03 Haziran 2015, Çarşamba 09:55:02

Pegasus'un kabin memuru isyan etti

Pegasus Havayolları’nda görev yapan H.Ş. adlı kabin memuru, havayolundaki uygulamalardan duyduğu rahatsızlığı tek tek satırlara döktü ve istifa etti.
  • yöneticileriniz ve amirleriniz biz yolculara göstermiş olduğunuz o eşsiz güler yüzünüze kurban olsunlar!
  • Pegasus kesinlikle rezil bir firma SAW NE DURUMDA HİÇ BİLMİYOLAR İnişler sürekli sallantılı en ufak yağmur ve rüzgarda rötar var.UÇAKLAR DIŞDAN GÖRÜNDÜKLERİ GÜZELLİKTE DEĞİLLLLLL YAKINDA BATAR
  • Bu kötü yönetim olduğu sürece Pegasus adam olmaz. Sabancı tüm olanlardan sonra hala bu yönetimi nasıl tutuyor, şaşmamak elde değil!..Herhalde Ali SABANININ işine geliyor??
  • arkadasimizin soylediklerinin dogruluguna inananıyorum ve bu algının sadece Pegasus da olmadığına kanaatindeyim. İstanbul'da 2,5 Yıldır kurumsal diyebileceğim İstanbul'un en iyi restorantlarından birinde çalışan olarak yurtdışında ki hayat dan ne Yazıkki çok uzağız . Sizlere Chateau Elan Winery Resort GA da 2 yıl çalıştım şanslıyım çünkü ünv sonrasinda kendime Amerika da iş bulmuştum Tecrübe edindiğimi istediğim dili öğrendiğimi ve yeterince gezip gördükten sonra geri dönmeye karar verdim, 2,5 yıl ilk Günü'nden bugününe kdr ne maddi ne manevi sadece işim değil ne Yazıkki ve ne Yazıkki biz böyleyiz... kabullendim en azından ben ne kdr değiştirebilirme girdim şimdi sosyal bir kaç faaliyet içerisindeyim ama gerçekler ne Yazıkki düşündüğümden de daha kötü... Umarım bunlar birden sona erer ve algılarımız umarım bir gün iyi anlamada değişkenlik gösterir...
  • Benimde paramı kesmislerdi zamanında Hemde aylar öncesinden haber vermeme karşın Ne bir iyi niyet nede başka birşey Kendileri herşeyden yoksun oldukları halde çalışma ahlaki der dururlar birde "UTANMADAN !!!!!!!!!Haram olsun emeklerim kestiğinizz paralar daha azına muhtaç olursunuz inşallah ...Utanmadan parasını verdiğim uniformayi bile istemişlerdi benden istifa edince Dilerim sivil havacılığın verdiği cezalarla kat kat çıksın yediğiniz haklar !!...Size HAKKIMI HELAL ETMİYORUM
  • ya arkadaş burada sorun şu: "biz bir aileyiz" yalanına sen inanıyorsun! biz para kazanma amaçlı kapitalist bir şirketiz, ve sizi motive etmek için para ve özlük hakkı vermek işimize gelmediği için, "biz bir aileyiz" yalanını uydurduk... Sen kapitalist sistemde, hakkını sendika vb. yollarla arayacağına, kapitalist işverenin aileyiz yalanına inanıp ağlıyorsun...
  • BEN PGS MENSUBU DEĞİLİM. SEKTÖR TAKİPÇİSİYİM. ÇALIŞANLARINIZIN BU YORUMLARINI OKUMAZSINIZ HERHALDE. BUNLARI SOYADINIZ İLE BAĞDAŞTIRMIYORUM. THY İLE YARIŞMADA OLDUĞUNUZ MALUM. TEBRİK EDİYORUM. ÇALIŞANLARI ZORLAMAK KONUSUNDA THY'Yİ GEÇTİNİZ.
  • Sadece havacılık olarak değil, internette beklenenden fazla ses getirdi bu olay. Unutturulursa kıymeti kalmaz arkadaşlar, sömürenin ekmeğine yağ sürülmesin bu sefer, cevap talep edilmeli ve alınana kadar ısrarla. Çözüm olmayacak belki ama ufacık olsun bir değişiklik yapabileceğimizi göstermek için. Varlığımızı, emeğimizi gözlerine sokabilmek için..
  • Sosyal medyada elestri yapmak faydali degil. Hele ki feedback almayi kabul etmeyen yonetim sistemine sahip olan emir komuta zincirinde olan firmalar icin. Sirketin ceo su bu yorumlari okumaz. Yoneticilerin sistemi gelistirmeye onlarin lugatiyla "dert dinlemeye" vakti yoktur ki! Pegasusun meleklerini 'cok mu cok ucuyoruz' sloganiyla gaza getirdiler tabi ucacak kanatlari olan melek kalmadi sanki? İş ve hayat kaliteleri cok düşük. Cok calisip kuş kadar kazaniyorlar. Yakinen sahidim. Benim tavsiyem ayrilan arkadaslara, haklarini hukuk yolunda aramalari ve emsal davalari arastirmalari olacaktir. Yoksa sirkete degil tum evrene bu maili atsan yine bos.
  • Sevgili H.Ş, Hayat güzel,çok iyi yapmışsınız...Tebrik ederim... İstifa edenlerden biri olarak sizin adınıza çok sevindim. Allah hala bu çarkın içinde olan/olmak zorunda kalan arkadaşlarımızı da kurtarsın inşallah...

Pegasus Havayolları’nda görev yapan H.Ş. adlı kabin memuru, havayolundaki uygulamalardan duyduğu rahatsızlığı tek tek satırlara döktü ve istifa etti.

İşte kabin memurunun şirket patronu Ali Sabancı dahil üst yönetime gönderdiği o sitem dolu mektup:

"Değerli yöneticilerim ve çalışma arkadaşlarım;

2010 yılı basından bu yana Pegasus kabin memuru olarak yer almaktayım. Hedefim olan kabin memurluğu mesleğine ulaşmak adına, askerlik, dil eğitimi için yurtdışına gitme ve sektörel tecrübe için yer hizmetlerinde çalışma gibi tüm planımı bu doğrultuda yaptım. Nihayetinde bu mesleğe başlanılacak en doğru kurum olduğunu düşündüğüm Pegasus ailesine esimle birlikte dahil oldum.

Gecen 5 yıllık surecin başlangıcında, kendi kariyer planlamamı yaparak, bu doğrultuda gerek üzerime düsen tüm görevleri eksiksiz yapmaya çalışarak, gerekse kişisel gelişimime katkıda bulunarak isime dört elle sarıldım. Hatta yine sürecin basında, özel sağlık sigortası gibi sosyal iyileştirmeler ne denli doğru bir kara verdiğimize bizi inandırmış ve çevremizdeki arkadaşlarımızı da bu aileye dahil olmaları yönünde teşvik etmemizi sağlamıştır. Ancak bu uygulama bir ailenin bireyi olarak bir değere sahip olduğumuzu bize gösteren ilk ve son uygulama olmuştur.

Sürecin devamında sağlık sigortalarına getirilen muafiyet uygulaması nedeni ile sağlık sigortası kullanılamaz hale getirilmiştir.

Pegasus da dahil olmak üzere hiçbir kurumsal şirkette olmayan, iki gün ve daha kısa sağlık raporu alınması durumunda ücret kesilmesi uygulamasının sadece kabin personeline uygulanması, biz kabin memuru aile bireylerine bakış acısı hakkında ipuçları vermektedir. Bu uygulamanın nedeni sorulduğunda kabin memurlarının görevden kaçmalarını engellemek olduğu cevabi alınmaktadır. Ancak bu amaç, Pegasus'un ya da özel sağlık sigortasının anlaşmalı olduğu tek bir sağlık kurumundan alınacak '' uçmaya elverişli değildir'' alınması ile çözülebilecekken, ücret kesintisi uygulamasına gidilmesi kabin memurları üzerinden kaynak yaratma eğilimini akıllara getirmektedir. Alınan raporlar ücret kesintisi yanında, dış yatı kısıtlaması ve kıdem sıralaması gibi cezaları da yanında getirmektedir. Bir kaza sonucu kolumu kırmam bana kıdem listesinde 10 sıra gerilemeye mal olmuştur. AYT base de ortalama beş yılda 10 arkadaşımızın kabin amirliği terfisi aldığı düşünülürse, bu kaza benim kariyerimin sonunu getirdiği görülebilir. Devam eden bu uygulama, kariyer hedefleri olan, işini tüm engellemelere rağmen severek yapmaya çalışan arkadaşlarımızın hasta hasta göreve gitmelerine, bu tür hedefleri olmayan, yapılacak kesintilerin maddi olarak yıpratmadığı arkadaşlarımızın da keyfi rapor almalarına yol açmış, dolayısı ile tüm kabin personelinin aidiyet duygularını derinden yaralamıştır.

İsini severek yapan ve hedefleri olan arkadaşlarımızın doğal olarak çok önem verdikleri bir başka süreç, performans değerlendirme surecidir. Bu süreçte değerlendirmemizi yapan yöneticilerimiz için kıdem listesindeki bin isimden öte bir anlam ifade etmeyen bizler için ne kadar sağlıklı bir değerlendirme beklenebilir? Değerlendirme sonuçlarına yapılan itirazlar '' zaten görev tanımınızda var '' denilerek görmezden gelinmekte, hatta bu itirazların önüne geçmek için önceden uyarı mailleri atılmaktadır. Örneğin '' misafir memnuniyeti acısından yolcu şikayeti almamak '' hedefine, hiç misafir şikayeti almayan arkadaşlarımız için 3 (olması gereken) notu verilmiş, itiraz halinde'' zaten göreviniz'' cevabi verilebiliyorsa, ya  bu notu nasıl yükselteceğimizin cevabı verilmeli ya da bu ve benzeri ölçülemeyecek kriterler değerlendirme içine katılmamalıdır.

Performans değerlendirmesinin bu denli sağlıksız bir ortamda yapılmasının yanında, başka şirketler de, bizim Pegasus ailesinde bulunduğumuz kadar çalışmış, arkadaşlarımıza bizden daha fazla güvenilerek, bizden daha kıdemli pozisyonlarda işe başlamaları, takdir edersiniz ki kariyer planlamalarımızı imkânsızlaştırmaktadır. 3 hane sicil numaralarına sahip arkadaşlarımızın, kendilerinden çok sonra aileye katılan, onlardan daha az tecrübe ve donanıma sahip, başka şirketlerden gelen kabin amiri arkadaşlarımızın yanında hala kabin memuru pozisyonunda görev almaları sistemin çarpıklığını, gören gözler için sergilemektedir. Bu arkadaşlarımızın performansı bu kadar yıl içinde terfi alamayacak kadar yetersizse ki yetersiz olmak bir yana çoğu üstlerinden donanımlı olduklarının herkes gibi kendileri de bilincindedir, neden islerine son verilmemekte, yeterli ise neden terfi ettirilmedikleri merak konusudur. Artik AYT base arkadaşlarımızın kendi baselerinden çok SAW çıkışlı uçuşlarda görev almaları, AYT base deki pozisyon ihtiyacı bahanesini de çürütmektedir.

Tüm bunlar, performans değerlendirme surecinin, kariyer planlaması üzerinde hiçbir etkisinin bulunmadığı, tüm geliştirme  çabalarının yöneticilerimizin aldığı yıllık kar payı miktarlarının yüzde hatta iki yüzde birini alabilmek için olduğu düşüncesini yaratmakta ve performans değerlendirme surecini itibarsızlaştırmaktadır.

Yine bu performans değerlendirme surecine bağlı olarak yılda bir kez yapılan, ayrıca iyileştirme adi altında sektör tazminatı ücretlerimizde yapılan değişiklikler, uçuş isletme ve teknik personelin aldığı iyileştirmeler yanında gülünç denilebilecek boyutta kalmaktadır. Maliyet kontrolünü on planda tutan bir kurum için bu durum olağan karşılanabilir. Ancak AMS, DUS, STN gibi uçuş görevlerinin sadece kokpit ekibi için yatı görevine çevrilmesi, kabin ekibinin bu uçuşları git/gel olarak yapmaya devam etmesi, sorunun maliyet kontrolü değil, aile bireyleri arasında verilen değer farkı olduğunu düşündürmektedir. Ayrıca her ay düzenli olarak ücretlerimizden kesilen Pegasus cafe ve iris duty free açıklarının, hangi uçuştan, hangi tutarda, hangi ürünler için olduğu bilgilerinden herhangi birinin dahi açıklanmaması, bizim acımızdan kontrolünü imkânsızlaştırmakta, itiraz yolunu kapatmakta ve bir güven sorunu oluşturmaktadır.

Tüm bunları dile getirmememizin nedeni yaşananlardan rahatsız olmayışımız değil, dile getirdiğimizde gösterilen "beğenmiyorsan git" yaklaşımıdır. Bu sorunlarımızı dile getirmemiz için düzenlenen "free speech" toplantıları, bu yaklaşım nedeni ile "free listening" konseptine geçmiştir. Çok yakin zamanda, içinde bulunduğum özel durumu açıklamak için, departmanımızın en yetkili yöneticisi ile yaptığım görüşme de, açıklamam sırasında verilen" hayat hikayeni anlatma, ne istiyorsun onu söyle" cevabi, esiyle birlikte 5 yılını bu ailenin daha iyiye gitmesi için, tüm görevlerini yerine getirmeye çalışmış bir aile bireyi olarak bize gösterilen yaklaşımı, kendi adıma gözler önüne sermiştir.

Aile kavramı içinde, ebeveynlerime götürdüğüm her sorunumda" beğenmiyorsan git" tavrını almadığım için, Pegasus'daki aile kavramının sadece sözde kaldığı, yönetim tarzının da bu şekilde devam ettirildiği takdirde, öyle kalmaya mahkum olduğu kanaatindeyim. Dolayısı ile düşünülen aile kavramı bu ise aile değil kurumsal bir şirket konseptine geçilmesini çalışma arkadaşlarım için daha hayırlı olur kanısındayım.
Bu metni yazıya dökmemdeki amaç, yaşanan sorunlara çözüm bulunması değil, bu sorunların yaşandığının tarafımızın farkında olduğunun bilinmesi, ancak dile getirilememesinin nedeninin " kraldan çok kralcılar" olduğunun anlaşılabilmesidir.
Yönetimimizin dayattığı üzere ben beğenmedim ve gidiyorum. Kalan tüm aile bireylerine emniyetli uçuşlar ve iyi mesailer diliyorum.

Ve sevgili yöneticilerim sizlerin de dediği gibi uçuculuğu siz başlatmadınız siz değiştirtiniz ancak bununla birlikte insanların çocukluğunda kurdukları hayaller doğrultusun bin bir zorluklarla ulaştıkları mesleklerini ve bu mesleğe olan aşkı da sizler bitirdiniz."

Pegasus'un kabin memuru isyan etti

Yorumlar Tüm Yorumlar (222)

Nedim ~ 8 yıl önce
yöneticileriniz ve amirleriniz biz yolculara göstermiş olduğunuz o eşsiz güler yüzünüze kurban olsunlar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kabin A ~ 9 yıl önce
Pegasus kesinlikle rezil bir firma SAW NE DURUMDA HİÇ BİLMİYOLAR İnişler sürekli sallantılı en ufak yağmur ve rüzgarda rötar var.UÇAKLAR DIŞDAN GÖRÜNDÜKLERİ GÜZELLİKTE DEĞİLLLLLL YAKINDA BATAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
osman ~ 9 yıl önce
Bu kötü yönetim olduğu sürece Pegasus adam olmaz. Sabancı tüm olanlardan sonra hala bu yönetimi nasıl tutuyor, şaşmamak elde değil!..Herhalde Ali SABANININ işine geliyor??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
The joker ~ 9 yıl önce
arkadasimizin soylediklerinin dogruluguna inananıyorum ve bu algının sadece Pegasus da olmadığına kanaatindeyim. İstanbul'da 2,5 Yıldır kurumsal diyebileceğim İstanbul'un en iyi restorantlarından birinde çalışan olarak yurtdışında ki hayat dan ne Yazıkki çok uzağız . Sizlere Chateau Elan Winery Resort GA da 2 yıl çalıştım şanslıyım çünkü ünv sonrasinda kendime Amerika da iş bulmuştum Tecrübe edindiğimi istediğim dili öğrendiğimi ve yeterince gezip gördükten sonra geri dönmeye karar verdim, 2,5 yıl ilk Günü'nden bugününe kdr ne maddi ne manevi sadece işim değil ne Yazıkki ve ne Yazıkki biz böyleyiz... kabullendim en azından ben ne kdr değiştirebilirme girdim şimdi sosyal bir kaç faaliyet içerisindeyim ama gerçekler ne Yazıkki düşündüğümden de daha kötü... Umarım bunlar birden sona erer ve algılarımız umarım bir gün iyi anlamada değişkenlik gösterir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meltemsi ~ 9 yıl önce
Benimde paramı kesmislerdi zamanında Hemde aylar öncesinden haber vermeme karşın Ne bir iyi niyet nede başka birşey Kendileri herşeyden yoksun oldukları halde çalışma ahlaki der dururlar birde "UTANMADAN !!!!!!!!!Haram olsun emeklerim kestiğinizz paralar daha azına muhtaç olursunuz inşallah ...Utanmadan parasını verdiğim uniformayi bile istemişlerdi benden istifa edince Dilerim sivil havacılığın verdiği cezalarla kat kat çıksın yediğiniz haklar !!...Size HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
biz bir aileyiz ~ 9 yıl önce
ya arkadaş burada sorun şu: "biz bir aileyiz" yalanına sen inanıyorsun! biz para kazanma amaçlı kapitalist bir şirketiz, ve sizi motive etmek için para ve özlük hakkı vermek işimize gelmediği için, "biz bir aileyiz" yalanını uydurduk... Sen kapitalist sistemde, hakkını sendika vb. yollarla arayacağına, kapitalist işverenin aileyiz yalanına inanıp ağlıyorsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ALİ BEY ~ 9 yıl önce
BEN PGS MENSUBU DEĞİLİM. SEKTÖR TAKİPÇİSİYİM. ÇALIŞANLARINIZIN BU YORUMLARINI OKUMAZSINIZ HERHALDE. BUNLARI SOYADINIZ İLE BAĞDAŞTIRMIYORUM. THY İLE YARIŞMADA OLDUĞUNUZ MALUM. TEBRİK EDİYORUM. ÇALIŞANLARI ZORLAMAK KONUSUNDA THY'Yİ GEÇTİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mermaid ~ 9 yıl önce
Sadece havacılık olarak değil, internette beklenenden fazla ses getirdi bu olay. Unutturulursa kıymeti kalmaz arkadaşlar, sömürenin ekmeğine yağ sürülmesin bu sefer, cevap talep edilmeli ve alınana kadar ısrarla. Çözüm olmayacak belki ama ufacık olsun bir değişiklik yapabileceğimizi göstermek için. Varlığımızı, emeğimizi gözlerine sokabilmek için..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir dost ~ 9 yıl önce
Sosyal medyada elestri yapmak faydali degil. Hele ki feedback almayi kabul etmeyen yonetim sistemine sahip olan emir komuta zincirinde olan firmalar icin. Sirketin ceo su bu yorumlari okumaz. Yoneticilerin sistemi gelistirmeye onlarin lugatiyla "dert dinlemeye" vakti yoktur ki! Pegasusun meleklerini 'cok mu cok ucuyoruz' sloganiyla gaza getirdiler tabi ucacak kanatlari olan melek kalmadi sanki? İş ve hayat kaliteleri cok düşük. Cok calisip kuş kadar kazaniyorlar. Yakinen sahidim. Benim tavsiyem ayrilan arkadaslara, haklarini hukuk yolunda aramalari ve emsal davalari arastirmalari olacaktir. Yoksa sirkete degil tum evrene bu maili atsan yine bos.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gülen kadın :)) ~ 9 yıl önce
Sevgili H.Ş, Hayat güzel,çok iyi yapmışsınız...Tebrik ederim... İstifa edenlerden biri olarak sizin adınıza çok sevindim. Allah hala bu çarkın içinde olan/olmak zorunda kalan arkadaşlarımızı da kurtarsın inşallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000