19 Aralık 2014, Cuma 08:20:03

PARA DOLU UÇAĞIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın ‘dolar yüklü uçak Türkiye’ye gelecek’ sözlerini araştırdıklarını belirten Gümrük Bakanı Canikli, “Uçak zaten gelmiş. Kargosunda 19 ton sigara var. Tanal’a şaka yapmışlar” dedi.
  • Bu nasıl bir sigara, kartonu 15 kilo?
  • milli enistemizin kac ton altini geldiginde de boyle demislerdi.. vardir bir siyasi baglantisi, yoksa kimse o kadar parayi getirme cesareti gostermez.. boyle kupon islerle milli reis kendisi ilgilenir
  • İngiltere irandan sigara mı alıyormuş acaba???dünya tersine dönmüş sanki
  • Bizde inandik, her soylenene inaniyoruz, sen soyle biz inanalim:))
  • Böyle bir ihbar kime gelse Vekil Bey'in yaptığını yapardı. Adam kulede mi çalışıyor da uçağın geldiğini bilsin? Nerden bilebilir ki? Doğru olanı yapmış ama birinin bu tür şakalarla belki ileride ciddi kaçakçılık olaylarını gölgelemek gibi planları olabilir. Burası Türkiye. Her şey olabilir.

Türkiye'ye kivi beyan edip, dolar getirdiği iddia edilen esrarengiz uçağın sırrı çözüldü. CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın, 12 Aralık’ta dolar yüklü esrarengiz bir uçağın Türkiye’ye geleceğine ilişkin ihbarının ardından yaşananlar ortaya çıktı. Tanal’ın yaptığı resmi ihbar üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, üç havaalanında özel önlem aldı, üç gün boyunca beklenen uçak gelmedi. Ancak bakanlık, firma ve kuyruk numarasından takiple söz konusu uçağın 6 Aralık’ta İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na geldiğini belirledi. Uçakta dolar ya da kivi yerine, 19 ton sigara olduğu öğrenildi. İran’dan gelip İngiltere’ye gideceği bilgisi paylaşılan uçağın, evraklarının incelenmesi için alıkonulduğu ve halen burada beklediği ortaya çıktı.

DOLAR VE TEHLİKELİ MADDE

Olay, Tanal’ın ihbarını basınla paylaşmasıyla kamuoyunun gündemine taşındı. Edinilen bilgiye göre, 13 Aralık 2014’de saat 21.06’da ALO 130 hattına ihbar yapıldı. Tanal, yaptığı ihbarı, faksla yazılı olarak bakanlığa da bildirdi. İhbarda, İran’ın Ahwas kentinden aynı gün saat 01.30’da kalkacak olan Libya menşeli RQ110601ABAW sefer sayılı Buraq Air firmasına ait uçağın 03.30’da Ankara Esenboğa Havalimanı’na ineceği iddia edildi. Ancak daha sonra uçağın kuyruk numarasının EY olarak değiştirilerek, Sabiha Gökçen Havalimanı’na ineceği, uçakta az miktarda kivi, büyük miktarda dolar cinsinden para ve tehlikeli biyolojik maddelerin kaçak olarak Türkiye’ye sokulacağı iddiası eklendi.

İHBAR BAKANA İLETİLDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Hürriyet’e konunun aynı gün kendisine iletildiğini, talimatıyla takip ve izleme çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Canikli, ilginç başlayan ve farklı biten takip ve yakalama operasyonuyla ilgili olarak şunları anlattı:

TÜM UÇUŞLARI MERCEK ALTINA ALDIK

“İhbar geldiğinde cumartesi günüydü ve ben de bakanlıkta çalışıyordum. Konuyu derhal bana intikal ettirdiler. Hemen Ankara ve İstanbul’da özel ekipler oluşturduk. Sadece Sabiha Gökçen ve Esenboğa değil, Atatürk Havalimanı’nda da ekipler beklemeye başladı. Sadece o gün değil, sonraki üç gün de havaalanlarına İran’dan gelen veya sözkonusu havayollarının diğer ülkelerden gelen uçuşu var mı diye takip ettik. Sadece kuyruk numarası verilen değil, o şirketin tüm uçuşlarını mercek altına aldık. Tek bir uçak gelmedi.

UÇAK BİR HAFTA ÖNCE GELMİŞ

Araştırmayı genişletince şu ortaya çıktı. Bu uçak firmasının aynı kuyruk numaralı uçağının bu olaydan 6 gün önce yani 6 Aralık 2014’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptığını saptadık. Uçak, transit sigara beyanında bulunmuş. Kargo manifestosu ve gümrük özet beyan formlarını inceledik. İran’dan gelip, İngiltere’ye 1302 kartonda olmak üzere 19 ton sigara beyan ettiği belirlenmiş. Bu beyanın incelenmesi ve gideceği ülke ile irtibat kurulması için uçak alıkonmuş. Yükü, antrepoya alınmış. Uçak hala işlemlerinin tamamlanması için Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bekliyor. İncelemenin sonunda sigara kargosunun menşei ülkeye geri gönderilmesine karar verilmesi muhtemel.

BİRİLERİ ŞAKA YAPMIŞ HERHALDE

Bundan anlaşılıyor ki, birileri Mahmut beye şaka yapmış. Bir haftadır, Türkiye’de bekletilen bu uçağın kuyruk numarasıyla işletmişler anlaşılan. Biz her türlü ihbarı ciddiye alırız. Üstelik resmi kayıtlara geçmiş bir ihbar bir milletvekilinden gelirse... Gerekli her türlü önlem alındı. Ancak, asılsız olduğu ortaya çıktı. Bunu başbakanla ve hükümetimizle ilişkilendirmeye çalışması çok yakışıksız. Böyle ihbarlar gizli yapılır, öyle tantanayla olmaz. Çok istiyorsa uçak Sabiha Gökçenı’nde duruyor, gidip inceleyebilir. Ben bütçe görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirmesini bekledim, yanıt vermek için. Doğru olmadığını kendi de anlamış ki hiç sesi çıkmadı.”

PARA DOLU UÇAĞIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu nasıl bir sigara, kartonu 15 kilo?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 9 yıl önce
milli enistemizin kac ton altini geldiginde de boyle demislerdi.. vardir bir siyasi baglantisi, yoksa kimse o kadar parayi getirme cesareti gostermez.. boyle kupon islerle milli reis kendisi ilgilenir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
garip ~ 9 yıl önce
İngiltere irandan sigara mı alıyormuş acaba???dünya tersine dönmüş sanki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
He he ~ 9 yıl önce
Bizde inandik, her soylenene inaniyoruz, sen soyle biz inanalim:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kim olsa ~ 9 yıl önce
Böyle bir ihbar kime gelse Vekil Bey'in yaptığını yapardı. Adam kulede mi çalışıyor da uçağın geldiğini bilsin? Nerden bilebilir ki? Doğru olanı yapmış ama birinin bu tür şakalarla belki ileride ciddi kaçakçılık olaylarını gölgelemek gibi planları olabilir. Burası Türkiye. Her şey olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000