19 Haziran 2009, Cuma 15:56:55

TOKATLILAR HAVAYOLU ŞİRKETİ KURUYOR

Tokatlıların uçma meraklı sonunda havayolu şirketi kurma fikrine kadar ulaştı.
  • Sayın tokatlılar, Özdilek havlu fabrikasının sahibi Tokatlıdır. Bu konuyu niçin ona açmıyorsunuz. Kendisinin 1 ucagı var ve size uçak firması kuracak kadar da parası var. İşi bilen dostunuzla yola cıkarsanız yolu kolaylarsınız. hüzeyin Özdilegin Fabrikası BUrsadadır. Hadi bakalım kolay gelsin.
  • Mesajım direkt "Yolcu" rumuzlu felaket tellalına. Bu ülkede bir ilki deneyen herkese "yolcu" gibiler böyle garip yakıştırmalar yapmıştır. Tıpkı benim 1976'da uçak yapacağım dediğim zaman bana söyledikleri gibi. Ancak hepsinin dili 15 Ekim 1989 yılında saat 14.30'da boğazlarına aktı. O güldükleri ve alay ettikleri şahıs, kendi tasarım ve inşasını 9 yılda başardığı uçağını tescil ettirerek Türk Hava Sahasında 725 saat uçurmayı başardı. Sevgili Tokatlılar Cesaret ve gayret. Dikeceğiniz fidan elbette yeşerecek ve meyvesini verecektir.
  • kafanın girmediyi yere bedenini sokmaya çalışma. Bu projenin hayal ürünü olduğunu neye dayanarak söylüyorsun. ABD ve AB üyesi onlarca ülkede bu uçaklardan binlerce ucuyor. Bu ülkelerin vatandaşlarının bindiği uçağa Türk yolcuların binmeğeceğini nerden biliyorsun.
  • bu proje için emek sarfeden herkese bir havaci olarak tesekkur ediyorum. öncelikli olarak halkın pervaneli ucaklara önyargılı baktıgı hususunu hatırlatır bu konuda detaylı calısmaların yapılmasını tavsiye ederim,ayrıca bu tip ucakların turkiye de olmamasından dolayı ekip eğitimi, bakım masrafları vb konular daha maliyetli olacaktır ayrıca 5 ucak sartını da unutmamak lazım. sirketin ortaklık yapısıve zarar anında krize dayanma gücüde cok önemlidir kuvvetle muhtemeldir ki ilk yıl kar edemeyecektir, ayrıca destinasyonlarınızın teknık yapısı geregınce kısın dıvertler ya da sefer ıptalleri sıkca yasanacaktır ilaveten 2 ucaktan biri arıza yaptıgında yerine o limanlara ucacak baska firmada ucak lease edemeyecek olmanız da hesaba katılmalıdır.
  • yazık boş hayallerle kendilerini kandırıyorlar.hemde o uçaklara halkın bineceği yalanına da inanarak.bu planı projeyi hazırlayanlar herhalde hayal dünyasında yaşıyor olmalılar.saygıdeğer Tokatlılar bu proje tümüyle hayal mahsulü ve bu işe para yatıran en fazla iki yılda topu atar.benden söylemesi .LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ.
  • Tokat, Zonguldak, Gazi Paşa, Çanakkale, Bursa, Edremit başta olmak üzere ülkemizdeki STOL hava limanlarına uçuş yapar ilk veya son uçuşlarınıda yurt dışna yani çevre ülkelere bağlarsa Örneğin Bursadan Bulgaristana, Gazi paşadan Kıbrıs veya İsraile,Adanadan Iraka veya Suriyeye, Trabzondan Sochi veya tiflise, Erzurumdan irana vb çok başarılı olur. Bu işi ilk yapan bu işinde kaymağını yer.
  • Aslında A318 bu işi rahtça görür diye düşünüyorum. THY veya diğer havayolları neden bu işe hala girmiyorlar merak ediyorum. Sadece Tokat için değil. Büyük potansiyel var diye düşünüyorum. Bu tür uçaklar gelirse diğer iller de havaalanı sahibi olmak için harekete geçerler.
  • Girişim alkışlanır.Ama bu rapor fazla profesyonel değil. Uçak uçmak ile para kazanır.Uçtukcada para harcar.Bu garip dengede ise kar etmek hatta başa baş gelmek bile bir beceri bir hüner ister.Burada yazılanlar pek gerçekci değil. Uçak iki kere istanbula gidip gelip kalan zamanda yatarsa adamın başına kara deve gibi çöker. Hani bunun tekniği,Eğitimi nerede, bunlar kuruşlandırıldımı ? Personeliyle beraber uçak kiralayacaklar ise bu taahhütün altına nasıl girecekler. Reklam,promosyon, ikramı bir kenara koyalım bu bütçe ile bunlar olamaz.Eğer uçağın uçması için iki pilot iki hostes bir teknisyen yeter. Diyorlarsa Aldanıyor veya aldatılıyorlar.
  • Yorumlar çok guzel ve seviyeli...Bilirkişilerin ağızlarından çıktığı belli.Bu şekilde yapılan yorumlarla havacığımızın ilerleyeceği kanısındayım.Yorum yapanların emeklerine saglık...
  • Tokat havalimanı merkeze çok uzak yeni bir havalimanımı yapacaklar acaba bu uçaklar için? ayrıca atr üreticisi İtalya-fransa, fransızlar bize soykırımcı demiyor muydu?

Tokat Gazetesi'nde yer alan habere göre; 'Tok-Air Bölgesel Hava Taşımacılık A.Ş.' kurulması ve Tokat Havaalanı benzeri stol tipi havaalanlarına taşımacılık yapılması fikri gündeme geldi.

Tokat’yta İstanbul-Tokat ve Tokat-İstanbul arası havayolu seferlerinin durdurulmuş olmasının üzüntüsü her kesimde yaşanırken nasıl bir çözüm bulanacağına yönelik fikirler de dillendiriliyor.

Meselenin siyasi olmaktan çıkarılması fikrinin genel kabul gördüğü ortamda kimi zaman karamsarlık Tokat’ın üzerine çökse de gündeme getirilen fikirlerin ve önerilerin cesaretle üzerine gidilip, uygulamaya geçirilmesi ile Tokat havaalanında yeniden uçuşlar başlayabilir.

Havaalanında yeniden seferlerin başlatılabilmesine yönelik bir sunum hazırlandı. Söz konusu sunum Milletvekillerine, sivil inisiyatif ve önde gelen işadamlarına yönelik yapılmış bir sunumdu. Sunum Ankara Kavaklıdere’deki Best Apart Otel’de 03 Mayıs 2009 günü Bağımsız Ulaşım Sen Teşkilatlandırma Genel Sekreteri, hemşehrimiz Muhsin Alnıaçık tarafından yapıldı. Milletvekilleri Hüseyin Gülsün ve Orhan Ziya Diren, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhlis Yeşilyurt, Dr. Şahap İnmez, İstanbul ve Ankara’dan Tokatlı iş adamları, eski Sivil Havacılık Genel Müdürü, sivil havacılığın duayenlerinden Oktay Erdağı, İstanbul’da özel havacılık şirketlerinden bir genel müdür yardımcısı ve 2 pilot gibi 20 kişilik grup sunumu dinledi.

Sunumun iş planı ve fizibilite raporu haber servisimize ulaştırıldığında Tokat’ın önünde tarihi fırsat olduğunu görmemiz de kaçınılmazdı. Tokatlı cesaret edebilse, 2-3 milyon doları çıkarabilmeyi başarmış olsa, en azından 5 yıllık dilimde 14,5 milyon dolar kâr edebilirliliği gösterilmiş bir oluşumu sağlayabilir.

Söz konusu sunumda Tok-Air Bölgesel Hava Taşımacılık A.Ş. kurulması öngörülüyor.

Kurulacak şirketin bünyesine kira usulüyle kazandırılacak uçaklar sayesinde Tokat havaalanı benzeri küçük uçakların inebileceği havaalanların tamamına hitap edebilecek pazar ağı sağlanabileceği beyan ediliyor.

İç hat pazarında hizmet veren hava yolu firmalarının Tokat ve benzeri havaalanlarına sefer koyabilecek tipte uçak filosunun olmadığı göz önünde bulundurularak hazırlanan fizibilite raporunda uçakların sadece Tokat-İstanbul arası seferlerle kalmayıp, yolcu bulunması halinde her havaalanına uçuş yapabilmesi vurgulanıyor.

Yolcu pazarının tur operatörleri, yerli turistler, iş adamları, başta Tokatspor ve Plevnespor gibi spor kulüpleri, Tokat’a gelecek misafir kulüpler, dağıtıma ya da terhise gidecek asker ve bunların yakınları, üniversite öğretim görevlileri, öğrencileri, öğrenci velileri, seçim dönemlerinde siyasi partiler, fuar ve konferansların iştirakçileri, bayi toplantıları ve hatta dış ülkelerden oluşabileceği izah ediliyor.

İç hatlarda pazar ve fiyat rekabetinin belli hatlar için geçerli olduğu hatırlatılarak yapılan maliyet analizlerinde bölgesel hava taşımacılığı yapacak havayolunun rakipleri ile bu hatlarda rahatlıkla fiyat rekabetine girilebileceğini gösterdiği beyan edilmekte. Stol tipi havaalanlarında rakip olmadığından ötürü buralara uçuşlarda fiyat belirleyiciliğinin bölgesel hava yolunda olacağı anlatılıyor.

Söz konusu sunum yapıldığında kurulacak şirketin ilk uçuşu yapabileceği tarih de verildi. Şayet şirketin kurulmasında 08 Mayıs 2009 tarihinde karar verilmiş olsaydı, ortakların belirlenmesi ve şirket kuruluşu, mali yeterliliğin sağlanması, ön izin ve izin çalışması, uçak ekip eğitimi, izin ruhsat işlemleri sürecinin ardından 2009’un Ağustos ayında ilk uçuşun yapılabileceği teklifi ortaya kondu.

Yani, özetlersek...

03 Mayıs 2009 günü Ankara’da Bağımsız Ulaşım Sen Teşkilatlandırma Genel Sekreteri hemşehrimiz Muhsin Alnıaçık tarafından TOKAIR Bölgesel Hava Taşımacılık AŞ’nin kurulmasına yönelik sunumunun özet bilgileri şu şekilde oldu:

PAZAR DURUMU

İç hat seferlerinde başta İstanbul,Antalya,Ankara,İzmir olmak üzere büyük şehir bağlantılı pek çok hat da yılda 30 milyonun üzerinde yolcu Türk havayolu şirketlerince taşınmaktadır.

THY ve Anadolu Jet başta olmak üzere Onur Air,Sun Express, Pegasus ve Atlas Jet iç hat pazarını paylaşmaktadır.

İç hat pazarının henüz doyma noktasına ulaşmadığını biliyor olmamıza rağmen belli hatlarda bu havayolları ile rekabet edebilmek bugün için oldukça zordur.

Tokat’tan İstanbul’a, Zonguldak’tan Nigde’ye, Çorum’dan Diyarbakır’a veya Erzurum’dan Bilecik’e 1 saatte gitmek ise bugün mümkün değildir.

Bugün iç hat pazarında hizmet veren havayolu şirketlerinin filolarındaki uçaklar stol tipi havaalanlarına iniş yapamamaktadır.

Türkiye’de iç hat pazarının kullanılamayan bu segmenti bölgesel hava taşımacılığında karşımızda büyük bir fırsat olarak durmaktadır.

Uçuş noktası olarak iç pazarda diğer havayollarının uçamadığı noktalara uçabilmek rekabet anlamında çok önemli bir avantajdır.

Hedeflenen pazar da bu olmalıdır.

GÜÇLÜ YANLAR

Pazarın gerçek anlamda ilk bölgesel havayolu ve lideri olacağımızdan kurallarını belirleme yetkimiz en büyük gücümüz olacaktır. Süregelen köklü tur operatörü ilişkilerimiz bunun teminatıdır.

ZAYIF YANLAR

Bu gün itibarı ile belirlenebilecek bir zayıflığımız bulunmamaktadır.

FIRSATLAR

Halen stol tipi meydanların arttırılması çalışmaları devam eden pek çok ilimiz bulunmaktadır. Seçmiş olduğumuz iki uçak tipi bölgesel havacılıkta dünyada en çok talep gören iki uçak tipidir.

Geçmiş deneyimlerimiz kısa sürede başlangıç için düşünülen iki uçaklık filonun hızlı bir şekilde arttırılması gereğinin artacak taleple ortaya çıkacağını bize şimdiden söylemektedir.

TEHLİKELER

Henüz başlatılmış bir iş olmadığından tehlike de yoktur. Uçak seçimi kış şartları da dikkate alındığından tehlike arz eden bir durum yoktur. Dünyayı etkilemekte olan ekonomik kriz eğer aşılacaksa havayolu sektörü bu yönde en büyük yardımcı sektörlerin başında gelmektedir.

BAŞARININ ANAHTARI

Gereken resmi onayların alınması.

Deneyimli Yönetim; Kilit yönetim kadrosu

Pazarlama; Değerlendirmeleriniz olumlu olduğu taktirde uçuş operasyonları başlamadan derhal ön anlaşmalar tamamlanacaktır.

Hizmet Kalitesi; Güvenlik her zaman ilk önceliğimiz olacaktır.

Hizmetler; Uçuşların zamanında başlayıp tarifesine uygun yürümesinin müşterilerimiz için ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz.

Maliyet Odaklı olmak; Bunun da şirket ortakları ve bizler için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz

ŞİRKET BİLGİLERİ

Özetle, TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş Ortaklarının Sivil Havacılık Kuralları gereği tamamı ödenmiş sermaye miktarı olan 2,000,000.- USD sağlaması ile İstanbul merkezli olarak kurulacaktır.

ŞİRKET ORTAKLARI

Tokat İl Özel İdaresi, Sanayici iş adamları ve başka şehirlerde yerleşik Tokatlı iş adamlarından ve halkımızdan oluşacaktır.

KURULUŞ ÖZETİ

Kuruluş giderleri, Her iki uçağın kiralanma giderleri ve 3 aylık işletme giderleri karşılığı talep edilen sermaye miktarı olan 2,000,000 USD ve tedarikçilere ve SHGM ne verilecek olan 1,000,000 USD tutarında teminat mektubu gerekmektedir.

HİZMETLER

Hizmet Tanımı

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş başta Tokat olmak üzere şu anda özellikle Tokat ile aynı kaderi paylaşan 8 hava alanını başta olmak üzere hem  stol tipi hava alanlarını hem de uluslar arası trafiğe açık havaalanlarını kullanarak bölgesel bazda tarifeli iç hat taşımacılığı ve dış hat taşımacılığı yapacaktır. İç hatlarda Kuzey-Güney hatları birbirine bağlanırken dış hatlarda İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yaz ve kış döneminde başka merkezlerde dahil olmak üzere gidiş ve gelişlere bağlantı sağlanacaktır.

Yolcu analizleri havayolunu tercih eden yolcuların halen maliyetlere dikkat ettiğini bununla birlikte güvenlikten ve gidecekleri yere zamanında ulaşmaktan ödün vermedikleri yönündedir.

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş günümüz havayolu hizmetini talep eden yolcularının beklentilerini karşılayacaktır.

HİZMET REKABETİ

TOKAIR  BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş. olarak İlk yıl tüm hatlarda % 90 doluluk oranının yakalanacağına inanıyoruz. Filoya alınması planlanan uçaklar diğer havayollarının kullandığı uçaklara göre çok daha düşük maliyetli olduğundan fiyat ve kalite anlamında rekabet zafiyeti olmayacaktır. Homojen yapılı bir filo kullanmak teknik, eğitim ve bakım giderlerinin artmasını engelleyecek en önemli unsurdur. Odaklandığımız faaliyet tipleri dışına çıkılmayacağından maliyetlerin kontrolü en verimli şekilde yapılabilecektir.

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş Türkiye’nin ilk bölgesel havayolu olacaktır. Tanınmış tur operatörlerinin desteğini alma avantajı ve pazarda mevcut ihtiyacın tetikleyeceği talep avantajını kullanacaktır.

Ön çalışma esnasında görüşülen tur operatörlerinin gösterdiği ilgi yanında özellikle doğu Anadolu ve Karadeniz kaynaklı ihtiyaç bölgesel hava taşımacılığının ortalama 30 adet bölgesel uçak filosunu taşıyabilecek bir pazar olduğunu göstermektedir.

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş yönetimi havayolu kurma ve var olan havayolu şirketleri yönetiminde oldukça deneyimli otoritelerle iyi ilişkiler kuran ve geliştirebilen bir kadrodan oluşmaktadır.

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş kuruluşunda talebin yoğun olduğu hatlarda kapasitenin tur operatörleri ve bilet satış ağı ile doldurulmasına, kapasitenin belirli sezonlarda doldurulma sıkıntısı olan bazı hatlarda ise bilet satış ve tur operatörlerinin birlikte kullanılmasına ağırlık verilecek, dış hat bağlantıların ve karlı hatların verimli kullanılmasının sağlanması için uçuş saatleri trafik talebinin en yoğun olduğu saatlere endekslenecektir. Bu şekilde diğer havayolu ile ülkemize gelen turist ve yerli yolculara transit hizmeti de verilebilecektir.

IATA üyeliği için başvuruda bulunulacak ve yabancı havayolu şirketleri ile INTERLINE anlaşmaları yapılarak başta TOKAT ilimiz olmak üzere Avrupa’dan Tokat’a ve uçuş yapacağımız diğer illere direkt bilet satışı sağlanacaktır.

VIZYON

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş hedefleri:

Bölgesel pazara 2 ATR-72 veya Q400 model turboprop uçak ile girmek ve 1 yıl sonra filoyu 3 uçağa çıkartmak.

Türkiye’de yeni jenerasyon turboprop uçaklarla operasyon yapacak ilk havayolu şirketi olarak Tur operatörleri ve Havayolu şirketleri ile bir sinerji yaratarak en yüksek avantajı sağlamak.

Reklam tanıtım ve diğer giderleri çözüm ortaklarımızla paylaşmak yolu ile maliyet odaklı ama kaliteden taviz vermeyen bir havayolu olmak.

MISYON

Bölgesel pazarda gerçek bir ilk olarak yönetilebilen en yüksek Pazar payına ulaşmak, mevcut pazarı korurken yeni hatlara uçuş başlatmak ve buna uygun filo oluşturmak.

FELSEFE

Müşterilerimize  kaliteli hizmet sağlamak ve ancak uçuştan memnun ayrılan yolcuların yeni yolcular getireceğinin farkında olmaktır.

Müşterimiz hizmetimizin ana merkezini oluşturur. Havayolu sektörünün çalışkan üretken ve yaratıcı üyeleri ile çalışacağız.

ANA HEDEF

Ana hedefimiz kendi pazarımızı yaratmak ve karlılığımızı maksimize etmektir.

STRATEJİ

Pazarlama Stratejisi

Pazarlama tur operatörleri ve belli bilet satış noktaları aracılığı ile iç pazarda e-bilet olarak yapılacaktır. Tur operatörleri depozitlerini nakit olarak verecektir. Bölgesel medya kanalları tur operatörleri ile maliyet paylaşımı yöntemi ile kullanılacaktır.

Fiyatlama Stratejisi

Hat Maliyet analizlerine dayanarak ve rekabetçilerin aksiyonlarını izleyerek dalgalı bir fiyatlama yada sabit fiyatlama kararı verilecektir. Rekabetin olmadığı hatlar kar optimizasyonunu sağlamak için ayrı değerlendirilecektir.

Promosyon Stratejisi

Bölgesel hatlara yönelik olarak tanıtım reklamlarının bulunduğu uçak içi dergi kullanılacaktır. Bölgelerden gelecek taleplere göre (peri bacaları küçük kilim gibi) promosyonlar uçak içinde dağıtılabilir.

Dağıtım Stratejisi

Basılı bilet kullanılmayacaktır. Diğer yandan dış hatlar ve dış hat bağlantılı iç hatlarla ilgili olarak Inter line anlaşmalar yapılacağından ilgili havayolunun kullandığı bilet şekline göre farklılıklar olabilecektir.

UÇAK SEÇİMİ

Genel

ATR-72 ve Q400 tipi turboprop uçak tipi arasında seçim yapılacaktır. Pazarda istediğimiz dönem için hangisini tedarik edebiliyorsak tercihimiz o yönde olacaktır.

Her iki uçakta 68-78 kişi aralığında konfigüre edilebilmektedir.

Gerek ATR-72 gerekse Q400 bölgesel turboprop pazarının lideri ve bölgesel havayolları tarafından en fazla tercih edilen uçak tipleridir.

Performans

Bölgesel turboprop uçak pazarının en çok tercih edilen ve güvenilir uçakları ile ilgili karşılaştırmalı tablo aşağıda verilmiştir.  Bu uçaklarla ilgili daha detaylı bilgi

www.Q400.com ve www.atr.fr adreslerinden alınabilir.          

FİNANSAL BİLGİLER

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş. Fizibilite çalışması aylık uçak başına 250 Blok saat üzerinden ilk yıl 2 ikinci yıldan itibaren 3 uçaklık filoya göre yapılmıştır.

Ödenmiş sermaye 2 milyon USD nakit, 500,000 USD lik kısmı kati süresiz olacak şekilde SHGM ye verilmek üzere toplamda 1 milyon USD  teminat mektubu gerekmektedir.

Bölgesel havacılık bir ilk olacağı için hat maliyetleri detaylı olarak çalışılmış veriler SHGM tarifesi, DHMİ tarifesi ve Yer Hizmetleri veren firmalar ile bilgilerine dayanılarak tam ve eksiksiz çıkarılmak için büyük çaba sarf edilmiştir.

Maliyetler her hat için şimdilik aynı kar marjı eklenerek fiyatlandırılarak İç hatlarda taşıma yapan diğer havayollarının en düşük bilet fiyatları ile karşılaştırılmış ve bölgesel hava taşımacılığının karlı ve fizible olduğu ispatlanmıştır.

Bilet satışları başlamadan önce tur operatörlerinden alınacak olan nakit depozitler fizibiliteye yansıtılmamıştır. Bununla birlikte haftalık ya da 15 günlük vadelerle çalışma yapılacağından toplanacak olan depozitler uçuş operasyonlarında yedek kaynak olarak kısa süreli kullanılacaktır.

TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş. 2009 yılında 5 aylık operasyon sonunda 8,764,000 USD gelir ve % 5,1 lik vergi öncesi kâr marjı ile 444,350 USD kar etmektedir.

Aynı yıl 8 aylık dönem içinde 8,319,900 USD gider yapacak ve nakit olarak 1,440,000 USD uçak depoziti ödeyecektir. Bu depozit uçaklar iade edildiği zaman geri alınacaktır.

Beş yıllık hazırlanan fizibiliteye göre şartlar aynı kalır ve filoya yeni uçak eklenmez ise vergi öncesi kar marjı ve karlılıklar sırası ile;

%5,1     444,352$

%11,5   3,220,844$

%11,9   3,747,294$

%11,4   3,597,294$

%10,9   3,427,044$

Toplamda 5 yılda 14,436,827$ olacaktır.

İlk 5 yılında TOKAIR BOLGESEL Hava Taşımacılığı A.Ş. 97 kişiye direkt istihdam sağlayacaktır.

(Tokat Gazetesi)

TOKATLILAR HAVAYOLU ŞİRKETİ KURUYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın tokatlılar, Özdilek havlu fabrikasının sahibi Tokatlıdır. Bu konuyu niçin ona açmıyorsunuz. Kendisinin 1 ucagı var ve size uçak firması kuracak kadar da parası var. İşi bilen dostunuzla yola cıkarsanız yolu kolaylarsınız. hüzeyin Özdilegin Fabrikası BUrsadadır. Hadi bakalım kolay gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Mesajım direkt "Yolcu" rumuzlu felaket tellalına. Bu ülkede bir ilki deneyen herkese "yolcu" gibiler böyle garip yakıştırmalar yapmıştır. Tıpkı benim 1976'da uçak yapacağım dediğim zaman bana söyledikleri gibi. Ancak hepsinin dili 15 Ekim 1989 yılında saat 14.30'da boğazlarına aktı. O güldükleri ve alay ettikleri şahıs, kendi tasarım ve inşasını 9 yılda başardığı uçağını tescil ettirerek Türk Hava Sahasında 725 saat uçurmayı başardı. Sevgili Tokatlılar Cesaret ve gayret. Dikeceğiniz fidan elbette yeşerecek ve meyvesini verecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kafanın girmediyi yere bedenini sokmaya çalışma. Bu projenin hayal ürünü olduğunu neye dayanarak söylüyorsun. ABD ve AB üyesi onlarca ülkede bu uçaklardan binlerce ucuyor. Bu ülkelerin vatandaşlarının bindiği uçağa Türk yolcuların binmeğeceğini nerden biliyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu proje için emek sarfeden herkese bir havaci olarak tesekkur ediyorum. öncelikli olarak halkın pervaneli ucaklara önyargılı baktıgı hususunu hatırlatır bu konuda detaylı calısmaların yapılmasını tavsiye ederim,ayrıca bu tip ucakların turkiye de olmamasından dolayı ekip eğitimi, bakım masrafları vb konular daha maliyetli olacaktır ayrıca 5 ucak sartını da unutmamak lazım. sirketin ortaklık yapısıve zarar anında krize dayanma gücüde cok önemlidir kuvvetle muhtemeldir ki ilk yıl kar edemeyecektir, ayrıca destinasyonlarınızın teknık yapısı geregınce kısın dıvertler ya da sefer ıptalleri sıkca yasanacaktır ilaveten 2 ucaktan biri arıza yaptıgında yerine o limanlara ucacak baska firmada ucak lease edemeyecek olmanız da hesaba katılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yazık boş hayallerle kendilerini kandırıyorlar.hemde o uçaklara halkın bineceği yalanına da inanarak.bu planı projeyi hazırlayanlar herhalde hayal dünyasında yaşıyor olmalılar.saygıdeğer Tokatlılar bu proje tümüyle hayal mahsulü ve bu işe para yatıran en fazla iki yılda topu atar.benden söylemesi .LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tokat, Zonguldak, Gazi Paşa, Çanakkale, Bursa, Edremit başta olmak üzere ülkemizdeki STOL hava limanlarına uçuş yapar ilk veya son uçuşlarınıda yurt dışna yani çevre ülkelere bağlarsa Örneğin Bursadan Bulgaristana, Gazi paşadan Kıbrıs veya İsraile,Adanadan Iraka veya Suriyeye, Trabzondan Sochi veya tiflise, Erzurumdan irana vb çok başarılı olur. Bu işi ilk yapan bu işinde kaymağını yer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aslında A318 bu işi rahtça görür diye düşünüyorum. THY veya diğer havayolları neden bu işe hala girmiyorlar merak ediyorum. Sadece Tokat için değil. Büyük potansiyel var diye düşünüyorum. Bu tür uçaklar gelirse diğer iller de havaalanı sahibi olmak için harekete geçerler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Girişim alkışlanır.Ama bu rapor fazla profesyonel değil. Uçak uçmak ile para kazanır.Uçtukcada para harcar.Bu garip dengede ise kar etmek hatta başa baş gelmek bile bir beceri bir hüner ister.Burada yazılanlar pek gerçekci değil. Uçak iki kere istanbula gidip gelip kalan zamanda yatarsa adamın başına kara deve gibi çöker. Hani bunun tekniği,Eğitimi nerede, bunlar kuruşlandırıldımı ? Personeliyle beraber uçak kiralayacaklar ise bu taahhütün altına nasıl girecekler. Reklam,promosyon, ikramı bir kenara koyalım bu bütçe ile bunlar olamaz.Eğer uçağın uçması için iki pilot iki hostes bir teknisyen yeter. Diyorlarsa Aldanıyor veya aldatılıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yorumlar çok guzel ve seviyeli...Bilirkişilerin ağızlarından çıktığı belli.Bu şekilde yapılan yorumlarla havacığımızın ilerleyeceği kanısındayım.Yorum yapanların emeklerine saglık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tokat havalimanı merkeze çok uzak yeni bir havalimanımı yapacaklar acaba bu uçaklar için? ayrıca atr üreticisi İtalya-fransa, fransızlar bize soykırımcı demiyor muydu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000