24 Ağustos 2008, Pazar 08:07:43

Londra havalimanları rekabete açılıyor

Londra’daki 3 büyük havalimanı Heathrow, Gatwick ve Stansted’i işleten BAA (British Airports Authority)’in kontrolü çok yakın bir geçmişte İspanyol Ferrovial şirketine geçmişti. Bugünlerde 3 havalimanının aynı işletici tekelinde olması hususu İngiltere Rekabet Kurulu’nda enine boyuna tartışılıyor.
  • yazar pek yakinda havalimani isleten havayoluda gormeye basliyacagiz diyor ama eksik bilgiye sahip Bangkok Airways Tayland da yillardir basta Koh Samui olmak uzere uc adet havalimanini isletiyor asagidaki bilgi sirketin sitesinden alinmistir Bangkok Airways has also invested in building and maintaining its own privately-operated airports at Samui, Sukhothai, and Trat.

Geçtiğimiz hafta ise Ryanair, şayet Stansted Havalimanı BAA’in tekelinden alınırsa bu havalimanına işletici olarak talip olacağını açıkladı. Avrupa’nın en çok yolcu taşıyan İrlandalı havayolu Ryanair’in havacılık camiasında pek sevilmeyen ancak ciddi saygı duyulan başarılı CEO’su Micheal O’Leary, böyle bir durumda havalimanına sahip olma tekliflerini 2 milyar Sterlin’den başlatabileceklerini açıkladı.

Ben açıkça, Ryanair’in Avrupa’nın en kârlı, ancak ironik bir şekilde en fazla şikayet alan havayolu konumundayken nasıl bir havalimanı işleticisi olabileceğini çok merak ediyorum. O’Leary, her zaman olduğu gibi çok iddialı. Eğer Stansted’in sahibi olurlarsa, iç/dış hat uçak konma fiyatlarını yüzde 50 düşüreceklerini, yeni bir terminal ve pist inşa ederek yıllık yolcu rakamını 24 milyondan 40 milyona çıkaracaklarını beyan etti.

Terminal işletmeciliğine soyunan havayolları görmeye başladığımıza göre, pek yakında havalimanı işleten havayolu da görmeye başlayacağız gibi geliyor bana. Ancak ne kadar başarılı olacaklarına dair şüphelerim var. Ryanair ayrıca Boeing737-800’lerden oluşan filosunu da 2013 yılı itibarı ile değiştirmek ve Airbus’a geçmek üzere görüşmeler yapıyor. Ancak O’Leary gibi bir kurt, Stansted Havalimanı’na talip olmak ve Airbus’a geçmek hamlelerini ticari blöf olarak da kullanıyor olabilir.

İzleyip göreceğiz, ancak O’Leary nin yönetim anlayışının adeta usta bir poker oyuncusunu andırdığı kesin.

Akşam

Londra havalimanları rekabete açılıyor

Yorumlar

tk ~ 16 yıl önce
yazar pek yakinda havalimani isleten havayoluda gormeye basliyacagiz diyor ama eksik bilgiye sahip Bangkok Airways Tayland da yillardir basta Koh Samui olmak uzere uc adet havalimanini isletiyor asagidaki bilgi sirketin sitesinden alinmistir Bangkok Airways has also invested in building and maintaining its own privately-operated airports at Samui, Sukhothai, and Trat.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000