor. Aslında bu işi kalite müdürlüğünün yapıp S SHGM’nin bunu denetlemesi gerekiyor. Ama Türkiye’de ne yazık ki Sivil Havacılığa çok baskı yapılıyor. Eğer bu baskı ortadan kaldırılmazsa Sivil Havacılığın başarılı olmasına engel oluruz.

Şirketlerdeki denetimlere değinen Erdağı; “Bir şirket çok fazla denetleniyorsa bu şirketin eksikleri fazladır. Bizim denetmen arkadaşlarımız denetim yapacağı şirkete gittikleri zaman önce yöneticileriyle toplantı yaparlar. Daha sonra denetime geçerler.

TEHDİT ALDI MI?

Tehditler aldık. Kim olduğunu söyleyemem. Siyasi baskı kuranlar bile oldu. Örneğin; herhangi bir iş doğrudan değil de siyasi ellerden geçip geliyorsa bu işin SHGM’de gerçekleşmeyeceğini gönderen de biliyor. Tehdit olayına tekrar gelecek olursak, başarılı olanlar da oldu. 3 ay sürgün yedim. Ama tehditlere rağmen yasal olmayan hiç bir şeyin altına imza atmadım. 32 yılda 33 bakanla çalıştım ve şimdiki Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ile çok uyumlu çalıştık. 32 yıl boyunca sektöre hizmet edince emekliliğin hakkımız olduğunu düşündük. Çalıştığımız süre boyunca o kadar yoğunduk ki, depresyon geçirmeye bile vaktimiz yoktu. Kardeşimi kaybettim ama onun bile acısını yaşayamadım. Kimse beni anlamadı. Ateş düştüğü yeri yaktı.

Havacılık dışında bir iş bilmediğini belirten Erdağı; “Emekli olduktan sonra sıkıldım. Özel sektöre girdim. Nerede çalışacağımı bilmiyordum. Ama kısmet, durum bunu gerektirdi. Bu sektör öyle bir sektör ki cefa çekenler de var, sefa sürenler de. Ben ummadığım insanlardan büyük destek aldım. Bu sektörde var olabilmek için staj yapmak ve işi öğrenmek şart.Devlet Hava Meydanları’ndan ve THY’den emekli olanlar hala sektörün içinde. Çünkü bu sektörü bırakmak çok zor” diye konuştu.

Sorun Cevaplasın - Oktay Erdağı

ISPARTA KAZASI

Isparta kazasını ve sonrasında yaşananları anlatan Erdağı, “Dünyada 285 uçak kazası olmuş. Bunların 13’ü Türkiye’de yaşandı. Açıklanan raporlar bu kazaların yüzde 71’nin pilotaj hatasından kaynaklandığını gösteriyor. Isparta kazası dünyadaki ilk kaza değil. Kazalar üzerine kaza-kırım ekipleri vardır ve bunlar Sivil Havacılığın bir parçasıdır” diye konuşurken, hakkındaki iddiaları da şöyle yanıtladı; “Biz bu uçak hakkında 60 adet eksik bulgu tespit ettik. Daha sonra şirket bu bulguların 42’sini kapattığını söyledi. Arkadaşlarımızı tekrar kontrole gönderdik. Ama öyle bir iddia ortaya atıldı ki 6 uzman arkadaşımız bu uçağın uçmasının yasaklanmasını rapor ettiği ve benim de bu raporu sümenaltı yaptığım söylendi. Bunu söylerken neye dayanarak söylüyorlar. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu bile olamaz. Ama böyle bir haber belgesiz olabilir mi, bunlar belgesiz bir şekilde haksız iftira atıyorlar. Çamur atıyorlar. Ama bize çamur yapışmaz. Öyle bulgular vardır ki, 60 tane bulgu olsa şirkete süre verirsiniz, ama 1 tane bulgu vardır uçuşunu durdurursunuz. Çünkü 60 bulgu uçuşuna engel değildir”

NEDEN İFTİRA ATILDI?

Isparta kazasında 5 bilim adamımız öldü. Benim bizzat yaptığım görüşmelerde, bilim adamlarına duyulan hassasiyet nedeniyle bu haberlerin yapıldığı söylendi. Tamamen hassasiyet duygusuyla yapılmış haberler. Peki, çığ düştü 10 bilim adamı öldü, bazı bilim adamlarının kafasına basılarak göz altına alındı. O hassas davrananlar nerede. Bunlar olurken yemek tarifi veren programlar yaptılar. Hani sizin hassasiyetiniz. Bu, 30 kiloluk bir adamı boksörün dövmesine benziyor.

Sorun Cevaplasın - Oktay Erdağı

Bakın tekrar söylüyorum, uçakta tespit edilen 60 bulgu uçuşuna engel değildi. Ayrıca kazadan sonra emekli olmam tamamen benim şansızlığımdı. Ben kazadan önce 15 Ekim’de emekli oluyordum. Hatta dilekçem hala duruyor. Ama bazı işlerimiz yarım kalmıştı. Bana da "1 Ocak’ta emekli olur musun?" dediler biz de kabul ettik. Bu benim şansızlığımdı.

YAVUZ ÇİZMECİ DURUMU

Sorun Cevaplasın'ı hazırlayıp sunan Ali Kıdık'ın "Yavuz Çizmeci’nin bu kazadan sonra vefa borcu olması nedeniyle yanına aldığı söyleniyor, ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, Erdağı; “Benim vicdanım rahat. Ben altına imza attığım her raporun arkasındayım. Bu kazayla ilgili çok önemli uzmanlar yurt dışından geldi ve hepsi kazanın pilotaj hatası olduğunu açıkladı. Ama bunlara rağmen başka şeyler ortaya atıldı. Böyle yaparlarsa ‘sen kimsin, bu sektörde tecrüben ne’ derler adama. Benim hakkımda soruşturma başlatıldı. Bu çok normal. Burası bir hukuk devleti. Ben yargı yoluyla aklanacağım. Suçumuz varsa da cezamızı çekeriz. Ama biz aklanırsak bizim hakkımızda haber yapanlar, aylarca bu konuya değinenler aklanma haberimizi yayınlayacaklar mı? Bizim kendimizi aklamamız için iddiaları yanıtlamamız için, televizyon kanalımız yok ki” şeklinde konuştu.

RÜŞVET TEKLİF EDİLDİ Mİ?

Hakkındaki rüşvet iddialarını yanıtlayan Oktay Erdağı; “Ben Euro ile Doları ancak yurt dışında ve bazı harcırahlarda gördüm. Bu bir haber değil. Bu haberlerin belgesi olmaz mı? İşte bunu yapanlar havacılığın Tuncay Güney’i."

"Bu sektörden ekmek yiyip ihanet edenler var. Benim ve arkadaşlarımın Sivil Havacılığın bugüne gelmesinde büyük katkımız var. Bizim de ailemiz, çocuklarımız var. Bu haberler yapılırken biraz düşünülmesi gerekiyor. Defalarca açıkladık, biz üzerimize düşeni yaptık. Kanser karşısında dünyanın en iyi doktoru çaresiz kalıyor. Bütün doktorları içeri mi alalım şimdi. Bulguların sayısı değil içeriği önemli. "

Sorun Cevaplasın - Oktay Erdağı

”BİZİ ELEŞTİRENLER UZMANSA BİZ NEYİZ”

Bizi eleştirenlere bakıyorsunuz kendini uzman ilan etmiş. Uzman denilenler de eşi 10 yıl önce hosteslik yapmış, bunlar da kendini havacılık uzmanı sanıyor. 10 yıl önce bir kez Kars’a uçmuş o kadar. Sen kimsin? Sen kimsin ki kendini uzman sanıyorsun! Sen uzmansan biz neyiz? Ben 32 yılımı verdim. Türkiye’de bu işin 10 tane uzmanı varsa biri de benim. Haberleri yapıyorlar ama bir kez bile aramıyorlar. Belki yapacağın habere katkımız olacak. Niye aramıyorlar? Aramadan sormadan haber yapıyorlar.

2009 HAVACILIĞIN DURUMU

Biz görevdeyken 5 hedef koyduk. 2003’te başlatılan serbestleşmenin daha geliştirilmesi gerekiyor. 20-100 koltuk kapasitesi olan uçakların iç hatlarda çapraz uçuşlar yapması gerekiyor. Yatırım yapmayı düşünenler bunu değerlendirsinler.

"BUNLAR HAVACILIĞIN TUNCAY GÜNEY'İ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın erdağı bu kadar dürüsttü de amerikan havayollarının bile kara listeye aldığı yavuz çizmeci nin yanında neden çalışmaya başladı acaba.yavuz çizmeci my tekniğin yönetim kurulu başkanlığını acaba niye bıraktı.acaba kendi isteği ilemi bıraktı yoksa şartlar onu mu gerektirdi.747 nin irana nasıl indirilip satıldığı meydanda sizler bunu belki yersiniz ama amerika yemiyor.erdağı çalışacak yer olarak my teknik ve act havayollarının sahibi bu şahsı mı bulmuş.erdağı bunları içine sindirerek nasıl bu şirkette görev kabul etti.bunların cevabını versin önce.misafir de bunları araştırıp öyle yazsın.dışarıdan gazel okumasın.bu camiada herkes birbirini iyi tanır ve burası da aırport haber.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ısparta kaza raporunu okumadın sanırım nogo bir arıza ile uçak nasıl uçarmış bu karar mühendislik, teknik nasıl atlanarak verilirmiş ibretlik bir kaza raporudur ki saptanan her bir şeyin yazılmadığı da belli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Her konuda uzman olduğunuz yorumlarınızdan anlaşılıyor.Bir sefer hiç bir uçak 60 kalem arıza ile uçmaz.Bir uçağın belli arızalar ile uçabilmesi için yapımcı şirketinde onay vereceği bir MELL in olması gerekir.MELL de o uçağın hangi arıza ile kaç gün uçabileceği de belirtilir.Ayrıca bu MELL SHGM tarafından da onaylıdır,nogo bir arıza ile hiçbir uçak uçamaz.N e mühendislik ne de teknik nogo bir uçağı sefere vermez , ayrıca kokpit ekibi de bunu kabullenmez.Ben burada ne sayın ERDAĞI nı suçluyorum nede Aydın KIZILTAN ın avukatlığını yapıyorum ama sizde yorumlarınızda tüm camia yı suçlamanıza bir son verin.Bildiğiniz birşey varsa açıklayın da hem tüm camia hemde millet öğrensin.Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sayın Uzman,ağzına sağlık,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TIR HEPSİNİ BU CAİMANIN İÇİNDE Kİ HERKES BİLİR. SHGM SUÇLAYACAĞINIZA KENDİNİZDEKİ EKSİKLİKLERİ ÇÖZMENİZ BUNDAN SONRA DAHA İYİ OLACAK . ANCAK PATRONLARINIZA MASRAF ÇIKARMADAN BU İŞLER DÜZELMEZ .HER İTEM ,İN BİR BEDELİ VARDIR . BUNU TÜRK YOLCUSUNA ÖDETMENİZ DOĞRU OLMAZ. AVRUPADA DENETİM GELDİMİ HER TÜRLÜ PARAYI BULURSUNUZ VEDE HARCARSINIZ NEDEN TÜRKİYEDE BU İŞLERİ YAPMASSINIZ..BU SÖZLERİM ,DEN UÇANLAR DA BİR ŞEYLER ALMALIDIR .ÇÜNKÜ UÇAK YERDE İKEN UÇUP UÇMAYACAĞINI UÇURAN VEDE UÇURTMAYA ÇALIŞANDA NET BİLİR. SON OLARAK SHGM SIRA GELİR ONUDA ZAMAN İÇİNDE YAZARIZ . HEPNİZE İYİ HAFTA SONLARI ÇALIŞANLARA İSE HAYIRLI İŞLER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
PEKİ ŞİMDİ HERKESİ BAĞLASIN BU CÜMLELER .Kİ UÇAĞI SEFERE VERENLER HANİ DÜNYANIN HER TARAFINDA EĞİTİM ALAN ÜST DÜZEY YÖNETİCİ ADAYI MÜH ARKADAŞLAR VEDE ONLARA HER DÖNEMDE ÇANAK TUTAN VEDE HALA İŞ BAŞINDA GÖREV YAPAN ARKADAŞLAR NEDEN SUSUYORSUNUZ ...ARKADAŞ SİZLERE DİYORKİ BUNLAR HAVACILIĞIN TUNCAY GÜNEYİ ....VE O ŞİRKET KAPANDI AMA SİZLER HALA BAŞKA ŞİRKETLERDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORSUNUZ .HER ŞİRKETİ DOLAŞARAK MESLEĞİ ÖĞRENMEDEN UZMAN OLDUĞUNUZU HER ORTAMDA ANLATIYORSUNUZ. AMA HALA CEVABINIZ YOK ..İŞALLAH BULUNDUĞUNUZ ŞİRKETLERDE YAPILAN DENETİMLERDE DENETİMİ YAPANLAR İLE PAZARLIK YAPACAĞINIZA O HATA İLE UÇAK UÇURMAYI VEDE BAKIM YAPMAYI BİLMEDİĞİNİZ GİBİ ÖĞRENME ŞANSINIZDA OLMAYACAK ...TÜM BU CÜMLELERİN KİMLER TARAFINDAN ÜZERİNE ALAC

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
benim icin isparta kazasını pilotaj hatsı diyen havacılıktan haberi yok veya raporu dogru okumadı, bu kaza almanya,fransa ve ingiltere gibi bir ülkede olsaydı bütün sorumlular sade idari ceza degil, hapis yatardı.(Havayollu ve Sivil Havacilik yetkilileri).Bır ucakta 60 sorun olması bıkere büyük bir soru isareti???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TÜRKİYEDE HAVACILIK CAMİASINDA ÇALIŞMIŞ VEDE PATRONLUK YAPMIŞ SHGM DEN HER GÜN ŞİKAYET EDENLER NEREDESİNİZ .BEYFENDİNİN SÖYLEDİĞİ GİBİ CAMİA İÇİNDEKİ UFAK BÜYÜK KENDİNİ ÇALIŞTIĞI ŞİRKETİNDE UZMAN SAYAN ARKADAŞLAR KAPALI KAPILAR ARKASINDA KÜLHANBEYLİK YAPMAK KOLAY İŞTE HEPİMİZE FIRSAT ÇIKTI ANCAK SUSTUK BUNDAN SONRA BU İNSAN HAKKINDA KİMSENİN KONUŞMAMASI GEREKİR. ALLAH BUNDAN SONRA KAZA GÖSTERMESİN..ANCAK SON OLARAK ALLAH TÜRK SİVİL HAVACILIĞI UZMANLARDAN KORUSUN DİYEREK HEPİNİZE SIHHATLİ VEDE BAŞARILAR DİLERİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayin Erdagi`nin bu onerisi gercekten Turk sivil havaciligi icin cok onemli. Insallah birileri dikkate alir ve bu ise girer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000