01 Ekim 2012, Pazartesi 15:39:56

SABİHA GÖKÇEN'DE KULEDEN PİLOTA HAYATİ TALİMAT

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pisteki bir başka uçağı ve follow me aracını görerek pas geçen Pegasus Havayolları pilotunun kahraman gibi gösterilmesi kontrolörleri rahatsız etti.
  • Demekten kendimi alamadım ! Bu yorumları yapanların bir kısmı havacı mı ahiden yoksa havacılık köşesi olan gazetecileri okuyarak mı havacı oldular ? Continue Approach demese havada asılı mı kalacakmış. Bu soruyu soruyorsan ve de ciddiysen Allah rızası için herkesin selameti için bu mesleği bırak da git pazarlarda limon, penye don filan sat ! O ifade gereksiz olup tüm olay bitmiştir, aslında kuleye de gerek yoktur, pilotlar kafasına göre uçabilir sence değil mi ? Yok yok dur sen gitme, senin gibiler sektörü doldurdu, iyisi mi ben gidip limon veya penye don satayım pazarlarda !!!
  • noktalı yeri yorumuma göre doldurun artık.SAW da tow prosedurunden hiiic haberin yok biir... tow prosedurunde kule haberleşmesi tow opertorune veya follow me operatorune verilmiştir... ikii tow sırasında olan bir durumun kulenin haberi dışında olması mümkün degil cunku zaten follow me opertorleri tarafından kontrol edilir ve onların VHF dışında bir telsiz sistemi kullanarak haberleşme olanakları var üüüççç... birde herşey bi yana GSM diye bişe var döört... sadece kendini akıllı sananlara ne denir sen bilirsin nede olsa sadece sen akıllısın noktaları tamamlarsın artık...
  • Amaç ortalığı bulandırmak olunca butür yorumlar yazmak da en iyi alternatif oluyor galiba. Çok bilen arkadaşım anladık senin bilgin çok da , arada bir de açıp doküman falan okusan fena olmaz hani. Mesela ICAO Doc 4444 Annex 11, annex2 ........ Aç bak bakalım "continue approach" ne anlama geliyormuş, ne zaman kullanılırmış. Ya da istersen boşver kim uğraşacak şimdi diyorsan; bu ehvenişer görüşlerini ICAO'ya gönder ki onlarda kitaplarına dahil etsinler ve tüm dünya faydalanabilsin . :)))) Her iki taraf da görevini yapmış ve bunun sonucu olarak da uçuş emniyetli birşekilde devam etmiş. Doğru. Zaten olması gerekenler bunlar. Çoğunluğun dediği gibi görev, kahramanlık değil. Ama unutulmaması lazım ki görev de olsa işini iyi yapan insanları biraz da taltif etmek lazım. Ceza kadar, ödül de hayatın bir parçası . Kalın sağlıcakla
  • Bu profesyonel kuleciler yaklaşmadaki uçaklara "continue approach" talimatını verenlerdi değil mi? Uçakların havada asılı kalıp yaklaşmayı askıya alma ihtimalleri varmış gibi :) Herkes dinlesin, başka yerde duyamazsınız dünyada.
  • bu haber ve yorumları okuyan ATC ve pilotlar gülüyordur sadece.iststatus.com da dinliyorum bazen canlı telsiz konuşmalarını.millet işinde gücünde.hepsi profesyonel insanlar.pas geçmek çok ama çok normal bir olay.asıl yanlış bunun magazin tarzı haber yapılması.sakin olun.tartışmayın arkadaşlar.
  • Bırakın bu işleri ya herkes işini yapmış yok kahramanmış vs vs nedir bu böle
  • Haber yayınlanmadan önce ilgili basın organı Pegasus ile temas kurup bilgi almak istemiş. Şirket bunun sıradan bir durum olduğunu, ortada haber durumu olmadığını sözlü olarak bildirmiş. Haber sonrasında da Pgs basın açıklaması yaparak, ortada kahramanlık bir durum olmadığını, havacılıkta sık rastlanan durumlardan biri olduğunu bildirmişti. Şimdi aynı olay, hem de böyle bir havacılık haber sitesinde niye yeniden bir "haber"miş gibi yer alıyor onu anlayamıyorum.
  • Ya sırf Pegasus düşmanlığı olsun diye yazanlar önce olaydan sonra Pegasus' un yaptığı açıklamayı okuyup utansınlar. Açılamada kahraman pilot filan denilmiyor, aksine kule tarafından uçak pas geçirilmiştir deniliyor. İnsanda biraz utanma olur ya. http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/pegasustan-aciklama.html
  • Uçaklar gerektiğinde pas geçer ve en sık rastlanan sebep de bu örnekte olduğu gibi ''pist ihlali'' durumlarıdır.Pas geçme,yaklaşmanın safhalarından biridir...her yaklaşma inişle sonuçlanmak zorunda değildir.Havacılık açısından son derece basit bir olayın bu kadar abartılmasını anlamak mümkün değil.Bir bardak suda fırtına kopartılmış.Aslında pas geçme olaylarının haber niteliği bile yoktur.
  • Tow yapan ucak ceker surucusune bir telsiz vermek veya ucakceker aracina bir sabit telsiz takmak yer ekibinin aklina gelmiyormu aceba!!!! PILOTLAR HER HAVA SARTINDA KAHAMANDIR..............................

Sabiha Gökçen Havaalanı apronundaki 26 numaralı park pozisyonunda bulunan Pegasus Hava Yolları`na ait `TC-AAL` kuyruk numaralı uçağın, bakım amacıyla karşı aprondaki teknik hangara çekilmesi sırasında olası bir faciayı kulenin önlediği ortaya çıktı.

Onlarca yolcunun yüreklerini ağızlara getiren olay aslında şöyle gerçekleşti:

24 Eylül tarihinde follow me aracı eşliğinde towing yapılacak uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı pistini katetmek için kuleden izin istedi ve pisti katetmek için izin aldı. Bu esnada Pegasus Havayolları’na ait PGT 159 sefer sayılı uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmek üzere yaklaşma yaparken, söz konusu towing yapılan uçaktan dolayı, kule tarafından iniş izni verilmeden yaklaşmaya devam etmesi talimatı verildi.

Sonrasında towing yapılan uçak pistte aniden durakladı.  Hava trafik kontrolörü katedişi hızlandırarak pisti temizlemek için towing aracıyla iletişim kurmaya çalıştı ancak araçta telsiz olmadığı için irtibat kurulamadı. Hava trafik kontrolörü de bu durumda yapılması gereken son derece basit bir havacılık usülünü devreye soktu ve yaklaşan bir başka Pegasus Havayolları uçağına, piste 2 mil mesafe kala pas geçme talimatı verildi. Pilot da kulenin talimatı doğrultusunda pas geçti ve bu sırada pistteki uçak ve araçlar pisti terk etti.

Kulenin uyarısıyla facia olabilecek olay riskli hale gelmeden önlenirken, bazı basın yayın organlarında sözkonusu olay sonrası pilotun kahramanca hamlesi sonucu pistte facianın eşiğinden dönüldü şeklinde haberler yer almıştı. Bu detayların ortaya çıkmasıyla pilotun normal prosedür gereği kulenin talimatını uyguladığı ve pisti  pas geçtiği ortaya çıkmış oldu.

Bazı hava trafik kontrolörleri de bu olayda pilotun kule talimatıyla hareket ettiğini ve pilotun kahraman ilan edilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.

©AirportHaber.com

SABİHA GÖKÇEN'DE KULEDEN PİLOTA HAYATİ TALİMAT

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Aboov ~ 12 yıl önce
Demekten kendimi alamadım ! Bu yorumları yapanların bir kısmı havacı mı ahiden yoksa havacılık köşesi olan gazetecileri okuyarak mı havacı oldular ? Continue Approach demese havada asılı mı kalacakmış. Bu soruyu soruyorsan ve de ciddiysen Allah rızası için herkesin selameti için bu mesleği bırak da git pazarlarda limon, penye don filan sat ! O ifade gereksiz olup tüm olay bitmiştir, aslında kuleye de gerek yoktur, pilotlar kafasına göre uçabilir sence değil mi ? Yok yok dur sen gitme, senin gibiler sektörü doldurdu, iyisi mi ben gidip limon veya penye don satayım pazarlarda !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknisyene camur atan ... ~ 12 yıl önce
noktalı yeri yorumuma göre doldurun artık.SAW da tow prosedurunden hiiic haberin yok biir... tow prosedurunde kule haberleşmesi tow opertorune veya follow me operatorune verilmiştir... ikii tow sırasında olan bir durumun kulenin haberi dışında olması mümkün degil cunku zaten follow me opertorleri tarafından kontrol edilir ve onların VHF dışında bir telsiz sistemi kullanarak haberleşme olanakları var üüüççç... birde herşey bi yana GSM diye bişe var döört... sadece kendini akıllı sananlara ne denir sen bilirsin nede olsa sadece sen akıllısın noktaları tamamlarsın artık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Profesyonel olmaya gerek yok ki? ~ 12 yıl önce
Amaç ortalığı bulandırmak olunca butür yorumlar yazmak da en iyi alternatif oluyor galiba. Çok bilen arkadaşım anladık senin bilgin çok da , arada bir de açıp doküman falan okusan fena olmaz hani. Mesela ICAO Doc 4444 Annex 11, annex2 ........ Aç bak bakalım "continue approach" ne anlama geliyormuş, ne zaman kullanılırmış. Ya da istersen boşver kim uğraşacak şimdi diyorsan; bu ehvenişer görüşlerini ICAO'ya gönder ki onlarda kitaplarına dahil etsinler ve tüm dünya faydalanabilsin . :)))) Her iki taraf da görevini yapmış ve bunun sonucu olarak da uçuş emniyetli birşekilde devam etmiş. Doğru. Zaten olması gerekenler bunlar. Çoğunluğun dediği gibi görev, kahramanlık değil. Ama unutulmaması lazım ki görev de olsa işini iyi yapan insanları biraz da taltif etmek lazım. Ceza kadar, ödül de hayatın bir parçası . Kalın sağlıcakla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aşırı profesyonel bile olabilirler. ~ 12 yıl önce
Bu profesyonel kuleciler yaklaşmadaki uçaklara "continue approach" talimatını verenlerdi değil mi? Uçakların havada asılı kalıp yaklaşmayı askıya alma ihtimalleri varmış gibi :) Herkes dinlesin, başka yerde duyamazsınız dünyada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
bu haber ve yorumları okuyan ATC ve pilotlar gülüyordur sadece.iststatus.com da dinliyorum bazen canlı telsiz konuşmalarını.millet işinde gücünde.hepsi profesyonel insanlar.pas geçmek çok ama çok normal bir olay.asıl yanlış bunun magazin tarzı haber yapılması.sakin olun.tartışmayın arkadaşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kahramana aferim ~ 12 yıl önce
Bırakın bu işleri ya herkes işini yapmış yok kahramanmış vs vs nedir bu böle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haber bile değil... ~ 12 yıl önce
Haber yayınlanmadan önce ilgili basın organı Pegasus ile temas kurup bilgi almak istemiş. Şirket bunun sıradan bir durum olduğunu, ortada haber durumu olmadığını sözlü olarak bildirmiş. Haber sonrasında da Pgs basın açıklaması yaparak, ortada kahramanlık bir durum olmadığını, havacılıkta sık rastlanan durumlardan biri olduğunu bildirmişti. Şimdi aynı olay, hem de böyle bir havacılık haber sitesinde niye yeniden bir "haber"miş gibi yer alıyor onu anlayamıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
falcon ~ 12 yıl önce
Ya sırf Pegasus düşmanlığı olsun diye yazanlar önce olaydan sonra Pegasus' un yaptığı açıklamayı okuyup utansınlar. Açılamada kahraman pilot filan denilmiyor, aksine kule tarafından uçak pas geçirilmiştir deniliyor. İnsanda biraz utanma olur ya. http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/pegasustan-aciklama.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rixen ~ 12 yıl önce
Uçaklar gerektiğinde pas geçer ve en sık rastlanan sebep de bu örnekte olduğu gibi ''pist ihlali'' durumlarıdır.Pas geçme,yaklaşmanın safhalarından biridir...her yaklaşma inişle sonuçlanmak zorunda değildir.Havacılık açısından son derece basit bir olayın bu kadar abartılmasını anlamak mümkün değil.Bir bardak suda fırtına kopartılmış.Aslında pas geçme olaylarının haber niteliği bile yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havaci ~ 12 yıl önce
Tow yapan ucak ceker surucusune bir telsiz vermek veya ucakceker aracina bir sabit telsiz takmak yer ekibinin aklina gelmiyormu aceba!!!! PILOTLAR HER HAVA SARTINDA KAHAMANDIR..............................

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000