05 Mayıs 2013, Pazar 12:11:12

TÜRKİYE'DE ÖZEL UÇAK PATLAMASI!

2001’deki ekonomik kriz sonrası sayıları 15’e düşen iş jetleri, şimdilerde 100’ü geçti. Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin bir sonucu sayılabilecek bu durum, Fransız iş jeti üreticisi Dassault’un yaptığı araştırmada “Avrupa’nın babası Türkiye” cümlesiyle anlatılıyor.
  • havagazi ye hak veriyorum ve bu yüzdende bakınız açlıktan kırılan afrika ülkelerine oradaki ülkeyi yöneten ve bir kaç zengini altın varaklı saraylarda oturup para saçarlar bazılarının jetleride var ama bu ülkeler maalesef açlıkla iç savaşla boğuşan ülkelerdir.
  • Sanırım TR uçağı bulunan , yabancı patronların isimleri bu listeye alınmamış... Herhalde kendi isimleri yerine çakma Türk ortak isimleri yazılı olduğu için olsa gerek...
  • zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış.. :)
  • vay beee..gaza bak..''avrupa'nin babasi turkiye'' !!!! turkiye ne zaman ki o ucaklari uretir o zaman ''baba'' olur..yoksa yabancilarin urettiklerini para sacip alarak ''baba'' olunur zihniyeti kafamizdan sokulup atilmazsa daha cok ''enayi'' yerine konur, yabancilarin sirf bizlerden para kazanmak icin soyledikleri boyle ''suslu'' laflari daha coook duyariz, kendimizi de ''adam'' sanariz!!!! bir ulkenin zenginligi,gucu,refahi ulkesini yonetenlerin bindikleri ucaklarin,makam araclarinin ve o ulkedeki vatandaslarin kullandiklari ucak,araba vs lerin coklugu ile olculmez, devletin zengin,fakir ayirmadan tum vatandaslarina sundugu refah duzeyi ve yasam kalitesinin yuksekligi ve spora,sanata,ilim ve bilime verdigi onem,yaptigi yaitirmlarla olculur !!!

Türk ekonomisi ve sivil havacılıktaki istikrarlı büyüme, iş jeti pazarına da olumlu yansıdı. ABD’de, ikiz kulelere 2001’de düzenlenen saldırı sonrası yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sayıları 15’e düşen iş jetleri, son yıllarda yakalanan ekonomik istikrar ile iş adamlarını ‘satın alma’ konusunda cesaretlendirdi. İş adamlarının çoğu, kriz sonrası elinden çıkarmak zorunda kaldığı (Bu krizde dikkat çekmemek amacıyla da yapıldı) iş jetlerinin sayısı 100’ü geçti. Bu artışta Türkiye’nin Afrika açılımı gibi yeni hedefleri de oldukça etkili oldu. Sonuçta 1-70 milyon dolar arasında değişen iş jeti pazarındaki talepte adeta patlama yaşandı.

PRESTİJ SAĞLIYOR

Sık seyahat eden iş adamları, havalimanlarındaki kuyruklarda beklemek ya da rötarlara takılmamak için iş jetlerini tercih ediyor. Bazı havalimanlarında bulunan özel terminallerde dinlendikten sonra uçağa binme ayrıcalığı yaşayan iş adamları, yakınları ve iş yaptığı kişilerle seyahat edebiliyor. Şirket logosu bulunan özel uçakları ile iş görüşmesine giden iş adamları, karşı tarafa güven de veriyor.

Trafik sıkıntısı yaşamak istemeyen iş adamları, iş helikopterlerine de büyük ilgi gösteriyor. Özellikle İstanbul’da artış gösteren heliportlar (helikopter park alanı) sayesinde sayıları 73’e çıkan iş helikopterleri, kiralanmak suretiyle ayrı bir gelir kapısı da oluşturuyor.

Uçuş güvenliğinin ön planda tutulduğu iş jetleri, konforuyla da dikkat çekiyor. İş adamları satın aldıkları uçaklara, milyon dolar seviyesinde modifikasyon işlemi yaptırıyor. Kabinde iş ya da dinlenme amaçlı özel kamaralar yer alıyor. Kabin ekibinin dinlenme alanı, bar ve mutfağı bulunan iş jetlerinde, eğlence sistemlerinin yanı sıra özel tasarım koltuklar bulunuyor. İyileştirilmiş ses geçirmezlik sistemi ile aerodinamik gürültü ortadan kalkıyor.

Türk işadamlarının özel jetlere karşı ilgisini gösteren haberlerden biri de Tosyalı Holding’den geldi. Dünyanın en gelişmiş özel jeti Falcon 2000S’in üretimden çıkan ilk uçağını, 26,5 milyon dolara Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı satın aldı. Havada kalış süresi 8 saati bulan Falcon 2000S, en yakın rakiplerinden Hawker 4000’e göre yüzde 50 daha fazla kabin alanına sahip. Uçağın kokpiti BMW tasarımı. Karbon salınımı yüzde 20 azaltılan çevre dostu motorlarıyla New York’tan Londra’ya kesintisiz uçuş imkanı sağlayan uçak, 10 yolcu taşıma kapasiteli. Kısa pistlere rahatlıkla inip kalkabilen bu özel jet, 41 bin feet’lik irtifaa 19 dakikada tırmanabiliyor.

İş jetlerine olan talebi dikkate alan Koza-İpek Holding şirketlerinden ATP Havacılık, geçen ay dünyanın en gelişmiş iş jeti üreticilerinden Gulfstream’ın Türkiye satış temsilciliğini üstlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da kullanımına sunulan Gulfstream tipi jetler, emniyet, kalite ve konfor bakımından en üst seviyeyi temsil ediyor. ATP Havacılık, G150, G280, G450, G550 ve G650 modellerinin Türkiye’de satışını gerçekleştirecek. Coca-Cola, Philips Morris, Exxon Mobile, Nike, Wal-Mart gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri tarafından da kullanılan Gulfstream tipi jetler, 6 ile 80 arasında yolcu taşıyor.

Dassault’un Türkiye temsilciliğini üstlenen Soylu Havacılık’ın Genel Müdürü Alişan Soylu, pazarla ilgili çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Fransız iş jeti üreticisi Dassault’un yaptığı araştırmada, satışlarla ilgili ‘Avrupa’nın babası Türkiye’ analizine yer verildiğini anlatan Soylu, yılda 250-300 saat uçuş gerçekleştiren işadamlarının, aynı zamanda uçaklarını 150-200 saat kiralayarak masraflarını azaltma yoluna gittiğini dile getiriyor. İş jeti sayısında yaşanan artışa rağmen altyapı konusunda ciddi sıkıntı yaşanıyor. İş jetlerinin slot (uçuş izni) ve park alanı sıkıntısı, birçok havalimanında büyük sorun oluşturuyor. Atatürk, Sabiha Gökçen ve  Esenboğa havalimanlarında özel jetlere tahsis edilen Genel Havacılık Terminalleri’nin, diğer havalimanlarında da yapılması gerekiyor. Özellikle tatil merkezi konumundaki Antalya, Bodrum ve Dalaman Havalimanı’nda acilen bir çalışma yapılmasında büyük fayda var.

ÖCALAN’I TAŞIYAN UÇAK SATILDI

PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı Kenya’nın başkenti Nairobi’den getiren Falcon 900 B uçağı, 1999 Mart’ında 23 milyon dolara satılmıştı. Cavit Çağlar’a ait Fransız Hava Sanayi Kuruluşu Dassault’un imalatı Falcon 900B uçağı, Çağlar’ın ekonomik krize girişi sonrası satışa çıkarıldı. Üç motorlu, uzun menzilli uçak, Fransa’da bir inşaat firması tarafından satın alındı.



(Mustafa GÜN / ZAMAN)

TÜRKİYE'DE ÖZEL UÇAK PATLAMASI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

havagazi haklı ~ 11 yıl önce
havagazi ye hak veriyorum ve bu yüzdende bakınız açlıktan kırılan afrika ülkelerine oradaki ülkeyi yöneten ve bir kaç zengini altın varaklı saraylarda oturup para saçarlar bazılarının jetleride var ama bu ülkeler maalesef açlıkla iç savaşla boğuşan ülkelerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı Patronlar ~ 11 yıl önce
Sanırım TR uçağı bulunan , yabancı patronların isimleri bu listeye alınmamış... Herhalde kendi isimleri yerine çakma Türk ortak isimleri yazılı olduğu için olsa gerek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 11 yıl önce
zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış.. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havagazi ~ 11 yıl önce
vay beee..gaza bak..''avrupa'nin babasi turkiye'' !!!! turkiye ne zaman ki o ucaklari uretir o zaman ''baba'' olur..yoksa yabancilarin urettiklerini para sacip alarak ''baba'' olunur zihniyeti kafamizdan sokulup atilmazsa daha cok ''enayi'' yerine konur, yabancilarin sirf bizlerden para kazanmak icin soyledikleri boyle ''suslu'' laflari daha coook duyariz, kendimizi de ''adam'' sanariz!!!! bir ulkenin zenginligi,gucu,refahi ulkesini yonetenlerin bindikleri ucaklarin,makam araclarinin ve o ulkedeki vatandaslarin kullandiklari ucak,araba vs lerin coklugu ile olculmez, devletin zengin,fakir ayirmadan tum vatandaslarina sundugu refah duzeyi ve yasam kalitesinin yuksekligi ve spora,sanata,ilim ve bilime verdigi onem,yaptigi yaitirmlarla olculur !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 11 yıl önce
Şahane tesbit, tebrik ederim. Yalnız sorun şu ki, olayı bu açıdan görebilecek devlet-millet kültürü henüz bu topraklara uğrmadı. Uçak üretemeyebilirsin, dışarıdan para verip alabilirsin, buraya kadar tamam. Ama sırf zenginlerin bindiği jetlere veya aldıkları spor arabalara bakıpta bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin tesbit edilmesi hakkaten saçmalık.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000