24 Temmuz 2013, Çarşamba 12:40:12

PEGASUS'UN BAŞARISI ÖRNEK OLACAK

Analistlere göre; halka arzından bu yana yüzde 47 getiri sağlayan Pegasus, bundan sonraki arzlara kriter oluşturacak...
  • Burada etmediğiniz laflar kalmamıştı.Ne garip,şimdi bakıyorum da herkes sus pus olmuş.Kısaca bu değerlendirme Pegasus un bu işi Türkiye şartlarında çok iyi şeyler yaptığının ve başarısının göstergesidir.Başka söze gerek yok..
  • pegasusta degismesi gereken cok sey var...hakikaten aile sirketi pegasus ..pegasusun eskileri idari kadrodan birileri ile evlenmis ve sirf bu yuzden hic haketmedikleri statulere oturmuslar kontrolluk egitmenlik instraktor luk gibi...Kurumsallik yok pegasusta degismesi gereken bu calisanlarin sesine kulak verilmiyor bu sadece ucret anlaminda degil...sirketin kurumsal olabilmesi icin standartlarin saglanmadi gerek bunu yapacaklar da kontroller ve amirlerdir...ancak kontroller standartlari bilmedigimden egitmen hocalarin bir kacininin da CCM i bilmemelerinden kaynakli hep bi insanlarin dis gorunusu ile ugrasma durumu soz konusu...amiri rapor ediyorsunuz hakli rapor oldugu halde memura ikaz uyari gidiyor...sebep eee kontrollerden biri amirin en yakin dostu...pegasusta isler boyle isler...shgm talimatlari da kokpite ayri kabine ayri uygulanir kabin minumum istirahati yapmadigi gerekcesi ile otele cekilip aksama kadar bekletilirken kokpit ekibi ayni ucusu yapmasina ragmen evlerine doner...
  • ne oldu çok bilmiş ekonomi uzmanları atıp tutuyordunuz yok doldur boşalt...bi bitmediniz... thy yi örnek alan kaç şirket var ki pegasus örnek alsın atlas jette ya da onur da devam edebilirsin uçuş hayatına...
  • Pegasusta maaş konusunda thy yı ornek alsa keşke. Kabin memurlarını 110 saat uçurmayı biliyor sayın sabancı ancak kimse birikim yapıcak maaş almıyor. 2000 lira nedir ey sabancı. Sence bu işin karşılıı bumu

Yılın en büyük halka arzı olan Pegasus Hava Taşımacılığı'nın hisse getirisinin yüzde 47'e ulaşması son iki yıldaki halka arzların kötü performansı nedeniyle küsen yatırımcıya moral kaynağı olurken; analistler, yatırım bankalarının halka arz kriterlerinde daha tedbirli olmaya başladıklarını ve Pegasus halka arzının yeni arzlar için kriter oluşturacağını söylüyorlar.

Analistler yatırım bankalarının, arkasında güçlü gruplar bulunan veya kamu hissesi olan belli bir büyüklüğe ulaşmış şirketlerin halka arzına daha istekli olacağını söylüyorlar.

Yatırımcısına yüzde 47 kazandırdı

BIST'de bu yıl yedi şirket halka arz edilirken, halka açılan şirketler arasında tek getiri sağlayan Pegasus oldu ve yatırımcısına yüzde 46.67 kazandırdı. Şirketin piyasa değeri ise yaklaşık 2.8 milyar TL'ye yükseldi. Orta büyüklükteki arzlardan olan ve 2013'te halka açılan ve piyasa değeri 815 milyon lira olan Halk GYO'nun hisseleri ise yüzde 8.86 değer kaybetti. Diğer beş şirket de yaklaşık yüzde 6 ile yüzde 19 arasında değer kayıpları yaşadı. Bu şirketler arasında Servet GYO, Royal Halı, Odaş Elektrik, Panora GYO ve Akyürek Pazarlama bulunuyor.

Düşük maliyetli havayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Pegasus'un ek satış dahil yüzde 34.5 hissesinin halka arzına iki kat talep gelirken, halka arz büyüklüğü ise 649 milyon lira olmuştu. Şirket hisseleri 26 Nisan'dan itibaren 18.4 liradan BIST'te işlem görmeye başlamıştı.

'Rastgele halka arz yapılamayacağı anlaşıldı'

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) Başkanı Mehmet Sağıroğlu, "Halka arz cephesinde şu anda yatırımcıların küskünlüğü ihraç edilecek şirketlerin de dikkatini çekti ve rastgele halka arz yapılamayacağını anladılar. Yatırım bankacıları da halka arz şirketlerini seçerken biraz daha seçici olmaya başladılar. Pegasus gibi daha gelişme hikayesi olan şirketleri piyasaya getiriyorlar. Bu, gerçekten ciddi alınması gereken bir tedbirdi" dedi.

İkincil arzlarda hareketlilik artabilir

Analistlere göre; hisse senetleri piyasasında Mayıs ayından itibaren Fed'in politikalarına bağlı global etki ve içeride ise Gezi Parkı protestolarıyla başlayan politik gerginlik halka arzları yavaşlatırken, halka arz edilecek şirketler konusunda aracı kurumların daha seçici olmasıyla yıl sonuna kadar önemli birincil arz beklenmiyor ancak ikincil arzlarda hareket olabilir.

Borsanın en büyükleri arasında yer alması beklenen Emlak Konut GYO'nun  Haziran ayındaki ikincil halka arzı global piyasalardaki dalgalanmalar ve Gezi olayları nedeniyle ertelenmişti. Analistler bu arzın yılın son çeyreğinde gerçekleşebileceğini belirtiyor.

BIST'de bu yıl içinde halka arz planı bulunan bir diğer büyük şirket ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'ydi (TUSAŞ). Halka arz için yetkilendirme yapan şirket ikinci çeyrek planını şu an için ertelerken, BIST'e başvurusu bulunan diğer önde gelen şirketler ise Körfez GYO ve Global Enerji.

Sağıroğlu, bu yılın geri kalanında birincil arzdan çok ikincil arz beklediğini belirterek, "Böylece kağıtlar derinliklerini bulurlar. Yeni halka arzdan çok hakettiği değeri bulamayan şirketlerin ikinci arzlarla gerçek değerini bulacağını sanıyorum" dedi.

Son dönemde politik riskin satın alındığını söyleyen Sağıroğlu, "Şimdi Türkiye'yi satın alırken de şirketleri satın alırken de bu iskontoyu satın alıyorlar. Ancak Türkiye'deki çarpanlar diğer gelişmekte olan ülkelerin çok altında değil, bu olumlu" dedi.          

'Arkasında büyük grup olması önemli'

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan da halka arzların başarısı için arkasında büyük gruplar olması gerektiğine dikkat çekerek, "Koç, Sabancı gibi ya da kamuya ait hisselerin halka arzı daha çok potansiyel taşıyor" dedi. Bahçuvan, hissenin arzından sonra arkasındaki grubun desteğinin önemli olduğunu kaydetti.

Borsada 2012 yılında ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli piyasa değerine sahip 16 şirketin halka arzı gerçekleştirilirken, 2012 yılını halka arz fiyatının altında kapatan 13 şirket arasından 10 tanesi çift haneli değer kayıpları yaşadı. (Dünya)

PEGASUS'UN BAŞARISI ÖRNEK OLACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Büyüksün abi.. ~ 11 yıl önce
Burada etmediğiniz laflar kalmamıştı.Ne garip,şimdi bakıyorum da herkes sus pus olmuş.Kısaca bu değerlendirme Pegasus un bu işi Türkiye şartlarında çok iyi şeyler yaptığının ve başarısının göstergesidir.Başka söze gerek yok..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
duy sabanci ~ 11 yıl önce
pegasusta degismesi gereken cok sey var...hakikaten aile sirketi pegasus ..pegasusun eskileri idari kadrodan birileri ile evlenmis ve sirf bu yuzden hic haketmedikleri statulere oturmuslar kontrolluk egitmenlik instraktor luk gibi...Kurumsallik yok pegasusta degismesi gereken bu calisanlarin sesine kulak verilmiyor bu sadece ucret anlaminda degil...sirketin kurumsal olabilmesi icin standartlarin saglanmadi gerek bunu yapacaklar da kontroller ve amirlerdir...ancak kontroller standartlari bilmedigimden egitmen hocalarin bir kacininin da CCM i bilmemelerinden kaynakli hep bi insanlarin dis gorunusu ile ugrasma durumu soz konusu...amiri rapor ediyorsunuz hakli rapor oldugu halde memura ikaz uyari gidiyor...sebep eee kontrollerden biri amirin en yakin dostu...pegasusta isler boyle isler...shgm talimatlari da kokpite ayri kabine ayri uygulanir kabin minumum istirahati yapmadigi gerekcesi ile otele cekilip aksama kadar bekletilirken kokpit ekibi ayni ucusu yapmasina ragmen evlerine doner...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hopppp ~ 11 yıl önce
ne oldu çok bilmiş ekonomi uzmanları atıp tutuyordunuz yok doldur boşalt...bi bitmediniz... thy yi örnek alan kaç şirket var ki pegasus örnek alsın atlas jette ya da onur da devam edebilirsin uçuş hayatına...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sabancı ~ 11 yıl önce
Pegasusta maaş konusunda thy yı ornek alsa keşke. Kabin memurlarını 110 saat uçurmayı biliyor sayın sabancı ancak kimse birikim yapıcak maaş almıyor. 2000 lira nedir ey sabancı. Sence bu işin karşılıı bumu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işin özü ~ 11 yıl önce
işin özü bu işte gerisi koskoca HİKAYE.
bee ~ 11 yıl önce
aldıgınız ucak temızleme duty free parasıyla 4000 e kaadar cıkıyor bu para.neden sadece ham aldıgınız parayı yazıyorsunuz anlamıyorum

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000