08 Aralık 2013, Pazar 13:02:04

İŞTE TARİHE UÇANLAR...

Kayıtlara ‘dünyada uçan ilk kadın’ olarak geçen Fransız Teresa Peltier, 8 Temmuz 1908’de gökyüzünde süzüldükten sadece 3 yıl sonra İstanbul semalarında bir Türk kadını uçmuştu.
  • Sanırım yorumlar ilk kadın akrobasi pilotumuz konusunda yoğunlaşmış. Havacılık tarihine ilişkin kayıtları incelerken ulaştığım bir tespitimi sizlerle paylaşmak isterim, rahmetli Edibe Hanım'ın uçtuğu uçak cinsleri o yıllar için sadece basit manevraları yapabilen, yüksek G lere dayanmak için kesinlikle tasarımlanmamış ve hususiyetle akrobasi maksatlı uçaklar değildi . Akrobasiye sertifikalı bir uçakla uçan kadın pilotumuz var mı bilmiyorum, henüz kayıtlarda görünmüyor. Bilgilerinize.
  • Bazıları bol bol yazar, bazıları da bol bol konuşur. Şöyle bir baktım yorum yapanlara hep aynı hal. Bu memlekete faydası olan bir pilotumuz yine acımasızca topun ağzına konmuş. Kimseye faydası olmayan baştan aşağıya husumet kokan ifadeler. Kardeşim siz ne akıl yoksunu insanlarsınız, laflarınız ile (yani içinizdeki boşluk ile) ortaya eser koyanlara çirkin dilinizi uzatıyorsunuz...Yapabiliyor musunuz onun yaptıklarını ? Evet ise yapın görelim, yok hayır ise edebinizle susmayı öğrenin zira taktir etmekten aciz, kıymet bilmekten habersiz lüzumsuz kişilersiniz. Saygı ve edep diyeceğim ama anlayana.
  • katiliyorum gercek degismez bak yukari isimler belli, ilk akrobasi pilotu hanimefendininde ismi orda yaziyor.. Su bilgiler arastirilana kadar bas bas bagirip reklam yapan beyefendinin su anda susmasi tevazu gostermesinden oturu degil caresizliktendir solenecek en ufacik bir soz bile yoktur...daha once kendisinin ister hakli ister haksiz sesinin ne kadar ne denli yukseldigini biz cok iyi biliriz fakat bu konu ile ilgili ne yaparsa yapsin bilgi kesin ve nettir konusmak yada iddialarda bulunmak pek fazla birsey degistirmez. cehaletten ve kiskancliktan bahseden arkadaslar catlasanda patlasanda gercek degismeyecek diyen arkadaslar tirnaginin parcasi olamazsin diyen arkadaslar.. gercek degismeyecek haklisiniz ama gercegin ne oldugu zaten haberde yazili siz onu bile okumamissiniz belli ki.. okuyun arastirin ogrenin sonra konusalim gencler.. Ilk akrobasi pilotu sabiha gokcen tarafindan yetistirilen 4 kadin pilotumuzdan biridir en az ali ismet ve kizi kadar saygiyi hakeder..anlayana...
  • Ilk oldular da n'oldular? Bugun bir kadin otobus yada taksi soforu olabiliyor mi Turkiye'de? Vali, kaymakam olabiliyor mu? Bos propaganda hepsi. Kadin pilot yetistirmek is degil. Calisma hayatinda ne kadar yer verdigin onemli.Kadin dogum yapacak izne cikacak diye is vermezler, terfi ettirmezler. Is konusmaya gelince secme secilme hakki. Hadi ordan. Cakma cagdaslik bizimki
  • Adam hakli beyler
  • Bir önceki yorumu yazan her kimse hem büyük bir ayıp hem de büyük bir hakaret içindedir bence ! İsim vermeden yapmaya çalıştığı terbiyesizliğin hedefini bu camiadaki herkes bilir. Bence sen her kimsen gurur ve şeref duyulacak değerlerimize hakaret etmeden önce bir kendine bak aynada. Tırnağının bir parçası olamayacağın insanlara çirkin dilini uzatma, haddini bil...
  • aklima reklam yapmayi cok seven biri geldi hani kizini turkiyenin ilk akrobasi pilotu diye yedirmeye calisan bizim yemedigimiz ama cogu insanin cahillikten inandigi var mi bir tahmini olan ?

Kayıtlara ‘dünyada uçan ilk kadın’ olarak geçen Fransız Teresa Peltier, 8 Temmuz 1908’de gökyüzünde süzüldükten sadece 3 yıl sonra İstanbul semalarında bir Türk kadını uçmuştu.

1 Aralık 1913’te Fransız Deperdussin tipi ‘Osmanlı’ adlı uçakta pilot Fethi Bey’in arkasında oturan Belkis Şevket Hanım tarihe ‘uçan ilk Türk kadını’ olarak girdikten sonra 22 Türk kadını daha kendi alanlarında öncü oldu. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, kamuoyu tarafından çok bilinmeyen ilk havacı kadınlarımızın isimlerini bir araya getiren bir toplantı düzenledi. Açılış konuşmasını yapan havacılık tarihi araştırmacısı ve uçak mühendisi Can Erel, Kadınlar Dünyası adlı derginin yazarı ve Kadın Haklarını Müdâfaa-i Hukuk-u Nisvân Cemiyeti üyesi olan Belkıs Şevket Hanım’ın büyük cesaret göstererek başlattığı gökyüzü yolculuğunun bugünlere çok önemli isimlerle geldiğini belirtti.

İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Arslan ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya’nın da bulunduğu etkinliğe sivil havacılık için önemli yeri olan Mehmet Nuri Demirağ torunu Bilge Kum da katıldı. Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş ve efsane uçak mühendisi Necmüzzafer Orbay da onur konuğuydu.

İŞTE O KADINLAR

Türkiye’nin sayılı havacılık uzmanlarından olan Can Erel, Belkıs Şevket Hanım ile başlayan Türk kadının havacılık yolculuğundaki önemli isimlerini şöyle sıraladı:

1- Uçakla uçan ilk Türk kadını Belkıs Şevket Hanım.

2- İlk uçuş şehidi kadın Mefharet Hakkı Hanım. 27 Ekim 1927’de Kırklareli’nde ‘Halka Uçuşu Sevdirme Programı’ kapsamında yolcu olarak bindiği Junkers A20 tipi uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

3- İlk pilot Bedriye Tahir Gökmen. Gökmen, 1933’te Vecihi Sivil Hava Okulu’nda pilotaj eğitimini tamamladıktan sonra havalandı.

4- İlk paraşütçü Yıldız Uçman. Sabiha Gökçen tarafından yetiştirildikten sonra Eylül 1935’te Rus R-5 uçağından atladı.

5- İlk akrobasi pilotu Edibe Subaşı Kutucuoğlu.

6- İlk hava şehidi Eribe Kartal Hürkuş. Hürkuş, 1936’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gösteri atlayışı yaparken hayatını kaybetti.

7- İlk planör pilotu Naciye Toros. 1936’da Türk Hava Kurumu’nun planörünü havalandırdı.

8- Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen. Gökçen, Türk Hava Kurumu’nun savaş uçağıyla görev yaptı.

9- İlk hostes Adile Tuğrul.

10- İlk jet pilotu Leman Bozkurt Altınçekiç ve Şenay Günay. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilk kadın subaylarından olan Altınçekiç ve Günay, 1958’de havalandıklarında NATO ülkeleri arasında da ilk olmuşlardı.

11- İlk hava trafik kontrolörü Nazmiye Göyük. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde 1950’lerde görevine başlayan Göyük alanında ilk olmuştu.

12- İlk uçuş sevk ve planlama memuru Ayşe Tüveyç Özden. Devlet Hava Yolları adıyla kurulan en büyük sivil havacılık kurumunda 1960’larda çalıştı.

13- İlk uçuş teknisyeni Ayten Turgut. Türk Hava Yolları’na dönüşen devlet kurumunda 1970’de ilk uçuş teknisyeni olarak görev yaptı.

14- İlk uçak mühendisi Dr. Nurcan Eldem. İTÜ mezunu olan Eldem, 1978’de alanında ilk oldu.

15- İlk uçak (F-110 TurboFan) motor sistem mühendisi Gülten Yılmaz. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan Yılmaz 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde 1989’da göreve başladı. 

16- İlk uçak elektronik mühendisi Buket Topel. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde 1991’den beri görev yapıyor.

17- İlk ticari hava yolu pilotu Alev Kılıçkeser Hottin.

18- İlk tasarım mühendisi Aylin Ararat Gökalp. 1995’ten beri TUSAŞ’ta proje müdürü olarak çalışan Ararat, milli uçağımız Hürkuş’un da başmühendisi.

19- Okyanus aşan ilk pilot Emel Arman. Arman, 1997’de  Atlas Okyanusu’nu aştı.

20- İlk F-16 pilotu Berna Şen Özmen. Özmen, 2000’den beri gökyüzünde.

21- İlk jet savaş uçak şehidi Ayfer Gök.   

22- İlk kaptan pilot Dilek Karabağlı, 2003 yılından beri kaptan pilot. 

23- İlk öğretmen pilot Deniz Ülke eğitmenlik yaparak yeni pilotlar yetiştiriyor.

(Milliyet)

İŞTE TARİHE UÇANLAR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

ilkler ~ 10 yıl önce
Sanırım yorumlar ilk kadın akrobasi pilotumuz konusunda yoğunlaşmış. Havacılık tarihine ilişkin kayıtları incelerken ulaştığım bir tespitimi sizlerle paylaşmak isterim, rahmetli Edibe Hanım'ın uçtuğu uçak cinsleri o yıllar için sadece basit manevraları yapabilen, yüksek G lere dayanmak için kesinlikle tasarımlanmamış ve hususiyetle akrobasi maksatlı uçaklar değildi . Akrobasiye sertifikalı bir uçakla uçan kadın pilotumuz var mı bilmiyorum, henüz kayıtlarda görünmüyor. Bilgilerinize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bazıları ~ 10 yıl önce
Bazıları bol bol yazar, bazıları da bol bol konuşur. Şöyle bir baktım yorum yapanlara hep aynı hal. Bu memlekete faydası olan bir pilotumuz yine acımasızca topun ağzına konmuş. Kimseye faydası olmayan baştan aşağıya husumet kokan ifadeler. Kardeşim siz ne akıl yoksunu insanlarsınız, laflarınız ile (yani içinizdeki boşluk ile) ortaya eser koyanlara çirkin dilinizi uzatıyorsunuz...Yapabiliyor musunuz onun yaptıklarını ? Evet ise yapın görelim, yok hayır ise edebinizle susmayı öğrenin zira taktir etmekten aciz, kıymet bilmekten habersiz lüzumsuz kişilersiniz. Saygı ve edep diyeceğim ama anlayana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gercek degismez ~ 10 yıl önce
katiliyorum gercek degismez bak yukari isimler belli, ilk akrobasi pilotu hanimefendininde ismi orda yaziyor.. Su bilgiler arastirilana kadar bas bas bagirip reklam yapan beyefendinin su anda susmasi tevazu gostermesinden oturu degil caresizliktendir solenecek en ufacik bir soz bile yoktur...daha once kendisinin ister hakli ister haksiz sesinin ne kadar ne denli yukseldigini biz cok iyi biliriz fakat bu konu ile ilgili ne yaparsa yapsin bilgi kesin ve nettir konusmak yada iddialarda bulunmak pek fazla birsey degistirmez. cehaletten ve kiskancliktan bahseden arkadaslar catlasanda patlasanda gercek degismeyecek diyen arkadaslar tirnaginin parcasi olamazsin diyen arkadaslar.. gercek degismeyecek haklisiniz ama gercegin ne oldugu zaten haberde yazili siz onu bile okumamissiniz belli ki.. okuyun arastirin ogrenin sonra konusalim gencler.. Ilk akrobasi pilotu sabiha gokcen tarafindan yetistirilen 4 kadin pilotumuzdan biridir en az ali ismet ve kizi kadar saygiyi hakeder..anlayana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 10 yıl önce
Bir kuyruk acısı var bu belli. Hemde canın fena yanmış o da belli. Bu adamın tırnağı kadar pilot olabilseniz burada yazmak yerine onun yaptıklarının yarısını yapabilseniz ve şu laf at çamur at izi kalsın terbiyesizliğinden vazgeçip adam gibi davranabilseniz her şey çok farklı olurdu. Bak adam yazmış ne düşündüğünü, kıskançlık ve acizliğiniz bunu dahi anlamanıza mani olmuş... anlayana..
söz mü ~ 10 yıl önce
Doğru adam söz söylemiyor ya da yazmıyor senin gibi. İş yapıyor ! bunu o çok bilmiş kafana sok.
ilk ~ 10 yıl önce
Ilk oldular da n'oldular? Bugun bir kadin otobus yada taksi soforu olabiliyor mi Turkiye'de? Vali, kaymakam olabiliyor mu? Bos propaganda hepsi. Kadin pilot yetistirmek is degil. Calisma hayatinda ne kadar yer verdigin onemli.Kadin dogum yapacak izne cikacak diye is vermezler, terfi ettirmezler. Is konusmaya gelince secme secilme hakki. Hadi ordan. Cakma cagdaslik bizimki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dana ~ 10 yıl önce
adana da belediye otobüs şoförlerinin çoğu kadın
reklam ~ 10 yıl önce
Adam hakli beyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bosa yasayanlar :) ~ 10 yıl önce
Akrobasi denilince akla ilk gelen iki isim Ali İsmet Öztürk ve Semin Öztürk tür bu ülkede. Sizin gibi yarım akıllılarda anca yazar durur buralarda. Ağzı olan konuşuyor nasıl olsa. Bir kaç icraat yapında onlardan bahsedin bize böyle atıp tutmayla olmuyor bu işler. :) Biraz aşın bunları ya :D
nasıl bir ayıp ~ 10 yıl önce
Bir önceki yorumu yazan her kimse hem büyük bir ayıp hem de büyük bir hakaret içindedir bence ! İsim vermeden yapmaya çalıştığı terbiyesizliğin hedefini bu camiadaki herkes bilir. Bence sen her kimsen gurur ve şeref duyulacak değerlerimize hakaret etmeden önce bir kendine bak aynada. Tırnağının bir parçası olamayacağın insanlara çirkin dilini uzatma, haddini bil...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mor oldu menekse :)) ~ 10 yıl önce
aklima reklam yapmayi cok seven biri geldi hani kizini turkiyenin ilk akrobasi pilotu diye yedirmeye calisan bizim yemedigimiz ama cogu insanin cahillikten inandigi var mi bir tahmini olan ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cehalet ~ 10 yıl önce
Cehalet kıskançlık ile birleşince senin gibi böyle yorum yapanlar olması çok normaldir. Çatlasan da patlasan da gerçek değişmez.
bir sohbet edin ~ 10 yıl önce
kimi kastettiğinizi biliyorum, herkesde biliyor ama şahsi sıkıntınız varsa kendisiyle halletmeniz lazım, burada bu şekilde olmaz, gerçekten ayıp , belki hayatınızda lövye tuttunuz , belkide hiç tutmadınız, her iki haldede uçmanın , akrobasinin ne anlama geldiğini bilmiyor olmalısınız, aşağıdaki bir yorumcu güzel yazmış, uçaklar arasındaki farkı belirtmiş, kesinlikle kimse o devirlerde yapılanları inkar etmez, hatta sanıyorum bahsetmiş olduğunuz mor menekşe'de etmez, onları görme imkanı olsaydı ellerini defalarca öpeceğinden emin olabilirsiniz, sizin şahsi sıkıntılarınızı buradan okumak zorunda değiliz, bırakın onunla uçmayı, bir defa karşılıklı oturup ne anlatmak istediğini dinleseniz eminim şimdi utanç duyardınız, selamlar

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000