08 Haziran 2008, Pazar 07:49:09

Sabiha Gökçen'deki fiyat artışını savundu

Akşam Gazetesi Yazarı Tolga Turgut, Sabiha Gçkçen Havalimanı'nın yeni sahipleri LİMAK ve ortaklarının terminali devir aldıktan sonra yaptıkları fiyat artışını savundu. İşte Tolga Turgut'un yapılan artışla ilgili gerekçeleri.

Geçtiğimiz ay işletmesi yap-işlet-devret modeli ile Limak-GMR-MAHB konsorsiyumunun oluşturduğu İSG şirketine devredilen Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolculara doğrudan yansıyan hizmetlerde fiyat artışları söz konusu.

Bazı sektör dışı yazarlar konuyu geçtiğimiz günlerde köşelerine taşıdılar. Duyarlılıklarında haklılar ancak modernleşme ve geliştirme yatırımları yapılsın diye ihale edilen havalimanlarında kaçınılmaz olarak fiyat artışları olacaktır. Havalimanlarında çoğu gelir kalemine ait tavan fiyatlar DHMİ (Devlet Havalimanları Meydan İşletmeleri) tarafından belirlenir. Bu durumda Sabiha Gökçen istese bile Atatürk Havalimanı'ndan daha pahalı olamaz.

Eski yönetimce Sabiha Gökçen aktif hale gelsin diye otopark dahil tüm hizmetlere promosyonel fiyatlar uygulanıyordu. Hatta Pegasus Havayolları yolcularına 2 sene boyunca bedava otopark hizmeti verdiler. Ancak ihale sonucunda işletmeyi üstlenen İSG tarafından bu havalimanımız artık daha ticari olarak işletilecektir.

İSG, devir sonrası bu fiyat artışlarını bir anda astronomik olarak değil de kademeli olarak uygulamalı bence. Ticari demek hemen fiyat arttırmak değil, arz-talep dengesinde optimum verimliliği yakalamaktır. Yeri gelir bedava hizmet veya ürün de verirsiniz. 2001 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı açılmadan, haftada 20 uçuş için Öger Tur ile el sıkışmış, havalimanındaki tüm hizmetler için ortalama yüzde 25 indirimli bir pakette anlaşmıştık. Öger Grubu ilave olarak, satış sistemlerini kurmak üzere 2 yıl boyunca kira bedeli olmayan 2 adet 25 metrekarelik ofis talep etti. Dönemin pazarlama direktörü olarak ben onayladım, ancak genel müdür kimseye bedava ofis yok dediğinde anlaşmayı kaybettik. Aslında talepleri toplam paketteki indirimi sadece yüzde 4 civarında artırıyordu. Aradan 2 yıl geçtiğinde aynı zihniyet, bir sürü hizmeti gerektiğinde bedava vermeyi kabul etmiş, ancak günlük bakkal tüccarlığı ile müşteriler küstürülmüş, konjonktür değişmişti. Ve havalimanı özelleştirildi…Kıssadan hisse...

Eminim ki Limak-GMR-MAHB konsorsiyumu daha ticari ve orta-uzun vadeli planlarla Sabiha Gökçen'i hak ettiği yere getirecektir.

 

Tolga Turgut/Akşam

 

Sabiha Gökçen'deki fiyat artışını savundu

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000