16 Mayıs 2013, Perşembe 09:16:21

TÜRK HAVACILIĞINA DOPİNG!

Genelkurmay Başkanlığı’nın olur vermesiyle uygulamaya başlanması beklenen ‘esnek hava sahası kullanımı’ sivil uçuşların yolunu kısaltacak.
  • Avrupa'da nasıl askeri saha yok, bilmeden konuşma. Sadece adamlar çok iyi koordine ediyorlar bu işi ve sen saha olduğunu bile hissetmiyorsun. Aç Eurocontrol'ün sitesini FUA yaz oku. 1996'dan beri uygulanıyor, bizde yeni diye seviniyoruz. 17 yıl peh peh peh.
  • töshide yani patronlara doping.
  • Avrupa'da askeri hava sahasi falan yok. 29.000 feet ne demek ya? Git avrupa'ya askeri uslerin 2000 feet ATZ si vardir baska bir yetkisi yoktur. Bu bizim jetler her gun atis mi yapiyor tatbikat mi? Kac tane savas ucagimiz cikiyor gokyuzune ki tum ulkeyi kapatiyor hava kuvvetleri? Gorevi varsa cikar gokyuzune gider gorevini yapar gelir , olasi bir sinir kacakcisini bombalamak icin jet bulunduruyoruz zaten ha bir de egede yunanla it dalasi yapmak icin. Amerika bu savas ucaklarini kendi cikarlari icin bize vermis. Icerde bir isyan cikarsa gidip kendi sehirlerimizi kana bulayabiliriz. Rum'a Ermeni'ye bir roketi gec mermi bile atamazsin o ucaklardan, ha birde cok iyi akrobasi yapiyorlar haklarini yemeyelim. Dunya birincisiyiz
  • Bandırma,Balıkesir,İzmir,Eskişehir,Ankara,Konya,Merzifon veİncirlikteki jetler 24 saat yerde mi yatıyor?Yorumsuz arkadaş.Ali bey havanda su dövmez de...
  • Bunun için biraz erken. Tasarruf edeceğiz derken emniyetten fedakarlık etmek çok yanlış. Eminim bunu da düşünmüşlerdir.
  • PKK nın geri çekilmesi ile hava koridorlarının etkin kullanımının ne alakası var allah aşkına.. bunu bile reklam malzemesi yapmak için alt yapı oluşturuluyor. bakın gördünüzmü terörün bitmesi havacılığı bile etkiledi 1.1 milyar dolar yıllık tasarruf sağlandı diyecekler. İç hat uçuşların tamamına yakın bir bölümü ISTANBUL, ANTALYA, İZMİR, ANKARA dan yapılıyor. Güney doğu anadolu bölgesinde terör yüzünden değiştirilen veya kullanılmayan hava sahası mevcut değil.. kimse kimseyi kandırmasın ve halkımızı aldatmasın lütfen. Tek tek hava haritasından aksini söyleyene bu konuyu sizin kanalınızla ispat ederim.
  • MUTALAKA HAYATA GEÇMELİ

Genelkurmay Başkanlığı’nın olur vermesiyle uygulamaya başlanması beklenen ‘esnek hava sahası kullanımı’ sivil uçuşların yolunu kısaltacak. Hava koridorlarının açılmasıyla birlikte, sivil uçuşlar daha kısa sürecek. Yakıt, uçuş sayısı ve bakım maliyetleri toplam 1.1 milyar lira azalacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör olayları kapsamındaki görevler nedeniyle kapalı tuttuğu ve sivil uçuşlara açmadığı hava koridorları pkknın çekilme sürecini başlatmasıyla birlikte, tüm uçaklara açma kararı aldı. Hava sahasının esnek kullanımı hem uçuşların süresini kısaltacak hem de, yakıt ve bakım tasarrufları nedeniyle Türkiye 1.1 milyar lira kâra geçecek. Genelkurmay Başkanlığı kapalı hava sahasının sivil uçuşlara açılması konusundaki tavrını pkknın çekilme süreciyle birlikte yumuşattı. Bu doğrultuda, TSK’nın hafta başında yaptığı açıklama ile destek verdiğini açıkladığı ‘Hava Sahalarının Esnek Kullanımı’na ilişkin düzenleme için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada da sona gelindi. Planlamaya göre, artık sivil ve askeri havacılık koordineli şekilde çalışacak. Askeri hava koridorları, eğitim, tatbikat, operasyon ve savaş halleri dışında, sivil uçakların kullanılması için esnetilecek. SHGM ile Genelkurmay arasındaki uzlaşıya göre, hava koridoru tamamen bloke edilmeyecek. Kurulacak ‘Sivil Asker Koordinasyon Merkezi’ son anda ani bir durum gelişmesi halinde devreye girecek. TSK, bu merkeze askeri bir operasyon gerçekleştirileceğini bildirdiğinde sivil uçaklar o alanlara girmeyecek.  

100 liralık maliyetin 35 lirası yakıttan

Havayolu taşımacılığında uçuş maliyetinin yüzde 35’ini yakıt giderleri oluşturuyor. Bu yüzden de şirketler uzun zamandır 40 yıl önce belirlenen ve zikzaklı uçuş yolunun yerine direkt uçuşun (kuş uçuşu) yapılmasını istiyor. Direkt uçuşlar ise Hava Kuvvetleri’ne takılıyor. Geçtiğimiz yıl AKŞAM’A konuşan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “9 hatta yapılacak direkt uçuş sayesinde yıllık yakıt tasarrufu 620 millyon dolara ulaşıyor. 7 yıldır uğraşıyoruz, DHMİ’yi ikna ettik, Hava Kuvvetleri’ndeki komutanlarımıza derdimizi anlatamadık” ifadelerini kullanmıştı.

Zamandan 394 milyon dolar

Yakıt Hava koridorlarının kısaltılması ile birlikte yılda 170 milyon dolar daha az yakıt kullanılacak. Uçakların bakım maliyetleri de uçuş süresi kısalacağı için 42.7 milyon dolar seviyesinde azalacak. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, zaman kaybının mali etkisi de, daha fazla uçuş düzenlenerek, 394 milyon azalacak. Böylelikle sektörde toplamda 1.1 milyar liraya denk gelen 607 milyon dolar kâr edilmiş olacak.   

Yakıt tasarrufuna bir örnek

Batum’a gidiş yolunda uçak ‘zikzaklı’ bir güzergahta; İstanbul-Ankara-Batum rotasını izlerken, aynı uçak, dönüş yolunda ‘düz uçuş’ izni alarak Batum-İstanbul rotasını takip ederse şirket 1.400 dolarlık yakıt tasarrufu sağlıyor.  

Albaylar anlıyor ama ikna olmuyorlar

Pergasus’un İşletme Genel Müdür Yardımcısı Kaptan pilot Nadir Kabaş da konuyu şöyle özetlemişti: Sunum yaptığımız albaylar askeri uçuşlar nedeniyle bunun mümkün olmadığını söylüyor. Askeri uçuşlar 29 bin feet’in altında yapılır. Biz
29 bin feet’in üzerinde uçuyoruz, onlar da biliyor ama ikna edemiyoruz.

‘Gerekli katkıyı sağlıyoruz’

Genelkurmay Başkanlığı hafta başında yaptığı açıklamada Ulaştırma Bakanlığı koordinatörlüğünde devam eden çalışmanın bir an önce sonuçlandırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerekli katkıyı sağladığını açıklamıştı. Genelkurmay açıklamasında, çalışmaların tamamlanması sonrasında Türk hava sahasının daha etkin ve daha esnek bir şekilde kullanılacağını, yakıt ve zaman tasarrufu sağlanarak ülke ekonomisine katkı sağlanacağını ve atmosferdeki karbondioksit salınımının azaltılacağını da ifade etmişti. (Akşam)

TÜRK HAVACILIĞINA DOPİNG!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

High Tower ~ 11 yıl önce
Avrupa'da nasıl askeri saha yok, bilmeden konuşma. Sadece adamlar çok iyi koordine ediyorlar bu işi ve sen saha olduğunu bile hissetmiyorsun. Aç Eurocontrol'ün sitesini FUA yaz oku. 1996'dan beri uygulanıyor, bizde yeni diye seviniyoruz. 17 yıl peh peh peh.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
guguk ~ 11 yıl önce
töshide yani patronlara doping.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
29.000 feet mi? ~ 11 yıl önce
Avrupa'da askeri hava sahasi falan yok. 29.000 feet ne demek ya? Git avrupa'ya askeri uslerin 2000 feet ATZ si vardir baska bir yetkisi yoktur. Bu bizim jetler her gun atis mi yapiyor tatbikat mi? Kac tane savas ucagimiz cikiyor gokyuzune ki tum ulkeyi kapatiyor hava kuvvetleri? Gorevi varsa cikar gokyuzune gider gorevini yapar gelir , olasi bir sinir kacakcisini bombalamak icin jet bulunduruyoruz zaten ha bir de egede yunanla it dalasi yapmak icin. Amerika bu savas ucaklarini kendi cikarlari icin bize vermis. Icerde bir isyan cikarsa gidip kendi sehirlerimizi kana bulayabiliriz. Rum'a Ermeni'ye bir roketi gec mermi bile atamazsin o ucaklardan, ha birde cok iyi akrobasi yapiyorlar haklarini yemeyelim. Dunya birincisiyiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBQ ~ 11 yıl önce
Bandırma,Balıkesir,İzmir,Eskişehir,Ankara,Konya,Merzifon veİncirlikteki jetler 24 saat yerde mi yatıyor?Yorumsuz arkadaş.Ali bey havanda su dövmez de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HPM900 ~ 11 yıl önce
Bunun için biraz erken. Tasarruf edeceğiz derken emniyetten fedakarlık etmek çok yanlış. Eminim bunu da düşünmüşlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YORUMSUZ ~ 11 yıl önce
PKK nın geri çekilmesi ile hava koridorlarının etkin kullanımının ne alakası var allah aşkına.. bunu bile reklam malzemesi yapmak için alt yapı oluşturuluyor. bakın gördünüzmü terörün bitmesi havacılığı bile etkiledi 1.1 milyar dolar yıllık tasarruf sağlandı diyecekler. İç hat uçuşların tamamına yakın bir bölümü ISTANBUL, ANTALYA, İZMİR, ANKARA dan yapılıyor. Güney doğu anadolu bölgesinde terör yüzünden değiştirilen veya kullanılmayan hava sahası mevcut değil.. kimse kimseyi kandırmasın ve halkımızı aldatmasın lütfen. Tek tek hava haritasından aksini söyleyene bu konuyu sizin kanalınızla ispat ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MUTLAKA ~ 11 yıl önce
MUTALAKA HAYATA GEÇMELİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000