13 Ocak 2010, Çarşamba 08:16:38

Uçuşlar S.O.S veriyor!

Milliyet Ege yazarlarından Dilek Gappi, Atina-İzmir arasında yapılan uçuşları köşesine taşımış... İşte Gappi'nin o yazısı...
  • Vize olmazsa olmasın. Akıllı iş bitirici kimse kalmadı ki. Pas Avan gibi bir form yapılır, dört gün için geçici vize gibi kullanılır. İnsanlar gider dolaşır gelir. Önümüze duvar örmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yunanlıları karşımıza alıp gelin şu sorunu geçici tedbirlerle çözelim demesini bilen yok.
  • Gelmesinler daha iyi.......Asker....
  • ne vize almai denemesi :)) sacmalamayin ya.. isterseniz vizenizi de alsin .. valizinizide hazirlasin:)..on çalişma yapilmamaiş evet dogru bu hat çok veirmli olmayacakti belliydi fazla gaza gelindi ama yok vizeyi almayi deneyecekmiş filan sacmalamayin.. o şekilde kimse hat açmaz.. açılması gereken hatlar belli..roma,paris orta asya.. romaya bule exprss gokcenden basladi daha 20 gubn oldu adamlar overbook yapiyorlar..dusunun kapasiteyi.. tabi bu shgm varken kimse ozel şirketlere yani thy ve uzantilari dğeil ozel şirketlere izin vermez oyle karli hatlarda..thy 1 milyar dolar akr ediyor ya daha neyini koruyorsunuz thy nin bu kadar anlamadım..
  • Atinaya uçak koyan adam önce kendisi bir yunan konsolosluğundan vize almayı deneyecek, rahat becerebilirse bu işe kalkacak,
  • Bu uçuşlar vize olduğu sürece böyle kalır!!
  • kimin attığı taşla kuyuya iniyorsunuz. Sanki yunanistan izmire gelmek için can atıyorda sefer koyuyor. Bir grup Aprupa ağızlının hevesiyle bir değil iki hava yolu şirketi resmen sazanladı ve baltayı taşa vurdu... Ben buna sadece gülerim.... hahahahahahaa
  • Bir İzmirli olarak hadi Atinaya gideiym dedim. Önce pasaport alacaksın dediler, en azından 300 lira harcadım. Sonra git konsoloslosluğa, vize ücreti, sigorta, evrak için de bir okadar daha harcamam ve konsolosluğa kapılarında sürünmem lazımmış. Ben de Atğna yerind dursun dedim. Şimdi soruyorum bu seferleri koyanlar acaba düşünmedilermi Yunanistanın Türkiyeye vize uyguladığını ???
  • Hem Izmirliler hemde Yunan bu ise sahip cikmadikca seferler basariya ulasamaz. Ozellikle Izmirliler Atinada yasayan Yunanlilari Izmire ve Izmirde yasayan Turkleri Atinaya cekemezse, turlar ve tanitim organize etmezse yakinda ucuslar durur. Ondan sonrada sikayet ederler!

ESİAD’ın Yüksek İstişare Toplantısına katılan Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Ertuğrul Özkök, siyasete dair sivri cümleleri  mesajlarla anlatırken İzmir’in gelişimine yönelik fikirlerini ise net söyledi. İzmir paradigmalarını yıkmalı...

Musevi yazar Leo Kantande’nin kitabından örnek vererek İzmir’in nasıl bir kent olduğunu vurgulamaya çalıştı Özkök...  1880’lerde Fransız bir yatırımcı, yurtdışında Atina ya da İzmir’de, AVM yani alışveriş merkezi kurmak istiyor. Hareketli gördüğü İzmir’e karar veriyor. Açtığı Bonmarşe mağazasına ilgi o kadar büyük oluyor ki, mağaza sayısı 5’e yükseliyor. “Böyle bir kentti İzmir sonra ne olduysa içine kapanmaya, melezleşmeye karşı direnç oluşturmaya başladı.İzmir’e yeni düşünce tarzları gerekiyor. Mesela Atina’ya direkt uçuşlar  başladı. Bu fırsatı değerlendiriyor musunuz?”

Evet İzmir bu fırsatı ticari ya da turistik değerlendiriyor mu?

Her ne kadar “gelişiyoruz, büyüyoruz” desek de hepimiz farkındayız ki, Özkök haklı...

*  *  *

Yunan Adalarına ve Atina’ya İzmir’den defalarca dostluk gezileri yapıldı.

10 yılı aşkın süredir heyetler gitti, geldi. Öncelikle iki konunun üzerinde duruldu. Vizede kolaylık olsun  ve bir gün İzmir’den direkt uçuşlar başlasın.

Vize de AB inadını kırmak mümkün olmasa da direkt uçuşlar nihayet başladı.

İzmir’den Atinaya direkt seferleri önce Ağustos 2009  Sun Ekspres düzenledi, ardından Pegasus devreye girdi.

Artık yarım saatte, ekonomik fiyatlarla İzmir’den Atina’ya ulaşabiliyorsunuz.

Yıllarca dillendirdiğimiz fırsat nihayet havadaydı.

Ancak havadaki fırsat kısa zamanda hava almaya başladı.

Direkt uçuş düzenleyen her iki şirket de bu seyirden memnun değil.

*  *  *

Peki İzmir ne yaptı?
İzmirli yetkililer bu fırsatın kaçmaması için nasıl çabaladı?

Atina’ya İzmir’i anlatan broşürler, dergiler dahi yapamadık.

Turizm sektörüne destek vererek ortak organizasyonlar yapılmadı.

Bugün en az 3 milyon Yunanlının İzmir ve çevresiyle tarihi, ailevi bağları var.

Onları teşvik edecek uygulamalar oldu mu? Hayır, yerel yöneticiler arama konferansı dahi düzenlemedi.

“Smyirna is İzmir’dir” kampanyası başlatmak, bunun için çabalamak çok mu zordu?

Atina Belediyesi ile anlaşma yapılarak karşılıklı olarak bilboardlarda kentler tanıtılmaz mıydı?

Öyle bir noktaya geldik ki, şimdi direkt uçak seferi başlayan iki şirket de mutsuz. Taktik üstüne taktik yapıyor, yeni kozlar deniyorlar. Yolcu sayısı ile ilgili bilgi vermiyorlar. Ama ben tahminimi söyleyim. Kapasiteler yüzde 30’lar civarında geziyor.

SunExpress, talebin kuvvetli olmadığını söylüyor nazikçe.

Kurumsal İletişim Müdürü Ozan Ortaç, İzmir -Atina -İzmir hattını kuvvetlendirebilmek için yoğun çaba harcadıklarını anlatıyor. Hattın acenteler ve tur operatörleri tarafından desteklenmesi için Türkiye ve Yunanistan taraflarında kapsamlı tanıtım ve eğitim çalışmaları yaptıklarını söylüyor ancak yalnız kaldıklarını ima ediyor...

SunExpress’in yeni taktiği  uçuş tarifesini yeniden düzenlemek olacak.

SunEkspress, 15 Ocak’tan itibaren İzmir ile Atina arasında uçuş trafiğini Cuma ve Pazar günleri uçacak şekilde değiştiriyor. Bu yolla biraz daha hareketin olduğu Ege’nin iki komşusu arasında haftasonu turizmini desteklemeye çalışacaklar. Bu kapsamda, bilet fiyatlarını gidiş -dönüş her şey dahil 98 Avro’dan başlatacaklar.
Sunekspress, hattın başarısı için İzmirlilerin, sivil toplum örgütlerinin, acentelerinin bu fırsatı değerlendirmelerini uçuşları desteklemelerini çok önemsediklerini dile getiriyor.

*  *  *

Pegasus Pazarlama Müdürü Özlem Mutluer, İstanbul ve Ankara’dan da İzmir aktarmalı Atina uçuşlarıyla takviyeler yaptıklarını belirtiyor.

Mutluer, iki şehrin otoritelerinin lider olduğu tanıtım komitesinin kurulmasının çok iyi bir fikir olacağını belirtiyor.

Çeşitli promasyonların yararının büyük olacağına vurgu yapıyor. Mutluer de “aksi halde doluluk oranları ve taşınan yolcu sayısının artması çok zor görünüyor” diyor.

Bu arada İzmir’de Yunan konsolosluğunun da sık dillendirdiği dostluk işbirliği söylemlerini, Türkiye’deki vize işlemlerine de yansıtması gerekiyor. Çünkü İzmirliler de vize konusunda ciddi zorluk çekiyor. Evet altını şöyle çizelim.  Sonuçta direkt uçuşlar ticari faaliyetlerdir.

Şirketler kar zarar hesabı yapar, zararı karşılamayacak ölçüye geldiğinde uçuş stratejisini değiştirirler.

Burada sözümüz, kentin vizyonuna dair masabaşında ahkam kesenlere.

Emek harcar, organize olursunuz ancak ticari beklentilere ulaşmayabilirsiniz. Bu başka.

En azından harcanan çabalar takdir edilir. Ama ortada çaba yok.

Ne yazık ki, İzmir’e vizyon kazandırmak hep aynı beylik cümleleri kullanmakla olmuyor.

Dilek GAPPİ
MİLLİYET EGE

Uçuşlar S.O.S veriyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
Vize olmazsa olmasın. Akıllı iş bitirici kimse kalmadı ki. Pas Avan gibi bir form yapılır, dört gün için geçici vize gibi kullanılır. İnsanlar gider dolaşır gelir. Önümüze duvar örmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yunanlıları karşımıza alıp gelin şu sorunu geçici tedbirlerle çözelim demesini bilen yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gelmesinler daha iyi.......Asker....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne vize almai denemesi :)) sacmalamayin ya.. isterseniz vizenizi de alsin .. valizinizide hazirlasin:)..on çalişma yapilmamaiş evet dogru bu hat çok veirmli olmayacakti belliydi fazla gaza gelindi ama yok vizeyi almayi deneyecekmiş filan sacmalamayin.. o şekilde kimse hat açmaz.. açılması gereken hatlar belli..roma,paris orta asya.. romaya bule exprss gokcenden basladi daha 20 gubn oldu adamlar overbook yapiyorlar..dusunun kapasiteyi.. tabi bu shgm varken kimse ozel şirketlere yani thy ve uzantilari dğeil ozel şirketlere izin vermez oyle karli hatlarda..thy 1 milyar dolar akr ediyor ya daha neyini koruyorsunuz thy nin bu kadar anlamadım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Atinaya uçak koyan adam önce kendisi bir yunan konsolosluğundan vize almayı deneyecek, rahat becerebilirse bu işe kalkacak,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu uçuşlar vize olduğu sürece böyle kalır!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kimin attığı taşla kuyuya iniyorsunuz. Sanki yunanistan izmire gelmek için can atıyorda sefer koyuyor. Bir grup Aprupa ağızlının hevesiyle bir değil iki hava yolu şirketi resmen sazanladı ve baltayı taşa vurdu... Ben buna sadece gülerim.... hahahahahahaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir İzmirli olarak hadi Atinaya gideiym dedim. Önce pasaport alacaksın dediler, en azından 300 lira harcadım. Sonra git konsoloslosluğa, vize ücreti, sigorta, evrak için de bir okadar daha harcamam ve konsolosluğa kapılarında sürünmem lazımmış. Ben de Atğna yerind dursun dedim. Şimdi soruyorum bu seferleri koyanlar acaba düşünmedilermi Yunanistanın Türkiyeye vize uyguladığını ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hem Izmirliler hemde Yunan bu ise sahip cikmadikca seferler basariya ulasamaz. Ozellikle Izmirliler Atinada yasayan Yunanlilari Izmire ve Izmirde yasayan Turkleri Atinaya cekemezse, turlar ve tanitim organize etmezse yakinda ucuslar durur. Ondan sonrada sikayet ederler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000