02 Ekim 2010, Cumartesi 09:32:36

"PEGASUS'A GICIK OLUYORUM"

Ünlü iletişim uzmanı Ali Atıf Bir bugünkü köşe yazısında havacılık sektöründe "gıcık" olduğu şeyleri yazdı...
  • SUN EXPRESS :))
  • Sorun Pegasusun ucuz veya pahalı uçması v.s. değil. Mal veya hizmeti kaça satarsanız satın karşılığında o hizmeti vermekle yükümlüsünüz. '' Ben ucuz verdim benden fazla bi şey bekleme, uçağını kacırırsan al bilet paranı v.s. '' gibi şeyler çok yanlış ! Elinizdeki bilet pegasus ile sizin aranızdaki bir AKİT tir. Siz ücretini peşin ödediniz. Pegasusda sizi zamanında (!) uçurmak zorundadır !!! Olağandışı durumlarda (Volkan patlaması gibi) esneklik olabilir o zamanda havayolunun çözüm üretmesi veya üretmemesi onun kalitesine kalmıştır !Pegasus yüzünden bağlantılı uçağı kacırıyorsanız onun hesabını yıne şirketin kendisine sorup sizi mutlaka PGS veya baska bir havayoluna ait uçakla uçurmasını ısrarla talep edebilirsiniz ! Doğru olanda budur..
  • Yorumları nerde ise hepsini okudum. Pegasus nasıl bir hizmet verdiğini zaten baştan söylüyor ve zaten bir çok kez binincede bunu öğreniyorsunuz. Ben her ay yurtiçi yurtdışı 30 civarında uçuş yapan bir yolcuyum. Pegasusun verdiği hizmeti bilince geriye bana sadece bu hizmeti kaça alacağıma karar vermek kalıyor. Eğer o hizmetin ederinden daha fazla bir fiyat ortaya çıkıyor ise bende o fiyat için tercih edeceğim havayolunu seçiyorum. Yani eğer siz gidiş dönüş 100 tl ye bir Adana bileti almış iseniz beklentinizde 100 Tl lik olmalı eğer Pegasuz size gidiş dönüş 300 Tlye bir adan seyahati sunuyor ise oz aman sizde belki biraz daha verip THY yi tercih edip sızlanmayacaksınız.
  • bu adamlar artık kendi görevi olan bilgilendirme sms inden 1 TL alıyor.normal şartlarda 0,25 TL olan sms ücreti pegasus kendi uçuş bilgisi için 4 katını alıyor.tabi pegasus a bu sms in maliyeti 0,01 tl falandır.yakında uçakta kemer kullanmak için,pilotun anons yapmasıni istemek için,hostesin yüzüne bakıp yüz görümlüğü almak için YENİLİKLER sunacaklar müşterilerine.ÇOK BÜYÜK YENİLİKÇİ bir firma ama türkçesi SOYGUNCU diyoruz böylelerine biz....
  • Arkadaşım senin bahsettiğin durum pegasusda sık sık yaşanan bir durum. Defalarca şahit oldum. Pegasusun bağlantılı uçuşlarında yolcular her zaman bağlantılı uçağa koşa koşa giderler. Aksi halde yetişmez ! Uçağıda kaçırınca al paranı başının çaresine bak derler :) Günlerdir burada belirtiyorum. Pegasusda önemli olan PARA' dır ! Müşterinin memnuniyetiymiş mağduriyetiymiş bunlar önemli değil zaten. Dervişin fikri neyse zikride odur misali ALİ abinin felsefesi neyse çalışanlarınkide odur... Corendon u hatırlarsanız mayıs ayında volkan patladıgında Corendonun sahibi(veya müdürü) havalimanına gelip bizzat uçamayan yolcular ile ilgilendi ve anında İstanbuldan Hollandaya otobüs kaldırdılar ! Bunu o dönemde hangı havayolu yapabildi acaba ???
  • oldu olacak yolcularıda tartıya çıkartıp tartsınlar bilet fiyatını da öyle belirlesinler .
  • stuttgart dan adana ya ucmak icin baglantili bilet aldim. ucak gec gelince baglantiyi yakalayamadim. ic hat parani al basinin caresine bak dendi.. bu ne bicim hizmet anlayisi.. herhalde kendileri avrupa tüketiciyi koruma haklari nedir bilmiyorlar.. yakinda avukatim kanali ile görüsecegim.. gecmis olsun pega$us..
  • pegasusu sevmem ama sonuçta adamlar en başından söylüyor bagaj hakkın bu su yemek paralı. madem beğenmiyorsun 3 5 kuruşun hesabını yapmıyacaksın thy ile uçacaksın...
  • kardesim Sabanciyi bu kadar alkislamaniza hayret.pegasus icin yapilan sikayetlerin hepsini birebir yasadim.dolu gidip gelmesi gosterge degil otobusten iyidir tabii.yapmayin kardesim cok kotu bir havayolu iste niye kendinizi yirtarak savunuyorsunuz.web istatistikleri koca bir yalan ben bizzat yasadim.boardda rotar 10 dk yaziyordu ucak 1.35 rotarla kalkti.sikayetci olmayanlar buyursun binsin kimse laf etmiyor ama elestirince kendinizi yirtmayin kardesim kotu iste neden gocunuyorsunuz?Bu kadar adam sşikayet ediyorsa bunda haklilik olabilir mi diye dusunsenize.
  • ali bey sende biliyorsun pegasusun kalitesiz hizmet verdiğini binem o zaman sende o uçağa thy yi kullan keyfine bak sabancının kime faydası olmuşta bize oluck türkiyeyi çok güsel sömüren kan emici...

Havacılık sektöründe yalapşaplık dönemi...

Hava yolu şirketlerine üç konuda gıcık oluyorum.

İlki yalapşap yapılan pilot anonsları!

Bu anonslar gün geçtikçe de yalapşaplaşıyor. Uçak tam inmek üzere biz "ha düştük ha düşeceğiz" diye gerilmişken birden kaptan pilotun sesi duyuluyor.

Beklenen; kaptan pilotun yolcuları rahatlatacak bir ses tonunda hatta zaman zaman da espri yaparak konuşması ve gerilimi dağıtması... (Bunu ABD'li pilotlar mükemmel yapıyor.)

Neredeeeee... Bizimkiler bırakın gerilimi azaltmayı, arkalarından atlı kovalıyormuş izlenimi veren bir acelecilikle anonsu bitiriyor, sanki kaptan köşkünde bir sorun varmış izlenimi yaratarak gerilimi artırdıkça artırıyorlar.

Oysa uçakta yolcularla kurulan iletişimin tek nedeni var: Gerilimi, korkuyu azaltmak ve yolcunun huzurlu bir yolculuk yapmasını sağlamak...

Sanırım bazıları biletler ucuzlayıp, hizmetler sınırlanınca korkudan da tasarruf edildiğini düşünüyor ya da bazı uçuş kurallarını yalaplaştırabileceklerini...

İkinci gıcık olduğum konu ise bazı düşük maliyetli hava yollarının bagaj ağırlıkları konusunda artık sineğin yağını çıkaracak hale gelmeleri. Uçağa 20 kg bagaj yükleme hakkınız var. Tartı sonucu bagajınız 21 kg gelse ek 1 kg için sizi sürüm sürüm ödeme kuyruklarında süründürüyorlar.

Bu çok ayıp... Hani gelir bagaj 24-25 kilo, beş kilo fazla için ek bir ödemenin de bir rasyoneli olur. 1 bilemedin 2 kilo için ek ücret istemek ise biraz aç gözlülüğe giriyor.

Üstelik 2 kg ek bagaj ücretini ödeyip uçağa biniyorsun. Bakıyorsun yanında 140 kg bir minik... Sen ise 75 kilosun, bavulun da 22 kilo, uçağa yüklediğin ağırlık 97 kilo...

Miniğin ise kendi 140 kg, 20 kg de bagajı, uçağa yüklediği ağırlık 160 kg...

Yani miniğin 63 kilo fazlası var ama 2 kilo için bagaj ödeyen sensin!.. Bu biraz haksızlık olmuyor mu?

İşin ilginci de her geçen gün yalapşaplaşan anonslara ve fazla bagaj sömürüsüne Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ses çıkarmaması...

Yoksa gıcık olmam gereken kurum havayolu şirketleri değil de Sivil Havacılık Kurumu mu?

Yoksa Ulaştırma Bakanı mı?

Yoksa Başbakan mı?

İşi Başbakan'a kadar getirip biraz abarttım sanırım, ben yine dönüp havayolu şirketlerine gıcık olmaya devam edeyim.

Üçüncü olara Pegasus'a gıcık oluyorum. O Pegasus yok mu o Pegasus... On gün önce Londra'dan dönerken havada beni susuz bıraktı... Karnım toktu, "paralı" yemek almadım. Önce "paralı" yemek alanlara servis yaptılar, benim "su istiyorum" taleplerimi ise tam iki saat boyunca takan olmadı!

Bu işkence değil de nedir! Kusura bakmayın ama biz buna iş modeli falan değil resmen tüketiciye eziyet diyoruz!

Yöneticimiz uyuyor mu?

Ali Atıf BİR
BUGÜN

"PEGASUS'A GICIK OLUYORUM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (92)

Misafir ~ 14 yıl önce
SUN EXPRESS :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sorun Pegasusun ucuz veya pahalı uçması v.s. değil. Mal veya hizmeti kaça satarsanız satın karşılığında o hizmeti vermekle yükümlüsünüz. '' Ben ucuz verdim benden fazla bi şey bekleme, uçağını kacırırsan al bilet paranı v.s. '' gibi şeyler çok yanlış ! Elinizdeki bilet pegasus ile sizin aranızdaki bir AKİT tir. Siz ücretini peşin ödediniz. Pegasusda sizi zamanında (!) uçurmak zorundadır !!! Olağandışı durumlarda (Volkan patlaması gibi) esneklik olabilir o zamanda havayolunun çözüm üretmesi veya üretmemesi onun kalitesine kalmıştır !Pegasus yüzünden bağlantılı uçağı kacırıyorsanız onun hesabını yıne şirketin kendisine sorup sizi mutlaka PGS veya baska bir havayoluna ait uçakla uçurmasını ısrarla talep edebilirsiniz ! Doğru olanda budur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumları nerde ise hepsini okudum. Pegasus nasıl bir hizmet verdiğini zaten baştan söylüyor ve zaten bir çok kez binincede bunu öğreniyorsunuz. Ben her ay yurtiçi yurtdışı 30 civarında uçuş yapan bir yolcuyum. Pegasusun verdiği hizmeti bilince geriye bana sadece bu hizmeti kaça alacağıma karar vermek kalıyor. Eğer o hizmetin ederinden daha fazla bir fiyat ortaya çıkıyor ise bende o fiyat için tercih edeceğim havayolunu seçiyorum. Yani eğer siz gidiş dönüş 100 tl ye bir Adana bileti almış iseniz beklentinizde 100 Tl lik olmalı eğer Pegasuz size gidiş dönüş 300 Tlye bir adan seyahati sunuyor ise oz aman sizde belki biraz daha verip THY yi tercih edip sızlanmayacaksınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu adamlar artık kendi görevi olan bilgilendirme sms inden 1 TL alıyor.normal şartlarda 0,25 TL olan sms ücreti pegasus kendi uçuş bilgisi için 4 katını alıyor.tabi pegasus a bu sms in maliyeti 0,01 tl falandır.yakında uçakta kemer kullanmak için,pilotun anons yapmasıni istemek için,hostesin yüzüne bakıp yüz görümlüğü almak için YENİLİKLER sunacaklar müşterilerine.ÇOK BÜYÜK YENİLİKÇİ bir firma ama türkçesi SOYGUNCU diyoruz böylelerine biz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaşım senin bahsettiğin durum pegasusda sık sık yaşanan bir durum. Defalarca şahit oldum. Pegasusun bağlantılı uçuşlarında yolcular her zaman bağlantılı uçağa koşa koşa giderler. Aksi halde yetişmez ! Uçağıda kaçırınca al paranı başının çaresine bak derler :) Günlerdir burada belirtiyorum. Pegasusda önemli olan PARA' dır ! Müşterinin memnuniyetiymiş mağduriyetiymiş bunlar önemli değil zaten. Dervişin fikri neyse zikride odur misali ALİ abinin felsefesi neyse çalışanlarınkide odur... Corendon u hatırlarsanız mayıs ayında volkan patladıgında Corendonun sahibi(veya müdürü) havalimanına gelip bizzat uçamayan yolcular ile ilgilendi ve anında İstanbuldan Hollandaya otobüs kaldırdılar ! Bunu o dönemde hangı havayolu yapabildi acaba ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
oldu olacak yolcularıda tartıya çıkartıp tartsınlar bilet fiyatını da öyle belirlesinler .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
stuttgart dan adana ya ucmak icin baglantili bilet aldim. ucak gec gelince baglantiyi yakalayamadim. ic hat parani al basinin caresine bak dendi.. bu ne bicim hizmet anlayisi.. herhalde kendileri avrupa tüketiciyi koruma haklari nedir bilmiyorlar.. yakinda avukatim kanali ile görüsecegim.. gecmis olsun pega$us..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pegasusu sevmem ama sonuçta adamlar en başından söylüyor bagaj hakkın bu su yemek paralı. madem beğenmiyorsun 3 5 kuruşun hesabını yapmıyacaksın thy ile uçacaksın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kardesim Sabanciyi bu kadar alkislamaniza hayret.pegasus icin yapilan sikayetlerin hepsini birebir yasadim.dolu gidip gelmesi gosterge degil otobusten iyidir tabii.yapmayin kardesim cok kotu bir havayolu iste niye kendinizi yirtarak savunuyorsunuz.web istatistikleri koca bir yalan ben bizzat yasadim.boardda rotar 10 dk yaziyordu ucak 1.35 rotarla kalkti.sikayetci olmayanlar buyursun binsin kimse laf etmiyor ama elestirince kendinizi yirtmayin kardesim kotu iste neden gocunuyorsunuz?Bu kadar adam sşikayet ediyorsa bunda haklilik olabilir mi diye dusunsenize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ali bey sende biliyorsun pegasusun kalitesiz hizmet verdiğini binem o zaman sende o uçağa thy yi kullan keyfine bak sabancının kime faydası olmuşta bize oluck türkiyeyi çok güsel sömüren kan emici...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000