02 Mart 2014, Pazar 12:05:35

KİLOLU YOLCUYU DÜŞÜNEN YOK!

Keyifli bir uçak yolculuğu için öncelikle geniş ve konforlu koltuklarda seyahat etmek gerekiyor. Peki, ama yolcuların memnuniyetini ön planda tutan havayolu şirketleri, en çok şikâyet edilen dar koltuklarla ilgili nasıl bir adım atıyor?
  • Bedel buyuk olursa misal 120 kilo fln 2 koltuk odemek sart koyulmasi lazim her ucus emniyetli ve komforlu gecmesi lazim yoksa daha cok tartisilcak
  • Ne yani, bu da bir pazarlama taktiği mi? Airbus üretti satamıyor da Türkiye distrübitörü bu destekle müşteri mi bulacak. Koltuklara sığmayanların hayat kendilerine ait. Kendilerini düşünmeme tercihleri var elbet. Ama diğerlerinin de onlara katlanma mecburiyeti yok. Zaten uçakların koridorları dar. Sürttürmeden geçebilen sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Çantasını, ceketini yukarı koyup alırken kafa göz giren girene. Yanına kilolu biri oturunca sıkışmayan ezilmeyen yok mu? Temas olmasın diye insanlar düz binip yamuk iniyor toplu taşıma araçlarından. İnsaf be kardeşim, üreticiler pazar yapacak diye teşvik eder gibi üretim mi yapılır. Aşırı kilo hastalık. Buna çözüm üretsinler.
  • 3 veya 5 saat dayansın bi zahmet ömrünü geçirmeyecek ya?
  • Neden satılmaz; Satılmaz çünkü şirketler tercih etmez, maliyet artar. * sadece bu koltuklara özel koltuk kılıfları dikilmeli. * bu koltukların lokasyonu sürekli belli olmalı. * bu koltukların yedek parçaları dahi farklı olduğundan ekstra bir maliyet daha, * Ne yedek olarak tüm koltuklar da kullanılabilir, nede diğer koltuklar bunların yerine yedek kullanılabilir. * daralan diğer iki koltuktan kimse bahsetmez. Orada oturacak yolcular normal yolculara göre daha dar cüsselerden seçilmeli, e o zaman, bu 3 koltuk için 2 farklı insan tipi bilet satışlarında tespit edilmeli, buyrun ekstra bir maliyet, zaman ve iş. bence gereksiz..

Keyifli bir uçak yolculuğu için öncelikle geniş ve konforlu koltuklarda seyahat etmek gerekiyor. Peki, ama yolcuların memnuniyetini ön planda tutan havayolu şirketleri, en çok şikâyet edilen dar koltuklarla ilgili nasıl bir adım atıyor?

Daha doğrusu şirketler, yolcuların bu taleplerini dikkate alarak herhangi bir girişimde bulunuyor mu? Buna vereceğimiz cevap ne yazık ki, ‘Hayır’. Neden mi? Çünkü Avrupalı uçak üreticisi Airbus’ın, daha çok şişman yolcular için tasarladığı geniş koltuklara, bugüne kadar hiçbir havayolundan talep gelmedi. Merakla beklenen bu özel koltukların üretimi şimdilik askıya alınmış gibi gözükse de, bu konudaki çalışmalar sürdürülüyor.

KOLTUK ENLERİ DARALIYOR!

Havayolu şirketleri, uçaklara daha çok koltuk yerleştirerek geliri artırmak istiyor. Bu yüzden koltuk enleri yolcuların istediği genişlikte üretilmiyor. Uçaklardaki koltuk enleri genel olarak 17-19 inç (43,18-48,26 santimetre) arasında değişiyor. Bu rakamlar düşük maliyetli havayolları Ryanair gibi şirketlerde, 16 inç’e (40,64 santimetre) kadar geriliyor. Geniş koltuk üretimi konusunda isteksiz davranan şirketler, uçaktaki acil çıkış kapılarının bulunduğu bölümdeki ve en ön sıradaki geniş alana sahip koltukları ekstra ödeme karşılığında yolculara tahsis ediyor. Yolcuların talebini dikkate alan Airbus ise özellikle fazla kilolu yolculara daha konforlu seyahat imkânı sunmak amacıyla tasarladığı 20 inç (50,08 santimetre) enindeki koltukları sektöre sunmaya hazırlanıyor.

Standart Airbus 320 ailesi uçaklarda yer alan koltuk genişlikleri 18 inç yani 45,72 santimetre. Bu rakam, rakip Boeing 737 uçaklarında ise 17 inç yani 43,18 santimetre. Bu 1 inçlik farkı, daha konforlu seyahat imkânı sunmak amacıyla kullanmaya karar veren Airbus, özellikle şişman yolcular konusunda çözüm üretmek amacıyla da koltuk üreticileri ile görüşmüş. Daha sonra da ekonomi sınıfında yer alan koridor tarafındaki 20 inçlik koltukların üretimi konusunda ciddi bir çalışma yürütmüş.

HAVAYOLLARI İSTEMEDİ

A320 uçaklarındaki koltuklar 3’lü set halinde gruplanıyor. Tasarlanan yeni ekstra geniş koltuk planlamasında ise koridor tarafında bulunan koltuk, 20 inç genişliğe sahip. Bunun yanındaki diğer iki koltuğun eni ise birer inç küçülerek A320 uçaklarının en yakın rakibinde olduğu gibi 17 inç genişliğinde planlanıyor. A320 serisi uçakların geniş kabin bölümünün avantajını kullanarak oluşturulan bu yenilikçi yerleşim tasarımının aynı zamanda fiziksel olarak daha iri yolculara cevap vermesi bekleniyor. Ayrıca yeni koltukların, dizüstü bilgisayarları ile rahatça çalışmak veya küçük çocuklarıyla oturmak isteyen yolculara da ek bir konfor sağlayacağı düşünülüyor. Ancak Avrupalı uçak üreticisinin titizlikle yürüttüğü bu proje, ne yazık ki havayolu şirketleri tarafından ilgi görmemiş. Daha önce de söylediğimiz gibi projeyle ciddi şekilde ilgilenmeyen havayolu şirketleri, haliyle sipariş de vermemiş.

OBEZ SAYISI ARTACAK!

Airbus, havayollarına koltuk sayısını azaltmadan artı gelir sağlayacak bu çözüm için değişik koltuk imalatçıları ile görüşmelerini sürdürüyor. Tamamen havayollarının tercihine bırakılan seçim, ne kadar ilgi görecek bunu zaman gösterecek. Ancak bir gerçek var ki, 2050’de dünya çapında obez insan sayısının 700 milyona çıkması bekleniyor. Ayrıca Avrupa’da okula giden çocukların yüzde 40’ı fazla kilolu. İşin daha da kötüsü bu rakamın ciddi oranda artması bekleniyor. Bu yüzden fazla kilolu yolcu sayısındaki beklenen artış nedeniyle, havayolu şirketlerinin harekete geçeceği kaçınılmaz olacak gibi görünüyor.

YOLCULAR DAR KOLTUK İSTEMİYOR

Avrupa’nın bir numaralı uçak bileti arama motoru Skyscanner’ın, Airbus’ın, koltuk ve oturma düzeninde başlatacağı yeni yapılanmaya yönelik gerçekleştirdiği ankette ise ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmaya katılan yolcuların yüzde 84’ü, uçaklardaki koridor koltuklarının genişletilirken, pencere kenarındaki koltuklar ile orta koltukların daraltılmasına neden olacak yeni uygulamayı haksız buluyor. (Mustafa GÜN / ZAMAN)

KİLOLU YOLCUYU DÜŞÜNEN YOK!

Yorumlar

moi ~ 10 yıl önce
Bedel buyuk olursa misal 120 kilo fln 2 koltuk odemek sart koyulmasi lazim her ucus emniyetli ve komforlu gecmesi lazim yoksa daha cok tartisilcak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pazarlama ~ 10 yıl önce
Ne yani, bu da bir pazarlama taktiği mi? Airbus üretti satamıyor da Türkiye distrübitörü bu destekle müşteri mi bulacak. Koltuklara sığmayanların hayat kendilerine ait. Kendilerini düşünmeme tercihleri var elbet. Ama diğerlerinin de onlara katlanma mecburiyeti yok. Zaten uçakların koridorları dar. Sürttürmeden geçebilen sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Çantasını, ceketini yukarı koyup alırken kafa göz giren girene. Yanına kilolu biri oturunca sıkışmayan ezilmeyen yok mu? Temas olmasın diye insanlar düz binip yamuk iniyor toplu taşıma araçlarından. İnsaf be kardeşim, üreticiler pazar yapacak diye teşvik eder gibi üretim mi yapılır. Aşırı kilo hastalık. Buna çözüm üretsinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
k/m1 ~ 10 yıl önce
3 veya 5 saat dayansın bi zahmet ömrünü geçirmeyecek ya?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gereksiz ~ 10 yıl önce
Neden satılmaz; Satılmaz çünkü şirketler tercih etmez, maliyet artar. * sadece bu koltuklara özel koltuk kılıfları dikilmeli. * bu koltukların lokasyonu sürekli belli olmalı. * bu koltukların yedek parçaları dahi farklı olduğundan ekstra bir maliyet daha, * Ne yedek olarak tüm koltuklar da kullanılabilir, nede diğer koltuklar bunların yerine yedek kullanılabilir. * daralan diğer iki koltuktan kimse bahsetmez. Orada oturacak yolcular normal yolculara göre daha dar cüsselerden seçilmeli, e o zaman, bu 3 koltuk için 2 farklı insan tipi bilet satışlarında tespit edilmeli, buyrun ekstra bir maliyet, zaman ve iş. bence gereksiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000