17 Haziran 2008, Salı 07:39:33

ANKAIR'A ŞOK HABER!

Amerikan Ticaret Bakanlığı, filosuna kattığı Boeing 747 Jumbo Jet tipi uçağı İran Havayolları’na satacağı iddiası ile Ankair Havayolları’nı kara listeye aldı.

Amerikan Ticaret Bakanlığı adına Darryl Jackson’ın 6 Haziran tarihli yazısında, uçağı satan İngiliz şirket Galaxy Aviation Trade Company ile Ankair Havayolları, 180 günlük Amerikan ambargosuna alındı. Bu süre içinde gerek Galaxy gerekse de Ankair’e Amerikan mallarının satışı yasaklandı. Isparta’daki uçak kazasından World Focus Havayolları, adını değiştirerek Ankair’e çevirmişti. Havayolu, Türk Sivil Havacılık kuralları gereği filonun en az 3 uçaktan oluşması nedeniyle düşen uçağı yerine 24134 imalat numaralı Boeing 747-200 almıştı. TC-AKZ çağrı işaretli, 1988 imalatı olan uçak, Türkiye’deki ilk Jumbo Jet olmuştu. Ankair Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çizmeci, yazının kendilerine ulaştığını, ancak Amerikan Ticaret Bakanlığı’nın yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Çizmeci "Bizim uçağı alıp İran Havayolları’na veya İran’da başka bir şirkete satma veya kiralama gibi bir niyetimiz yok. Bu uçak kargo uçağı. Şu an geçici tescil işlemlerinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanmasını bekliyoruz. 747-200’ü "wet lease" olarak adlandırılan uçuş ekibi ile birlikte farklı ülkelere kiralamayı planlıyoruz" dedi. Yavuz Çizmeci, konuyla ilgili savunmalarını Amerikan Ticaret Bakanlığı’na gönderdiklerini, kararı bakanlığa ulaşan yanlış bir istihbarata bağladıklarını açıkladı.

BAKIM SIKINTISI VAR!

Amerikan Ticaret Bakanlığı’nın yazısında İngiltere’de Londra merkezli Galaxy şirketinin iki ortağı olan Hamid Shakeri Hendi ve Hossein Jahan Peyma’nın Tahran’da, İran Havayolları ile aynı adreste olduğuna dikkat çekildi. Şah döneminde alınan Jumbo Jet’lerden İran Havayolları’nın filosunda toplam 5 adet bulunuyor. İran Hava Kuvvetleri’nin envanterinde de bir miktar 747 uçağı yer alıyor. Ancak İran’da Jumbo Jet’ler bakım ve yedek parça sorunları nedeniyle pek fazla uçuş yapamıyor. Ambargo nedeniyle İran, Amerikan yapımı uçak ve uçak malzemeleri alamıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türk Hava Yolları’nın İran Air ve İran’ın özel şirketi Mahan Air’e sattığı Airbus A310 tipi uçaklarda da sıkıntı meydana gelmişti.

Kaynak: Hürriyet

ANKAIR'A ŞOK HABER!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000