21 Ocak 2009, Çarşamba 07:55:25

Uçakların korkulu rüyası: Küresel ısınma!

Uzmanlar, ABD ve İstanbul'da kuşlar yüzünden yaşanan uçak kazalarını, küresel ısınmanın göç yollarını değiştirmesine bağlıyor..
  • İstanbuldaki kuşlar genellikle denize yakın ve civarı kirli olduğu için maalesef o böllgede toplanmaktadır çok temiz bölgelerde aşırı martı sürüleri göremezsiniz demekki civar temizliğinin çok iyi yapılması lazımdır martı ve albatroslar mahalli kuşlardır her havacı ve meteoroliji uzmanları Türkiyedeki kuş göç haritalarını bilir istisnalar kaideleri bozmaz
  • Yüksek irtifalarda nadiren de kuş çarpması rapor edilmiş olsa da kuş çarpmaları genel olarak iniş ve kalkış anında olur.. motorlar içinde tehlikeli olan budur.. Şimdi Sayın Özbahar'a sormak lazım; motorlar için tehlikeli olan iniş ve kalkış anındaki kuş çarpmalarını önlemek için için uçuş planları nasıl değiştirilebilir?... Bu konuda da yardımcı olabilir mi acaba??
  • Dun siz degilmiydiniz LH'ın motoruna kus giridigi haberinin yalan oldugunu! Ee.. bugun yazdıgınız yazıda LH'ın da moturuna kus girdi diye yazıyorsunuz? Nasıl olacak bu is? Hangi habere inanacagiz? Eger yazı alıntı olsa bile alıntıyı okuyup sizin SON HABER'lerinizle cakismamasına dikkat etmelisiniz!

Geçtiğimiz günlerde hem ABD'de hem de İstanbul Atatürk Havaalanı'nda motora kuş girmesi nedeniyle can kaybı olmadan atlatılan kazalar, gözleri uçuş güvenliğini tehdit eden kuşlara çevirdi. Küresel ısınmanın göç yollarını değiştirmiş olabileceğini dile getiren Doğa Derneği Tür Sorumlusu Ferdi Akarsu, "Özellikle küçük kuşların geçiş güzergâhlarında küresel ısınmaya bağlı olarak değişiklik söz konusu olabilir ama Türkiye'de kuş göçleriyle ilgili yeni bir araştırma yok, riskli havaalanlarını belirleyemiyoruz" diye konuştu. Dünyadaki göç yolları hakkında çok fazla çalışma bulunmasına rağmen Türkiye'deki göç yollarıyla ilgili kayda değer bir çalışmanın olmadığını belirten Akarsu, ülkemizdeki ana göç yollarında büyük bir kayma olmadığını dile getirdi.

'İSTANBUL ÇOK RİSKLİ'

Türkiye'deki en riskli havaalanlarının İstanbul'daki Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanları ile Hatay'daki havaalanı olduğuna dikkat çeken Kuş Araştırmaları Derneği'nden biyolog İlker Özbahar, "Özellikle göçmen kuşların ve su kuşlarının geçiş alanı üzerinde bulunan İstanbul'da havaalanları ciddi tehdit altında. Yoğun kuş aktivitesi bulunan havaalanlarında ekolojik çalışma yapılması zorunlu olsa da İstanbul için böyle bir çalışma yok" diye konuştu. Her yıl belli dönemlerde İstanbul'da kuş çarpması nedeniyle ciddi kazalar yaşandığını dile getiren Özbahar, "Türkiye üzerinden her yıl 1 milyona yakın kuş geçiyor. Bu kuşları engellemek tabiki mümkün değil. Ancak uçuş planları bu göçlere göre yapılmalı" dedi. Özbahar bu çalışmanın kapsamlı araştırmalarla yapılabileceğini dile getirdi.

Uçakların korkulu rüyası: Küresel ısınma!

Yorumlar

ae ~ 15 yıl önce
İstanbuldaki kuşlar genellikle denize yakın ve civarı kirli olduğu için maalesef o böllgede toplanmaktadır çok temiz bölgelerde aşırı martı sürüleri göremezsiniz demekki civar temizliğinin çok iyi yapılması lazımdır martı ve albatroslar mahalli kuşlardır her havacı ve meteoroliji uzmanları Türkiyedeki kuş göç haritalarını bilir istisnalar kaideleri bozmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
simple ~ 15 yıl önce
Yüksek irtifalarda nadiren de kuş çarpması rapor edilmiş olsa da kuş çarpmaları genel olarak iniş ve kalkış anında olur.. motorlar içinde tehlikeli olan budur.. Şimdi Sayın Özbahar'a sormak lazım; motorlar için tehlikeli olan iniş ve kalkış anındaki kuş çarpmalarını önlemek için için uçuş planları nasıl değiştirilebilir?... Bu konuda da yardımcı olabilir mi acaba??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vnukova ~ 15 yıl önce
Dun siz degilmiydiniz LH'ın motoruna kus giridigi haberinin yalan oldugunu! Ee.. bugun yazdıgınız yazıda LH'ın da moturuna kus girdi diye yazıyorsunuz? Nasıl olacak bu is? Hangi habere inanacagiz? Eger yazı alıntı olsa bile alıntıyı okuyup sizin SON HABER'lerinizle cakismamasına dikkat etmelisiniz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000