20 Mart 2010, Cumartesi 09:10:32

BAKAN YILDIRIM: "İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR!"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, pilotların baskı altında hayatlarını riske ederek uçuş yapmaya zorlandıkları ve kazalara sebep oldukları iddiasının kesinlikle gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
  • YAHU NE BICIM ADAMLARSINIZ YA DAHA BUNDAN 2 SENE ONCE TC TARIHINE GELMIS GECMIS EN IYI BAKAN DIYE ALKIS TUTUYORDUNUZ SIMDI YERLERE CARPIYORSUNUZ..BU NASIL BIR ZIHNIYET.MADEM MEMNUN DEGILSINIZ MADEM ADAM OLUP BIR ARAYA GELIP KENDI KANUNUNUZU CIKARTACAK GUC OLAMIYORSUNUZ.SANDIK BASINA GIDINCE OYUNUZU BU BAKANIN PARTISINE VERMEYIN.BU HABER VE YORUMLARA TEK CEVAP VERILIR '' MEMLEKET MAZBUT AMMA VELAKIN AHALI OYNAK'' AGLAMAYA DEVAM DURMAK YOK..BAKIN BAKANIMIZ SOZ VERDI HERKESI UCURUYOR DAHA NE ..UYUMA DINLENME YASAMA KARDESIM BUNLARDAN BAKANA NE YANI GELMISSIN BURDA SALYA SUMUK AGLIYORSUN.ONCE MESLEKOLARAK MESLEKTAS OLARAK ADAM OLUN BIR ARAYA GELIN BOYLE BURDAN HERKESE CAMUR ATACAGINIZA..KOLAY GELSIN
  • yaa kardeşim nereye baksanız ağlayan pilotlarla dolu...hem çuvalla para alın bankamatik pilotları hemde durmadan ağlayın var mı böyle birşey...begenmiyorsanız çeker gidersiniz...ağlaa ağlaaa nereye kadar...parayı götürürken hiç sesiniz çıkmıyor demiiiiiiii
  • Siz önce sizi ve coğu bakanı ucuran DHMİ pilotlarının ne kosulda ucurulduğunu hangi istirahat saatleri ile kac saat ne kosulda ucurulduğunu bir arastırın ve önünüze gelen herseyi sadece okumayın lütfen...Genel Müdürünüzün koltuk derdi ile pilotlara yaptığı baskıdan haberdar mısınız?
  • Sayın Bakan'ımızın özel sektördeki her şirketten örnek birer pilot sözleşmesi incelemesi yararlı olacaktır. Sözleşmelerde yalnızca patronların hakları yazılı, pilotların ise yükümlülükleri. Eğitim karşılığı (makul bir süre) mecburi hizmeti anlayabiliyorum, fakat yetişmiş pilotların sadece işe girmek ya da sözleşme yenileyebilmek için bile tazminat ödemeyi kabul etmek zorunda bırakılmasını anlamak mümkün değil. Patron, sözleşme bitmeden ticari gereklilikten personel azaltımına gidebiliyor, ama çalışan daha iyi koşullar için başka bir şirkete geçemiyor. Çağdaş bir Hava-İş kanunu çıkarmadan baskı yok demek sorunu sümen altı etmekten başka bir anlam taşımıyor. Yine yazıyorum, sorunları çözebilmek için, önce sorunun varlığını kabul etmek gere
  • 1) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; Hava AKKM’ni kurar, uluslararası standartlarda uygun, yeterli malzeme, teçhizat ve personel ile donatır. Yirmidört saat etkinlikle görev yapılmasını sağlar. Hava AK faaliyetlerini en üst düzeyde koordine eder. Hava AK faaliyetlerine katılması planlanan kuruluşların Hava AKKM’ne bildirdikleri imkan ve kabiliyetleri ile ilgili bilgilerin güncelliğini sağlar. Hava AK faaliyetlerine ilişkin görevlendirme, koordinasyon, teşkilat, muhabere ve eğitim konularını içeren Hava AKKM yönergesini ilgili bakanlık ve kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlar ve yayınlar
  • Sayın Bakanımız UÇUŞ EMNİYETİNİN sağlanmasınada enbüyük sorumluluğun pilotlarda olduğunu söylüyor.Çok doğru söylüyor.2920 Sayılı Kanunun 101.102.ve 103. Maddeleri de aynı şeyi söylüyor.Ancak pilotlar bu ağır sorumluluğu yerine getirebilmek için hiçbir yasal güvenceleri olmadığını söylemeye dahi korkuyor.
  • Mevcut durumda bu sorunların dile getirilebiliyor olması bile başarı sayılır.En azından sayın bakan cevap vermiş.Bir gün gelip adamları tarafından yanıltıldığını anladığında mutlaka kendisini yanıltanlara gereğini yapacaktır.
  • Arama-Kurtarma İle ilgili tüm Yasa ve Yönetmelikler Ülkemiz Kara ve Adaları üzerindeki Hava araçları Arama-Kurtarmasından SHGM'nin sorumlu olduğunu açıkca yazıyor.SHGM teşkilatına baktığımızda Arama-Kurtarma dan sorumlu birim olmadığını görüyoruz.SHGM bu sorumluluğunu hayali bir birim aracılığı ile mi yürütüyor ?.
  • Rümuz arkasına saklanarak dahi sesini çıkaramayan.Sonrada ölen arkadaşlarının arkasınadan ağıt yakan bu tolplum baskı altında değil deniliyorsa.Şu anda kaç pilotun mahkemelerde davası var ona bakılsın.
  • Aşağıdaki cümle TBMM Araştırma Komisyomu Raporundan alınmıştır. " Yaşanan helikopter kazasında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ULAŞTIRMA BAKANLIĞI tarafından yürütülmesi öngörülen Arama-Kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonunun İÇİŞLERİ BAKANLIĞI tarafından icra edildiğianlaşılmaktadır".Başka söze gerek kaldımı?.

Yıldırım, pilotların uçuş emniyetinin sağlanmasında yolcuların can emniyet sorumluluklarını taşımak gibi son derece önemli bir görevi olduğunu ifade etti.

Bakan Yıldırım, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın yazılı soru önergesi 'Hava aracı kazalarının çoğunun pilot hatalarından kaynaklandığı' iddialarını cevapladı. Yıldırım, "Ülkemiz sivil havacılığında son yıllarda yaşanan hızlı ve önemli gelişmeler sebebiyle pilot sıkıntısının yaşandığı ve yabancı pilot getirilmek zorunda kalınan bir dönemde, pilotların arızalı olduğunu bildikleri uçak ve helikopterlerle; baskı altında hayatlarını riske ederek, uçuş yapmaya zorlandıkları ve müessif kazalara sebep oldukları iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.

Bir uçuş sırasında tespit edilen arızaların uçak bakım defterlerine pilotlar tarafından kaydedilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, bu arızaların ilk inişin ardından teknisyenler tarafından değerlendirmeye alındığını ve arızanın durumuna bağlı olarak imalatçılar tarafından hazırlanan ve SHGM tarafından da onaylanarak kullanıma sokulan MEL isimli dokümanlara uygun olarak giderildiğini belirtti. MEL'e uygun olarak giderilmeyen arızası bulunan hava aracının uçuşa elverişli olarak kabul edilmediğini ve bu hava araçlarının uçuş yapmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Kaldı ki, ülkemizde uçuş emniyetini sağlama görevi sadece Bakanlığımız veya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ait değildir. Uçuş emniyetinin sağlanmasında; yolcuların can emniyet sorumluluklarını taşımak gibi son derece önemli bir görevi üstlenmiş olan pilotların vazgeçilemez bir rolü bulunmaktadır. Bu kapsamda pilotlar tarafından uçuş emniyetinin sağlanmasına engel olma yönünde Bakanlığımıza iletilen şikayetler ciddi olarak ele alınmakta ve ayrıntılı değerlendirmeye tabii tutulmaktadır."

Ruhsatlandırılan tüm havacılık işletmelerinin düzenli olarak denetlendiğini dile getiren Yıldırım, yapılan denetimlerde işletmenin, operasyon, bakım ve mali konulardaki bütün yönlerinin ele alındığı ve tespit edilen eksikliklerin işletmeye bildirilerek gerekli düzeltici önlemleri almalarının sağlandığını vurguladı.

2009 YILINDA 4 BİN DENETİM YAPILDI

Bakan Yıldırım, yayınlanan 'Uçucu Ekip Uçuş Görev ve Dinlenme Süreleri ile Uygulama Esasları Talimatı (SHT 6A-50)'nın asıl amacının havacılık işletmelerinde görev yapan pilot ve kabin memurlarının uçuş ve dinlenme sürelerini kontrol altına alarak fiziki ve zihni yorgunluktan doğabilecek ve uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyecek gelişmelere mani olmak olduğunu kaydetti.

Yıldırım, yapılan denetimler sonucunda meri mevzuatlara uygunsuzluk tespit edildiğinde idari ve mali yaptırımların uygulandığını belirtti. 2008 yılında 2 bin 408, 2009 Kasım sonu itibariyle de toplam 4 bin 381 denetim yapıldığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi: "Bakanlığımız kurtarma yardım teşkilatı görevlerini Türkiye'nin büyük bir bölümünde teşkilatlanan, başta ülkemizdeki havaalanlarının işletilmesinden ve hava seyrüsefer hizmetlerinin sağlanmasından sorumlu Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gibi bağlı ve ilgili kuruluşları arasında paylaştırmıştır. Buna ilave olarak, herhangi bir hava aracı kazasının arama ve kurtarma hizmetlerinin yürütülmesi için kamunun tüm askeri (askeri faaliyetleri aksatmayacak şekilde)-sivil araç, gereç ve teçhizat imkanları ile tüm insan kaynakları imkanlarının kullanılmasının zorunlu olduğu Bakanlar Kurulu kararı ile 2001 yılında yayımlanan Türk Arama Kurtarma Yönetmeliğinde hükme bağlanmış olup, 19 katılımcı bakanlık, kurum veya kuruluşların görevleri belirtilerek bir hava veya deniz kazası ya da söz konusu vasıtalardan haber alınamaması durumunda uygulanacak yöntemler aynı Yönetmelik (madde 9) içinde belirtilmiştir. Arama ve kurtarma faaliyetleri, Bakanlığımız bünyesinde Türk Arama Kurtarma Yönetmeliği çerçevesinde, Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi (AAKKM) , Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Yardımcı Hava Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi (YHAKKM) olarak kurulmuş olup, uyduya dayalı COSPAS SARSAT sistemi ile görevlerini yerine getirmektedirler."

Arama ve kurtarma teşkilatı kurulması görevinde herhangi bir zafiyetin olmadığını vurgulayan Bakan Yıldırım, uyduya dayalı COSPAS-SARSAT sistemi ile ilgili araç-gereçlerin ise şu kurum ve birimlere monte edildiğini açıkladı: "1 adet GEOLUT ve 2 adet LEOLUT Esenboğa Havalimanı; sistem bünyesindeki 4 RCC (Rescue Coordination Center) ünitesinden 2 adedi DHMİ Genel Müdürlüğü Esenboğa ve Atatürk havalimanlarındaki FIC (Uçuş Bilgi Merkezi) üniteleri; MCC ve bir RCC Ana Arama ve Kurtarma Merkezi olan Denizcilik Müsteşarlığı; Bir RCC Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde."

BAKAN YILDIRIM: "İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 14 yıl önce
YAHU NE BICIM ADAMLARSINIZ YA DAHA BUNDAN 2 SENE ONCE TC TARIHINE GELMIS GECMIS EN IYI BAKAN DIYE ALKIS TUTUYORDUNUZ SIMDI YERLERE CARPIYORSUNUZ..BU NASIL BIR ZIHNIYET.MADEM MEMNUN DEGILSINIZ MADEM ADAM OLUP BIR ARAYA GELIP KENDI KANUNUNUZU CIKARTACAK GUC OLAMIYORSUNUZ.SANDIK BASINA GIDINCE OYUNUZU BU BAKANIN PARTISINE VERMEYIN.BU HABER VE YORUMLARA TEK CEVAP VERILIR '' MEMLEKET MAZBUT AMMA VELAKIN AHALI OYNAK'' AGLAMAYA DEVAM DURMAK YOK..BAKIN BAKANIMIZ SOZ VERDI HERKESI UCURUYOR DAHA NE ..UYUMA DINLENME YASAMA KARDESIM BUNLARDAN BAKANA NE YANI GELMISSIN BURDA SALYA SUMUK AGLIYORSUN.ONCE MESLEKOLARAK MESLEKTAS OLARAK ADAM OLUN BIR ARAYA GELIN BOYLE BURDAN HERKESE CAMUR ATACAGINIZA..KOLAY GELSIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yaa kardeşim nereye baksanız ağlayan pilotlarla dolu...hem çuvalla para alın bankamatik pilotları hemde durmadan ağlayın var mı böyle birşey...begenmiyorsanız çeker gidersiniz...ağlaa ağlaaa nereye kadar...parayı götürürken hiç sesiniz çıkmıyor demiiiiiiii

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Siz önce sizi ve coğu bakanı ucuran DHMİ pilotlarının ne kosulda ucurulduğunu hangi istirahat saatleri ile kac saat ne kosulda ucurulduğunu bir arastırın ve önünüze gelen herseyi sadece okumayın lütfen...Genel Müdürünüzün koltuk derdi ile pilotlara yaptığı baskıdan haberdar mısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Bakan'ımızın özel sektördeki her şirketten örnek birer pilot sözleşmesi incelemesi yararlı olacaktır. Sözleşmelerde yalnızca patronların hakları yazılı, pilotların ise yükümlülükleri. Eğitim karşılığı (makul bir süre) mecburi hizmeti anlayabiliyorum, fakat yetişmiş pilotların sadece işe girmek ya da sözleşme yenileyebilmek için bile tazminat ödemeyi kabul etmek zorunda bırakılmasını anlamak mümkün değil. Patron, sözleşme bitmeden ticari gereklilikten personel azaltımına gidebiliyor, ama çalışan daha iyi koşullar için başka bir şirkete geçemiyor. Çağdaş bir Hava-İş kanunu çıkarmadan baskı yok demek sorunu sümen altı etmekten başka bir anlam taşımıyor. Yine yazıyorum, sorunları çözebilmek için, önce sorunun varlığını kabul etmek gere

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; Hava AKKM’ni kurar, uluslararası standartlarda uygun, yeterli malzeme, teçhizat ve personel ile donatır. Yirmidört saat etkinlikle görev yapılmasını sağlar. Hava AK faaliyetlerini en üst düzeyde koordine eder. Hava AK faaliyetlerine katılması planlanan kuruluşların Hava AKKM’ne bildirdikleri imkan ve kabiliyetleri ile ilgili bilgilerin güncelliğini sağlar. Hava AK faaliyetlerine ilişkin görevlendirme, koordinasyon, teşkilat, muhabere ve eğitim konularını içeren Hava AKKM yönergesini ilgili bakanlık ve kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlar ve yayınlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Bakanımız UÇUŞ EMNİYETİNİN sağlanmasınada enbüyük sorumluluğun pilotlarda olduğunu söylüyor.Çok doğru söylüyor.2920 Sayılı Kanunun 101.102.ve 103. Maddeleri de aynı şeyi söylüyor.Ancak pilotlar bu ağır sorumluluğu yerine getirebilmek için hiçbir yasal güvenceleri olmadığını söylemeye dahi korkuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Mevcut durumda bu sorunların dile getirilebiliyor olması bile başarı sayılır.En azından sayın bakan cevap vermiş.Bir gün gelip adamları tarafından yanıltıldığını anladığında mutlaka kendisini yanıltanlara gereğini yapacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arama-Kurtarma İle ilgili tüm Yasa ve Yönetmelikler Ülkemiz Kara ve Adaları üzerindeki Hava araçları Arama-Kurtarmasından SHGM'nin sorumlu olduğunu açıkca yazıyor.SHGM teşkilatına baktığımızda Arama-Kurtarma dan sorumlu birim olmadığını görüyoruz.SHGM bu sorumluluğunu hayali bir birim aracılığı ile mi yürütüyor ?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Rümuz arkasına saklanarak dahi sesini çıkaramayan.Sonrada ölen arkadaşlarının arkasınadan ağıt yakan bu tolplum baskı altında değil deniliyorsa.Şu anda kaç pilotun mahkemelerde davası var ona bakılsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Aşağıdaki cümle TBMM Araştırma Komisyomu Raporundan alınmıştır. " Yaşanan helikopter kazasında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ULAŞTIRMA BAKANLIĞI tarafından yürütülmesi öngörülen Arama-Kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonunun İÇİŞLERİ BAKANLIĞI tarafından icra edildiğianlaşılmaktadır".Başka söze gerek kaldımı?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000