16 Ağustos 2008, Cumartesi 12:47:16

SAW'da müthiş çalışma

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Dış Hatlar Terminalinin temellerine 286 adet sismik izolatör yerleştirilecek. İzolatörlerden 70’nin yerleştirilme işlemi tamamlanırken, temel aşamasında bu işlemin yapıldığı ikinci havaalanı olduğu bildirildi.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı inşaatından Sorumlu LİMAK-GMR Ortaklığı Proje Direktörü Onur Çayıroğlu, çalışmalara 2008 yılının Mart ayında başlandığını hatırlattı.

Çayıroğlu, 180 bin metrekare üzerine kurulacak olan Dış Hatlar Terminalinin, otopark ve apron inşaatının büyük bir hızla sürdüğünü ve 29 Ekim 2009 tarihine yetiştirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek, yeni terminalin tabanına, uzunluğu 20’şer metreyi bulan, çapı 60 ile 80 santimetre olarak değişen toplam 50 kilometre beton kazık yerleştirildiğini bildirdi.

Bu kazıkların üzerine beton kolonlar yerleştirildiğini, kolonların üzerine de 268 sismik izolatör konulacağını vurgulayan Onur Çayıroğlu, şu bilgileri verdi:
 
"Yaptığımız Dış Hatlar Terminalinin özelliğinden dolayı, bir farklılığı olması lazım. İçerisindeki binlerce insanın hareketli olduğu, uçakların bulunduğu bir bölge. Bu hareketlilik zamanla yarışıyor. Uçaklar zamanında hareket edecek, insanlar alışveriş yapacak, burada büyük bir hareketlilik var. Bu nedenle, depremin olduğu anda, panik olmaması, burada işlemin durmaması lazım. Dolayısıyla bu tarz şartları oluşturmak için deprem şartnamesinin en üst seviyesi kabul edilebilecek bir sistemi projeye dahil ettik.

Toplam 268 sismik izolatörden 70’i yerleştirildi. İzolatörlerin yerleştirilmesine, Ağustos ayı başında başladık ve bu ay sonuna kadar bitireceğiz. Bu şu demektir, bütün bina, izolatörler vasıtasıyla taşınmaktadır. Bina, yer kabuğunun hareketlerinden müstakil olarak izolatörler sayesinde, deprem hareketini hissetmeyecektir."

Çayıroğlu, ABD’de üretilen izolatörlerin toplam maliyetinin 4-5 milyon doları bulduğunu belirterek, Dış Hatlar Terminali’ne temel aşamasında sismik izolatör yerleştirilmesinin Türkiye’de ilk olduğunu bildirdi. Onur Çayıroğlu, yeni Dış Hatlar Terminali ile apron inşaatının tamamlanmasının ardından, halen 10-15 milyon olan Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nın yolcu kapasitesinin, 25 milyona çıkarılacağını sözlerine ekledi.

SİSMİK İZOLATÖR SİSTEMİ

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ’nin 20 yıl işletme hakkına sahip olduğu havaalanının yeni terminalinde, depreme dayanıklılığın en üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.

Terminal binasının temelinde, sismik izolatör sistemi kullanılıyor. Bu sistem, deprem anında oluşan sismik yükün, binaya yıkıcı güç aktarmayarak önemli bir kısmını absorbe ediyor. Böylece özellikle deprem anında binanın taşıyıcı sistemini ayakta tutarak depremin etkisi azalıyor.

Yeni terminalde bu güvenliğin sağlanması için, 252 kolonun her birine ve yolcu köprülerinin temeline 16 adet olmak üzere toplamda 268 sismik izolatör yerleştiriliyor.

4 katlı olarak toplam 180 bin metrekarelik inşaat alanına kurulacak Dış Hatlar Terminalinin ana yapısını yaklaşık 20 bin ton ağırlığında çelik konstrüksiyon oluşturacak.

 

SAW'da müthiş çalışma

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000