21 Kasım 2012, Çarşamba 09:18:27

3. HAVALİMANI ORMANLIK ALANI YOK MU EDECEK?

İstanbul'a 3. havalimanın 'yeşil bir bina' olacağını söyleyen Amerikalı mimar Rasekh, "Teklifim oraya havalimanı dışında başka bina yapılmaması" dedi.
  • yazıda secılen yerın zaten maden bolgesı oldugu, dolayısı ıle arazının ınışlı cıkışlı kazılmış cukur alanlar oldugu ve buralarda su bırıkıntılerı nedenıyle yapay gollerın oluştugu belırtılerek hv lımanının bu bolgeye uygun şekılde projesının gelıştırıldıgı , baglantı noktalarının tamamlanmasını muteakıpte projenın arzu edılen şekle donuşerek hızmetını surdurebılecegı yonundekı sn rasekh ın acıklamaları bana mantıklı geldı..ayrıca soz knusu hv lımanı cevresınde yenı agaclandırmalarında yapılacak olmsı vede yaplaşmaya ızın verılmemesı konuları da benım tasvıb ettıgım hususlardır..ancak proje hayatıyete gecmeye bşlamasından sonra, beledıyenın vede hukumetın projeye mudahale edıp etmeyeceklerı konusunda endışelerım olmaktadır..yukarıda ızah edıldıgı şekılde proje gercekleştırilırse ıstanbul buyk kapasıtelı kulanışlı ve ses getırecek olan bır dunya hv lım.na kavuşmuş olacaktır..projede AHL nın gelecegı dşunlerek kapatılmayacaksa baglantıların nsıl olcagıda belrtılmelidr
  • cocuklarımızın geleceğini alıyorlar ınsanları para hırsı burumus ileride cocuklarımıza hıc yesillik alan kalmayacak ınsanların yuzunden cocuklarımız yeşilleri ancak boyalarda ve tv lerde gorucek ağaçlarımıza sahip çıkalım onları kendı ellerımızle yok etmeyelım başkalarını zengın edıcez dıye.
  • Sevgili Rasekh, yeni havalimanı yapılacak yerdeki araziler düşük fiyatlardan boşuna mı toplandı lütfen Amerika' dan gelip ortlalığı bulandırma. Rasekh kardeşim şimdiden imar komisyonu üyeleri, milletvekilleri ne yapacaklarının kulusini, projelerinin detaylarını yapıyorlardır. Bankalarda kredi limitleri de çoktan hazırlanmıştır. Lütfen ülkene dön biz biliriz rantımızı........
  • Gözü dönmüş adamların, böyle giderse 2023'e kadar İstanbul'da kesilmedik ağaç bırakmayacaklar. 3. köprü, yeni otoyol, 3. havalimanı derken kesinlikle etrafında rant kokuşan imarlara izin verecekler ve bir kaç 10 yıl içinde yemyeşil olan kuzey bölgesi iğrenç, çarpık, düzensiz, hiçbir mimari planı olmayan bir kentleşme bataklığına dönüşecek.

İstanbul ’da kurulacak 3. havalimanı projesinin detayları, basına yansıdığı anda pek çok tartışmanın fitilini ateşledi.

Kimisi yer seçimini yanlış buldu, kimisi büyük bir ormanlık alanın tahrip edileceğini söyledi. Projenin mimarı Sidney Rasekh, eleştirilere yanıt verdi. Proje kapsamında havalimanının yılda 150 milyon yolcu ağırlayacağını belirten Amerikalı mimar, “Bu kapasiteyi kaldırabilecek, aynı zamanda güvenilir, ulaşılabilir ve kullanılabilir bir projeye ihtiyacımız var” dedi.

Bölgenin havalimanı için en uygun yer olduğunu savunan Rasekh, yer seçimini şu sözlerle açıkladı:

“Bir havalimanı inşa etmek istiyorsanız tercih edeceğiniz bölgenin düz olması gerekli. Ve eğer dikkatlice bakarsanız, İstanbul’da bir havalimanı için tek uygun alan da burası. Çünkü diğer alanlar ya tarım arazisi, ya orman ya da sulak bölge.”

Çevrenin büyük ölçüde zarar göreceği eleştirilerine karşı çıkan Rasekh, yeni havalimanının çevre dostu ‘yeşil bina’ olacağını ve güneş enerjisinden yararlanarak kendi enerjisini kendi üreteceğini ifade ederken, arıtma sistemi sayesinde de kendi su ihtiyacını karşılayacağını belirtti. Havalimanlarının büyük enerji harcadığını dile getiren Rasekh, insanların ‘yeşil bina’nın önemine kulak vermesi gerektiğine dikkat çekti.


‘Bölge maden arazisi’

Bölgede yer alan ormanların tahrip edileceği endişesini yanıtlayan mimar, arazinin büyük bir bölümünün maden ocakları tarafından tahrip edildiğini söyledi. Rasekh, “Projenin yapılacağı alan uzun yıllar boyunca maden arazisi olarak kullanılmış. Kesinlikle ormanla bir bağlantısı yok. Sadece madenlerin güvenliğini sağlamak için sonradan dikilen tek tük ağaçlar var. Ben inşaat sırasında hiç ağaç kesilmeyecek demiyorum. Ancak bizim önerimize göre kesilen ağaç sayısı kadar yenisi dikilecek” diye konuştu.

Sidney Rasekh, “Eğer planım tamamen uygulanırsa havalimanı çevresindeki yapılaşma sınırlandırılacak. Benim teklifim havalimanı dışında yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi” dedi.

Havalimanı için bazı göllerin doldurulacak olmasıyla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Rasekh, “Bölgede yer alan göletler 1 ile 5 metre arasında derinliğe sahip yapay göletler. Pek çoğu maden ocakları tarafından açılmış ve içi de yine bu ocaklarca suyla doldurulmuş. Hiçbir şekilde doğal su kaynakları değil. Doldurulmalarının çevreye olumsuz bir etkisi olmayacak” diye konuştu.


Taksim’e 15 dakika

İstanbul’un en büyük sorununun ulaşımdan kaynaklandığını dile getiren Rasekh, yeni havalimanından bağlanacak hızlı tren hattıyla Taksim Meydanı’na 15 dakikada ulaşılabileceğini, 3. köprü ve Marmara Otoyolu inşası sonrası yapılacak başka bir tren hattıyla da Sabiha Gökçen Havalimanı’na raylı sistem bağlantısı kurulacağını ifade etti.

“İstanbul’u Maslak’a çevirmemeliyiz”
Amerikalı mimar Sidney Rasekh “Daha önce de söylediğim gibi, İstanbul’u bir Maslak’a çevirmemeliyiz. İstanbul en az 7 bin yıllık tarihi dokuya sahip bir şehir. Bu şehrin tarihi dokuya saygılı bir şekilde yapılaşması gerekir” dedi. (Radikal)

3. HAVALİMANI ORMANLIK ALANI YOK MU EDECEK?

Yorumlar

erdınc durmazer ~ 11 yıl önce
yazıda secılen yerın zaten maden bolgesı oldugu, dolayısı ıle arazının ınışlı cıkışlı kazılmış cukur alanlar oldugu ve buralarda su bırıkıntılerı nedenıyle yapay gollerın oluştugu belırtılerek hv lımanının bu bolgeye uygun şekılde projesının gelıştırıldıgı , baglantı noktalarının tamamlanmasını muteakıpte projenın arzu edılen şekle donuşerek hızmetını surdurebılecegı yonundekı sn rasekh ın acıklamaları bana mantıklı geldı..ayrıca soz knusu hv lımanı cevresınde yenı agaclandırmalarında yapılacak olmsı vede yaplaşmaya ızın verılmemesı konuları da benım tasvıb ettıgım hususlardır..ancak proje hayatıyete gecmeye bşlamasından sonra, beledıyenın vede hukumetın projeye mudahale edıp etmeyeceklerı konusunda endışelerım olmaktadır..yukarıda ızah edıldıgı şekılde proje gercekleştırilırse ıstanbul buyk kapasıtelı kulanışlı ve ses getırecek olan bır dunya hv lım.na kavuşmuş olacaktır..projede AHL nın gelecegı dşunlerek kapatılmayacaksa baglantıların nsıl olcagıda belrtılmelidr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gelecek ~ 11 yıl önce
cocuklarımızın geleceğini alıyorlar ınsanları para hırsı burumus ileride cocuklarımıza hıc yesillik alan kalmayacak ınsanların yuzunden cocuklarımız yeşilleri ancak boyalarda ve tv lerde gorucek ağaçlarımıza sahip çıkalım onları kendı ellerımızle yok etmeyelım başkalarını zengın edıcez dıye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emre ~ 11 yıl önce
Sevgili Rasekh, yeni havalimanı yapılacak yerdeki araziler düşük fiyatlardan boşuna mı toplandı lütfen Amerika' dan gelip ortlalığı bulandırma. Rasekh kardeşim şimdiden imar komisyonu üyeleri, milletvekilleri ne yapacaklarının kulusini, projelerinin detaylarını yapıyorlardır. Bankalarda kredi limitleri de çoktan hazırlanmıştır. Lütfen ülkene dön biz biliriz rantımızı........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Göreceğiz! ~ 11 yıl önce
Gözü dönmüş adamların, böyle giderse 2023'e kadar İstanbul'da kesilmedik ağaç bırakmayacaklar. 3. köprü, yeni otoyol, 3. havalimanı derken kesinlikle etrafında rant kokuşan imarlara izin verecekler ve bir kaç 10 yıl içinde yemyeşil olan kuzey bölgesi iğrenç, çarpık, düzensiz, hiçbir mimari planı olmayan bir kentleşme bataklığına dönüşecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000