24 Haziran 2014, Salı 09:49:00

3. HAVALİMANI İŞTAH KABARTTI

Üçüncü havalimanının 8 bankayla yapılan finansman görüşmelerinde ortaya çıkan dikkat çekici detaylara göre İstanbul’un yolcu trafiğindeki artış nedeniyle toplam kapasite 150 milyondan 180 milyona çıkarılıyor.
  • Anadolu halkı ac kardesım ac ulkede nıfusun yuzde 90 ı ac ınsanların gelecekle ılgılı hayalı kslmadı adam cocuguna et yedıremıyor sız ne dıyosunuz yavv evlerındekı esyalar 10 20 yıllık bırakın yavv sankı akrabalarınızda komsularınızda cevrenızde hayatla ılgılı umudu hayalı olan kac kısı var mıllet bırbırını kesıyor uyusturucu sapıklık almıs yurumus neden bahdeıyosunuz gun yuzu gormeden ölüyo ınsanlarımız.
  • Sayın gezizekalı arkadaşlar şimdi de kafayı taktınız kredinin bulunamamasına, rant ve çıkar ilişkilerine. Yahu Atatürk havaalanını yapanlar nerede ? Bu memlekete çeşitli eser bırakmışlar nerede ? Yarın RTE de AKP de orada olacak ama o meydan orada baki kalacak. Soyuyor dediklerinize her sabah sen gibi ben gibi 5 zeytin 1 dilim peynir iki dilim ekmek yiyor. Fazlası için o kadar paraya ihtiyaç yok. Öyle ise Zıkkım olsun. Ne diyeyim !
  • Atatürk'ümüzün söylediği "İstikbâl Göklerdedir" sözüne güvenen biri olarak, bu havalimanının -çevreye de aşırı derecede duyarlı olarak- bir an önce tamamlanmasını ve Türkiye için bir gurur abidesi olmasını diliyorum. Türkiye olarak, stratejik konumumuzu bundan daha iyi değerlendirebileceğimiz bir şans olamaz, ve bu fırsatı kaçırmamalıyız. Umarım herşey, bu vatanın evladı herkes için yolunda gider... Tüm bunları bir havacılık tutkunu olarak yazıyorum, başka bir şey düşünülmesin. Selamlar, saygılar...
  • Ülkemin özeti;Başbakanımız kişi başına düşen milli geliri 15000 dolar olarak açıklarken,çılgınlar gibi alkışlayan tezahürat yapan %90'ı asgari ücretli vatandaşlar.Hiç miting alanlarında iyi giyimli birisine rastladınız mı konuşan ve arkasındakiler dışında ?
  • zenginler doymaz arkadas..milli gelir yalani kimseye kâr etmez...fakir yine fakir neye.seviniyor bu millet..havalimaninda.hisselerimi var? Agac katliamiyla mi gurur duyuyorlar Araplarin konforuna döner bir sermaye..yakinda sadece multeci besliycez kendi vatandasimiz issiz kalacak pilotlar bile is bulamiyor bu ulkede n..hep yabancilara peskes cekiyoruz bir de zenginlere neyin sevinci bu arkadas kendi dogal guzelliklerimizi koruyalim bi once
  • tl nin bu kadar zayıf olması ve alım gücünün düşüklüğü yurtdışına çıkmayı sağlam zorlaştırıyor yine bizden çok yabancılar kullanıcak o havalimanını
  • Az gelismis kapitalist rejimlerde gelir homojen dagilmaz. Yani bastaki partiye oy atan arkadaslara anlayacagi dilde soyleyelim. Zengin daha da zenginlesir, yapilan rakam oynamalariyla sanarsin ki ulke zenginler klubunde top kosturuyor, oysa senin cebine giren cikan olmamis. Dolar, euro ve borsa endeksini takip edersin sanki doviz milyarderiymisin gibi, bilmezsin ki kaynagi belirsiz haram kazanilmis paralarin aklanma cenneti olmusuz, doviz o sekilde bastirilmis. Milli gelir yukseldi derler, saksak yaparsin, fakat bir bakarsin ki senin cebinde hic degisiklik yok. O havalimanindan yilda bir bilemedin en fazla iki kere 5-6 taksitle ucacaksin kardesim. Kendini dusun, seversin sen yesilde mangal yakmayi, ardinda pisligini birakmayi.. Yakinda mangal yakacagin yesil kalmayacak.. Tem yapilirken istnabulun nufusu 6-7 milyondu, su an 15 milyon kadar, ucuncu kopru ve alanla beraber 25 milyona yaklasmasi bekleniyor.. Nefes alamiycaz, ve zenginlesen sadece bu 8-10 sirket sahibi olacak
  • O uçağa binecek parası olmayan garibanlar da iş imkanı doğacak diye seviniyorlar abisi. Zengin daha zengin olunca belki bahşiş verir diye bekliyorlar. Zannediyorlarki orada dönen ranttan kazananlar maaşlarına zam yapacaklar. Şimdiden yok dolgu malzemesi eksik, yok kot düşük olsun. Yok 150 değil 180 lik yapıyoruz diye voliyi daha da büyütmeye bahane arıyorlar. İhaleye girerken samki dolgu malzemesi garantisi verildi. IST+SAW 70 milyonmuş. Bunlar 90 lık yapacakmış. SAW da kapanacak demekki. Yoksa neden toplam yolcuya göre hesap yapıyorlar.
  • Cok cazip bir yatirim deniyor ama nedense kredi aldiklari bir yabanci banka yok listede. Gorusulen banka sayisi yakinda 3e dusecek. Bilin bakalim hangileri? 4 yil odemesiz kimbilir faizsiz kredi. 4 sene sonar odeme basliyor. ee nasil olsa bilmem kac yolcu garantiside var, ordan gelen para bu kredi borclarinida oder. Bu 3 banka aktiflerini bu proje icin kullanacagindan vatandasa 3-4 yil dogru duzgun kredi cikmaz , ciksada faizi yujsek olur. 10larca milyar bu sartlarda kredi veren bu bankalara sen ben gitsem acaba en fazla kac lira kredi verir, sartlari ne olur, ne kefil isterler diye merak ediyorum. Cok zengin oldum ama suan kanserim diyen adam gibi. Cok guzel bir havaalanimiz olacak ama .....
  • Yapılması gereken çorlunun ve İzmit cengiz topel in kapasitelerinin artırılarak devreye sokulması idi. SAW 2nci pisti zaten yapılıyor. 4 yan yana meydan izmit bursa Adapazarı civarı dahil ihtiyacı karşılayacaktı. Böylelikle İstanbul un kuzeyi kurtulacak, Atatürk havaalanı hava trafik sorunu yaşamadan kullanılmaya devam edecekti. Ancak hesap başka. Büyük proje yapılıp ses getirilecek, önceden alınmış arsaların rantı elde edilecek.Belki Atatürk hv. alanının arazisi satılacak vb. Parti ve ekip menfaatleri milli menfaatlerin üzerinde.

Yap-İşlet-Devret modeli ile 25 yıllık kira bedeli karşılığı 22.1 milyar Euro’ya ihale edilen 3. havalimanının finansmanında şartlar belirmeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran’da temeli atılan 3. havalimanının ihalesini kazanan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu, bir yandan özkaynaklarıyla inşaatı sürdürürken, bir yandan da finansman için görüşmeleri yürütüyor. Şu ana kadar 8 yerli bankanın finansmana katılmak üzere görüşmelerde yer aldığı belirtilirken, projeye yabancı bankalar ile eximbankların da ilgi gösterdiği belirtiliyor. Projenin ilk fazı için yapılan görüşmelerde, 90 milyon yolcu kapasitesine göre finansman paketi hazırlanıyor. Pakete ilişkin ortaya çıkan önemli bir detay ise, 4 faz olarak yapılması planlanan havalimanı projesinin tamamı için açıklanan 150 milyon yolcu kapasitesinin, 180 milyona kadar çıkarıldığı.

90+90 MİLYON YOLCU

2017’de tamamlanması planlanan ilk fazda daha önce 70-90 milyon yolcu kapasitesi olacağı açıklanmıştı. Ancak konsorsiyumun 70 milyon yerine ilk fazı 90 milyon yolcu kapasitesine göre yapmaya karar verdiği belirtildi. Buna gerekçe olarak ise, İstanbul’daki mevcut Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yıllık yolcu kapasitesinin daha şimdiden 70 milyonu aşmış olması gösteriliyor. Bu rakamın 2017’de, 90 milyon seviyelerine yaklaşacağı öngörüsünden hareketle projenin hemen ilk etapta buna göre planlanmasının daha doğru olduğu kararı verilmiş. Dolayısıyla yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanı projesi olarak lanse edilen 3. havalimanı projesi İstanbul’daki yolcu trafiğinin artışına paralel olarak 90+90 olmak üzere 25 yılın sonunda 180 milyon yolcuya göre planlanıyor.

CAZİP GÖRÜLÜYOR

Rakamlar, ‘3. havalimanı daha başlamadan büyüyor mu?’ yorumlarına neden olurken, finansmana yakın kaynaklar, “3. havalimanı taşıdığı potansiyel ve kamunun sağladığı garantiler ile, kredi verecek kuruluşlar açısından cazip bir proje. Yerli ve yabancı birçok banka finansmana katılmakta istekli. Eximbanklar ise özellikle projenin ikinci fazının finansmanı ile ilgili.

Dünyanın en büyük 10 havalimanı

ATLANTA 94.4
PEKİN 83.7
LONDRA HEATHROW 73.3
TOKYO HANEDA 69.5
CHİCAGO 66.9
LOS ANGELES 66.6
DUBAİ 66.4
PARİS 62
DALLAS 60.4
HONG KONG 59.9

Havalimanı özellikleri

165 yolcu köprüsü
500 uçak kapasitesi
4 terminal binası
8 kontrol kulesi
6 pisti
16 taksi yolu
70 bin araçlık otopark

4 yıl ödemesiz 16 yıl vade

PROJENİN ilk fazı için yapılan finansman görüşmelerine ilişkin ilk etapta ortaya çıkan diğer detaylar ise şöyle: Konsorsiyum, şu anda yerli bankalardan İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Garanti, Denizbank, Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile masada. İlk etapta planlanan projeye 6.6 milyar Euro yatırım yapılması. Bunun 4.3 milyar Euro’su kredi olarak kullanılırken, geri kalanını Konsorsiyum özkaynaklarından karşılayacak. 4 yılı ödemesiz olarak planlanan kredinin vadesinin 12 yıldan 16 yıla kadar uzayabileceği belirtiliyor. Şu anda müzakereleri devam eden ve henüz şartları kesinleşmeyen pakete 6 ile 10 yerli bankanın katılabileceği belirtiliyor.

Yan işler yerli bankalara cazip

Yerli bankaların 3. Havalimanı projesine olan yakın ilgi göstermesinin nedenlerinden birinin de projenin sağlayacağı nakit akışı ve yeni iş alanları. Havalimanı için yapılacak yan bağlantı yollarının finansmanı, faaliyete geçmesiyle birlikte oluşacak yeni iş sahalarının getireceği yeni iş imkanlarının yerli bankalar için özellikle bireysel bankacılık faaliyeti açısından büyük potansiyel barındırdığı, bu nedenle de finansman paketine katılmakta istekli oldukları kaydedildi.

22.1 milyar Euro’luk ihale

Mayıs 2013’te gerçekleşen 3. Havalimanı İhalesi’nde en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro’yla Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi.

Proje tamamlan-dığında 165 yolcu köprüsü, 4 ayrı terminal binası, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron olacak.

Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon Euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

(Hürriyet)

3. HAVALİMANI İŞTAH KABARTTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Anadolu halkı ac kardesım ac ulkede nıfusun yuzde 90 ı ac ınsanların gelecekle ılgılı hayalı kslmadı adam cocuguna et yedıremıyor sız ne dıyosunuz yavv evlerındekı esyalar 10 20 yıllık bırakın yavv sankı akrabalarınızda komsularınızda cevrenızde hayatla ılgılı umudu hayalı olan kac kısı var mıllet bırbırını kesıyor uyusturucu sapıklık almıs yurumus neden bahdeıyosunuz gun yuzu gormeden ölüyo ınsanlarımız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sayın gezizekalı arkadaşlar şimdi de kafayı taktınız kredinin bulunamamasına, rant ve çıkar ilişkilerine. Yahu Atatürk havaalanını yapanlar nerede ? Bu memlekete çeşitli eser bırakmışlar nerede ? Yarın RTE de AKP de orada olacak ama o meydan orada baki kalacak. Soyuyor dediklerinize her sabah sen gibi ben gibi 5 zeytin 1 dilim peynir iki dilim ekmek yiyor. Fazlası için o kadar paraya ihtiyaç yok. Öyle ise Zıkkım olsun. Ne diyeyim !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heyecanlıyım ~ 10 yıl önce
Atatürk'ümüzün söylediği "İstikbâl Göklerdedir" sözüne güvenen biri olarak, bu havalimanının -çevreye de aşırı derecede duyarlı olarak- bir an önce tamamlanmasını ve Türkiye için bir gurur abidesi olmasını diliyorum. Türkiye olarak, stratejik konumumuzu bundan daha iyi değerlendirebileceğimiz bir şans olamaz, ve bu fırsatı kaçırmamalıyız. Umarım herşey, bu vatanın evladı herkes için yolunda gider... Tüm bunları bir havacılık tutkunu olarak yazıyorum, başka bir şey düşünülmesin. Selamlar, saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
real ~ 10 yıl önce
Ülkemin özeti;Başbakanımız kişi başına düşen milli geliri 15000 dolar olarak açıklarken,çılgınlar gibi alkışlayan tezahürat yapan %90'ı asgari ücretli vatandaşlar.Hiç miting alanlarında iyi giyimli birisine rastladınız mı konuşan ve arkasındakiler dışında ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 10 yıl önce
zenginler doymaz arkadas..milli gelir yalani kimseye kâr etmez...fakir yine fakir neye.seviniyor bu millet..havalimaninda.hisselerimi var? Agac katliamiyla mi gurur duyuyorlar Araplarin konforuna döner bir sermaye..yakinda sadece multeci besliycez kendi vatandasimiz issiz kalacak pilotlar bile is bulamiyor bu ulkede n..hep yabancilara peskes cekiyoruz bir de zenginlere neyin sevinci bu arkadas kendi dogal guzelliklerimizi koruyalim bi once

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kur ~ 10 yıl önce
tl nin bu kadar zayıf olması ve alım gücünün düşüklüğü yurtdışına çıkmayı sağlam zorlaştırıyor yine bizden çok yabancılar kullanıcak o havalimanını

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapitalist rejim ~ 10 yıl önce
Az gelismis kapitalist rejimlerde gelir homojen dagilmaz. Yani bastaki partiye oy atan arkadaslara anlayacagi dilde soyleyelim. Zengin daha da zenginlesir, yapilan rakam oynamalariyla sanarsin ki ulke zenginler klubunde top kosturuyor, oysa senin cebine giren cikan olmamis. Dolar, euro ve borsa endeksini takip edersin sanki doviz milyarderiymisin gibi, bilmezsin ki kaynagi belirsiz haram kazanilmis paralarin aklanma cenneti olmusuz, doviz o sekilde bastirilmis. Milli gelir yukseldi derler, saksak yaparsin, fakat bir bakarsin ki senin cebinde hic degisiklik yok. O havalimanindan yilda bir bilemedin en fazla iki kere 5-6 taksitle ucacaksin kardesim. Kendini dusun, seversin sen yesilde mangal yakmayi, ardinda pisligini birakmayi.. Yakinda mangal yakacagin yesil kalmayacak.. Tem yapilirken istnabulun nufusu 6-7 milyondu, su an 15 milyon kadar, ucuncu kopru ve alanla beraber 25 milyona yaklasmasi bekleniyor.. Nefes alamiycaz, ve zenginlesen sadece bu 8-10 sirket sahibi olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
O uçağa binecek parası olmayan garibanlar da iş imkanı doğacak diye seviniyorlar abisi. Zengin daha zengin olunca belki bahşiş verir diye bekliyorlar. Zannediyorlarki orada dönen ranttan kazananlar maaşlarına zam yapacaklar. Şimdiden yok dolgu malzemesi eksik, yok kot düşük olsun. Yok 150 değil 180 lik yapıyoruz diye voliyi daha da büyütmeye bahane arıyorlar. İhaleye girerken samki dolgu malzemesi garantisi verildi. IST+SAW 70 milyonmuş. Bunlar 90 lık yapacakmış. SAW da kapanacak demekki. Yoksa neden toplam yolcuya göre hesap yapıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777-9 ~ 10 yıl önce
yok şu hesap ,yok bu hesap,bırakın kardeşim boş bahane aramayı,,Proje başladı ve üstün mühendislik gücümüzle zamanında aslanlar gibi bitecek...gerisi masal
mehmet s ~ 10 yıl önce
Cok cazip bir yatirim deniyor ama nedense kredi aldiklari bir yabanci banka yok listede. Gorusulen banka sayisi yakinda 3e dusecek. Bilin bakalim hangileri? 4 yil odemesiz kimbilir faizsiz kredi. 4 sene sonar odeme basliyor. ee nasil olsa bilmem kac yolcu garantiside var, ordan gelen para bu kredi borclarinida oder. Bu 3 banka aktiflerini bu proje icin kullanacagindan vatandasa 3-4 yil dogru duzgun kredi cikmaz , ciksada faizi yujsek olur. 10larca milyar bu sartlarda kredi veren bu bankalara sen ben gitsem acaba en fazla kac lira kredi verir, sartlari ne olur, ne kefil isterler diye merak ediyorum. Cok zengin oldum ama suan kanserim diyen adam gibi. Cok guzel bir havaalanimiz olacak ama .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kpt ~ 10 yıl önce
Yapılması gereken çorlunun ve İzmit cengiz topel in kapasitelerinin artırılarak devreye sokulması idi. SAW 2nci pisti zaten yapılıyor. 4 yan yana meydan izmit bursa Adapazarı civarı dahil ihtiyacı karşılayacaktı. Böylelikle İstanbul un kuzeyi kurtulacak, Atatürk havaalanı hava trafik sorunu yaşamadan kullanılmaya devam edecekti. Ancak hesap başka. Büyük proje yapılıp ses getirilecek, önceden alınmış arsaların rantı elde edilecek.Belki Atatürk hv. alanının arazisi satılacak vb. Parti ve ekip menfaatleri milli menfaatlerin üzerinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kpt'ye ~ 10 yıl önce
3. Havalimanı haberi ve altına beklenen çoook karşıt yorumlardan bir demet daha,ki herkez zaten büyük uzman !!Arkadaşım bırakın bu olumsuzlukları,proje başladı ve aslanlar gibi bitecek !!Azıcık çorlu ,azıcık adapazarını,azıcık kütahya zaferi büyüt, Sabiha gökçene kulübe ekle, hangarı büyüt,pistleri 7 şer metre uzat,,falan filan benim aklım almadı ve bir daha 3. havalimanı yorumlarınıda okumayacagım,,çünkü nedense istanbul'un 120 km ötesindeki yerlerdeki küçük havalimanlarını büyütme zihni sinir projelerine yeter diyorum.
hayale maydonoz ~ 10 yıl önce
Arkadaşım senin dedigin gibi olsa ,4 tane havalimanından nasıl dagıtım ve toplama (transit ) olur ki !! Yoksa uçakları 4 havalimanına indirip kaldırıp da sonramı gidecegi yere göndermeyi düşünüyorsun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000