18 Kasım 2017, Cumartesi 09:23:55

Sabiha Gökçen'de TAV ile ortaklık olacak mı?

Sabiha Gökçen Havalimanı Genel Müdürü Ersel Göral, yeni yapılacak iç hatlar terminali ve ikinci pist ile birlikte kapasitenin yıllık 41 milyona çıkarılacağını, eski terminalin yıkılarak tamamen iç hatlara ayrılacağını söyledi.
  • Bence ilk önce işini bilmeyen müdür direktorler cikarilmali. Yatarak para degil terini dokerek calisilmali. Bu arada en cok sıkıntı ve sikayet personelin yetersiz buldugu maaslaridir ki sonuna kadar haklilar. Umarim bu konuyla ilgilide tez zamanda duzelmeler yasanir. Bu konuyla ilgili personel sanirim Ersel bey'e güveniyor. Umarim bu konuda güvenleri sarsılmaz.
  • SAW'ın geleceğe yönelik önemli problemleri var, bunları reel bir plan uygulamadan aşmak zor. Yatırımlar ; havalimanına yapılması gereken yatırım tutarı yaklaşık 3 - 4 Milyar € civarındadır. Bu olmaz ise SAW'ın uluslararası uçuşlardan daha fazla pay alması mümkün olmaz. Bu yatırımları da pist, terminal ve teknik donanım gelişmeleri olarak sırası ile yapmak gerekli. 2.Pist ;Çok önemli,yaklaşık 4 yıldır bu konunun çözülmeme nedenleri halen ortada, bilinen idari ve yapım - maliyet konuları kalkmalı. Bu sebepler ortadan kaldırılmadığı takdirde gelecek zamanlarda benzeri söylemler sürer gider. Ortaklık ; Mevcutişletmeci ve %40'lık satış ile yukarıdaki yatırımlarda olmaz. Kim ortak olacaksa yukarıdaki meselelerin halledilmesine bakar veya bu sorunları ortadan kaldıracak yazılı garantileri aldığı ve yönetimi de üstlendiğinde el sıkışır , aksi eşyanın tabiatına aykırı. TAV'ın ortaklığı;Geçmişteki hamlelerini biliyoruz, Malezyalıların stratejisini de biliyoruz.Sıradışı bir çalışma gerekli .
  • Otoban bağlantı Yolundaki tünel inşaatından başka bir şey yok gözüken.Yaw arkadaş ne basiretsiz ne beceriksiz bir otoriteymiş bu ,20 yıldır utanmadan insanları tarla gibi bozuk tek piste mahkum ettiler.
  • emirates tekrardan sabiha gökçen uçuşlarına başlamak için ikinci pisti bekliyo günlük 777 lerle uçaçak thy pegasus ve fly dubai ful kapasiteli günlük uçuyo ahl ye göre fiyat daha düşük olcak 2018 emirates tekrardan geliyo saglam.
  • Camisiz olur mu aman hatta yapın 10000 kişilik.. okul hastahane yok anca cami yaptırırn.. hiçte büyük eksik değil.. yazık onca paralara..
  • Gerçekten yapılıyor mu?
  • SAW’da hizmet kalitesi yetersiz. Şu Malezyalılar, köprüden Singapur’a geçip bir Changi’ye baksalar iyi olur. Başta bagaj teslim süresi olmak üzere pak çok sorunu var. Yol tarafı giriş ve çıkış kapı önleri tam bir rezalet. Gisdite arındırılmış alanlarda insanlar üstüste.
  • Bence Ersel Bey'in gelmesiyle Sabiha gökeçen havalimanı daha iyi olacak.Hem yolcu hem de kargo olarak.Fakat yöneticilerin değişmesi lazım çünkü yeni bir sinerji her zaman şart kendi çıkarları için çalışanlar onlar kendilerini iyi bilir! Elbette o zaman yakın zaman ne nerede kim ne yapıyor?Sorularına cevap her şey iyi olacak.bu kurumu kimsenin şahsi ve menfati için kullanmalarına izin vermeyin. Saygılar.
  • Kargo da Ahl'ye göre gerçekten çok düşük gözüküyor.Lakin bzı gerçekler gözünüzden veya bilginizden kaçıyor.Kargo da dönen dolaplarla ilgili bazı gerçekleri görmek lazım.Kargo müdürünüz ,saw thy kargo şefi onun müdürü ve acentalar ile işbirliği içerisinde olduğu...dilden dile dolaşıyor.Hem Tk tarafı hem ısg tarafında yöneticilerinin hiç mi haberi yok bu durumdan bu dolaplar ile işletmelere ve mükelleflere zarar veriliyor.Rekabet kuruluna aykırı işler yapılıyor.Ben demiyorum ibo diyor ?
  • Bence TAV'a ortaklık yakışır.Ortaklık olarak %55 TAV' alsın.Yönetim yerlide olursa avantajı çok olur.Belki bu ortaklıkla malezya ve TAV yurt dışında da ortak havalimanı işletmesi yapabilirler.

Sabiha Gökçen Havalimanı Genel Müdürü Ersel Göral, yeni yapılacak iç hatlar terminali ve ikinci pist ile birlikte kapasitenin yıllık 41 milyona çıkarılacağını, eski terminalin yıkılarak tamamen iç hatlara ayrılacağını söyledi.

2008 yılında özelleştirilen Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kapasite genişletme çalışmalarına hız verildi. İkinci pist inşaatının başlaması ile birlikte kapasite artırma çalışmalarına hız verilen Sabiha Gökçen’de, havalimanının ilk açıldığı zaman yapılan terminal binası ise yıkılarak yerine tamamen iç hat uçuşları için kullanılacak yeni terminal binası inşaa edilecek.

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki son duruma ilişkin bilgi veren Genel Müdür Ersel Göral, şöyle konuştu: “Bir büyüme planımız var. İç hatlara dört köprü daha ilave edeceğiz ve 25 bin metrekare büyüteceğiz. İnşaat  aşaması şu anda yüzde 25’lerde. Haziran 2018’de yeni iç hatlar terminalini devreye alacağız. İç hatlar kapasitesi 70-80 bin metrekare olacak. Yaklaşık 25-30 milyon iç hat yolcusuna hizmet verebilecek duruma geleceğiz. Yıllık 33 milyonluk yolcu kapasitemizi önümüzdeki yıl ortasında 41 milyon yolcuya çıkaracağız. Tabi 41 milyon da kısa vadede bize yetmeyecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile görüşüyoruz. Eski terminali yıkıp oraya yeni bir terminal yapma projemiz devam ediyor. Eski terminali iç hat terminaline dönüştürüp mevcut terminali dış hatlar olarak kullanacağız. Bu yıl 31 milyon yolcuyla kapatacağız. Önümüzdeki yıl 33.5 milyon yolcu hedefliyoruz. Sonrasında ise yüzde 8-10 artış bekliyoruz. Buna göre yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Planlamalarımızla yolcu artışı örtüşüyor. Kapasite sorunu yaşamayız."

Şu an için tek pistle saatlik 40 uçağa hizmet verildiğini, ikinci pistin devreye girmesiyle birlikte kapasitenin saatte 80 uçağa çıkarılacağını söyleyen Göral, “ SSM ile birlikte pisti büyütüyoruz. Terminalleri büyütüyoruz. Yolcuların havaalanına ulaşması için de ulaşım projelerini takip ediyoruz. Şu anda metro inşaatı devam ediyor. 2018 yılı sonunda Kartal- Kadıköy-Pendik hattı Sabiha Gökçen’e bağlanacak. Marmaray ile de Taksim’e bağlantı sağlanacak. Bu bizim için çok önemli. Bu birinci faz aslında. İkinci fazda sanıyorum 2021’de ise kuzeyde Üsküdar-Dudullu-Çekmeköy hattı devreye girecek. Metro Kadıköy ya da Taksim’den SAW’a ulaştığında dış havaya maruz kalmadan alttan tünelle havalimanına gelebilecekler. Yolcu metro katından terminale ulaşabilecek. Binamız kompakt olduğu için daha kısa olacak. Taksim ile yeni havalimanı arası 56 km, Taksim ile SAW arası 44 km. Ulaşım ağı sayesinde, özellikle kuzey otoyolu ve metroyla Saw’a ulaşım daha rahat olacak. Yeni pist 3 bin 400 metre uzunluğunda ve 60 metre eninde olacak. İki pist arasında bin 150 metre mesafe olduğu için paralel olarak da kullanılabilecek. 750 metrenin üzerinde olduğu için aynı anda iniş kalkış yapılabilecek şartları taşıyor” dedi.

“BURSA-SAW 40 DAKİKA”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hinterlandının oldukça geniş olduğuna ve GSMH açısından Marmara Bölgesi’nin yüzde 40’ının bu bölgede bulunduğunun altını çizen Göral, “ Bizim Bursa, İzmit, Yalova, Gölcük, Adapazarı ve Karamürsele ulaşımımız çok kolay. Özellikle Osmangazi köprüsünden sonra çok rahatladık. Sabiha Gökçen’den Bursa 40 dakika sürüyor. Bursa, Düzce, Kocaeli, Adapazarı, Bilecek artık bize çok yakın. Marmara bölgesindeki yatırımcıların büyük bölümü bu bölgede yatırım yapıyor. O yüzden önemli bir hinterlandımız var" dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı önünde otobüsçülerin kavgasına da değinen Ersel Göral, otobüslere yönelik yeni bir düzenleme getirdiklerini ve otobüslerin artık geliş ve gidiş katlarına alınmadığını, kavga ile anılan otobüs firmalarının ise havalimanından uzaklaştırıldığını vurguladı.

SAW’DAN UZUN UÇUŞLAR BAŞLAYABİLİR

Göral şöyle devam etti: “Sabiha Gökçen’den uzun uçuşlar çok yakında başlayabilir. Direkt olmasa da Avrupa bağlantılı okyanus aşırı uçuşlar yakında başlayabilir. Ama anlaşma olmadan açıklamamız doğru olmaz. Bunu çok istiyoruz. Öngörülerimiz arasında Uzakdoğu uçuşları da var. Oradan da uçuşlar istiyoruz. Şu anda kapasite sorunumuz var. Pist inşaatı devam ediyor. Hafta içi beş gün 4,5-5 saat, haftasonu 3,5-4 saat kapalı kalıyor. Günlük kullanımımız 18 saate kadar düşüyor. Zaten şu an tam kapasite çalışıyoruz. Daha fazla havayolu ve yolcuya hizmet verme şansımız çok yok. Ama önümüzdeki Haziran ayı ve 2019 ortasında iki pistin kullanıma açılmasıyla tam kapasite hizmet vereceğiz.

Atatürk’teki mevcut kapasitenin birkaç tık üzerinde bir kapasiteyle yeni havalimanı açılacak. Orası açıldığında bizim kapasitemiz daha artmış olacak. Bizim genişleme planlamalarımızla kendi rahatlığımızı sağlayacağız. Bize gelmek isteyen havayolları da olacak. Ulaşımın zorluğu ve uzunluğu bizi tercih sebebi yapacaktır."

Atatürk Havalimanı’nda yıllık 750 bin ton kargo işlenmesine rağmen alt yapıları olmasına rağmen Sabiha Gökçen’de yılda sadece 50 bin ton kargo işlenmesinin büyük eksiklik olduğunu kabul eden Ersel Göral, kargodan kısa vadede hakettikleri pastayı alacaklarını, hem ulaşım ağı hem de hinterland açısından Sabiha Gökçen’in buna müsait olduğunu aktardı ve  “Kısa ve orta vadede kargoya yoğunlaşacağız. THY’nin de kargoda büyüme politikası var. İki yeni Boeing 777 tipi kargo uçağı daha geliyor. Hakim olduğumuz hinterland kargo taşımacılığı için çok uygun. Yaz döneminde Ortadoğu’da kriz olduğunda yardım malzemeleri buradan gönderildi. Kapasite sorunu olmadığı için bizi tercih ettiler. Bu zamana kadar gözardı edilmiş ama hakettiğimiz pastayı kısa vadede alacağız” dedi.

ORTAKLIK OLACAK MI?

Son dönemde TAV ile bir ortaklık görüşmesi yürütüldüğüne dair haberlere de değinen Göral, şöyle konuştu: “ İSG olarak yüzde 100 Malezya Airports iştirakiyiz. Özelleştirildiğinde üçlü konsorsiyum vardı. Önce GMR çıktı, sonra Limak çıktı. Ama Malezya çıkmayı düşünmedi, bundan sonra da düşünmüyor. Son günlerde kamuoyunda satış konuşuluyor. Ama bizim satış düşüncemiz maksimum yüzde 40 olacak. Hakim hisseye mutlaka sahip olacağız. Stratejik bir partner arıyoruz aslında. SAW’ın gelişimine katkı sağlayacak bir ortak bulma düşüncesi var. Uluslararası genişleme imkanlarını sağlaması için de arayış var. Şu anda değerleme çalışması var. Belki bir road show düzenlenecek ya da gizli görüşmeler olacak. Ya da hiç satış olmayacak. Bunun net cevabını 2018’in ilk çeyreğinde alacağız. Şu anda kimseyle görüşmedik. Şirketlerin havalimanının potansiyelinden kaynaklanan ilgisi var. Büyümeyi gören her yatırımcının iştahı kabarıyor. Potansiyel alıcılar yabancı olabilir. Birden fazla ortaklık da olabilir. Sektör dışından fonlar da olabilir. Günün sonunda bu iş ticaret.  Malezya Airports dünyanın en büyük üçüncü havalimanı işletmecisi. Tek konsantrasyonu havalimanı işletmeciliği. Finansal anlamda da rahatlar. Bu potansiyeli bu coğrafyaya yaymak istiyorlar."

SABİHA GÖKÇEN’E CAMİ YAPILACAK

Yolculardan en çok şikayet aldıkları konuların başında mescid sıkıntısının olduğunu vurgulayan Göral, “Mescid konusunda çok şikayeti  alıyorduk. Özellikle Cuma günü yetersiz kalıyordu. Bu bağlamda SSM ile görüşüyoruz. Önümüzdeki yıl SAW’a camii inşaa edeceğiz. Hem mevcut terminalden hem de yeni yapacağımız terminalden yürüyerek ulaşım sağlanacak" dedi.







Sabiha Gökçen'de TAV ile ortaklık olacak mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Yoneticiler ~ 6 yıl önce
Bence ilk önce işini bilmeyen müdür direktorler cikarilmali. Yatarak para degil terini dokerek calisilmali. Bu arada en cok sıkıntı ve sikayet personelin yetersiz buldugu maaslaridir ki sonuna kadar haklilar. Umarim bu konuyla ilgilide tez zamanda duzelmeler yasanir. Bu konuyla ilgili personel sanirim Ersel bey'e güveniyor. Umarim bu konuda güvenleri sarsılmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
22 ~ 6 yıl önce
SAW'ın geleceğe yönelik önemli problemleri var, bunları reel bir plan uygulamadan aşmak zor. Yatırımlar ; havalimanına yapılması gereken yatırım tutarı yaklaşık 3 - 4 Milyar € civarındadır. Bu olmaz ise SAW'ın uluslararası uçuşlardan daha fazla pay alması mümkün olmaz. Bu yatırımları da pist, terminal ve teknik donanım gelişmeleri olarak sırası ile yapmak gerekli. 2.Pist ;Çok önemli,yaklaşık 4 yıldır bu konunun çözülmeme nedenleri halen ortada, bilinen idari ve yapım - maliyet konuları kalkmalı. Bu sebepler ortadan kaldırılmadığı takdirde gelecek zamanlarda benzeri söylemler sürer gider. Ortaklık ; Mevcutişletmeci ve %40'lık satış ile yukarıdaki yatırımlarda olmaz. Kim ortak olacaksa yukarıdaki meselelerin halledilmesine bakar veya bu sorunları ortadan kaldıracak yazılı garantileri aldığı ve yönetimi de üstlendiğinde el sıkışır , aksi eşyanın tabiatına aykırı. TAV'ın ortaklığı;Geçmişteki hamlelerini biliyoruz, Malezyalıların stratejisini de biliyoruz.Sıradışı bir çalışma gerekli .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mikdat ~ 6 yıl önce
Yatırım bedeli olarak 3-4 milyar USD diyerek çok uçmuşsunuz. Bence taş çatlasa 1 milyar dolar tutar. Resmi açıklama da 1,3 milyar USD olarak yapıldı. 3-4 milyar dolara sıfırdan 2 tane SAW yapılır.
Eski kafa heaş ~ 6 yıl önce
Otoban bağlantı Yolundaki tünel inşaatından başka bir şey yok gözüken.Yaw arkadaş ne basiretsiz ne beceriksiz bir otoriteymiş bu ,20 yıldır utanmadan insanları tarla gibi bozuk tek piste mahkum ettiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emirates geliyo ~ 6 yıl önce
emirates tekrardan sabiha gökçen uçuşlarına başlamak için ikinci pisti bekliyo günlük 777 lerle uçaçak thy pegasus ve fly dubai ful kapasiteli günlük uçuyo ahl ye göre fiyat daha düşük olcak 2018 emirates tekrardan geliyo saglam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cami ~ 6 yıl önce
Camisiz olur mu aman hatta yapın 10000 kişilik.. okul hastahane yok anca cami yaptırırn.. hiçte büyük eksik değil.. yazık onca paralara..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Qwerty ~ 6 yıl önce
Adam bi ton şey anlatmış, senin kafa camiye takılmış. Şu camilerin minareleri bu ülkede birilerine fena batıyor.
Cami ~ 6 yıl önce
Caminin ne işi var orada. Yapın bir mescit isteyen kılsın namazını. Arabistan mı burası ?
Saksağan ~ 6 yıl önce
Havalimanında okulun,hastanenin ne işi var be ukela?...Havalimanında mescit yada cami olmuş sana ne,kaç defa önünden geçtin? Sen kendi dalgana bak,ilişkisiz yorum yapma.
İkinci Pist? ~ 6 yıl önce
Gerçekten yapılıyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2.pist ~ 6 yıl önce
Resimlerde ikinci pist calismaini goremiyorum. Nerede tam olarak bu? Kargo binalarinin arka tarafimi? Yani dogu istikameti?
Hizmet Kalitesi? ~ 6 yıl önce
SAW’da hizmet kalitesi yetersiz. Şu Malezyalılar, köprüden Singapur’a geçip bir Changi’ye baksalar iyi olur. Başta bagaj teslim süresi olmak üzere pak çok sorunu var. Yol tarafı giriş ve çıkış kapı önleri tam bir rezalet. Gisdite arındırılmış alanlarda insanlar üstüste.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyi olacak ~ 6 yıl önce
Bence Ersel Bey'in gelmesiyle Sabiha gökeçen havalimanı daha iyi olacak.Hem yolcu hem de kargo olarak.Fakat yöneticilerin değişmesi lazım çünkü yeni bir sinerji her zaman şart kendi çıkarları için çalışanlar onlar kendilerini iyi bilir! Elbette o zaman yakın zaman ne nerede kim ne yapıyor?Sorularına cevap her şey iyi olacak.bu kurumu kimsenin şahsi ve menfati için kullanmalarına izin vermeyin. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PALA ~ 6 yıl önce
Kargo da Ahl'ye göre gerçekten çok düşük gözüküyor.Lakin bzı gerçekler gözünüzden veya bilginizden kaçıyor.Kargo da dönen dolaplarla ilgili bazı gerçekleri görmek lazım.Kargo müdürünüz ,saw thy kargo şefi onun müdürü ve acentalar ile işbirliği içerisinde olduğu...dilden dile dolaşıyor.Hem Tk tarafı hem ısg tarafında yöneticilerinin hiç mi haberi yok bu durumdan bu dolaplar ile işletmelere ve mükelleflere zarar veriliyor.Rekabet kuruluna aykırı işler yapılıyor.Ben demiyorum ibo diyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Apron ~ 6 yıl önce
Bence TAV'a ortaklık yakışır.Ortaklık olarak %55 TAV' alsın.Yönetim yerlide olursa avantajı çok olur.Belki bu ortaklıkla malezya ve TAV yurt dışında da ortak havalimanı işletmesi yapabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UçanKaçan ~ 6 yıl önce
TAV da uzun süredir hakim ortak Fransızlar. Yerli demek.ne kadar doğrudur?
Apron'a ~ 6 yıl önce
Farkettiysen, Malezyalılar %40 dan fazla hisse satmayacaklar. Satsalar da, diğer yorumcunun dediği gibi TAV'ın artık %3 yerli.
slayt 1 ~ 6 yıl önce
Zaten % oranı vermiş yazısında Ersel Göral. Okuma zahmetine katlanın lütfen.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000