23 Aralık 2010, Perşembe 08:22:04

KAR YER HİZMETLERİ ÇALIŞANLARINI VURDU

Yoğun kar yağışı nedeniyle binlerce yolcunun mahsur kaldığı Frankfurt Havaalanı'nda yer hizmetlerinde görevli Türk işçiler "Biz yıllardır böyle sert kış görmedik. Ağır şartlarda çalışıp uçakları uçuşa hazırlıyoruz. Kar yolcuları olduğu kadar bizi de vurdu" dediler.
Almanya'nın en büyük havaalanına sahip Frankfurt'ta kar yağışından dolayı mahsur kalan yolcular hala evlerine dönmeyi beklerken, havaalanı çalışanları gece gündüz demeden uçakları uçuşa hazırlıyorlar. Havaalanının ikinci büyük yer hizmetleri şirketi olan İspanyol Acciona şirketi, çoğu Türk 900'ü aşan personeli ile görev yapıyor. Pegasus, Sky, Tui Fly, British Airways gibi çok sayıda uçak şirketi ile çalışan Acciona'nın Frankfurt İstasyon Müdürü Hakan Şener "Kar fırtınası nedeniyle günlerdir yüzlerce uçak kalkamadı. Ancak biz hava trafiği her an açılabilir diye çalışanlarımızı hazırda beklettik. Maddi zararımız büyük. Şuan uçaklar kalkmaya başlasa da aksamalar sürüyor. Çalışabilmemiz için hala karları temizliyoruz" dedi.

HASTA OLANLAR ARTTI
Uçakların kalkmasının sadece pistin temizlenmesine bağlı olmadığını vurgulayan Şener "Yolcuları uçağa taşıyacak otobüsler, yakıt, temizlik ve tamir araçları gibi çok sayıda araç kardan dolayı mahsur kaldı. Biz kendi imkanlarımızıla araç ve gereçlerimizi kardan kurtardık. Yani sırf pist değil, havaalanının her yeri kardan temizlenmeli" diye konuştu. Şirketin Departman şefi Aykut Demir ise dondurucu soğuklarda açık havada çalışmak zorunda kalan işçiler arasında hasta olma oranının arttığına dikkat çekerken "Sadece bu hafta 37 personelimiz hasta olduğu için işe gelemedi" dedi.

BOŞ ZAMANLARDA TAVLA OYNUYORUZ
Bagaj yükleme, temizlik, yakıt, yolcuları uçağa taşıma ve uçağı kalkışa hazırlama gibi çok sayıda görevi yerine getiren şirketin Türk işçileri "Biz yıllardır havaalanında çalışıyoruz, böyle sert kış görmedik. Hava koşulları nedeniyle çalışma şartlarımız ağırlaştı. Su geçirmeyen özel giysilerle kendimizi koruyoruz. Ancak buna rağmen zorlanıyoruz. Yolcular kadar bizde mağdur olduk" dediler. Günde yaklaşık 120 uçağı hazırlayan işçiler "Hava şartlarından dolayı bir çok uçak kalkamayınca biz de boşta kaldık. Zamanımızı bekleme odalarında geçiriyoruz. Boş zamanlarda tavla oynuyoruz" diye konuştular.

SABAHTAN AKŞAMA KADAR ÇALIŞIYORLAR
Günde üç vardiya çalışan ekip sabah 5'ten gece yarısına kadar yüzlerce uçağın A'dan Z'ye her türlü ihtiyacını karşılıyor. Avrupa'da bir çok havaalanında yer hizmeti sunan Acciona şirketi çalışanları, Bir uçak ortalama 50 dakikalık bir işlem sonrası uçuşa hazır hale geliyor. Bu süre uçağın büyüklüğüne göre değişiyor. Geçtiğimiz günlerdeki kar yağışı nedeniyle araçlarımız kar altında kaldı, yolcuları taşıyan otobüsler çalışamadı, işçiler işe geç kaldı. Yani tam bir kaos ortamı yaşandı" dediler. Şirket yetkilileri, kötü hava şartlarından dolayı işçilerin fazla mesai yapması gerektiğini de söylediler.

KAR HAYATI FELÇ ETTİ
Acciona şirketinin Türk çalışanları uçağın hemen hemen her türlü ihtiyacını karşılıyorlar. Çalışanlar uçağın yükleme- boşaltma, temizlik, kargo ve su doldurup boşaltma gibi işlerini yapıyorlar. Dondurucu soğuktan şikayetçi olan çalışanlar "Kar hayatı felç etti. Bir yandan karı temizleyip, bir yandan işimizi yapmaya çalışıyoruz" dediler.

KUYRUKTA BEKLEDİLER
Frankfurt Havaalanında mahsur kalan yüzlerce yolcu dün de saatlerce beklemek zorunda kaldılar. Uzun kuyruklar oluşturan yolcular zaman zaman havaalanı yetkilileri ile tartıştılar.

(Haberler.com)
KAR YER HİZMETLERİ ÇALIŞANLARINI VURDU

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000