23 Kasım 2010, Salı 08:46:34

ÜÇÜNCÜ HAVAALANINA A380 RAHAT İNECEK

Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanları'na alternatif olarak yapılacak üçüncü havaalanının detayları yavaş yavaş belli olmaya başladı.
  • cat3 yapın da işe yarasın
  • Seçime kalmış 7 ay.
  • Bu havaalanı bitmeez. Bu arada İstanbul Atatürk havaalanındaki 35L/R pistlerinin genişliği haberdeki gibi 35m. değil 45m. dir.
  • Ne demek rahat inecek? Yok bir de inemesin. Hem yeni havalanı yap, hem de yeni nesil uçaklar inemesin. Hoş inse ne olacak. Sen daha AHL de bagaj teslimi yapamıyorsun. İnsan ayakta bagajları gelecek diye bekleyip duruyorlar. Bu havacılık bize göre iş değil. AHL yi önümüzdeki 50 yıl rahat rahat kullanmak iökanı varken, hiç bir şey yapılmadı. Paralel pistin planlamasını bile yapamadık. Yazıklar olsun. Ataköy tarafında muazzam bir alan varken, çadır tiyatrosu, gümrük alanı kurdurduk.
  • birde plane spotter lari düsünerek, onlara, fotograflarini iyi cekecek bir yer yapilsinki, biz spotter lar, yeni havalimaninin keyfini cikartalim.tek türkiyeden degilm dünyadan cok gelmek istiyen olur ve olacakta.
  • Ben yeni bir havaalanı için o kadar para harcanıncaya kadar, AHL etrafında radikal bir kamulaştırma yaparak AHL'nin genişletilmesi taraftarıyım. 3 havaalanı olunca gökyüzü 3 katına çıkmayacak. Bu seferde gökyüzü curcunaya dönecek.
  • Corlu gelistirlsin
  • Lüften yeni Havalimani pistleri tam Dagin karsina yapilsin ki yapildiktan sonra aaaa burda dag varmis diyelim dagi tiraslamamiz lazim. Veya öyle bir yere yapilsin ki yilin 6 ayinda sis den elimizi görmeyecek kadar olsun. Veya Rüzgara karsi degil de rüzgardan yan tarafa yapilsin pistler. Dedigim gibi sadece benden bir rica.
  • 3. havaalani cok mukemmel yapilsa ve askeriyeyi ve ucus okullarini oraya tasiyip ahl yi buyutseler. Yada THY transfer ucuslarini yeni alan uzerinden yapsa. Yoksa yeni havaalani sehre cok uzak olacak sanirim.
  • habere ek olarak belirtmekte fayda var tabi türkiyede olur mu bilinmez avrupada bazı havalimanlarında uzun taxiwaylerde,oluşabilecek çok yoğun trafiklerde normal runway gibi kalkışlarda kullanılabiliyor,yapılacak havalimanının evrupadaki ve amerikadaki yapılan havalimanları gibi bundan en az 50 hatta 100 sene sonrasını düşünerek yapılmalı tabi bundan kastımda şöyle eğer günün birinde pistler yetmez ise yeni pistler eklenebilmeli ya da ilgili apron binaları yoksa değil 3 4 hatta 5 bile yetmeyebilir,kısa vaattlik yatırım değil türkiye'ye uzun vaatli yatırım lazım
Habertürk'ün haberine göre; İstanbul’a, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’in ardından inşa edilecek üçüncü havalimanında, konvansiyonel boyutlarda aynı anda operasyonlara yanıt verecek, birbirine paralel bağımsız 3500x60 metre boyutlarında iki pist yapılacak. Üçüncü havalimanı, bölgesel ihtiyaçlara göre planlanacak. Havalimanı, uluslararası nitelikte üstyapı tesislerine sahip olacak. Başbakan Erdoğan, bir süre önce Türk Hava Yolları filosuna yeni katılan uçakların teslim töreninde, “İnşallah yakında İstanbul’umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna da şaşmayın. Çünkü şu anda iki tane havalimanı, ihtiyaca cevap vermiyor” diyerek, inşa edilecek havalimanıyla ilgili çalışmalara işaret etti.

YERİ İÇİN KESİN KARAR VERİLMEDİ
Üçüncü havalimanının Silivri’ye inşa edilmesi öngörülüyor. Ancak, bu konuda net bir karar verilmedi. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, yer seçimi için (alternatifler dahil) mahallinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilen 1/ 5000 ve 1/ 25000 ölçekli haritalar üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar ışığında uygun alternatifler ortaya konulacak ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sunulacak. Yer için son kararı Başbakan Erdoğan’ın vermesi bekleniyor

ATATÜRK HAVALİMANI

* 3000x35 metre boyutlarında iki adet, beton kaplı pist var. Ayrıca, 2600x60 metre boyutunda, beton kaplı bir pist bulunuyor.

* Atatürk’te, değişik boyutlarda ve çok sayıda taksirut (taksiyolu) bulunuyor. Havalimanında, bir adet 2825x23. 2370x23, 1528x23 ve 2146x23 metre boyutlarında taksiyolu hizmet veriyor.

SABİHA GÖKÇEN
* Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, 06/24 yönünde konumlandırılmış 3000x45 metre boyutunda, beton kaplama pist bulunuyor.

* Bu pistin kuzey bölgesinde 3000x45 metre genişliğinde paralel taksirut var. Pistin orta merkez hattı ile paralel taksirut merkez hattı arasındaki mesafe 210 metre.

ATATÜRK HAVALİMANI PİSTİ YETMEDİĞİ İÇİN UZATILMIŞTI

Taksirut yolu ‘acil pist’ de olabilecek

Yeni havalimanın özellikleri şöyle:

 Birbirine paralel iki pist, aynı anda operasyonlara yanıt verecek biçimde inşa edilecek. Her bir pist, 3500x60 metre planlanıyor.

 İki paralel taksirut inşa edilecek. Taksirut, 3500x45 metre boyutlarında inşa edilecek. Taksirutların, “acil pist” niteliği bulunacak. Buna bağlantılı, küçük boyutlu taksirutlar da inşa edilecek.

 Gelişime açık ve izleyen dönemlerin de ihtiyaçları dikkate alınacak olan havalimanında, bu çerçevede yolcu ve yük profilini taşıyacak yeterli boyutta apron inşa edilecek.

 Havacılık uzmanları, taksirutların genişliğinin önemine işaret ederek, “Airbus A 380 gibi büyük gövdeli uçakların inişleri için genişlik çok önemli. Atatürk Havalimanı’ndaki taksiyolları daha dar. Üçüncü havalimanında, bunun geniş tutuluyor olması bu tür büyük gövdeli uçakların iniş ve kalkışını da kolaylaştıracaktır” dedi.

(Habertürk)
ÜÇÜNCÜ HAVAALANINA A380 RAHAT İNECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 13 yıl önce
cat3 yapın da işe yarasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Seçime kalmış 7 ay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu havaalanı bitmeez. Bu arada İstanbul Atatürk havaalanındaki 35L/R pistlerinin genişliği haberdeki gibi 35m. değil 45m. dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ne demek rahat inecek? Yok bir de inemesin. Hem yeni havalanı yap, hem de yeni nesil uçaklar inemesin. Hoş inse ne olacak. Sen daha AHL de bagaj teslimi yapamıyorsun. İnsan ayakta bagajları gelecek diye bekleyip duruyorlar. Bu havacılık bize göre iş değil. AHL yi önümüzdeki 50 yıl rahat rahat kullanmak iökanı varken, hiç bir şey yapılmadı. Paralel pistin planlamasını bile yapamadık. Yazıklar olsun. Ataköy tarafında muazzam bir alan varken, çadır tiyatrosu, gümrük alanı kurdurduk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
birde plane spotter lari düsünerek, onlara, fotograflarini iyi cekecek bir yer yapilsinki, biz spotter lar, yeni havalimaninin keyfini cikartalim.tek türkiyeden degilm dünyadan cok gelmek istiyen olur ve olacakta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben yeni bir havaalanı için o kadar para harcanıncaya kadar, AHL etrafında radikal bir kamulaştırma yaparak AHL'nin genişletilmesi taraftarıyım. 3 havaalanı olunca gökyüzü 3 katına çıkmayacak. Bu seferde gökyüzü curcunaya dönecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Corlu gelistirlsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Lüften yeni Havalimani pistleri tam Dagin karsina yapilsin ki yapildiktan sonra aaaa burda dag varmis diyelim dagi tiraslamamiz lazim. Veya öyle bir yere yapilsin ki yilin 6 ayinda sis den elimizi görmeyecek kadar olsun. Veya Rüzgara karsi degil de rüzgardan yan tarafa yapilsin pistler. Dedigim gibi sadece benden bir rica.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
3. havaalani cok mukemmel yapilsa ve askeriyeyi ve ucus okullarini oraya tasiyip ahl yi buyutseler. Yada THY transfer ucuslarini yeni alan uzerinden yapsa. Yoksa yeni havaalani sehre cok uzak olacak sanirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
habere ek olarak belirtmekte fayda var tabi türkiyede olur mu bilinmez avrupada bazı havalimanlarında uzun taxiwaylerde,oluşabilecek çok yoğun trafiklerde normal runway gibi kalkışlarda kullanılabiliyor,yapılacak havalimanının evrupadaki ve amerikadaki yapılan havalimanları gibi bundan en az 50 hatta 100 sene sonrasını düşünerek yapılmalı tabi bundan kastımda şöyle eğer günün birinde pistler yetmez ise yeni pistler eklenebilmeli ya da ilgili apron binaları yoksa değil 3 4 hatta 5 bile yetmeyebilir,kısa vaattlik yatırım değil türkiye'ye uzun vaatli yatırım lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000