11 Nisan 2010, Pazar 11:15:52

PEGASUS'UN KIZLARI!

Gazete Habertürk yazarı Nazenin Tokuşoğlu, Pegasus'un uçak isimlerinin neden hep dişi isimler olduğu Ali Sabancı'ya sormuş İşte Tokuşoğlu'nun yazısı...
  • Zirvedeyken birçok insanın 3 maymunu oynadığı yerde O, yüreğinin sesine kulak verebilecek kadar vicdan sahibi bir insan,bir baba.Yolunuz açık başarılarınız daim olsun Sayın Ali Sabancı.
  • Ben uçmakdan bahsetmiyorum ki ben çalişanından bahsediyorum adam onlara çay şeker vermiyor diye bir de ucuz diyorsunuz ama sabahları Antalya Ercan uçuşlarında buyurum kontuarlara gelinde seyreleyin cümbüşü kavga gürültüyü. Doğru ucuz ama eti sert beyfendi sen uçmaya devam et taki onlar sana bıktırana kadar ne de olsa az kalmış :)
  • yuru alicim seni kim tutar optum selamlar
  • pilotların önüne en ağır sözleşmeleri koyan şirket..
  • yorumlara bir baktımda kimi otopark sorunundan kimi ikramlarından bahsetmiş. geçen izmir istanbul arası bilet alacağım.pgs 40tl,thy 69 tl yazıyor(en ucuzları).hemen pgs den alayım dedim 40 tl lik bilete tıkladım vergisiydi,hizmet bedeliydi oldu 50 tl.arada kaldı 20 tl. 20 tl için değermi? gittim thyden aldım,güzel de geçti yolculuk.
  • Yolculara Misafir,çalışanlarına da aile diyor ama Doğan Susin Kaptan emekli olduğunda kıdem tazminatını alamıyacak,İzzet kardeş belki çaktırmadan birşeyler yapabilir şayet alırlarsa bizede emsal olurlar mahkemede içtihat olarak kullanıp kıdem tazminatımızı alabiliriz,İnsanın ağzından çıkan lafla yaptıkları birbiriyle örtüşmeli aksi takdirde masal olur.Artık masallara doyduğumuza göre gerçeklere bakmak lazım.
  • OTOPARK UCRETSIZ DERLER GIDERSINIZ OTOPARK DOLMUS HEP DOLU CAYDAN SUDAN VAZGECTIM 1 SAATLIK YOLCULUK AMA ARABAYI NAPACAKSINIZ BASKA SANSINIZ YOK BILET KADAR OTOPARKA ODEME YAPIP YEMIN ETMEK TEK CARE BIR DAHA BINERSEM...
  • kimi gider pazardan canta alir,kime gider luis vitton alir..kimi gider esem sport alir kimi gider adidas alir..kimi gider sizin kot alir kimi gider l'evis alir..aslina bakarsaniz hepsinin yaptigi ve karsiladigi sey ayni ama fiyatlar farkli..simdi o thy kazikci diyen arkdas bu sirketlere de muhtemelen kazikci diyordur..ama kaliteyi ucuza alamazsin bunu bil..ben thy ile ucuyorum buyrun siz pegasusla ucmaya devam edin..alternatif cok,o yuzden de uzanamadigin cigere pis demiyeceksin.
  • 16:57 ye yürekten katılıyorum. çok haklı...
  • arkadas bu sirket kazık ne derseniz deyin. biraz piyasayı ele gecirsin bak nasıl ucuruyor fiyatları. simdi piyasaya girme politikası. cin alinin cinligini gün gelir görürsünüz.
Pegasus'un Boeing'e verdiği 40 uçaklık sipariş peyderpey teslim ediliyor, yeni gelen uçaklara da çalışanların teslimata en yakın doğan kızlarının isimleri verilecek.

Pegasus Havayollarında yeni uçaklara çalışanların kızlarının adı veriliyor. 2007'de Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı nın annesi Hayırlı'nın adıyla başlayan gelenek Hanım, Gülce, Ece, Selin, Merve, Dilara ve geçen ay doğan Işık ile sürüyor.

Pegasus Havayolları 12 Boeing uçak sipariş ediyor. lkine Ali Sabancı'nın annesinin adı "Hayırlı" ve ikincisine "Hanım" ismi veriliyor. İnişte "Hayırlı Hanım" karşılama heyetinin en başında... Heyecanla uçağa bakıyor. Gözleri doluyor. "'Hayırlı Hanım, artık göklerdesiniz" takılmalarına gülerek karşılık veriyor. Hikâye böyle başlıyor.

Önce aile fertleri, sonra şirketin en yaşlısı derken yeni uçaklara çalışanların kızlarının isimlerinin verilmesine karar veriliyor. Ama uçakların teslim tarihine en yakın doğan bebeğin adı. ABD'den gelen son uçağm isim partisine biz de katıldık. Bir aylık Işık'ın adı koca Boeing"in üzerine yazıldı. Babası ve kardeşi pilot biri olarak bu durumu çok kıskandım, itiraf ediyorum!

Neden kız çocukları?

Latin dilinde uçaklar 'dişil' olarak kabul ediliyor. Ali Sabancı "Biz de bir aile olduğumuz için? böyle bir uygulama başlatmaya karar verdik" diyor.

Üç yıl önce, Boeing 737-800 uçağına anneniz Hayırlı Sabancı'nın adını verdiniz. Ona verdiğiniz en sıra dışı hediye bu muydu?

Bu uygulama Türkiye'de bir ilk. Dünyada da var mı bilemiyorum. Genelde şehir isimleri veriliyor. Anneme verdiğim en sıradışı hediye buydu tabii, kendisi de beklemiyordu.

Çalışanlarınızla nasıl bir ilişkiniz var? Uçaklara çocuklarının isimlerini verdiğinize göre sıradışı olsa gerek.

Çok sıcak bir ilişkimiz var. Herkes derdini bana anlatabilir. Başkasının dedikodusu olmaması şartıyla...

Türkiye'deki havayollarının son 10 yılını değerlendirir misiniz, Pegasus hangi noktada?

Türkiye'deki özel havayolu şirketleri, özellikle iç ve dış hatlarda uçuş ağını genişleterek ekonomiye büyük katkı sağladı. Son dört yılda Türkiye'de havayolu pazarı yüzde 20, Pegasus yüzde 42 büyüdü. 2010 yılında sektör büyümeye devam edecek. Ama IATA raporuna göre, bu yıl yakıt fiyatındaki yükseliş ve diğer baskılar sebebiyle sektör zarar edecek. Arz edilen koltuklar talebin çok ilerisinde kalabilir. Pegasus olarak 2010'da da özellikle Sabiha Gökçen'deki lider konumumuzu korumayı hedefliyoruz. İzair dahil sahip olduğumuz 26 uçaklık filomuzu genişleterek uçak sayımızı 32'ye çıkaracak ve Türkiye'nin en genç Boeing 737-800 filosuna sahip olacağız.

Sloganınız düşük maliyet ama Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanına göre daha sapa bulunuyor. Bu yüzden tercih etmeyenler oluyor. Ne diyeceksiniz?

Uçuşa başladığımız 2005 yılından bu yana Sabiha Gökçen'den oluşturduğumuz uçuş noktaları ile güçlü bir uçuş ağı kurduk ve yoğun bir misafir trafiği yarattık. Hem Türk hem de yabancı havayollarının dikkatini bu merkeze çekerek Anadolu yakasında istihdam yaratılmasını sağladık; İstanbul'a ikinci bir havalimanı kazandırılmasında büyük katkımız oldu. Uçuşların yüzde 95'ini rötarsız gerçekleştirdiğimiz ve havaalanına ulaşım sağladığımız için insanlar Sabiha Gökçen'i tercih eder hale geldi.

Neden yolcu yerine "misafir" diyorsunuz?

Yolcularımızı misafirlerimiz gibi görüyoruz ve uçaklarımızda ağırlıyoruz. Rahat hissetmelerini istiyoruz. Aile bireylerimiz de misafir odaklı çalıştığı için bu konsept bize çok yakıştı.

Kaptan pilot Doğan Suşin'in kızı Selin'in adı Haziran 2009da Boeing 737 - 800 uçağına verildi.

Doğan Suşin: Uçuculuk hayatıma 1982'de Hava Kuvvetleri'nde başladım. 28 yıllık meslek hayatımın 11 yılını Pegasus*ta geçirdim. Biz uçucuların söylediği gibi camiamız küçük. herkes birbirini tanır. Biricik kızım Selin'in adının filoya yeni katılan uçaklardan birine verilmesiyle o zaman kadar "Doğan Kaptan'" olarak tanınan ben artık Selin"in babası olarak anılmaya başladım. Hem bana ve aileme hem de henüz olan bitenin farkında olmayan ama aklı ermeye başlayınca eminim ki bizden daha fazla keyiflenecek Selin'e bu gururu yaşattığı için şirketime teşekkür ederim, iyi ki varsınız...

Uçak mühendisi Hüseyin Özdilek'in kızlarının adı Ağustos 2008 ve Şubat 2009'da gelen uçaklarda.

Hüseyin Özdilek: Dokuz yıldır burada çalışıyorum. Kızların isminin yeni sipariş uçaklara verileceğini duyunca çok heyecanlandım. Bu jest Ali Sabancı'nın vizyonunu ve çalışanlarına verdiği önemi gösteriyor. Uçak satın alındığında Gülce üç aylıktı, altı ay sonra da yeni gelen uçağa Ece'nin ismi verildi. Birinin ismi olsaydı aralarında sorun olabilirdi. Pegasus bunu bile düşündü. Yakınlarımızdan da çok olumlu tepkiler aldık. ''Kızlarınız göklerde" diye takılıyorlar. Ece, çok sevdiğimiz bir isimdi, Gülce'yi de Ece'ye uyum sağlaması için seçtik.

Uçak teknisyeni Sadi Yumurtacı'nın kızı Merve'nin adı Ağustos 2009'da gelen uçakta.

Sadi Yumurtacı: Haberi aldığımızda çok sevindik ve gurur duyduk. Büyüdüğünde ona güzel bir anı olacak, çıkan haberlerin kupürlerini ve fotoğrafları saklıyoruz. Çevremizdekiler "Bu yaşta kızınıza uçak mı aldınız" şeklinde takılıyor.

Muhasebe uzmanı İzzet Bağışın kızı Dilara'nın adı Mart 2010'da alınan uçağa verildi.

İzzet Bağış: "Çalıştığım 15 yılda Pegasus ile ilgili pek çok keyifli anı birikti. Ancak en güzeli 2 Ocak 2010 saat 17.15'te doğan kızım Carmen Dilara'nın isminin yeni gelen uçağa verileceği haberini aldığım andı. Beni çok mutlu eden ve gururlandıran bir anı olarak kalacak. İleride kızımla bu anıyı paylaşacak ve "Sevgili kızım, bu uçağın ismini sen verdin diyebileceğim için kendimi dünyanın en mutlu ve en şanslı babalarından biri hissediyorum. Temennim her Pegasus Ailesi bireyinin bu mutluluğu tatmasıdır."

Uçak teknisyeni Muammer Külekçi'nin kızı Işık'ın adı Nisan 2010'da gelen son siparişe verildi.

Muammer Külekçi: "15 yıllık havayolu çalışanıyım. Böyle bir uygulamayı ilk defa Pegasus'un başlatmış olması çalışanlarına verdiği önemi gösteriyor. Çok onur duydum. Kızımın doğum haberini aldığım zaman yurtdışı görevindeydim. Candan Erçetin'in bir şarkısı var. Brüksel'de onu dinliyordum. O anda aklıma geldi ve şarkının etkisiyle kızımızın adını 'Işık' koyduk. Işığımız artık göklerde...




Gazete Habertürk
Nazenin Tokuşoğlu

PEGASUS'UN KIZLARI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Misafir ~ 12 yıl önce
Zirvedeyken birçok insanın 3 maymunu oynadığı yerde O, yüreğinin sesine kulak verebilecek kadar vicdan sahibi bir insan,bir baba.Yolunuz açık başarılarınız daim olsun Sayın Ali Sabancı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben uçmakdan bahsetmiyorum ki ben çalişanından bahsediyorum adam onlara çay şeker vermiyor diye bir de ucuz diyorsunuz ama sabahları Antalya Ercan uçuşlarında buyurum kontuarlara gelinde seyreleyin cümbüşü kavga gürültüyü. Doğru ucuz ama eti sert beyfendi sen uçmaya devam et taki onlar sana bıktırana kadar ne de olsa az kalmış :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yuru alicim seni kim tutar optum selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pilotların önüne en ağır sözleşmeleri koyan şirket..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yorumlara bir baktımda kimi otopark sorunundan kimi ikramlarından bahsetmiş. geçen izmir istanbul arası bilet alacağım.pgs 40tl,thy 69 tl yazıyor(en ucuzları).hemen pgs den alayım dedim 40 tl lik bilete tıkladım vergisiydi,hizmet bedeliydi oldu 50 tl.arada kaldı 20 tl. 20 tl için değermi? gittim thyden aldım,güzel de geçti yolculuk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yolculara Misafir,çalışanlarına da aile diyor ama Doğan Susin Kaptan emekli olduğunda kıdem tazminatını alamıyacak,İzzet kardeş belki çaktırmadan birşeyler yapabilir şayet alırlarsa bizede emsal olurlar mahkemede içtihat olarak kullanıp kıdem tazminatımızı alabiliriz,İnsanın ağzından çıkan lafla yaptıkları birbiriyle örtüşmeli aksi takdirde masal olur.Artık masallara doyduğumuza göre gerçeklere bakmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
OTOPARK UCRETSIZ DERLER GIDERSINIZ OTOPARK DOLMUS HEP DOLU CAYDAN SUDAN VAZGECTIM 1 SAATLIK YOLCULUK AMA ARABAYI NAPACAKSINIZ BASKA SANSINIZ YOK BILET KADAR OTOPARKA ODEME YAPIP YEMIN ETMEK TEK CARE BIR DAHA BINERSEM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kimi gider pazardan canta alir,kime gider luis vitton alir..kimi gider esem sport alir kimi gider adidas alir..kimi gider sizin kot alir kimi gider l'evis alir..aslina bakarsaniz hepsinin yaptigi ve karsiladigi sey ayni ama fiyatlar farkli..simdi o thy kazikci diyen arkdas bu sirketlere de muhtemelen kazikci diyordur..ama kaliteyi ucuza alamazsin bunu bil..ben thy ile ucuyorum buyrun siz pegasusla ucmaya devam edin..alternatif cok,o yuzden de uzanamadigin cigere pis demiyeceksin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
16:57 ye yürekten katılıyorum. çok haklı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadas bu sirket kazık ne derseniz deyin. biraz piyasayı ele gecirsin bak nasıl ucuruyor fiyatları. simdi piyasaya girme politikası. cin alinin cinligini gün gelir görürsünüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000