14 Eylül 2017, Perşembe 14:18:18

Pegasus'tan vergi cezası açıklaması

Pegasus Havayolları Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir açıklama göndererek şirkete kesilen vergi cezasıyla ilgili süreci duyurdu.
  • 1990'lı yıllarda, idari görevli bile olsa uçucu personelin uçuş tazminatı gelir vergisi kapsamı dışında idi. Sadece, binde 4 civarı damga vergisi kesilirdi. Akparti iktidarı döneminde, gelir vergisi kesintisi getirilmesi düşünüldüğünde, benzer bir çok iş tazminatının da vergilendirilmesi gerekiyordu. Bu nedenle, getirmediler. Sadece, uçuş tazminatının ek görev için verilen kısmının vergilendirilmesi kararlaştırıldı. Simülatör uçuşu gerçek uçuştan sayılmadığı için, simülatör öğretmenlerinin (SFE,SFI) kazancı doğrudan gelir vergisine tabi. İdari göreve sahip pilot ve kabin memurlarının, idari görev kaynaklı iş tazminatları da aynı statüde doğrudan gelir vergisine tabi. Uçuş kaynaklı tazminatları ise, gelir vergisine tabi değil. Uçuş tazminatı dışındaki ödemeler, bildiğim kadarı ile vergiye tabi, eğer tereddüt varsa, özelge almak gerekiyor.
  • thy yi sirkelesenize, işine gelince özel işine gelince devlet şirketi gibi davranıyor. ne vergi veriyor detayla bir inceleyin derim. havalimanı vergisi yatan uçaklardan para alınıyor mu
  • Laf olsun diye finanstan anlamayan yorum yapmasın.. ceza neyin cezası ondan bile haberiniz yok.. muhalif olucam diye cahil cahil yazıyorsunuz
  • Aynı uygulamayı THY de yapıyor ama bir Allahın kulu gidişte denetleniyor. Ayrıca Pegasus kanunen verilmiş hakkı kullanıyor. Bilmeyen cahiller yorum yapmadan önce haberde yer alan kanun maddesini okusun.
  • Zamanında kabinden her ay 200er lira kesilirdi. Sebep de cafede açık var denilirdi. Sonra yeni yönetim geldi. Sıcak kaplarını çöpe atarsanız parasını kesicez dedi. Atmadık, kesti. Yöneticilerin aptal hataları yüzünden sahada çalışan tüm personel ceza çekti. E ama kardeşim, sen ne ekersen onu biçersin. Malesef pegasusa beddua edemiyorum, çünkü çok fazla insanın karnını doyuruyor, fakat yaptığı haksızlıklara karşı kimsenin sesi çıkamıyor, bunu bilen yalakalar da bindikçe insanların üzerine biniyor. Daha milyon liralarca cezalar kesilmesi dileğiyle..
  • Pegasus mahkemeye gidebilir. Bunda hic bir sakinca yok. Ancak, 58,5 milyonluk cezadan kurtulayim derken daha agir bir cezaya da carptirilabilir. Neticede vergi kacakciligi.
  • Vergi hukukunda tazminatlar verginin dışındadır. Bunda herhangi bir hukuksuzluk yok. Eğer ki bir gece yarısı torba yasası ile bu konuda düzenleme yapılmadı ise. Devlet derseniz, ona zerrece güvenim yok. Bir yandan pilotlarını geri çağırıyor, diğer yandan ceza yağdırıyor. Nasıl bir devlet ve kime hizmet ediyor ise artık. (Pardon ya devlet hükümet için vardı bu ülkede?)
  • Yorumlara bakıyorumda bi tane iyi yorum yok...pegasus için ..yönetimin şapkayı önüne koyması gecikmiş...
  • Şöyleki onurda da aynı şeyler oluyor. Bordrodan primler gider gösteriliyor ancak ödenmiyor. Gerekçe ise ekip planlama programı hatasıymış. O ki öyle çıkart hepsini işten ver kabine bak nasıl herkes mutlu. Bizim başkanımız devlet gibi kadındır
  • Merak etmeyin sky jet sizi kurtarır ve uçurur....

Pegasus Havayolları Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir açıklama göndererek şirkete kesilen vergi cezasıyla ilgili süreci duyurdu.

2016 ve 2017 yıllarında Maliye Bakanlığı tarafından 2014 yılına ilişkin bi vergi incelemesi gerçekleştirildiğini ve bunun sonucunda şirkete para cezası kesildiğini açıklayan Pegasus, söz konusu ceza nedeniyle girişimlerde bulunacağını bildirdi.

İşte Pegasus'un o açıklaması:

2016 ve 2017 yıllarında Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu müfettişlerince 2014 yılı için Şirketimiz kanuni defter ve belgeleri üzerinde gelir vergisi stopajı yönünden inceleme gerçekleştirilmiştir. İnceleme neticesinde Şirketimiz tarafından hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış uçucu personele yapılan uçuş tazminatı ve uçuş tazminatı farkı ödemelerinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 29/2. maddesi hükmü uyarınca gelir vergisi istisnasına tabi tutulması eleştirilmiştir. Bu doğrultuda 2014 yılı için Şirketimiz aleyhine re'sen 38.644.642,45 TL gelir vergisi (stopaj) ve 293.312,84 TL damga vergisi tarh edilmiş ve ayrıca 57.966.963,68 TL gelir vergisi ziyaı ve 439.969,26 TL damga vergisi ziyaı cezası uygulanmıştır.

Şirketimiz konuyla ilgili bugüne kadarki sektör uygulamaları ve vergi uzmanlarının görüşleri doğrultusunda inceleme konusuna ilişkin olarak vergi mevzuatı ile tam uyum içinde olduğu görüşündedir ve finansal tablolarında incelenmeyen dönemler de dâhil olmak üzere herhangi bir karşılık ayırmamıştır.

Söz konusu tarhiyat ve ceza uygulamasına karşı Şirketimizin Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu nezdinde uzlaşma talebinde bulunma ve uzlaşmanın vaki olmaması durumunda vergi mahkemeleri nezdinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Şirketimizin ayrıca vergi incelemesi sonuçlarının 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında indirime konu edilmesini talep imkânı bulunmaktadır. Konuyla ilgili olarak yasal süresi içinde başlatılacak süreçler yatırımcılarımızın bilgisine ayrıca sunulacaktır.

Özel Durum Açıklaması Türkçe ve İngilizce hazırlanmış olup iki metin arasında herhangi bir çelişki olması durumunda Türkçe açıklama esas kabul edilecektir.

Pegasus'tan vergi cezası açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Kpt Plt Oguz Acar ~ 6 yıl önce
1990'lı yıllarda, idari görevli bile olsa uçucu personelin uçuş tazminatı gelir vergisi kapsamı dışında idi. Sadece, binde 4 civarı damga vergisi kesilirdi. Akparti iktidarı döneminde, gelir vergisi kesintisi getirilmesi düşünüldüğünde, benzer bir çok iş tazminatının da vergilendirilmesi gerekiyordu. Bu nedenle, getirmediler. Sadece, uçuş tazminatının ek görev için verilen kısmının vergilendirilmesi kararlaştırıldı. Simülatör uçuşu gerçek uçuştan sayılmadığı için, simülatör öğretmenlerinin (SFE,SFI) kazancı doğrudan gelir vergisine tabi. İdari göreve sahip pilot ve kabin memurlarının, idari görev kaynaklı iş tazminatları da aynı statüde doğrudan gelir vergisine tabi. Uçuş kaynaklı tazminatları ise, gelir vergisine tabi değil. Uçuş tazminatı dışındaki ödemeler, bildiğim kadarı ile vergiye tabi, eğer tereddüt varsa, özelge almak gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
biraz da ~ 7 yıl önce
thy yi sirkelesenize, işine gelince özel işine gelince devlet şirketi gibi davranıyor. ne vergi veriyor detayla bir inceleyin derim. havalimanı vergisi yatan uçaklardan para alınıyor mu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maksak muhabbet ~ 7 yıl önce
Laf olsun diye finanstan anlamayan yorum yapmasın.. ceza neyin cezası ondan bile haberiniz yok.. muhalif olucam diye cahil cahil yazıyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 7 yıl önce
Aynı uygulamayı THY de yapıyor ama bir Allahın kulu gidişte denetleniyor. Ayrıca Pegasus kanunen verilmiş hakkı kullanıyor. Bilmeyen cahiller yorum yapmadan önce haberde yer alan kanun maddesini okusun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli KA ~ 7 yıl önce
Zamanında kabinden her ay 200er lira kesilirdi. Sebep de cafede açık var denilirdi. Sonra yeni yönetim geldi. Sıcak kaplarını çöpe atarsanız parasını kesicez dedi. Atmadık, kesti. Yöneticilerin aptal hataları yüzünden sahada çalışan tüm personel ceza çekti. E ama kardeşim, sen ne ekersen onu biçersin. Malesef pegasusa beddua edemiyorum, çünkü çok fazla insanın karnını doyuruyor, fakat yaptığı haksızlıklara karşı kimsenin sesi çıkamıyor, bunu bilen yalakalar da bindikçe insanların üzerine biniyor. Daha milyon liralarca cezalar kesilmesi dileğiyle..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay Uyanik Ali Vay ~ 7 yıl önce
Pegasus mahkemeye gidebilir. Bunda hic bir sakinca yok. Ancak, 58,5 milyonluk cezadan kurtulayim derken daha agir bir cezaya da carptirilabilir. Neticede vergi kacakciligi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hükümet devleti ~ 7 yıl önce
Vergi hukukunda tazminatlar verginin dışındadır. Bunda herhangi bir hukuksuzluk yok. Eğer ki bir gece yarısı torba yasası ile bu konuda düzenleme yapılmadı ise. Devlet derseniz, ona zerrece güvenim yok. Bir yandan pilotlarını geri çağırıyor, diğer yandan ceza yağdırıyor. Nasıl bir devlet ve kime hizmet ediyor ise artık. (Pardon ya devlet hükümet için vardı bu ülkede?)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zzzz ~ 7 yıl önce
Yorumlara bakıyorumda bi tane iyi yorum yok...pegasus için ..yönetimin şapkayı önüne koyması gecikmiş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Onurlu ~ 7 yıl önce
Şöyleki onurda da aynı şeyler oluyor. Bordrodan primler gider gösteriliyor ancak ödenmiyor. Gerekçe ise ekip planlama programı hatasıymış. O ki öyle çıkart hepsini işten ver kabine bak nasıl herkes mutlu. Bizim başkanımız devlet gibi kadındır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik.. ~ 7 yıl önce
Merak etmeyin sky jet sizi kurtarır ve uçurur....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000