10 Kasım 2011, Perşembe 07:23:32

KIBRIS'TA UÇAK SIKINTISI

Londra’da 5 bini aşkın turizm profesyonelini bir araya getiren Dünya Turizm Fuarı’na (World Travel Market-WTM) katılan turizmciler, sadece iyi tanıtım ve cazip paketlerle ülkeye turist çekilemeyeceğine işaret ederek, turisti taşıyacak ucuz uçak seferlerinin de başlatılması gerektiğini vurguladı...
  • kibrislilari memnun etmek imkansiz gibi. KTHY yi hergun gazetelerde elestirdiler biletleri cok pahali diye (LONDRA ERCAN gidis donus en phali bilet £389 iken) bazi kisiler her seferinde b u fiyata Amerikalara Avusturalyalara giderim dediler. Simdi £680 avaraj satis fiyatina herhalde dunyayi 2 kez turlarlar. Sikayet etmekten vaz gecin artik, cunku yakinda KKTCye gitmek icin ucak dahi bulamayacaksiniz.
  • KTHY battı ve KKTC de yolcu sayısı arttı. Yoksa KTHY ve sendika turizmin önündeki en büyük engelmiydi ?
  • Bu yil Kibris-Londra arasi ucus yapan sirketlerde malesef fiyat karmasasi vardi ve halen devam ediyor.Haziran ayinda THY'nin internet sayfasindan Temmuz'da bilet ariyorum en ucuz 648 pound cikiyor ve aktarmali,Anadolu-Jet'e giriyorum satis yok diyor,Pegasus'a giriyorum en ucuz bilet 475 pound cikiyor.Londra'da bir seyhat acentasini ariyorum ve aldigim cevap gitmek istedigim tarihde ekstra sefer var 300 pounda.Yani Londra'dan Ercana ucmak arap saci gibi birsey oldu.Ozellikle THY'i anlamakda zorluk cekiyoruz.Sankide KKTC'ye ucmayi onlemek icin anormal yuksek fiyat politikasi uygulayiyorlar goruntusu veriyorlar.
  • Tamamen turizmcilerin çıkarcı propagandası. KTHY'nin batmasında büyük katkısı olan bu kişiler yine kendilerine beleş bilet dağıtacak bir kamu havayolu kurulması için lobi yapıyorlar. Ercan'a yeterince firma yeterince uçuş yapıyor. Hiç bir sıkıntı yok. İsteyen özel sektör yeni şirket de kurabilir. Ancak havalimanının hali gerçekten içler acısı. Tuvaletler bile pislikten girilmez halde. Bir an evvel özelleştirilmeli.
  • bir dunya ucak var ercan dan kalkan.. kthy varken nasıldı ki ? yine ayniydi ? uzerine gittiniz kthy yi batirmadinizmi degerli gıbrıslılar ?
  • Uçak olsa ne farkedecek ? Havalimanı bitmiş vaziyette. Nasıl o uçaklara hizmet verecekler ?
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB), Koordinatörü Ayşe Dönmezer, Corendon Havayolları sahiplerinden Atılay Uslu, Cratos Hotel Yönetim Kurulu üyesi ve Akmina Travel Direktörü İsmail Abidin, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) yönetim kurulu üyesi ve Örnek Travel ve Northern Travel’in partneri  Özbek Dedekorkut, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) Başkanı Hasan Karlıtaş, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Başkanı Ahmet Savaşan, Salamis Bay Otel Satış Pazarlama Müdürü Süleyman Kansu ve Direct Travel Direktörü Ramadan Özdemir, yaptıkları açıklamalarda, ülke turizmin geleceğine ilişkin görüşlerini belirtti.
 
9 ayda İngiltere’den artış olmadı
 
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB), Koordinatörü Ayşe Dönmezer, Londra’daki fuarın önemine dikkat çekerek burada turizmin gittiği yön, turizme bakış açıları, sunucuların geliştirdiği ürünler ve beklentileri aktarmak amacıyla bulunduklarını söyledi.
 
KKTC’nin güzel bir stant kurduğunu ve fuarda öne çıkartılmaya çalışılan KKTC ürünlerini diğer ülkelere göstermeye çalıştıklarını belirten Dönmezer, fuarın KKTC’nin önemli pazarlarından biri olan Londra’da yapılmasının önemine değindi.
 
9 aylık dönemde İngiltere’den gelen turist sayısında artış olmadığını dikkate alarak turist sayısının artırılması için İngiltere’de var olunması gerektiğine işaret eden Dönmezer,  “Charter uçuşların daha da artmasıyla azalan turist sayısının artacağına inanıyorum” dedi.
 
İngiltere’de krizin etkisi görülüyor
 
Yeni hava yollarının devreye girmesinin sektörü çok rahatlatacağını anlatan Dönmezer, sektörde rekabeti artırmanın yükselen fiyatları da düşüreceğini söyledi. Yeni hava yollarının bir an önce kurulmasını istediklerini, İngiliz pazarının bütün dünyaya hitap eden bir yer olduğunu ancak Londra’da krizin etkisinin devam ettiğini gördüklerini anlatan Dönmezer, bu yüzden KKTC’ye gelen turist sayısında yüzde 10’un üzerinde bir artış beklediklerini söyledi.
 
Yolcu sayımızda yüzde 100 artış var
 
Ülkemize charter sefer yapan Corendon Havayolları sahiplerinden Atılay Uslu, 2012’de KKTC’ye pazartesi, çarşamba ve cumartesi olmak üzere üç kez Amsterdam’dan bir tane de Belçika’dan olmak üzere toplam dört kez Ercan’a uçacaklarını söyledi.
 
Gelecek yıl KKTC’ye 22 bin yolu getirmeyi hedeflediklerini anlatan Uslu, geçtiğimiz yıl bunun 15 bin civarında olduğunu belirtti. Hollanda’dan KKTC’ye giden yolcu sayısının 20 bin olduğunu belirten Uslu, KKTC’ye, Güney Kıbrıs’a gidenden daha fazla yolcu getirmiş olacaklarını söyledi. Uslu, iki yıl öncesine göre geçen yılı yüzde yüz artışla kapattıklarını, 2012’de de yüze yüz artışla KKTC’ye turist taşımaya devam edeceklerini kaydetti.
 
KKTC’ye iki yeni destinasyon daha açıyoruz  
 
Cratos Hotel Yönetim Kurulu üyesi, Akmina Travel Direktörü İsmail Abidin, uzun yıllar KKTC’ye charter sefer operasyonunun yapılmadığına işaret ederek, 2010 yılının Mayıs ayında Corendon Hava Yolları ve Belçika ve Hollanda’daki tur operatörüyle birlikte KKTC’ye charter operasyonlarının yeniden başladığını söyledi.
 
Bunun KKTC’ye büyük bir ivme kazandırdığını kaydeden Abidin, iki yıllık bir periyotta yüzde yüz bir büyüme göstererek Hollanda ve Belçika operasyonlarının yapılmasını sürdürdüklerini belirtti.
 
KTHY’nin kapatılması bizi çok etkiledi
 
İngiltere'de faaliyet gösteren Direct Travel Direktörü Ramadan Özdemir, Londra’daki fuarı kullanmalarının esas amacının KKTC’deki partnerlerine daha fazla yolcu göndermek olduğunu söyledi. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın kapatılmasının Londra’da herkesi etkilediğine işaret eden Özdemir, buna rağmen sezonu iyi geçirdiklerini, 2012 yılında Ercan’a turist sayısında bir artış beklediklerini ifade etti.
 
Özdemir, “Biz genellikle paket yolcu yolluyorduk, ancak son zamanlarda bunu charterlere çevirdik. Gelecek yıl farklı hava yollarının Ercan- Londra hattına girmesiyle yüksek olan uçak bileti fiyatları aşağılara inip dengelenecektir” dedi.
 
Yüzde 80 Güney Kıbrıs’ı kullanıyoruz
 
Kıbrıs’a güneyden aktarmalı çok yolcu gittiğine işaret eden Özdemir, şirket olarak yüzde 80 Güney Kıbrıs’ı kullandıklarını söyledi.
 
Geçtiğimiz yıl Kıbrıs’a gitmek isteyen birçok Kıbrıslı Türklerin Larnaka Havaalanı’nı tercih ettiğini de söyleyen Özdemir, “Bizim talebimiz İngilizlerdir ve Kıbrıs’a her yıl 10 bin yolcu gönderiyoruz. Gelecek yıl yüzde 10-15 artış bekliyoruz. Bu yıl charter seferlerdeki prim sistemi iyi oldu ancak uzun vadeli olursa bu daha iyi olacak” dedi.
 
Turizmde sunduğunuz ürün ve ne yaptığınız önemli
 
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) yönetim kurulu üyesi ve Örnek Travel ve Northern Travel’in partneri olan Özbek Dedekorkut, Londra turizm fuarının Türkler ve İngiliz piyasası için önemli olduğunu söyledi.
 
Fuarın kalabalık olmasının kendileri için önemli olmadığını ifade eden Dedekorkut, “ KKTC’ye gelen turistin yüzde 50’sinin İngiltere’den geliyorsa İngiliz pazarı da bizim için çok çok önemlidir” dedi.
 
Bakanlığın iyi hazırlandığına ve değişik aktivitelerle Londra’ya geldiğine değinen Dedekorkut, artık dünyadaki turizmin bilinirlikten öte ne yaptığınız ve ne sunduğunuzla alakalı olduğunu belirtti.
 
Bakanlığın geçen akşam sektörle birlikte katıldığı yemek ve kokteylin KKTC’nin İngiliz piyasasında tanıtılması için her şeyden önemli olduğunu ve bugüne kadar yapılmış en doğru adım olduğunu söyledi.
 
 Dedekorkut şöyle devam etti:
 
“İngiltere’deki bütün turizm yazarlarının gözü önünde Kıbrıs’ın bir turizm destinasyonu olarak sunulması ve KKTC’nin hem ulaşılabilir hem de gidildiğinde memnun kalınacak bir destinasyon olarak sunulması sorulacak olan bir çok sorunun cevabını vermiştir. Bu yazarların olumlu bakarak yazacakları yazılar bizim için ileride olumlu adımların oluşmasını sağlayacaktır.”  
 
Dört yıldır turizmde belli bir istikrar yakalandığını işaret eden Dedekorkut, teşvik sisteminde yıllardır paraların çöpe gittiğini, ancak şimdiki teşvik sisteminin ülkeye gelen turiste teşvik verdiği için bunun olumlu bir adım olduğunu söyledi.
 
İngiliz ekonomisinde sıkıntı var
 
2012’de dünya ekonomisi zor olsa da, Euro zone’dan dolayı İngiliz ekonomisinde belli bir düşüş olsa da gelecek yılın KKTC için iyi olmasını arzu ettiklerini kaydeden Dedekorkut, her şeyin iyi olması için ulaşımın şart olduğunu belirtti.
 
Ulaşımın mantıklı rakamlarla olması gerektiğine işaret eden Dedekorkut, 2011’de charter uçuşlar ve Pegasus Hava Yolları ile bunu sağladıklarını, 2012’de bunun çok daha iyi noktaya gelebileceği umudunu taşıdıklarını söyledi.
 
Daha fazla uçak seferi şart
 
Salamis Bay Otel Satış Pazarlama Müdürü Süleyman Kansu, KKTC’ye daha fazla uçak seferlerinin olmasıyla birlikte misafir adeti azalan İngiltere pazarındaki sayıyı daha fazla yukarılara çekilmesini amaçladıklarını belirtti.
 
Londra’dan uçuşların artmasıyla otellerdeki misafir sayısının artmasını umut ettiklerini anlatan Kansu, İngiltere pazarının bir koloni şeklinde hareket etmeyen bir pazar olduğunu söyleyerek, “Buralardan charterleri kaldırmak insanları doldurup doldurup adamıza getirmek biraz hayalcilik gibi kalıyor” dedi.
 
Yapılacak olan tek şeyin İngiltere’nin çeşitli hava yollarından ülkemize talep yaratıp hangi müşteri portföyü seçilecekse onu seçmek olduğunu belirten Kansu, uçak sayılarının düzenlenmesiyle İngiltere pazarından çok kişinin ülkemize geleceğini söyledi.
 
Bu yıl otel olarak her şey dahil ve kalite üzerinde çok durduklarını anımsatan Kansu, bununla birlikte yeni kataloglar ve yeni resimlerle fuara hazırlandıklarını kaydetti.
 
Kansu, 2012 yılında devlet, tur operatörü ve otel zincirindeki anlaşmaların iyi neticelendirilmesi sonucunda gelecek yılın çok iyi bir geçeceğini umduğunu belitti. 
 
KKTC sağlık destinasyonuyla öne çıkacak
 
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Başkanı Ahmet Savaşan, Londra fuarına katılmalarının en önemli sebebinin, sağlıklı bir ülke ve destinasyon olduğumuzu dünyaya gösterebilmek ve dünyada gelişmekte olan üçüncü yaş grubu turistlerin bir ülkeyi tercih ederken uluslar arası standartta bir sağlık hizmeti verilip verilmediğine bakmak olduğunu söyledi.
 
Bu bilinçle yapılan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ni sadece KKTC’de değil dünyada da tanıtıp KKTC’ye daha fazla ve daha nitelikli turist tercih etmesi için İngiltere’de bulunduklarını anlatan Savaşan, “KKTC gerçekten sunulan uluslar arası sağlık hizmetleri hem de turistik insanı özellikleriyle birleştiğinde dünyada sürdürülebilir turizmi yakalayabilecek potansiyele sahip önemli bir destinasyon olarak öne çıkacak bir ülkedir” dedi. 

Ulaşım sorunu halen çözülmedi
 
Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı Hasan Karlıtaş, Dünya Turizm Fuarı’nın 1980 yılından beri düzenlenen ve dünyanın en eski ve en köklü turizm fuarlarından biri olduğunu belirtti.
 
Bu yıl 32’ncisi düzenlenen fuarda her geçen yıl KKTC olarak ürününü daha iyi tanıttığını ifade eden Karlıtaş, Londra’da 200’ü aşkın ülkenin gelip turistik ürününü sergilediğini kaydetti. Karlıtaş, Rehberler Birliği olarak ülkenin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini profesyonel turizmciler ve halka en iyi bir şekilde anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
 
Kıbrıslı Türkler bilet fiyatlarından şikayetçi
 
Londra’da görüşme fırsatı bulduğu Kıbrıslı Türklerin özellikle Ercan’a sefer yapan uçak şirketlerinin bilet fiyatlarından son derece rahatsız olduklarını ifade eden Karataş, şöyle devam etti:
 
“Gelecek yıl KKTC’ye gelmek istemeleri durumunda fiyatların 400 sterline çıkacağını bana söylediler. Kendi insanımız ile turistleri ülkemize çekmek istiyorsak hava ulaşımına önem verip desteklemek zorundayız.  Çünkü, ülkemize bu yıl 15 ülkeden turist geldi. Ancak, KTHY’nin uçuşlarını durdurmasının ardından İngiltere pazarında beklenen yükseliş sağlanamadı. 
 
   Fuarı fırsat bilip ulaşım sıkıntısının çözülmesi gerekir. Çünkü İngiltere piyasası Kıbrıs’ı en iyi bilen ve tanıyan hatta en kolay ulaşacağımız pazarlardan bir tanesidir. Ulaşım olayı çözülürse İngiltere pazarında ciddi anlamda bir hareket yakalayacağız.” (Kıbrıs Gazetesi)
KIBRIS'TA UÇAK SIKINTISI

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
kibrislilari memnun etmek imkansiz gibi. KTHY yi hergun gazetelerde elestirdiler biletleri cok pahali diye (LONDRA ERCAN gidis donus en phali bilet £389 iken) bazi kisiler her seferinde b u fiyata Amerikalara Avusturalyalara giderim dediler. Simdi £680 avaraj satis fiyatina herhalde dunyayi 2 kez turlarlar. Sikayet etmekten vaz gecin artik, cunku yakinda KKTCye gitmek icin ucak dahi bulamayacaksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
KTHY battı ve KKTC de yolcu sayısı arttı. Yoksa KTHY ve sendika turizmin önündeki en büyük engelmiydi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu yil Kibris-Londra arasi ucus yapan sirketlerde malesef fiyat karmasasi vardi ve halen devam ediyor.Haziran ayinda THY'nin internet sayfasindan Temmuz'da bilet ariyorum en ucuz 648 pound cikiyor ve aktarmali,Anadolu-Jet'e giriyorum satis yok diyor,Pegasus'a giriyorum en ucuz bilet 475 pound cikiyor.Londra'da bir seyhat acentasini ariyorum ve aldigim cevap gitmek istedigim tarihde ekstra sefer var 300 pounda.Yani Londra'dan Ercana ucmak arap saci gibi birsey oldu.Ozellikle THY'i anlamakda zorluk cekiyoruz.Sankide KKTC'ye ucmayi onlemek icin anormal yuksek fiyat politikasi uygulayiyorlar goruntusu veriyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Tamamen turizmcilerin çıkarcı propagandası. KTHY'nin batmasında büyük katkısı olan bu kişiler yine kendilerine beleş bilet dağıtacak bir kamu havayolu kurulması için lobi yapıyorlar. Ercan'a yeterince firma yeterince uçuş yapıyor. Hiç bir sıkıntı yok. İsteyen özel sektör yeni şirket de kurabilir. Ancak havalimanının hali gerçekten içler acısı. Tuvaletler bile pislikten girilmez halde. Bir an evvel özelleştirilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bir dunya ucak var ercan dan kalkan.. kthy varken nasıldı ki ? yine ayniydi ? uzerine gittiniz kthy yi batirmadinizmi degerli gıbrıslılar ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Uçak olsa ne farkedecek ? Havalimanı bitmiş vaziyette. Nasıl o uçaklara hizmet verecekler ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000