07 Şubat 2010, Pazar 15:30:32

PİLOTLARA VAR KABİN EKİBİNE YOK!

Pegasus Havayolları’nı derinden sarsan genç kabin memurunun ölümü bir soruyu da beraberinde getirdi…
  • hasta ol uçusa gitme bak bakalım ay sonunda ne oluyor maaşına ... ne sağlık kontolü nrmalde doktor rpor verecek olsa aman abi yapma yakma maaşı diyorsun..para yok kontrol yok
  • arkadaşlar biz ne dersek diyelim maalesef kaptanlara göre herzaman kompleks yapıyoruz şeklinde anlaşılıyor durum.nekadar anlatırsak anlatalım herkes anlamak istediği gibi anlayıp yorumluyor.
  • Bırakın periodik kontrolü herhangi bir şekilde hasta olsak alandaki şirketin belirlediği ne doktoru olduğunu bile bilmediğimiz bir doktora gitmemiz söyleniyor. Havaalanına gelebilecek durumda olsak heralde uçuşumuza tıpış tıpış giderdik değil mi? Devlet hastanesine gidip rapor alıyoruz bir de gidip havaalanındaki doktordan rapor almak durumunda kalıyoruz.. Evde yatıp dinlenmemiz gerekirken bunların peşinde koşuyoruz.. Hasta mı oldun, al sana cezası 2 günün üzerindeyse raporun maaşın da kesiliyor kesilen maaşın tamamını geri alamıyorsun.. Periodik kontrolmüş kendinizi kandırmayın.. Gerekli mi EVET ama şirketler sözümona özel sağlık sigortasını elimize veriyorlarHastaOlduğumuzdaBileDoğruDüzgünMuayneOlupEvimizeGidipDinlenmemizeİzinVermiyorlar!
  • Neden mi? , lütfen bu sorum pilotlara - "son 3 yıl içinde kaç pilot arkaşınız kanser ve kalp problemleri ile vefat etti?" Eğer periyodik muayene aralıkları yine eskisi gibi 40 yaş üstü yılda iki defa olsaydı eminim ki bu vefat eden pilotlarımızın en az yarısını kaybetmeyecektik. SHGM tarafından Apronda araç kullanlardan bile sağlık raporu yetkili Havacılık Tıp Merkezlerinden istenmesine rağmen ATC lerin sağlık raporunun Devlet Hastanelerinden alınmasını kabul etmesinin nedeni nedir?? Bütün bu uçuş emniyetini ilgilendiren personelin (Pilot, ATC, Kabin memuru, Teknisyen v.b.işe giriş ve periyodik ) muayenelerle ilgili düzenlemelerinin SHGM tarafından ivedilikle yapılması gerekir.
  • Türkiye'de de buna bir örnek vermek istersek, Akciğer röntgeni JAR-FCL 3de periyodik muayenlerde yer almamasına rağmen ülke koşulları nedeniyle 2005 yılına kadar her muayenede 2005 sonrası da SGHM Havacılık Tıp Bölümü tarafından Class 1 ve Class 2 de belirli zaman aralıklarıyla yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Çoğu havayolu şirketi fazla muayene parası ödememek için, çoğu pilot da -"aman fazla muayene olmayalım , bir problem çıkar, uçuş kesilir" kaygılarıyla bu yeni düzenlemeye çok bayılmışlardır. Ama bu periyodik muayenelerin bu şekilde azalması ne yazık ki aleyhlerine olmuştur ama maalesef ne havayolu şirketleri ne de pilotlar durumun vahametini hala görmemektedirler?
  • JAR-FCL 3 e göre Pilotların muayeneleri(Class 1) 2006 yılına kadar 40 yaşa kadar yılda bir 40 yaş sonrası yılda 2 yapılıyordu, Avrupa kendi yaşam ve sağlık standartlarına göre bunu yeniden düzenledi ve pilotların periyodik muayeneleri 60 yaşa kadar yılda 1, 60 yaş sonrası yılda 2 oldu. JAR- FCL 3 de bu muayene periyotları ve içerikleri en az bu kadar olması gerektiği şeklindedir, bu periyotlar ve muayene içeriklerine ülkelerin yaşam ve sağlık koşullarına göre ilaveler yapılabilir, bunu da her ülkenin Sivil Havacılık Otoritesi düzenler, nitekim bazı Avrupa ülkeleri bu yoruma dayanarak kendi düzenlemelerini yapmışlardır. Örneğin Hollanda, burada (class1) pilotlarda 60 yaşına kadar yılda 1 olan periyodik muayene 50 yaşına kadar çekilmiştir.
  • Peki bu THY'nin yapmış olduğu periyodik muayenelerde tüm kabin memurları sağlıklı mı bulunmuştur?Ya diğer havayolları ? onlar da THY'dan beter bir durumdadırlar. Kabin memuru muayenelerinden çok kısa bahsettikten sonra ATC (hava trafik kontrolörlerine) gelelim. Uçuş emniyeti ile ilgili en önemli görevi olan meslek grubu. Ya onlar işe ilk girişte ya da periyodik muayenelerini nerlerde hangi koşullarda yaptırıyorlar??SHGM, ATC'lerin işe ilk girişte ve periyodik muayene olmasını zorunlu tutuyor ama nerede???hangi hastanelerde??ATC 'Nin bu kadar uçuş emniyeti ile ilgili önemli bir görevi varken SHGM'den yetkili Havacılık Tıp Merkezlerinde değil DEVLET HASTANELERİNDE muayene olmaktadırlar, hem de uyduruğun en uyduruğu şeklinde...
  • THY kabin memuru işe ilk girişinde çok detaylı muayene ve tetkikler istemesine rağmen (görme alanı muayenesi dışında Class 2 pilot muayenesi yapılır) diğer havayolu şirketlerinde bir çok tahlil ve psikiyatri muayenesi yapılmaz. Aslında kabin memurlarına ikram servisi ile de uğraştıkları için hem işe ilk girişte hem de periyodik olarak portör muayenesi yapılması gerekir. Bunlar yapılıyor mu? Hayır. Kabin memurlarına periyodik muayene var mı? Hayır. Normalde tüm işyerlerinde her yıl tüm personele periyodik muayene yapılması iş kanuna göre zorunludur. Hangi havayolu şirketi kabin memurlarına periyodik muayene yaptırtmaktadır ??? Sendikanın zoru ile 2 yıl önce THY kendi iş yeri doktorlarına uyduruk bir periyodik muayene yaptırmıştır.
  • Pilotların muayeneleri uluslararası kurallar(ICAO ve JAR-FCL3) gereği SHGMnün talimatları doğrultusuyla yetkili havacılık tıbbı merkezlerinde yapılmaktadır. Uluslararası kuralların zorunluluğu olmasa pilot muayeneleri herhalde kabin memuru muayenelerinden farksız olurdu.Yine SHGM'nün talimatıyla kabin memuru,dispeçer ve load masterlar için de işe ilk girişte bu yetkili merkezlerde muayene olma zorunluluğu vardır. Ama dispeçer ve load master için muayene kriterleri olmasına rağmen kabin memurları için muayenelerle ilgili herhangi bir kriter yoktur.
  • Birkaç yorum dışında maalesef olay kabin kokpit kavgasına dönüşmüş çok üzücü.. Herkesin öncelikle şunu düşünmesi gerekir uçuş emniyeti ile ilgili tüm görevlerde çalışan personelin (pilot, kabin memuru, hava trafik kontrolörü, dispeçer, load master, uçak bakım teknisyeni) belirli aralıklarla sağlık muayenelerine girmesi gerekir.Nedenine gelince bu tip görevlerdeki personelin direkt ya da indirekt olarak uçuş emniyetine etkisi vardır. Ayrıca kabin memurları ve pilotlar aynı basınç, yükseklik ve radyasyon ortamlarında çalışmaktadırlar.Yaptıkları işler/görevleri farklı olabilir ama ortam koşulları aynıdır.Bir yorumda pilot ölürse önemli ama kabin memurundan çok var ölürse önemsiz gibi bir yorum var, bu yorumu yapana diyecek kelime bulamıyorum

Önceki akşam göğsündeki ağrı nedeniyle gittiği hastane kapısında hayatını kaybeden genç kabin memuru Oral Avcı, akıllara yeni bir soruyu getirdi.

Havayollarında görev yapan pilotların düzenli olarak sağlık kontrolünden geçiyor olması kabin memurlarının ise bu kontrole dahil edilmemesi ‘kabin memurlarının sağlık kontrolüne ihtiyacı yok mu’ sorusunu gündeme taşıdı.

Havayolu şirketleri, bünyelerinde çalıştırdıkları pilotları periyodik olarak baştan aşağı sağlık kontrolünden geçiriyor. Bu işleyiş, pilotların yaşları ve sağlık durumlarındaki bozulma sürecinde sıklaşabiliyor. Kontrollerde, olası bir sağlık sorunun önceden tespiti ve tedavisi amaçlanarak uçuş sırasında pilotların sorun yaşamaması hedefleniyor.

Ancak pilotlar kadar havada kalan ve yolculara hizmetin yanı sıra uçuş sırasındaki sorunların çözümüne ön ayak olan kabin memurları bu tür bir sağlık kontrolünden geçirilmiyor.

Bu uygulama, ‘pilot sağlık problemi yaşadığında bütün yolcuları ilgilendirirken, kabin memurunun yaşayacağı sağlık problemi sadece kendi hayatını tehdit ediyor’ kanısını akıllara getiriyor.

Düzenli olarak sağlık kontrolünden geçen pilotlar için uygulanan sistemin doğruluğu tartışılmaz ancak kabin memurlarının bu tür bir sağlık taramasından geçirilmiyor olmaları tartışmaya açık bir başka konu.

©AirportHaber Özel

PİLOTLARA VAR KABİN EKİBİNE YOK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (70)

Misafir ~ 14 yıl önce
hasta ol uçusa gitme bak bakalım ay sonunda ne oluyor maaşına ... ne sağlık kontolü nrmalde doktor rpor verecek olsa aman abi yapma yakma maaşı diyorsun..para yok kontrol yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadaşlar biz ne dersek diyelim maalesef kaptanlara göre herzaman kompleks yapıyoruz şeklinde anlaşılıyor durum.nekadar anlatırsak anlatalım herkes anlamak istediği gibi anlayıp yorumluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bırakın periodik kontrolü herhangi bir şekilde hasta olsak alandaki şirketin belirlediği ne doktoru olduğunu bile bilmediğimiz bir doktora gitmemiz söyleniyor. Havaalanına gelebilecek durumda olsak heralde uçuşumuza tıpış tıpış giderdik değil mi? Devlet hastanesine gidip rapor alıyoruz bir de gidip havaalanındaki doktordan rapor almak durumunda kalıyoruz.. Evde yatıp dinlenmemiz gerekirken bunların peşinde koşuyoruz.. Hasta mı oldun, al sana cezası 2 günün üzerindeyse raporun maaşın da kesiliyor kesilen maaşın tamamını geri alamıyorsun.. Periodik kontrolmüş kendinizi kandırmayın.. Gerekli mi EVET ama şirketler sözümona özel sağlık sigortasını elimize veriyorlarHastaOlduğumuzdaBileDoğruDüzgünMuayneOlupEvimizeGidipDinlenmemizeİzinVermiyorlar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neden mi? , lütfen bu sorum pilotlara - "son 3 yıl içinde kaç pilot arkaşınız kanser ve kalp problemleri ile vefat etti?" Eğer periyodik muayene aralıkları yine eskisi gibi 40 yaş üstü yılda iki defa olsaydı eminim ki bu vefat eden pilotlarımızın en az yarısını kaybetmeyecektik. SHGM tarafından Apronda araç kullanlardan bile sağlık raporu yetkili Havacılık Tıp Merkezlerinden istenmesine rağmen ATC lerin sağlık raporunun Devlet Hastanelerinden alınmasını kabul etmesinin nedeni nedir?? Bütün bu uçuş emniyetini ilgilendiren personelin (Pilot, ATC, Kabin memuru, Teknisyen v.b.işe giriş ve periyodik ) muayenelerle ilgili düzenlemelerinin SHGM tarafından ivedilikle yapılması gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Türkiye'de de buna bir örnek vermek istersek, Akciğer röntgeni JAR-FCL 3de periyodik muayenlerde yer almamasına rağmen ülke koşulları nedeniyle 2005 yılına kadar her muayenede 2005 sonrası da SGHM Havacılık Tıp Bölümü tarafından Class 1 ve Class 2 de belirli zaman aralıklarıyla yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Çoğu havayolu şirketi fazla muayene parası ödememek için, çoğu pilot da -"aman fazla muayene olmayalım , bir problem çıkar, uçuş kesilir" kaygılarıyla bu yeni düzenlemeye çok bayılmışlardır. Ama bu periyodik muayenelerin bu şekilde azalması ne yazık ki aleyhlerine olmuştur ama maalesef ne havayolu şirketleri ne de pilotlar durumun vahametini hala görmemektedirler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
JAR-FCL 3 e göre Pilotların muayeneleri(Class 1) 2006 yılına kadar 40 yaşa kadar yılda bir 40 yaş sonrası yılda 2 yapılıyordu, Avrupa kendi yaşam ve sağlık standartlarına göre bunu yeniden düzenledi ve pilotların periyodik muayeneleri 60 yaşa kadar yılda 1, 60 yaş sonrası yılda 2 oldu. JAR- FCL 3 de bu muayene periyotları ve içerikleri en az bu kadar olması gerektiği şeklindedir, bu periyotlar ve muayene içeriklerine ülkelerin yaşam ve sağlık koşullarına göre ilaveler yapılabilir, bunu da her ülkenin Sivil Havacılık Otoritesi düzenler, nitekim bazı Avrupa ülkeleri bu yoruma dayanarak kendi düzenlemelerini yapmışlardır. Örneğin Hollanda, burada (class1) pilotlarda 60 yaşına kadar yılda 1 olan periyodik muayene 50 yaşına kadar çekilmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Peki bu THY'nin yapmış olduğu periyodik muayenelerde tüm kabin memurları sağlıklı mı bulunmuştur?Ya diğer havayolları ? onlar da THY'dan beter bir durumdadırlar. Kabin memuru muayenelerinden çok kısa bahsettikten sonra ATC (hava trafik kontrolörlerine) gelelim. Uçuş emniyeti ile ilgili en önemli görevi olan meslek grubu. Ya onlar işe ilk girişte ya da periyodik muayenelerini nerlerde hangi koşullarda yaptırıyorlar??SHGM, ATC'lerin işe ilk girişte ve periyodik muayene olmasını zorunlu tutuyor ama nerede???hangi hastanelerde??ATC 'Nin bu kadar uçuş emniyeti ile ilgili önemli bir görevi varken SHGM'den yetkili Havacılık Tıp Merkezlerinde değil DEVLET HASTANELERİNDE muayene olmaktadırlar, hem de uyduruğun en uyduruğu şeklinde...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY kabin memuru işe ilk girişinde çok detaylı muayene ve tetkikler istemesine rağmen (görme alanı muayenesi dışında Class 2 pilot muayenesi yapılır) diğer havayolu şirketlerinde bir çok tahlil ve psikiyatri muayenesi yapılmaz. Aslında kabin memurlarına ikram servisi ile de uğraştıkları için hem işe ilk girişte hem de periyodik olarak portör muayenesi yapılması gerekir. Bunlar yapılıyor mu? Hayır. Kabin memurlarına periyodik muayene var mı? Hayır. Normalde tüm işyerlerinde her yıl tüm personele periyodik muayene yapılması iş kanuna göre zorunludur. Hangi havayolu şirketi kabin memurlarına periyodik muayene yaptırtmaktadır ??? Sendikanın zoru ile 2 yıl önce THY kendi iş yeri doktorlarına uyduruk bir periyodik muayene yaptırmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pilotların muayeneleri uluslararası kurallar(ICAO ve JAR-FCL3) gereği SHGMnün talimatları doğrultusuyla yetkili havacılık tıbbı merkezlerinde yapılmaktadır. Uluslararası kuralların zorunluluğu olmasa pilot muayeneleri herhalde kabin memuru muayenelerinden farksız olurdu.Yine SHGM'nün talimatıyla kabin memuru,dispeçer ve load masterlar için de işe ilk girişte bu yetkili merkezlerde muayene olma zorunluluğu vardır. Ama dispeçer ve load master için muayene kriterleri olmasına rağmen kabin memurları için muayenelerle ilgili herhangi bir kriter yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Birkaç yorum dışında maalesef olay kabin kokpit kavgasına dönüşmüş çok üzücü.. Herkesin öncelikle şunu düşünmesi gerekir uçuş emniyeti ile ilgili tüm görevlerde çalışan personelin (pilot, kabin memuru, hava trafik kontrolörü, dispeçer, load master, uçak bakım teknisyeni) belirli aralıklarla sağlık muayenelerine girmesi gerekir.Nedenine gelince bu tip görevlerdeki personelin direkt ya da indirekt olarak uçuş emniyetine etkisi vardır. Ayrıca kabin memurları ve pilotlar aynı basınç, yükseklik ve radyasyon ortamlarında çalışmaktadırlar.Yaptıkları işler/görevleri farklı olabilir ama ortam koşulları aynıdır.Bir yorumda pilot ölürse önemli ama kabin memurundan çok var ölürse önemsiz gibi bir yorum var, bu yorumu yapana diyecek kelime bulamıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000