21 Nisan 2009, Salı 09:39:12

"HAVACILIKTA KAHRAMANLIĞA YER YOKTUR"

Airport TV’de her Pazartesi ekranlara gelen ve Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Kara Kutu’ bu hafta önemli bir Profesörü konuk etti...
  • 1) Ankara-İstanbul arası hızlı tren projesi tamamlandığında yolculuk süresi 1 saat 45 dk değil, tam 3 saat olacaktır. 2) Ankara ülkenin başkentidir ve yurt dışı seferlerinin çoğu İstanbul'dan yapılır. Ank-İst seferlerini kaldırmak demek Ankara'nın yurt dışı bağlantısını kesmek demektir. Kısaca çok saçma, bu akıllı adamlara hiç yakışmamı.
  • cok dogru bir noktaya deginmis 3000 kisilik meteoroloji gn md. de 120 kişi işinin ehli geri kalanlar ise geçmişten bu yana "hamili kart yakinimdir" mantıgı.. ulkenin her kurumu çürümüş
  • 1 saat 45 dakikada istanbul'dan Ankara'ya gidebilecek TREN'i 20 sene içinde faliyete geçirirseler,ben boğaz köprüsünde cıplak şov yapıp Aşağıya atlayacağım.Ben 2 Saat'e de varım.2 saatte İst-ank Demir yolu faaliyete geçsin 20 sene içinde Sözüm sözdür.(RUMUZ:CHAPTER) Gerçekleşmezde bunların hepsi bir fiyaskodan ibaret olursa,bende adama etek giydiririm... :)) Hikaye bunlar...
  • hoca haklı ancak şöyle haklı : hızlı tren seferi başlarsa ist - ank arası 1 saat 45 dakika olucak.uçak zaten 1 saatte gidiyor.45 dakka fazla oturuver yerinde ölmessin.böylece demir yollarıda kalkınır ve gelişme saglar.ankaraya yollicagınız uçaklada yeni yerlere uçabilirsiniz mesela.herşey ülkemiz için.ülkemize faydası olucaksa neden olmasın :)
  • hoca doğru söylemiş sivil havacılıkta kahraman pilotlara değil kurallara uyan akıllı pilotlara ihtiyaç var eski bir söz vardır bilirsiniz '' kahraman pilot ölü pilottur'' lütfen ne pilotlarımız nede taşıdıkları masum canlar ölsün. tek bir yol var kurallara uymak ucuz kahramanlığın anlamı yok. hatasız kazasız uçuşlar.
  • İstanbul - Ankara arasında ki uçuşlar kaldırılmalıymış.Beyefendilerin hiç yolu düşmüyor anlaşılan.Ben uçakla seyahat etmek istiyorum kardeşim.Van'a-Tranbzona Sefer olacak,iş adamlarının,memurların hesaplı ve hızlı ulaşım hakkı kaldırılmalıymış.Saçmalamayalım lütfen...Birde havacılıktan anlıyorum diye çıkıp açıklama yapıyorsunuz.Bizlerde koyun gibi dinliyoruz...Bırakın allahaşkına,saçma sapan fikirlerle bizlerin karşısına çıkmayın.İstersem faytonla giderim,kime ne?Rekabet nedir,ulaşım nedir anlamazsınız,çıkar mantıksız açıklamalar yaparsınız.Sizde hata yok,size saçma görüş bildirme fırsatı verenlerde suç var...
  • hoca TCdd ' Den KOmbine almış belliki... büyükadayamı gidiyosun bisiklete binicem. 30 dk nere 5 saat nre.. araştırcak konu kalmadı
  • Hoca bilimsel konuşmuş kimseden yorum yok...doğru bir tane cünkü...teşekkürler hocam. Ama Ankara-İstanbul arasında hızlı tren başlamadıkça uçuşların kaldırılmasını gerçekçi bulamıyorum.
  • SEN BİN GİT O ZAMAN 8 SAATTE TRENLE

İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi ve Müdürü olan Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu’nun konuk olduğu ‘Kara Kutu’ havacılıkta meteorolojinin önemine vurgu yaptı.

Afet ve doğa olaylarındaki uzmanlığıyla da bilinen Kadıoğlu, Türkiye’deki eksikleri ve çözüm yöntemlerini anlattı.

Kadıoğlu; “Ülkemizde yaşanmış ve yaşanması muhtemel deprem olayları bizim ne kadar bilgiye ihtiyaç duyduğumuzu ve olay yerindeki eksiklerimizi ortaya koymuştur. Bir deprem olduğunda ancak sonrasında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ve tam olarak doğru şeyler yaptığımızı da söyleyemeyiz. Deprem olaylarının sonrasında yaşadıklarımız henüz bize ders olmadı. Olacak gibi de görünmüyor. Enkaz yerlerindeki eksikler, kurtarma çalışmalarındaki aksaklıklar bizim bir türlü çözemediğimiz sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunu, gerekli olan eğitimlerin alınmaması ve herkesin kahramanlık yapmaya çalışması olarak açıklayabiliriz” dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından yaptığı açıklamalar ve yazdığı yazılar ile dikkatleri üzerine çeken Profesör Miktad Kadıoğlu, kazanın ardından yaşananları da eleştirdi.

Kara Kutu

”HAVACILIKTA KAHRAMANLIĞA YER YOKTUR”

Helikopter kazasının ardından enkaz bölgesinde gerekli gereksiz bir çok insan vardı. Herkes kahramanlık yapmanın peşindeydi. Havacılıkta kahramanlığa yer yoktur. Kimse olayı çözemedi ve kestiremedi. En sonunda olay köylülere kaldı. Kısacası enkaz yerinde başarısız olunmuştur. Herkes 112’deki görevli bayan memurun yanlış yaptığını söylüyor ancak bence başarılı bir iş çıkarmıştır. Bir işi yapan bir personel aldığı eğitimi yaptığı işe yansıtır. Dolayısıyla 112’deki bayan aldığı eğitimi yerine getirmiştir. Burada hatalı olan biri varsa, bu hata o eğitimi veren kişidedir.

Havacılık kazaları afet olarak sayılmadığı için belli bir planı programı yoktur. Bu nedenle ülkemizde enkaz bölgesinde başarı sağlanamıyor. Helikopter kazasında herkes elinden geleni yaptı ancak belli bir başarı sağlanamadı. Öyle ki medya bile Başbakan’ın enkaz bölgesine gitmesini istedi. Başbakan’ın enkaz bölgesinde ne işi var? Protokolün enkaz bölgesine gitmesi yarardan çok zarar getirebilir. Bu kırım olayını yürüten kişi Valiyse maalesef o da işi bilmiyor. Bu gibi durumlarda işi bilen yoktur ama kahramanlığa soyunan ve dominant olmaya çalışan bir çok insan çıkar ortaya. Geçtiğimiz günlerde düşen F16 uçağında bir pilotumuz şehit olmuştu. Kaza yerinde uçak parçalarıyla resim çektiren insanlarımız çıktı ortaya. Bizim insanımız oraya gitmesinin doğru olmadığını bilmiyor. Böyle olaylarda bir karargâh kurulmalı. Olayı yönetecek olan bir komutan, ona bağlı olacak operasyon, lojistik, finans ve idari bir bölüm ve basını bilgilendirmek için bir basın sözcüsü… ama bakıyorsunuz bizde herkes basın sözcüsü. Dünya bu sistemi uygularken biz hala kahraman çıkarmanın peşindeyiz. Medyada da aksaklıklar söz konusu. Yapılan haberlerle insanlar bir sevindiriliyor, bir hüzüne sürükleniyor. Her şey planlı ve programlı olmalı.

Kara Kutu

KAZALARIN METEOROLOJİK DURUMU

Kazalarda meteorolojik durumlar çok önemlidir. Ancak hata yapan kurum da hatayı kendi üzerine almaz. Örneğin meteoroloji hata yaparsa üzerine alacağını sanmıyorum. Bu gibi durumlarda çok dikkatli olunmalı. Bir uçak sefer yaptığı şehre gidip hava durumundan dolayı geri dönüyor. Peki, havanın o şekilde seyredeceği bilinmiyor muydu? Meteoroloji bu durumlarda sağlıklı bilgi vermeli. Birkaç saatlik hava durumunun tahmin edilmesi zor bir durum değildir. Günümüzde günlük hava tahminleri yüzde 90 oranında başarılı olurken saatlik tahminler daha dikkatli olarak verilmeli. Bizim meteorolojimizde 3000 kişi çalışıyor ancak bunun 120’si meteoroloji mezunu. Yani geriye kalan o büyük kısım farklı mesleklerden gelip basit bir kurs alarak meteorolog olarak iş başı yapıyor. Bu, basit kurslarla geçiştirilecek konular değildir. Amerika’da bu işi yapanların yüzde 99’u meteoroloji mezunu.

Kara Kutu

”HAVAALANI YAPILIRKEN METEOROLOJİ’DEN BİLGİ ALINMIYOR”

Bizim ülkemizde havaalanı yada pist yapılırken meteorolojiden bilgi alınmıyor. Sadece Sabiha Gökçen yapılırken bilgi alındı. Ancak pist yapımı yada yeni bir havaalanı yapımı konusunda bilgi alınmıyor. Pistin rüzgar alması, hava şartları konusunda uygun olup olmadığı konusunda araştırma yapılmıyor. İşte burada bir aksaklığın olduğunu söyleyebiliriz. Havacılıkta can güvenliği meteorolojik durumlara bağlıdır. Bizde havacılık meteorolojisi adında bir bilim dalı var. Ancak kimse bize danışmıyor. Helikopter kazasında gidip Akut’tan bilgi alınıyor.

HAVA ŞARTLARI UÇAK RÖTARLARINA NEDEN Mİ?


İnsanlar başı ağrısa yada hasta olsalar havadan biliyorlar. Havanın avukatı yok çünkü. Uçak düştüğünde havadan deniyor. Ama gerçek nedeninin bu olup olmadığı detaylı olarak araştırılmalı. Rötarlarda hava durumu önemlidir ancak birkaç saatlik hava şartları meteoroloji tarafından rahatlıkla tahmin edilebilir. Helikopter kazasındaki hava şartlarına gelecek olursak, şöyle bir örnek vermek isterim. Bir su kütlesi havada -41 dereceye kadar donmaz. Ancak bir hava aracı bu kütleye çarparsa parçacıklar halinde buza dönüşür ve hava aracına zarar verir. Helikopterin uçtuğu alandaki yerin sıcaklığı -15 derece, uçtuğu havanın sıcaklığı ise -30 derecelere kadar varabiliyor. Peki böylesine bir soğukta nasıl uçuluyor? Havacılık kazalarında meteorolojik şartlar incelenmiyor. Bu helikopter kazasında da meteorolojik durum incelenmeyecek. Dünyada böyle kazalarda ilk bakılan şey hava şartlarıyken Türkiye’de durum böyle değil.

Kara Kutu

”İSTANBUL – ANKARA SEFERLERİ KALDIRILMALI”

Bizde sistemlerin çoğu bozuk. Mesela arabayla, otobüsle, trenle, bisikletle ve hatta yürüyerek gidilmesi gereken yerler vardır. Ancak trenin gideceği yere uçakla gidiyoruz. Bu ekonomimize de zarar veriliyor. Bence İstanbul-Ankara arasındaki uçak seferleri bu nedenle kaldırılmalı.

Son olarak havacılığın meteorolojik anlamda incelenmesi gerektiğinin altını önemle çizen Profesör Doktor Miktad Kadıoğlu, meteorolojinin ciddiye alınması gereken biz uzmanlık alanı olduğunu ve eften püften bir konu olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Programın videoları ilerleyen saatlerde AirportHaber'de olacak...

"HAVACILIKTA KAHRAMANLIĞA YER YOKTUR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 15 yıl önce
1) Ankara-İstanbul arası hızlı tren projesi tamamlandığında yolculuk süresi 1 saat 45 dk değil, tam 3 saat olacaktır. 2) Ankara ülkenin başkentidir ve yurt dışı seferlerinin çoğu İstanbul'dan yapılır. Ank-İst seferlerini kaldırmak demek Ankara'nın yurt dışı bağlantısını kesmek demektir. Kısaca çok saçma, bu akıllı adamlara hiç yakışmamı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
cok dogru bir noktaya deginmis 3000 kisilik meteoroloji gn md. de 120 kişi işinin ehli geri kalanlar ise geçmişten bu yana "hamili kart yakinimdir" mantıgı.. ulkenin her kurumu çürümüş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
1 saat 45 dakikada istanbul'dan Ankara'ya gidebilecek TREN'i 20 sene içinde faliyete geçirirseler,ben boğaz köprüsünde cıplak şov yapıp Aşağıya atlayacağım.Ben 2 Saat'e de varım.2 saatte İst-ank Demir yolu faaliyete geçsin 20 sene içinde Sözüm sözdür.(RUMUZ:CHAPTER) Gerçekleşmezde bunların hepsi bir fiyaskodan ibaret olursa,bende adama etek giydiririm... :)) Hikaye bunlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hoca haklı ancak şöyle haklı : hızlı tren seferi başlarsa ist - ank arası 1 saat 45 dakika olucak.uçak zaten 1 saatte gidiyor.45 dakka fazla oturuver yerinde ölmessin.böylece demir yollarıda kalkınır ve gelişme saglar.ankaraya yollicagınız uçaklada yeni yerlere uçabilirsiniz mesela.herşey ülkemiz için.ülkemize faydası olucaksa neden olmasın :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hoca doğru söylemiş sivil havacılıkta kahraman pilotlara değil kurallara uyan akıllı pilotlara ihtiyaç var eski bir söz vardır bilirsiniz '' kahraman pilot ölü pilottur'' lütfen ne pilotlarımız nede taşıdıkları masum canlar ölsün. tek bir yol var kurallara uymak ucuz kahramanlığın anlamı yok. hatasız kazasız uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İstanbul - Ankara arasında ki uçuşlar kaldırılmalıymış.Beyefendilerin hiç yolu düşmüyor anlaşılan.Ben uçakla seyahat etmek istiyorum kardeşim.Van'a-Tranbzona Sefer olacak,iş adamlarının,memurların hesaplı ve hızlı ulaşım hakkı kaldırılmalıymış.Saçmalamayalım lütfen...Birde havacılıktan anlıyorum diye çıkıp açıklama yapıyorsunuz.Bizlerde koyun gibi dinliyoruz...Bırakın allahaşkına,saçma sapan fikirlerle bizlerin karşısına çıkmayın.İstersem faytonla giderim,kime ne?Rekabet nedir,ulaşım nedir anlamazsınız,çıkar mantıksız açıklamalar yaparsınız.Sizde hata yok,size saçma görüş bildirme fırsatı verenlerde suç var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hoca TCdd ' Den KOmbine almış belliki... büyükadayamı gidiyosun bisiklete binicem. 30 dk nere 5 saat nre.. araştırcak konu kalmadı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hoca bilimsel konuşmuş kimseden yorum yok...doğru bir tane cünkü...teşekkürler hocam. Ama Ankara-İstanbul arasında hızlı tren başlamadıkça uçuşların kaldırılmasını gerçekçi bulamıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
SEN BİN GİT O ZAMAN 8 SAATTE TRENLE

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000