23 Mart 2009, Pazartesi 10:42:22

54. GASR toplantısı, SHGM'nin ev sahipliğinde yapıldı

Türk sivil havacılığında son yıllarda yaşanan gelişmeler çerçevesinde Türkiye’de düzenlenmesine karar verilen Havaalanları Emniyeti Düzenleyiciler Grubu (GASR)’nun 54. Toplantısı, 17-19 Mart 2009 tarihlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Avrupa'daki Sivil Havacılık Otoriteleri ve diğer sivil havacılık kuruluşlarından 40 temsilcinin katılımı ile gerçekleşen toplantıya; ülkemizi temsilen Havaalanları Daire Başkanı M. Cemil ACAR ile Havaalanı Standartları ve Sertifikasyon Müdür Vekili Önder TÜRKER katıldı.

Başkanlığını İsveç’ten Göran Svensson’un yaptığı toplantıda açılış konuşmasını müteakip SHGM yetkilileri tarafından Türkiye’deki sivil havacılık faaliyetleri ve başarılı bir şekilde uygulanmakta olan yap-işlet-devret modeli uygulamaları konusunda katılımcılara bir sunum gerçekleştirildi. Katılımcılara ayrıca SHGM yayınlarından olan ve büyük ilgi gören “Airchitecture Major Airport Terminals in Turkey – Havaalanı Terminal Binaları” kitabından hediye edildi.

GASR Yönetim Grubu tarafından alınan son kararlar hakkında katılımcılara bilgi verilen toplantıda, EASA’nın GASR’dan daha önceki GASR Yönetim Grubu (GASR/MG) toplantılarında talep ettiği ve GASR üyesi ülkelerce kabul gören Avrupa Birliği mevzuatına temel teşkil edecek Avrupa havaalanı standartlarının hazırlanması yönündeki teknik yardım talebi çerçevesinde Araştırma Grupları  (Exploratory  Groups) çalışmaları için ön bilgi vermek amacıyla EASA Temsilcisi Sarah POROLLA ve Filippo TOMESELLO tarafından çeşitli sunumlar yapıldı.

Sunumların ardından; “Otorite Gereklilikleri ve Havaalanı Organizasyon Gereklilikleri”, “Havaalanı Ekipman ve Elektrik Sistemleri”, "Havaalanı Verileri, Operasyonları, Hizmetler ve Bakım”, “Fiziksel Özellikler”, “Seyrüsefer için Görsel Yardımcılar”, “Maniaların Sınırlandırılması ve Kaldırılması ile Maniaları ve Kısıtlı Alanları Belirlemek için Görsel Yardımcılar”, “Heliportlar” olmak üzere toplam yedi ayrı  Araştırma Grubu tarafından çalışma yapıldı.Ülkemiz temsilcileri, bu gruplar arasında mania sınırlama ve kaldırma ile ilgili altıncı grup çalışmalarına katıldı. Söz konusu Araştırma Grubu çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tamamlanarak EASA’ya taslak metnin hazırlanarak verilmesi öngörülüyor.

Toplantının son günü Araştırma Gruplarının çalışmaları diğer grup üyeleri ile paylaşılarak bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca rüzgar türbinlerinin işaretlenmesi ve ışıklandırılması ile havaalanı emniyeti konusunda yapılacak uyumlu denetimler konusunda GASR üyesi temsilcilerden oluşan görev gücü (Task Force) üyeleri tarafından katılımcılar ile bilgi paylaşımı gerçekleştirildi.

Toplantının ikinci günü sonunda SHGM tarafından bir akşam yemeği de düzenlenerek, toplantıya gösterdikleri ilgi ve katılımlardan dolayı konuklara teşekkür edildi.

54. GASR toplantısı, SHGM'nin ev sahipliğinde yapıldı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000