12 Mayıs 2013, Pazar 12:16:57

REKABETE UYGUN!

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, 3. havalimanı ihalesinin Rekabet Kanunu kapsamında olmadığını söyledi. Kaldırımcı “İşlemin Kurul’a gelmesi için özelleştirilecek teşebbüsün cirosunun 30 milyon lirayı aşması gerekiyor. 3. havalimanında ise ciro sıfır” dedi...
  • bu ülkedeki herhangi bir kuruma itibar mı ediyorsunuz?
  • çok şaşırdım bu yoruma... tamam yeni açılacak havaalanı sıfırdan açılıyor, evet, ancak bu havaalanı açıldığı için diğer havaalanı kapatılıyor ve rekabet ortadan kalkıyor. bu rekabet kurumunu nasıl ilgilendirmez? koskoca istanbul'un iki havaalanı işletmecisi varken, artık tek işletmeci kalacak ve rekabet ortadan kalkacak. rekabet kurumuna bu noktadan sonra itibar edilmez.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olan 3. havalimanıyla ilgili Rekabet Kurumu’na bildirim zorunluluğu var mıdır, yok mudur? İhalede en yüksek teklifi veren konsorsiyumdaki Limak Holding’in aynı zamanda Sabiha Gökçen Havaalanı’nın işletmecisi olması nedeniyle bu soru daha da bir önem kazanıyor.

Bildirim için ciro şart

Star Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı görüşlerini şöyle açıkladı:

“Öncelikle söz konusu işlemin bir birleşme devralma değil, devletin bir yatırım alanında iş gördürme amacıyla imtiyaz vermesi işlemidir. Bu tür işlemler şüphesiz rekabetçi yapı bakımından büyük öneme sahip olmakla birlikte, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un birleşme ve devralmalar başlıklı maddesi kapsamında değildir.” Kaldırımcı, 3. havalimanı ihalesinin birleşme ve devralmalar kapsamında neden olmadığı konusunu da oldukça net açıkladı. Kaldırımcı, özelleştirme yolu ile devralma işlemlerinin önbildirim ve nihai izne tabi olması için ciro şartı olduğuna vurgu yaptı. Buna göre özelleştirilecek teşebbüs, mal veya hizmet üretimine yönelik birimin cirosunun 30 milyon lirayı aşması gerekiyor. 3. havalimanında ise ortada böyle bir şey olmadığını söyleyen Kaldırımcı “Söz konusu işlemde ciro sıfır” dedi. Kaldırımcı, söz konusu ihalede herhangi bir ciro olmadığı dikkate alındığında da işlemin Rekabet Kurumu’na bildirilmesi gereği bulunmadığının anlaşıldığını söyledi.

REKABETE UYGUN!

Yorumlar

tyler ~ 11 yıl önce
bu ülkedeki herhangi bir kuruma itibar mı ediyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ ~ 11 yıl önce
çok şaşırdım bu yoruma... tamam yeni açılacak havaalanı sıfırdan açılıyor, evet, ancak bu havaalanı açıldığı için diğer havaalanı kapatılıyor ve rekabet ortadan kalkıyor. bu rekabet kurumunu nasıl ilgilendirmez? koskoca istanbul'un iki havaalanı işletmecisi varken, artık tek işletmeci kalacak ve rekabet ortadan kalkacak. rekabet kurumuna bu noktadan sonra itibar edilmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000