22 Temmuz 2008, Salı 12:06:22

ONUR AIR UÇAKLARA YAZAR KASA KOYACAK

Uçakta ücretli ikram uygulamasına geçen Onur Havayolları, satışların daha hızlı ve kolay olması için uçaklara yazar kasa koyacak.
  • SunExpress de uzun zamandır yurtiçi uçuşlarında ücretli ikram hizmeti veriyor sanırım haberde bu nokta atlanılmış.
  • sen hala bu fiyata uçmak istiyorsan tut o zaman boğazını! 1 saat içmeyiver. Bedava verilen ikramı zamanında beğenmeyenler içsin o marka kolayı 5 liraya. Terminalde kaça satılıyor hiç baktınız mı uçaktaki fiyata laf ediyorsunuz.
  • Bakkalların temin, depolama, taşıma ve yükleme masrafı yok mu? Tabi ki uçak ile arasında fark var ancak bu fark 2.5 katı olacak kadar mı? (Zaten bakkalda 1 YTL... Yani 5 katı... Hay maşaallah...) Bu biraz da "uçağa binen adam bunu da 5 liraya alır" mantığı gibi geldi bana...
  • Sayın AAA. O kolayı bakkaldan almıyorsunuz, uçak içinde alıyorsunuz. Temin, depolama, taşıma, yükleme masraflarını da bir düşünün isterseniz.
  • YA İKRAM GÜZELDE PEKİ BİR KOLANIN 5 YTL OLMASI HİÇTE ADİL DEĞİL EN AZINDA 2 YTL NORMALDİR. BİRDE MADDİ ÇIKAR DÜŞÜNMÜYORUZ DİYORLAR ÖNCE SAMİMİYET LÜTFEN...

Yakıt fiyatlarının artması sonrası bir takım ekonomik önlemler alan havayolu şirketlerinde son dönemde ücretli ikram satışı bir hayli popüler hale geldi.

Birçok havayolu şirketi, uçakta konuklarına sunduğu ücretsiz sandviç, kek, kraker ve su hariç diğer içeceklerden ekstra ücret almaya başladı. Böylece, şirketlerin önemli gider kalemleri arasında yer alan ikram, şirketler için ek gelir kapısı haline dönüştü.

Yurtdışında LCC (Low Cost Carrier) olarak bilinen havayolu şirketlerinde, Türkiye’de ise sadece Pegasus Havayolları tarafından uygulanan ücretli ikram satışı 17 Haziran’dan itibaren de Onur Havayolları’nda başlamıştı.

Uçakta ikram satışı havayolu şirketlerinin yüzünü güldürürken bir takım sıkıntıları da beraberinde getirdi. Türkiye’de ücretli ikram satan ikinci şirket olan Onur Havayolları, koçanlı perakende satış fişi keserek yaptığı ikram satışında zaman zaman sıkıntılar yaşayınca uçaklara yazar kasa koyma kararı aldı. Bu kararda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “Bazı firmalar uçak içi ikramları ücret karşılığında veriyor. Yolcularına ikramlarını ücretli yapan havayolu şirketleri, karşılığında fiş vermek zorunda. Vermemeleri halinde haklarında gerekeni yaparız" açıklamasının etkili olduğu düşünülüyor.

DİREKTİF ALMADAN FİŞ KESİYORUZ

Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, sattıkları ikram karşılığı fiş kesilmesi için herhangi bir kurumdan direktif alınmasının gerekmediğini belirterek, “ Ticari bir satış yaptığınızda kanuni olarak mali hükümler gereğince bunu vergilendirmeniz yani fiş kesmeniz gerekir. Bunun için herhangi bir ticari işletmenin bir kurumdan direktif alması ya da o kurumun ricada bulunması gerekmez. Onur Air olarak ikram satışına başladığımız an itibariyle uçak içerisinde koçanlı perakende satış fişiyle satış yapmaktayız” dedi.

Şahabettin Bolukçu, satış sırasında bazı sıkıntıların yaşanması nedeniyle de kısa süre sonra yazar kasa uygulamasına geçileceğini ifade etti.

Ücretli ikram satışlarının yolculardan büyük ilgi gördüğünü ve sürekli teşekkür mektupları aldıklarını belirten Bolukçu şöyle konuştu:

“Bu uygulamanın asli kazancı maddi odaklı değildir. İsteyen kişinin farklı alternatifler içerisinde dilediği ikramı alabilmesine olanak sağlamak mantığıyla yolcuya sunulan hizmeti artırma prensibiyle başlatılmış bir uygulamadır. Yolcularımızdan her gün bu konuda onlarca teşekkür ve takdir mektubu alıyoruz.”

©AirportHaber.com

ONUR AIR UÇAKLARA YAZAR KASA KOYACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Bambus ~ 16 yıl önce
SunExpress de uzun zamandır yurtiçi uçuşlarında ücretli ikram hizmeti veriyor sanırım haberde bu nokta atlanılmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aaaya ~ 16 yıl önce
sen hala bu fiyata uçmak istiyorsan tut o zaman boğazını! 1 saat içmeyiver. Bedava verilen ikramı zamanında beğenmeyenler içsin o marka kolayı 5 liraya. Terminalde kaça satılıyor hiç baktınız mı uçaktaki fiyata laf ediyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ataman ~ 16 yıl önce
Bakkalların temin, depolama, taşıma ve yükleme masrafı yok mu? Tabi ki uçak ile arasında fark var ancak bu fark 2.5 katı olacak kadar mı? (Zaten bakkalda 1 YTL... Yani 5 katı... Hay maşaallah...) Bu biraz da "uçağa binen adam bunu da 5 liraya alır" mantığı gibi geldi bana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dikkatli ~ 16 yıl önce
Sayın AAA. O kolayı bakkaldan almıyorsunuz, uçak içinde alıyorsunuz. Temin, depolama, taşıma, yükleme masraflarını da bir düşünün isterseniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AAA ~ 16 yıl önce
YA İKRAM GÜZELDE PEKİ BİR KOLANIN 5 YTL OLMASI HİÇTE ADİL DEĞİL EN AZINDA 2 YTL NORMALDİR. BİRDE MADDİ ÇIKAR DÜŞÜNMÜYORUZ DİYORLAR ÖNCE SAMİMİYET LÜTFEN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000