16 Temmuz 2010, Cuma 17:00:07

SABİHA GÖKÇEN CNN'İN KONUĞU OLDU

Geçtiğimiz aylarda ABD’nin en prestijli yayınlarından Wired tarafından dünyada depreme dayanıklı en kuvvetli yapılar arasında gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), CNN International’a konuk oldu.
  • Deprem gerçeğinin hayatımızla iç içe olduğunu ve tedbirsizliğimiz ve içinde yaşadığımız dayanaksız binalar nedeni ile nice canlar kaybettiğimizi hatırlayarak, yayınlanan haberden, yapılan bu yatırımın İstanbul ve Türkiye adına ne kadar önemli olduğunu ve dünyada sismik izolasyon sisteminin uygulandığı en büyük bina olmasının kayda değer bir bilgi olduğunu, ülkemizde de deprem mühendisliğine önem ve insan hayatına değer verildiğini anlayabilecekken niçin konuya farklı açılardan bakmayı seviyoruz. Bu bina Sabiha Gökçen Havalimanı olmayıp başka bir yapı olabilirdi. Bu sitede haber değeri taşımasının nedeni havacılık sektörü ile ilgili bir yapı olmasındandır.
  • Yoksa buranın çatısı da mı akıyor. Eh pes artık yani. Hizmet yok, çatı akar, amatörce yönetilir, şikayetler diz boyu. Neymiş ? Depreme dayanıklıymış. Depreme dayanıksız havalimanı var mı peki ?
  • ben de çatısı akan kontuarlarda check-in işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorum
  • Bir havalimaninin "biz depreme en dayanikli binayiz" diye yola cikarak nereye varabilecegini merak ediyorum..
  • Burası neden bu kadar problem havalimanı ? Her haberine sürekli olumsuz yorumlar yapılıyor. Demek ki hakikaten bir şeyler yanlış
  • Evet doğru. SAW sadece sağlam bir havalimanı. Ama gerisi ? Başka da bir şey yok. Sürekli şikayet var. Biraz büyük abilerinizin havalimanlarını örnek alın. Hatta onlardan ders alın ki binanın yapısıla değil hizmetlerinizle ilgili program yapsınlar. Artık tüm havalimanları zaten sağlam.
  • eh ne de olsa biz birileri gibi çatısı bacası akan camdan akvaryum havaalanı yapmıyoruz, daha nice başarılara...
  • sadece dayanıklı olması güzel gerisi yalan:)))
  • Bu projenin en doğru tarafı bu olmalı. Tebrikler.
  • BU KALİTE BAŞKA YERDE YOK!! ELLERİNİZE SAĞLIK .....

CNN’in modern şehir ve unsurlarını ekrana taşıyan programı Future Cities programında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın olası bir depreme karşı nasıl tasarlandığını İSG Genel Müdür Yardımcısı İrfan Gündüz ile Tekeli-Sisa Mimarlık’tan Mehmet Emin Çakırkaya anlattı. Programda; İSG’nin depreme karşı taşıdığı üstün özellikleriyle, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda yer alan İstanbul’da yeni yapılacak pek çok dev yapıya model oluşturacağı vurgulandı.

Türkiye’nin dış dünyaya açılan kapısı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, sadece her geçen gün artan yolcu trafiği ile değil konfor, güvenlik ve dayanıklılık unsurlarını bünyesinde barındıran mimari yapısıyla da dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda ABD’nin en prestijli yayınlarından Wired tarafından dünyada depreme dayanıklı en kuvvetli yapı olarak gösterilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) tasarım ve yapımında kullanılan deprem mühendisliğine yönelik uygulamalar CNN International’ın Future Cities adlı prgramında ele alındı.

Yaklaşık 500 milyon euro’luk yatırımla yenilenen ve ek üniteleriyle birlikte 2009 sonunda resmi açılışı gerçekleşen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yeni terminal binası tasarlanırken, mimari kurguda deprem mühendisliği uygulamaları da dikkate alındı.

CNN International’da yayınlanan Future Cities’de İSG’nin sismik olarak yalıtılmış, dünyanın en büyük binası olarak inşa edildiğine dikkat çekildi. 

İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğu ve deprem riski taşıdığı hatırlatılan Future Cities programında, İSG’nin tasarım ve yapımında deprem mühendisliği tekniklerinden nasıl yararlandığı detaylarıyla anlatıldı. 

Binanın sismik izolatör denilen yüzlerce ayak üzerinde durduğu belirtilen programda, terminalin dört bir yanında 300 sismik izolatör kullanıldığı ifade edildi.
Bodrum katlarında kullanılan takviyeli beton kolonların binanın en üst kısmının, alt kısımdan bağımsız bir şekilde hareket etmesine imkân verdiği vurgulanan programda, deprem başladığı zaman bodrum katlarının yanlamasına hareket edeceği, üst katların yumuşak bir şekilde hareket ederek hem can hem de mala gelecek zararın asgari düzeyde tutulacağına dikkat çekildi.

SABİHA GÖKÇEN CNN'İN KONUĞU OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 14 yıl önce
Deprem gerçeğinin hayatımızla iç içe olduğunu ve tedbirsizliğimiz ve içinde yaşadığımız dayanaksız binalar nedeni ile nice canlar kaybettiğimizi hatırlayarak, yayınlanan haberden, yapılan bu yatırımın İstanbul ve Türkiye adına ne kadar önemli olduğunu ve dünyada sismik izolasyon sisteminin uygulandığı en büyük bina olmasının kayda değer bir bilgi olduğunu, ülkemizde de deprem mühendisliğine önem ve insan hayatına değer verildiğini anlayabilecekken niçin konuya farklı açılardan bakmayı seviyoruz. Bu bina Sabiha Gökçen Havalimanı olmayıp başka bir yapı olabilirdi. Bu sitede haber değeri taşımasının nedeni havacılık sektörü ile ilgili bir yapı olmasındandır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yoksa buranın çatısı da mı akıyor. Eh pes artık yani. Hizmet yok, çatı akar, amatörce yönetilir, şikayetler diz boyu. Neymiş ? Depreme dayanıklıymış. Depreme dayanıksız havalimanı var mı peki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ben de çatısı akan kontuarlarda check-in işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir havalimaninin "biz depreme en dayanikli binayiz" diye yola cikarak nereye varabilecegini merak ediyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Burası neden bu kadar problem havalimanı ? Her haberine sürekli olumsuz yorumlar yapılıyor. Demek ki hakikaten bir şeyler yanlış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Evet doğru. SAW sadece sağlam bir havalimanı. Ama gerisi ? Başka da bir şey yok. Sürekli şikayet var. Biraz büyük abilerinizin havalimanlarını örnek alın. Hatta onlardan ders alın ki binanın yapısıla değil hizmetlerinizle ilgili program yapsınlar. Artık tüm havalimanları zaten sağlam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eh ne de olsa biz birileri gibi çatısı bacası akan camdan akvaryum havaalanı yapmıyoruz, daha nice başarılara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sadece dayanıklı olması güzel gerisi yalan:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu projenin en doğru tarafı bu olmalı. Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BU KALİTE BAŞKA YERDE YOK!! ELLERİNİZE SAĞLIK .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000