10 Kasım 2010, Çarşamba 10:39:58

ASRIN HAVACILIK PROJESİ "SESAR"

AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı, Tek Avrupa Hava Sahası Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları Projesi SESAR'ı köşesine taşıdı. Peki, Erdağı neler dedi? İşte o yazı...
  • arkadaş herkesin standardının avrupa standardına yükselmesi gerek. istersen sadece hava trafikçileri çıkartalım gerisi beklesin.
  • hava sahasından önce hava trafik kontrolörlerini sosyal ve ekonomik hakları avrupa seviyesine getirilmeli. Standartlar avrupa seviyesinde olmalı. Örneğin oturacak sandalye, bilgisayar gibi sorunlardan başlanıp ücretler, yenileme eğitimleri, sosyal haklar ve emeklilik hakları avrupa standartlarına getirilmeli. Sayın genel müdürümüzden umutluyuyz geleceğe umutla bakıyoruz.
Yeni bir yüzyıla girerken 2000’li yıllarda Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından çalışmaları başlatılan ve havacılıkta yeni bir çığır açacağına kesin gözüyle bakılan Tek Avrupa Hava Sahası Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları Projesi (SESAR) hakkında SHGM tarafından 22-23 Eylül 2010 tarihinde İstanbul’da  bir seminer düzenlendi.  Havacılık tarihinin belki de en önemli projesine ilişkin  “endüstriyel yatırımlar ve iş birliği imkanları” havacılık endüstrisine tanıtılmaya çalışıldı.
 
Günümüzde kullanılan ve ikinci Dünya savaşından sonra kurulan radar ve haberleşme alt yapısına dayalı Hava Trafik Yönetimi (ATM) sisteminin ihtiyaca cevap verememesi nedeniyle, Avrupa hava sahasının yeniden düzenlenerek optimum kullanılması  ihtiyacı doğmuştur.
 
Yıllık gecikmelerin maliyetinin yaklaşık 1 milyar, yüksek ATM maliyetlerinin 7 milyar avro olduğu, her yıl hava sahasında yaklaşık 138 milyon ton karbondioksit (CO2) gazı salınımı olan, bu nedenle çevre sorunu yaşayan ve verimsiz bir şekilde kullanılan Avrupa hava sahasında hava trafiğinin 2030 yılında bugünkünün en az 2 katına çıkması beklenmektedir.
 
AirportHaber yazarlarından Oktay Erdağı'nın kaleme aldığı yazının tamamı için TIKLAYIN
ASRIN HAVACILIK PROJESİ "SESAR"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaş herkesin standardının avrupa standardına yükselmesi gerek. istersen sadece hava trafikçileri çıkartalım gerisi beklesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hava sahasından önce hava trafik kontrolörlerini sosyal ve ekonomik hakları avrupa seviyesine getirilmeli. Standartlar avrupa seviyesinde olmalı. Örneğin oturacak sandalye, bilgisayar gibi sorunlardan başlanıp ücretler, yenileme eğitimleri, sosyal haklar ve emeklilik hakları avrupa standartlarına getirilmeli. Sayın genel müdürümüzden umutluyuyz geleceğe umutla bakıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000