30 Aralık 2008, Salı 13:46:58

UÇAKLAR YAKIT KRİTİĞİNE GİRDİ!

Pegasus ve SunExpress Havayolları’na ait iki uçak dün gece kar nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na inmek için havada tur atarken yakıt kritiğine girdiler. Her iki uçakta Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptı.
  • Uçaklar gerektiği kadar yakıt almak zorundadır.Kurallara göre hava kötü değilse en yakın meydan yedek alınır her 100 kg yakıt 4 kg fazla yakıt yakılması anlamına gelir.Burada asıl sorun havalimanlarının içler acısı durumudur.İstanbul belediyesi tuzlama ve ilaçlama ekipleri nasıl anında müdahale ediyorsa bunlarında böyle durumlara hazırlıklı olup sadece bir ilaç sıkmaları yeterli olurdu.hala meydanlarımız dhmi nin köhne yapısının acısını çekiyorlar..2009 yılına girdik artık pist kapanması söz konusu olmamalı..sıkarsın bir ilaç,saatlerce meydan kapanmaz...biz hala kamyon üzerinde işçilerle taslar ve küreklerle iş yapmaya çalışıyoruz..yazık
  • Arkadaşlar hala neden anlamıyorsunuz bilmiyorum.Bu uçaklar ve benzeri diğer uçaklar havada yaklaşık 10-15dk kadar bekleme yaptılar ve artı doğudan batıya gelen uçaklar,bunlar bildiğiniz gibide batıya giden uçaklar direk kafadan sert rüzgarlar yiyor ve bunun için az mil gidip çok yakıyorlar.Hala bazı arkadaşlarımız anlamıyor heralde.Yok Pegasus az yakıt alıyor fazla para harcamasın diye yok az yakıtla havalanıyor maliyet fazla olmasın diye.İnsan canı bukadar basitmi.Bilip bilmeden konuşmayalım lütfen.
  • Özel havayolları maliyetler azalsın diye az yakıtla havalanır ki ağırlık az az olsun az yakıt tüketsin.
  • ide tc-apı da 738 :) bilmeden sataşmamalı dimi ama:)
  • demek ki ard arda pas geçmiycekmişiz...
  • Burada en büyük sorun uçuşun planlanması aşamasında.O gün batıdan doğuya çok sert rüzgarlar varmış yüksek irtifada.Ve bunu yakıt hesabına yansıtmadıkları ortaya çıkıyor.Maalesef Doğudan gelindiğinde bazen metar raporları ve TAF kapı kapanmadan elimize sıkıştırılıyor.Yakıt çoktan konmuş artık.Bir çok arkadaş ta ekstra yakıt istemiyor kafa rüzgarı için.Çoğu zamanda sorun yaratmıyor gerçekten.Ancak kar,sis, yoğun oraj gibi durumlar,evdeki hesabı çarşıya uydurmayabiliyor.İşin içine bekleme yada ard arda pas geçme girdimi,yakıt kritiğine giriliyor. Sevgiler.
  • konuya hakim olmadan yorum yapan o kadar çok kişi varki ... hepsine bir şeyler öğretmeye kalksak (ama bedava değil) karun oluruz....
  • yakıt kritiği olmadı...pilotlarda kafasına göre yakıt almaz...JAR-OPS 1 ..gider bakarsınız yakıt nasıl ve neye göre alınırmış...
  • Pilotlar uçuş hazırlığı esnasında uçulacak meydanla ilgili risk değerlendirmelerini yaparlar, bu brifinglerde olumsuz hava koşullarından kaynaklı fazladan yapılabilecek beklemeler göz önüne alınır buna istinaden daha fazla yakıt yüklemesi yapılır. Bu iki örnekte de durum sorumlu pilotun kötü hava şartlarını hesaba katmadan fazladan bekleme ihtimalini göz ardı ederek uçağa yakıt aldığı ve bunun sorun çıkardığı açıkça görünüyor.
  • sanki dunyada ilk defa bir ucak kotu hava sartlarindan divert edip baska meydana indi?? bunlar normal prosedurler arkadaslar..

İstanbul’u dün akşam etkisi altına alan kar yağışı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda seferleri olumsuz etkiledi. Pegasus Havayolları’na ait TC-AAE kuyruk tescilli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı PGT-127 tarifeli Adana-İstanbul seferini yaparken havada yakıt kritiğine girdi. Adana’dan sorunsuz bir şekilde kalkan uçak, İstanbul’da olumsuz hava şartlarıyla karşılaşınca havada yakıt kritiğine girdi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na inmesi gereken uçak kar yağışının artması ve pisti kapatması nedeniyle havada tur atmaya başladı. Fakat bir süre tur atan Pegasus Havayolları’nın uçağı yakıt kritiğine girerek yedek meydan olan Atatürk Havalimanı’na saat 23.57’de acil iniş yaptı. Uçağın yolcuları Atatürk Havalimanı’ndan servis araçlarıyla gidecekleri yerlere gönderilirken, uçak ilerleyen saatlerde kar yağışının durmasıyla Sabiha Gökçen Havalimanı’na hareket etti.

SunExpress Havayolları’na ait uçak da aynı sebepten dolayı havada yakıt kritiğine girdi. TC-SUU kuyruk tescilli SunExpress Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı SXS-9423 sefer sayılı Trabzon-İstanbul seferini yaparken havada yakıt kritiğine girdi. Uçak yine aynı Pegasus Havayolları gibi Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapamayınca, havada tur atmaya başladı. Bir süre sonra bu uçakta havada yakıt kritiğine girdiğini belirterek, Atatürk Havalimanı’na yöneldi. SunExpress’e ait uçakta gece 00.02 sıralarında Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptı. Şirket yetkileri yolcuları servis araçlarıyla gidecekleri yerlere bıraktı.

©AirportHaber.com

UÇAKLAR YAKIT KRİTİĞİNE GİRDİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

KAPTAN ~ 15 yıl önce
Uçaklar gerektiği kadar yakıt almak zorundadır.Kurallara göre hava kötü değilse en yakın meydan yedek alınır her 100 kg yakıt 4 kg fazla yakıt yakılması anlamına gelir.Burada asıl sorun havalimanlarının içler acısı durumudur.İstanbul belediyesi tuzlama ve ilaçlama ekipleri nasıl anında müdahale ediyorsa bunlarında böyle durumlara hazırlıklı olup sadece bir ilaç sıkmaları yeterli olurdu.hala meydanlarımız dhmi nin köhne yapısının acısını çekiyorlar..2009 yılına girdik artık pist kapanması söz konusu olmamalı..sıkarsın bir ilaç,saatlerce meydan kapanmaz...biz hala kamyon üzerinde işçilerle taslar ve küreklerle iş yapmaya çalışıyoruz..yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adrenalin ~ 15 yıl önce
Arkadaşlar hala neden anlamıyorsunuz bilmiyorum.Bu uçaklar ve benzeri diğer uçaklar havada yaklaşık 10-15dk kadar bekleme yaptılar ve artı doğudan batıya gelen uçaklar,bunlar bildiğiniz gibide batıya giden uçaklar direk kafadan sert rüzgarlar yiyor ve bunun için az mil gidip çok yakıyorlar.Hala bazı arkadaşlarımız anlamıyor heralde.Yok Pegasus az yakıt alıyor fazla para harcamasın diye yok az yakıtla havalanıyor maliyet fazla olmasın diye.İnsan canı bukadar basitmi.Bilip bilmeden konuşmayalım lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
skyrunner ~ 15 yıl önce
Özel havayolları maliyetler azalsın diye az yakıtla havalanır ki ağırlık az az olsun az yakıt tüketsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fly boy ~ 15 yıl önce
ide tc-apı da 738 :) bilmeden sataşmamalı dimi ama:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rumuz ~ 15 yıl önce
demek ki ard arda pas geçmiycekmişiz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FREEBIRDPLT ~ 15 yıl önce
Burada en büyük sorun uçuşun planlanması aşamasında.O gün batıdan doğuya çok sert rüzgarlar varmış yüksek irtifada.Ve bunu yakıt hesabına yansıtmadıkları ortaya çıkıyor.Maalesef Doğudan gelindiğinde bazen metar raporları ve TAF kapı kapanmadan elimize sıkıştırılıyor.Yakıt çoktan konmuş artık.Bir çok arkadaş ta ekstra yakıt istemiyor kafa rüzgarı için.Çoğu zamanda sorun yaratmıyor gerçekten.Ancak kar,sis, yoğun oraj gibi durumlar,evdeki hesabı çarşıya uydurmayabiliyor.İşin içine bekleme yada ard arda pas geçme girdimi,yakıt kritiğine giriliyor. Sevgiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rumuz ~ 15 yıl önce
konuya hakim olmadan yorum yapan o kadar çok kişi varki ... hepsine bir şeyler öğretmeye kalksak (ama bedava değil) karun oluruz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rumuz ~ 15 yıl önce
yakıt kritiği olmadı...pilotlarda kafasına göre yakıt almaz...JAR-OPS 1 ..gider bakarsınız yakıt nasıl ve neye göre alınırmış...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xyx ~ 15 yıl önce
Pilotlar uçuş hazırlığı esnasında uçulacak meydanla ilgili risk değerlendirmelerini yaparlar, bu brifinglerde olumsuz hava koşullarından kaynaklı fazladan yapılabilecek beklemeler göz önüne alınır buna istinaden daha fazla yakıt yüklemesi yapılır. Bu iki örnekte de durum sorumlu pilotun kötü hava şartlarını hesaba katmadan fazladan bekleme ihtimalini göz ardı ederek uçağa yakıt aldığı ve bunun sorun çıkardığı açıkça görünüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lutfen ~ 15 yıl önce
sanki dunyada ilk defa bir ucak kotu hava sartlarindan divert edip baska meydana indi?? bunlar normal prosedurler arkadaslar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000